Sain käsiini tällaisen savustuspöntön. Korkeus on n. puoli metriä ja leveys 30 cm. Siinä on siis pieni arina ja savuhormi alaosaan lokeroituna ja savustuspönttö kiinteästi päällä. Olisiko jollain kokemusta sellaisen käytöstä? Kannattaako pitää itsellä vai heitänkö pois?
Lappi-savustusuuni
8
8557
Vastaukset
- Pertti_Marcus
Älä ihmeessä heitä pois, vaan kokeille, eihän sitä tiä, että miten hyä se on? Kerro sitten kun oot kokeillu!
- Sote-Esko
Tarkoituksena onkin kokeilla ensin, mutta kun laite on ihan outo tapaus itselleni, niin tarvitsisin vähän vinkkejä. Laatikon alaosassa on nimittäin pieni luukku, jonka takaa löytyy kevyt arina ja sieltä kulkee pieni hormi takaa ulos. Nyt pitäisi saada vähän tietoa, että mitä siellä oikein kuuluu polttaa. Onko laite hiilitoiminen vai pitäisikö sinne sovittaa pieniä puita vai mitä? Onko tällaista kellään muulla? Myynnissä niitä on ollut joskus jossain n. 70 euron hintaan.
- savustaja II
Sote-Esko kirjoitti:
Tarkoituksena onkin kokeilla ensin, mutta kun laite on ihan outo tapaus itselleni, niin tarvitsisin vähän vinkkejä. Laatikon alaosassa on nimittäin pieni luukku, jonka takaa löytyy kevyt arina ja sieltä kulkee pieni hormi takaa ulos. Nyt pitäisi saada vähän tietoa, että mitä siellä oikein kuuluu polttaa. Onko laite hiilitoiminen vai pitäisikö sinne sovittaa pieniä puita vai mitä? Onko tällaista kellään muulla? Myynnissä niitä on ollut joskus jossain n. 70 euron hintaan.
Sinne alas vaan puuta, pientäpuuta ja tulet. Sitten siihen yläosaan, pohjalle leppäpurua reilu kourallinen ja ehkä pari sokeripalaakin väriä antamaan, kalat ritilälle savustumaan. Kokeile alkuun tosipienillä tulilla ettet polta kaloja, tarkoitushan on savustaa ei paistaa uunissa. Voit välillä kokeilla kypsyysastetta, jos evät irtoavat helposti alkaa olemaan kypsää kalaa. Savustusaikahan riippuu kalan koosta ja tietysti pöntön lämpötilasta. Eli...mitä matalampi lämpötila sen paremmin savustus onnistuu, aikaa tietysti kuluu enemmän. Karkea arvio ajasta, n. 0,5 kg kala saa olla reilun puolituntia pöntössä, mutta...ainoastaan kokeilemalla pääset parhaaseen tulokseen. Onnea mielenkiintoiseen hommaan !
- pau_l_i
pidä ittelläs jos osaat sitä käyttää ja saat sillä savustettua hyvän makuista ruokaa. Jos et niin heitä pois (tai anna jollekin joka osaa).
- Kalikat ristissä
Eikös tuo ole se pieni,Lapin kunnassa lähellä Raumaa tehty savustin? Minulla oli se isompi,kiukaan kuoriin rakennettu malli.
Hyvä savustin. Pari niksiä; polta ensin puoli pesällistä hiillokselle,pienennä veto.Laita savuaineet ja kalat sisään.Anna kosteuden poistua hetken aikaa,lisää pari kalikkaa ja avaa veto.Kansi kiinni.
Savustaa tasaisesti eivätkä ahvenet vilkuta. Näet jos evät taikka niskasuomut nousevat pystyyn,lämpöä on liikaa. Älä piittaa kellosta,kalat ovat kypsiä kun kosteus haihtuu pinnasta. Pohja on herkkä suolavedelle,ruostuu puhki muutamassa vuodessa. Onko tuossa mallissa pohjakaukalo? Jos on,käytä sitä mutta laita savujauhot kuitenkin pohjalle. Ellei ole,tee sellainen vaikkapa ohuesta sinkkipellistä.
Nykyisin on saatavana savustimia ruostumattomista tarpeista tehtyinä,niillä on sen mukaiset hinnatkin. Kyllä se on ihan hyvä savustin suhteessa hintaansa. - Savunainen
Lappisauhupönttö toimii. Pitäää vain kokeilla kuten kaikki muutkin pöntöt. Tulimäärä ja aika ratkaisee. Ja kalan tuoreus.
- Anonyymi
Hei mistä noita saa, jossa siis on umpinainen tulipesä?
- Anonyymi
On toimiva , itsellä ollut 15 vuotta. Muutaman kerran paikkaillu rosterilla.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S606664- 1003432
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.262750- 212428
- 271953
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3571832- 251670
- 321518
- 491492
- 111472