Lappi-savustusuuni

Sote-Esko

Sain käsiini tällaisen savustuspöntön. Korkeus on n. puoli metriä ja leveys 30 cm. Siinä on siis pieni arina ja savuhormi alaosaan lokeroituna ja savustuspönttö kiinteästi päällä. Olisiko jollain kokemusta sellaisen käytöstä? Kannattaako pitää itsellä vai heitänkö pois?

8

8930

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pertti_Marcus

      Älä ihmeessä heitä pois, vaan kokeille, eihän sitä tiä, että miten hyä se on? Kerro sitten kun oot kokeillu!

      • Sote-Esko

        Tarkoituksena onkin kokeilla ensin, mutta kun laite on ihan outo tapaus itselleni, niin tarvitsisin vähän vinkkejä. Laatikon alaosassa on nimittäin pieni luukku, jonka takaa löytyy kevyt arina ja sieltä kulkee pieni hormi takaa ulos. Nyt pitäisi saada vähän tietoa, että mitä siellä oikein kuuluu polttaa. Onko laite hiilitoiminen vai pitäisikö sinne sovittaa pieniä puita vai mitä? Onko tällaista kellään muulla? Myynnissä niitä on ollut joskus jossain n. 70 euron hintaan.


      • savustaja II
        Sote-Esko kirjoitti:

        Tarkoituksena onkin kokeilla ensin, mutta kun laite on ihan outo tapaus itselleni, niin tarvitsisin vähän vinkkejä. Laatikon alaosassa on nimittäin pieni luukku, jonka takaa löytyy kevyt arina ja sieltä kulkee pieni hormi takaa ulos. Nyt pitäisi saada vähän tietoa, että mitä siellä oikein kuuluu polttaa. Onko laite hiilitoiminen vai pitäisikö sinne sovittaa pieniä puita vai mitä? Onko tällaista kellään muulla? Myynnissä niitä on ollut joskus jossain n. 70 euron hintaan.

        Sinne alas vaan puuta, pientäpuuta ja tulet. Sitten siihen yläosaan, pohjalle leppäpurua reilu kourallinen ja ehkä pari sokeripalaakin väriä antamaan, kalat ritilälle savustumaan. Kokeile alkuun tosipienillä tulilla ettet polta kaloja, tarkoitushan on savustaa ei paistaa uunissa. Voit välillä kokeilla kypsyysastetta, jos evät irtoavat helposti alkaa olemaan kypsää kalaa. Savustusaikahan riippuu kalan koosta ja tietysti pöntön lämpötilasta. Eli...mitä matalampi lämpötila sen paremmin savustus onnistuu, aikaa tietysti kuluu enemmän. Karkea arvio ajasta, n. 0,5 kg kala saa olla reilun puolituntia pöntössä, mutta...ainoastaan kokeilemalla pääset parhaaseen tulokseen. Onnea mielenkiintoiseen hommaan !


    • pau_l_i

      pidä ittelläs jos osaat sitä käyttää ja saat sillä savustettua hyvän makuista ruokaa. Jos et niin heitä pois (tai anna jollekin joka osaa).

    • Kalikat ristissä

      Eikös tuo ole se pieni,Lapin kunnassa lähellä Raumaa tehty savustin? Minulla oli se isompi,kiukaan kuoriin rakennettu malli.
      Hyvä savustin. Pari niksiä; polta ensin puoli pesällistä hiillokselle,pienennä veto.Laita savuaineet ja kalat sisään.Anna kosteuden poistua hetken aikaa,lisää pari kalikkaa ja avaa veto.Kansi kiinni.
      Savustaa tasaisesti eivätkä ahvenet vilkuta. Näet jos evät taikka niskasuomut nousevat pystyyn,lämpöä on liikaa. Älä piittaa kellosta,kalat ovat kypsiä kun kosteus haihtuu pinnasta. Pohja on herkkä suolavedelle,ruostuu puhki muutamassa vuodessa. Onko tuossa mallissa pohjakaukalo? Jos on,käytä sitä mutta laita savujauhot kuitenkin pohjalle. Ellei ole,tee sellainen vaikkapa ohuesta sinkkipellistä.

      Nykyisin on saatavana savustimia ruostumattomista tarpeista tehtyinä,niillä on sen mukaiset hinnatkin. Kyllä se on ihan hyvä savustin suhteessa hintaansa.

    • Savunainen

      Lappisauhupönttö toimii. Pitäää vain kokeilla kuten kaikki muutkin pöntöt. Tulimäärä ja aika ratkaisee. Ja kalan tuoreus.

    • Anonyymi

      Hei mistä noita saa, jossa siis on umpinainen tulipesä?

      • Anonyymi

        On toimiva , itsellä ollut 15 vuotta. Muutaman kerran paikkaillu rosterilla.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      206
      3240
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1640
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      95
      1482
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1399
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1344
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      159
      1265
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1198
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1029
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      932
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      51
      838
    Aihe