Digijärkkärit

Mahtavaa

On tää vaan hieno palsta, täällä piipahtavat asiantuntijat ovat mahtavia. Minäkin luulin vasta 45 vuotta kuvanneenna tietäväni jotain valokuvauksesta. Nyt olen oppinut, että olen täysi tollo.Täällähän saa näiltä asiantuntijoilta ilmaisia ja korvaamattomia neuvoja, nyt kuvausharrastus sujuu kuin tanssi ilman musiikkia.

17

475

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaikki...

      Olet varmaan 45 vuotta kuvannut sitten ihan väärällä tavalla :)

      • 45 vuotta

        45 vuoden päästä taidat olla maailman paras valokuvaaja, kun jo nyt olet niin hyvä. Onnea menestykseen.


      • kokeiltuon

        olen huomannut saman, tämä palsta on pääosin itseään täynnä oleville, supervalokuvaajille, joiden laumaan ei ole pääsyä.


    • leicanisti

      Valokuvaajan imago on mennyt ihan piloille. Ennen riitti kun omisti järjestelmäkameran niin oli olevinaan ihan oikea valokuvaaja. Kamera toimi jopa pääsylippuna moniin tilaisuuksiin. Nyt en tunne itseäni valokuvaajaksi jos kaulassa ei roiku työnantajan omistama digijärkkäri, eikä sekään toimi pääsylippuna minnekään vaan vaativat toimittajakorttia tai/ja akreditointia. Toisaalta niillä saa joskus myös tarjoilua toisin kuin vanhoina hyvinä aikoina.

    • ilmainen.kuvaaja

      Nykyään onnistuu laatukuvaaminen kaikilta, rauhallisilta joilla kamerat (3-5 kpl) jalustalla, eivätkä zoomaile.

      Kävi näet niin että "ohikulkijan" kuvat olivat parempia kuin ammattivalokuvaajan. "Ammattikuvaaja" tunnusti nöyrästi kun näytettiin vierekkäin. Niin oli videota, ei kuvia.

    • Just-passing-by

      Valokuvaajat keskittyvät kuvaamiseen. Pikselipiipertäjät keskittyvät nettikirjoitteluun.

    • Valokuvaajia on joka lähtöön varsinkin teknikan kehityksen tuomina. Kameratekniikka kiinnostaa joitakin enemmän kuin varsinainen kuvaus ja silloinhan kehutaan teknisesti parhaita ja usein kalleimpia laitteita. Hyvähän se on kuulla mielipiteitä vaikka itse arvostaakin vain omiin kuvaustarpeisiin soveltuvia ominaisuuksia. Valokuvat onkin sitten oma juttunsa ja huomattavasti vaikeammin arvosteltavia. Hyvä kuva ei kerro aina miten sen ottaja leipänsä ansaitsee. Ylimielisyys näkyy "valokuvajissa" vaikka kaikkihan me olemme täällä "just passing by" joidenkin valokuvat säilyvät kuitenkin jälkipolvillekin vaikka niillä ei elantoaan ansaitsisi.
      Valokuvaus harrastuksena on todella kehittävää ja opettavaista, joten annetaan kikkien kukkien kukkia ja yritetään kehittyä myös suvaitsevaisuudessa.

      • annetaan.vaan.kukkia

        Ärsyttää tosin vaan niin paljon kun joku väittää että jollain kalliimman ("paremman") luokan laitteilla saisi parempia kuvia. Kuvaaja ottaa ne kuvat. Huippukuvia voi saada jopa kertakäyttökameralla jos tietää mitä tekee ja osaa hommansa.


      • Nikon-kamera

        Totta ja einiintotta. Kameroitten välillä on sekä kuvanlaatu- että käytettävyyseroja. Hienoja ja hyviä kuvia voi ottaa halvoillakin vehkeillä, ainakin tietynlaisia (ei esimerkiksi huipputeräviä tai liikkuvia kohteita olemattomassa valossa), mutta käytettävyydeltään hyvät kamerat mahdollistavat paremmat kuvausmahdollisuudet erityisesti hankalissa oloissa. Käytettävyydellä tarkoitan hyvää ja selkeää etsintä, nopeaa ja täsmällistä ja helposti ohjattavaa tarkennusta, ylimalkaan hyvää ergonomiaa, valovoimaista optiikkaa, joskus myös nopeaa sarjakuvausta, jne jne. Selvimmillään nämä ominaisuudet manifestoituvat Nikonin ja Canonin lippulaivarungoissa, jos niitä on päässyt joskus käyttämään. Ja nehän maksavat. En lähettäisi edes huippukuvaajaa kertakäyttökameran kanssa öiseen karhukojuun tai jalkapallo-otteluun sillä olettamuksella, että hyvä kuvaaja kyllä hoitaa homman millä vehkeellä vain. Ei sieltä ainakaan mitään perinteisesti hyvinä pidettyjä (lähi-) kuvia olisi tuloksena.

        Eli noin 50 vuoden valokuvauskokemuksella kyllä sanon, että paremman luokan laitteella saa helpommin hyviä kuvia kuin huonolla (tämä ei välttämättä tarkoita aina suurempaa hintaa, vaan parempaa ja käytöön sopivampaa laitetta), ja jossain tilanteessa vain paremman luokan laitteella ylimalkaan saa toivotunlaisia kuvia aikaan lainkaan. Toki tärkein palikka on kuvaaja, joka osaa suunnata kameran oikeaan suuntaan oikealla rajauksella ja painaa nappulaa oikealla hetkellä, sehän on selvää.


      • Canonisti___minäkin
        annetaan.vaan.kukkia kirjoitti:

        Ärsyttää tosin vaan niin paljon kun joku väittää että jollain kalliimman ("paremman") luokan laitteilla saisi parempia kuvia. Kuvaaja ottaa ne kuvat. Huippukuvia voi saada jopa kertakäyttökameralla jos tietää mitä tekee ja osaa hommansa.

        Periaatteessa noin, mutta silloin kuvaajan tulee olla niin kokenut, että ymmärtää käytetyn kameran rajoitukset. Ei mopolla mahdottomia.


    • kaikkitietävänä

      Itsellä on hieman samankaltaisia ongelmia. Vaikka tiedän olevani valokuvauksen ja monen muunkin asian ylivoimaisesti paras asiantuntija niin kovin moni luulee olevansa parempi. Sain ensimmäisen kamerani ja alotin valokuvaamisen jo syksyllä 1950 joten kukaan ei voi tietää valokuvaamisesta enemmän kuin minä.

      • hehhehhee

        Kyllä niitä vielä aikaisemmin kameran saaneita on vielä elossa, joten et ole eniten valokuvauksesta tietävä.


      • Vanhuudenhöperö

        Tai sitten se tarkoittaa että olet vanha patu, etkä ole enään perillä tämän päivän tekniikasta ja kameroista. Vaikka olisitkin harrastanut 50v kuvaamista, ei se tarkoita että olisit hyvä siinä. Onhan noita nähty jotka luulee olevansa.


      • kaikkitietävänä
        Vanhuudenhöperö kirjoitti:

        Tai sitten se tarkoittaa että olet vanha patu, etkä ole enään perillä tämän päivän tekniikasta ja kameroista. Vaikka olisitkin harrastanut 50v kuvaamista, ei se tarkoita että olisit hyvä siinä. Onhan noita nähty jotka luulee olevansa.

        Juuri noin. moni luulee olevansa oikeassa, mutta minä tiedän olevani paras asiantuntija. Uusin kamerani on tämän päivän kaikkein tavallisin järkkäri. Sellainen marketista ostettu plastiikkirunkoinen ja paljon zoomia, että pääsee tosi lähelle. Se on katu-uskottava ja ihan oikean järjestelmäkameran näköinen.


      • CanonistiMinäkin
        kaikkitietävänä kirjoitti:

        Juuri noin. moni luulee olevansa oikeassa, mutta minä tiedän olevani paras asiantuntija. Uusin kamerani on tämän päivän kaikkein tavallisin järkkäri. Sellainen marketista ostettu plastiikkirunkoinen ja paljon zoomia, että pääsee tosi lähelle. Se on katu-uskottava ja ihan oikean järjestelmäkameran näköinen.

        Onko sulla oikein Oly-romu. Ja suttu-Zuiko?


      • olen-paras

        Luulin kerran olevani väärässä, mutta erehdyin.


    • Oudon paljon jaksetaan kinata kameroista. Valokuvaus on paljon muutakin kuin kameran laukomista. Pitää osata järjestää valaistus. Tulla toimeen mallin kanssa. Osata järjestää monia pieniä asioita. Ei järjestelmäkamera ole toiminut minulla ikinä pääsylippuna. Nykyään pitää olla lupa jos aikoo päästä festareille ym. kameralaukun kanssa. Ammattilaisella voi olla peräkärryllinen kamaa mukana jonkun promokuvan ottoon. Peilittömien kuvanlaatu riittää nykyään. Kyllä ne ohjaa valoja siinä kuin raskaat peililliset järkkärit. Huonossa valossa ei saa hyviä kuvia vaikka olisi millainen kamera kaulassa. Hyvässä valossa onnistuu kaikilla kameroilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe