Lappi-savustusuuni

Sote-Esko

Sain käsiini tällaisen savustuspöntön. Korkeus on n. puoli metriä ja leveys 30 cm. Siinä on siis pieni arina ja savuhormi alaosaan lokeroituna ja savustuspönttö kiinteästi päällä. Olisiko jollain kokemusta sellaisen käytöstä? Kannattaako pitää itsellä vai heitänkö pois?

8

8013

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pertti_Marcus

      Älä ihmeessä heitä pois, vaan kokeille, eihän sitä tiä, että miten hyä se on? Kerro sitten kun oot kokeillu!

      • Sote-Esko

        Tarkoituksena onkin kokeilla ensin, mutta kun laite on ihan outo tapaus itselleni, niin tarvitsisin vähän vinkkejä. Laatikon alaosassa on nimittäin pieni luukku, jonka takaa löytyy kevyt arina ja sieltä kulkee pieni hormi takaa ulos. Nyt pitäisi saada vähän tietoa, että mitä siellä oikein kuuluu polttaa. Onko laite hiilitoiminen vai pitäisikö sinne sovittaa pieniä puita vai mitä? Onko tällaista kellään muulla? Myynnissä niitä on ollut joskus jossain n. 70 euron hintaan.


      • savustaja II
        Sote-Esko kirjoitti:

        Tarkoituksena onkin kokeilla ensin, mutta kun laite on ihan outo tapaus itselleni, niin tarvitsisin vähän vinkkejä. Laatikon alaosassa on nimittäin pieni luukku, jonka takaa löytyy kevyt arina ja sieltä kulkee pieni hormi takaa ulos. Nyt pitäisi saada vähän tietoa, että mitä siellä oikein kuuluu polttaa. Onko laite hiilitoiminen vai pitäisikö sinne sovittaa pieniä puita vai mitä? Onko tällaista kellään muulla? Myynnissä niitä on ollut joskus jossain n. 70 euron hintaan.

        Sinne alas vaan puuta, pientäpuuta ja tulet. Sitten siihen yläosaan, pohjalle leppäpurua reilu kourallinen ja ehkä pari sokeripalaakin väriä antamaan, kalat ritilälle savustumaan. Kokeile alkuun tosipienillä tulilla ettet polta kaloja, tarkoitushan on savustaa ei paistaa uunissa. Voit välillä kokeilla kypsyysastetta, jos evät irtoavat helposti alkaa olemaan kypsää kalaa. Savustusaikahan riippuu kalan koosta ja tietysti pöntön lämpötilasta. Eli...mitä matalampi lämpötila sen paremmin savustus onnistuu, aikaa tietysti kuluu enemmän. Karkea arvio ajasta, n. 0,5 kg kala saa olla reilun puolituntia pöntössä, mutta...ainoastaan kokeilemalla pääset parhaaseen tulokseen. Onnea mielenkiintoiseen hommaan !


    • pau_l_i

      pidä ittelläs jos osaat sitä käyttää ja saat sillä savustettua hyvän makuista ruokaa. Jos et niin heitä pois (tai anna jollekin joka osaa).

    • Kalikat ristissä

      Eikös tuo ole se pieni,Lapin kunnassa lähellä Raumaa tehty savustin? Minulla oli se isompi,kiukaan kuoriin rakennettu malli.
      Hyvä savustin. Pari niksiä; polta ensin puoli pesällistä hiillokselle,pienennä veto.Laita savuaineet ja kalat sisään.Anna kosteuden poistua hetken aikaa,lisää pari kalikkaa ja avaa veto.Kansi kiinni.
      Savustaa tasaisesti eivätkä ahvenet vilkuta. Näet jos evät taikka niskasuomut nousevat pystyyn,lämpöä on liikaa. Älä piittaa kellosta,kalat ovat kypsiä kun kosteus haihtuu pinnasta. Pohja on herkkä suolavedelle,ruostuu puhki muutamassa vuodessa. Onko tuossa mallissa pohjakaukalo? Jos on,käytä sitä mutta laita savujauhot kuitenkin pohjalle. Ellei ole,tee sellainen vaikkapa ohuesta sinkkipellistä.

      Nykyisin on saatavana savustimia ruostumattomista tarpeista tehtyinä,niillä on sen mukaiset hinnatkin. Kyllä se on ihan hyvä savustin suhteessa hintaansa.

    • Savunainen

      Lappisauhupönttö toimii. Pitäää vain kokeilla kuten kaikki muutkin pöntöt. Tulimäärä ja aika ratkaisee. Ja kalan tuoreus.

    • Anonyymi

      Hei mistä noita saa, jossa siis on umpinainen tulipesä?

      • Anonyymi

        On toimiva , itsellä ollut 15 vuotta. Muutaman kerran paikkaillu rosterilla.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe