italialaista ruokaa kehutaan aina maasta taivaaseen, olisi kiva kuulla kommentteja, että mikä italialaisessa ruoassa on niin erinomaista.
toivon asiallista keskustelua ja odotan mielipiteitä ja täällä vierailevien kommentteja aiheesta.
ois kiva kuulla "konkreettisia" esimerkkejä herkullisista illallisista (tai lounaista), ei edes välttämättä 3 ruokalajin systeemeistä, vaan ylipäätään siitä: Miksi italialainen ruoka on mielestäsi erinomaista.
miten herkutella esim. jos ei erityisemmin pidä pastasta! ?
meillä on ollu kova väittely kotona miehen kanssa ja nyt päätin kysästä italialaisesta ruoasta täältä ;)
löytyykö muutakin kuin pitsaa ja pastaa...
miten te herkuttelette lomillanne siis vakituiset italian kävijät?
Italialainen ruoka
6
2547
Vastaukset
- miettimättä
Minulle Italiassa maistuu aina ja kaikkialla risotto,se on ihan ehdoton must.Vasikkaa syön aina kun on vain saatavilla. Espresso ja capuccino on tehty kunnon kahvista ja oikeilla laitteilla. Parempaa jäätelöä ei saa mistään muualta kuin sieltä.
- ulkomaille
italialainen ruoka on ehkä yksinkertaisempaa ja näyttää ettei sotketa kaikenlaisia aineksia keskenään, se tuo ruoka-aineiden maun paremmin esille.
Suomessa kokeillaan rohkeasti eri mausteita ja ruoka on mausteisempi. Kahviloissakin löytyy maustekahveja. Italiassa olen kokenut että vihanneksia käytetään monipuolisempin kuin Suomessa. Pasta on maukasta yksinkertaisen tomaattikastikkeen ja parmesani juuston kera, nam!- Mangiabene
Juuri noin; yksinkertaiset, selkeät maut. Hyvät raaka-aineet. Vihanneksia, öljyä.
Sen verran haluaisin alkuperäiseen kysymykseen puuttua, että ei oikeastaan ole italialaista keittiötä, on eri maakuntien keittiöt, jotka poikkeavat selvästi toisistaan.
Sitäkin haluaisin korostaa, että usein toistettu käsitys siitä, että ruoka Italiassa on "pastaa ja pizzaa" on vähän väärin ymmärretty. Pastaa suuressa osassa Italiaa syödään kyllä usein, mutta ei se ole varsinainen pääruokalaji, se on aina alkuruoka. Pastalajeja on jopa kolme ja puoli sataa erilaista, kastikkeita lähes yhtä paljon - suomalainen käsitys makaronista on kirjaimellisesti muusta maailmasta. Pizza taas ei kuulu italialaiseen menuun sinänsä, se on erillinen, monimuotoinen ruokalaji, jota ei syödä italialaisella päivällisellä, vaan esimerkiksi vapaamuotoisemmissa tilanteissa, sitä ei varsinaisissa ravintoloissa tarjota yleensä lainkaan.
Italialainen ateria muodostuu monesta ruokalajista. Keitto, pasta, pääruoka, jälkiruuat. Jos ei halua pastaa, voi toki syödä alkuruokana vain keiton tai pelkästään antipastot, kala- liha- tms. alkupalalajitelman. - ketjun aloittaja
Mangiabene kirjoitti:
Juuri noin; yksinkertaiset, selkeät maut. Hyvät raaka-aineet. Vihanneksia, öljyä.
Sen verran haluaisin alkuperäiseen kysymykseen puuttua, että ei oikeastaan ole italialaista keittiötä, on eri maakuntien keittiöt, jotka poikkeavat selvästi toisistaan.
Sitäkin haluaisin korostaa, että usein toistettu käsitys siitä, että ruoka Italiassa on "pastaa ja pizzaa" on vähän väärin ymmärretty. Pastaa suuressa osassa Italiaa syödään kyllä usein, mutta ei se ole varsinainen pääruokalaji, se on aina alkuruoka. Pastalajeja on jopa kolme ja puoli sataa erilaista, kastikkeita lähes yhtä paljon - suomalainen käsitys makaronista on kirjaimellisesti muusta maailmasta. Pizza taas ei kuulu italialaiseen menuun sinänsä, se on erillinen, monimuotoinen ruokalaji, jota ei syödä italialaisella päivällisellä, vaan esimerkiksi vapaamuotoisemmissa tilanteissa, sitä ei varsinaisissa ravintoloissa tarjota yleensä lainkaan.
Italialainen ateria muodostuu monesta ruokalajista. Keitto, pasta, pääruoka, jälkiruuat. Jos ei halua pastaa, voi toki syödä alkuruokana vain keiton tai pelkästään antipastot, kala- liha- tms. alkupalalajitelman.Niinpä,juuri tuota tarkoitin, eli jos ei pidä pastaata niin liha tai kala tai kana täytyy syödä sellaisenaan tai salaatin/vihannesten kanssa ja tämä ei houkuttele varsinkaan miestäni,joka ei ole "makaroonin" tai riisin ystävä vaikka toki hän niitäkin syö,mutta kerran pari kuukaudessa.
p.s. jos alkuruokana on esim pastaa niin mistä koostuu sitten varsianinen pääruoka,ois kiva "kuulla" esimerkkejä. - Mangiabene
ketjun aloittaja kirjoitti:
Niinpä,juuri tuota tarkoitin, eli jos ei pidä pastaata niin liha tai kala tai kana täytyy syödä sellaisenaan tai salaatin/vihannesten kanssa ja tämä ei houkuttele varsinkaan miestäni,joka ei ole "makaroonin" tai riisin ystävä vaikka toki hän niitäkin syö,mutta kerran pari kuukaudessa.
p.s. jos alkuruokana on esim pastaa niin mistä koostuu sitten varsianinen pääruoka,ois kiva "kuulla" esimerkkejä.Niin, liha, kala tai kana syödään justiinsa kuten Suomessakin; perunan, salaatin, riisin tms kanssa, kuten haluatte. Pitää pastasta tai ei, ei se tähän mitenkään vaikuta.
Vasikkaa Italiassa syödään paljon, se ei ole sellaista kuivaa nautaa kuin Suomessa usein. Costoletta alla milanese, scaloppine al limone ja saltimbocca ovat kuuluisia ruokalajeja. Maksa, fegato, on hyvää. Monia liharuokalajeja valmistetaan grillissä, alla griglia. Todellinen herkku on fiorentina, firenzeläinen suuri t-luupihvi. Kana on hyvää grillattuna tai tonnikalakastikkeessa, tonnato. Hyviä kaloja on paljon, ne on usein valmistettu grillaten, paistaen tai höyryttäen. Ruokalaji on ravintoloissa aina sellaisenaan, lisukkeet, contorni, tilataan aina erikseen. Ja niitä onkin sitten yleensä pitkä lista perunoista erilaisiin ja eri tavoin valmistettuihin kasviksiin, salaateihin, pohjois-Italiassa polentaan yms asti.
Tässä en keitoista, juustoista, jälkiruoista sanonut mitään, niitä on niin satoja erilaisia herkkuja, että lyhyt luettelo ei kerro asiasta mitään. Kannattaisi varmaan vaikka netistä hiukan lukea. Kirjojakin aiheesta on tuhansittain. - Rooman rouva
ketjun aloittaja kirjoitti:
Niinpä,juuri tuota tarkoitin, eli jos ei pidä pastaata niin liha tai kala tai kana täytyy syödä sellaisenaan tai salaatin/vihannesten kanssa ja tämä ei houkuttele varsinkaan miestäni,joka ei ole "makaroonin" tai riisin ystävä vaikka toki hän niitäkin syö,mutta kerran pari kuukaudessa.
p.s. jos alkuruokana on esim pastaa niin mistä koostuu sitten varsianinen pääruoka,ois kiva "kuulla" esimerkkejä.ruuan kanssa, en kuitenkaan mikään herkkusuu.
Ihan tavallinen ruoka kelpaa. Kuitenkin on ollut hieman opettelemista italialaisille ruokatavoille.
Rooman keskustan ravintolat ovat sopeuttaneet ruokalistansa paljon turistien mukaan. Pastaa on tarjolla vaan yksistään jo senkin takia että turistit luulevat että italailaiset syövät pastaa joka aterialla eturuuakseen. Perinteinen roomalainen ruoka on valmistetaan sianihrassa, ei öljyssä. Roomalaiset ovat syöneet kautta aikojen ihan mitä vaan saivat käsiinsä.
Onneksi Roomasta löytyy ravintoloita jotka valmistavat eri maakuntien omia herrkuja, kuten esimerksiki La Loganda del Pellegrino ( pyhiinvaeltajien lokaali)lähellä Campo dei Fioria, jossa tarjoillaan calabrialaista ruokaa josta itse henkilökohtaisesti pidän. Roomassa on nykyään paljon pikaruokaa kuten pizzapaloja, kebabbia, voileipämyymälöitä ja ravintolita joilla ei ole edes nimeä, vain suuri oviaukko josta putkahtaa sisään.
Italia on suurelta osin vuoristoa ja siellä ei juuri kasva mikä vaan. Rannikkolla syödään kalaa paljon. Vehnänviljely onnistuu parhaiten Campanian (Napolin) lähettyvillä ja sieltä se pasta- ja pizzaperinne tuleekin luonnolisista syistä. Veneton lakeuksilla taas kasvaa riisi parhaiten koska se on melkein suomaista maastoa kauttaaltaan.
Lopuksi vielä että ei pastaa ole mikään pakko syödä vaikka sitä on ruokalistalla. Ei ole edes pakko syödä alku-pää tai jälkiruokaa vaan sen mitä itse haluaa listalta. Jos haluaa syödä vain lihaa, kananpoikaa tai kalaa niin silloin on erikseen pyydettävä perunoita ja valittava missä muodossa perunansa haluaa. Pelkkiä keitettyjä perunoita ei kyllä löydy.
Oma mieli ruokani on kanapoika joka on valmistettu seuraavalla tavalla. Kananpoika sivellään öljyllä sisältä ja ulkoa päin. Kananpojan sisään voi laittaa tillinvarsia. Viipaloituja perunoita ja renkaiksi leikattua sipulia uunipellille reilusti, pari-kolme senttimetriä ainakain sysytä että perunat ja sipuli "kutistuu" uunissa. Mausta suolalla ja tilillinvarsilla. Uuninpelti ritilän alle uuniin ja kananpoika ritilän pälle. Lämpöä noin 200. Käännä kananpoikaa muutaman kerran, ja siirrää kanapoika välillä vasemmalle ja välillä oikealle ritiän reunalle. Knanapojasta tippuu nesteitä ja öljyä ja tekee perunoista ja sipulista niin yllättävän herkullista. Paistoaika noin tunti. Tätä herkkua saa usein Tavola Calda paikoista. Itse saa märätä kuinka ison annoksen haluaa syödä. Yksi helposti löytyvä Tavola Calda löytyy aivan Vatikkanin kupeesta, vinosti vastapäätä bussin 64 pysäkkiä. Italialsiet syövät aina vaaleaa leipää ruuan kanssa. Tuossa Tavola Caldassa antoivat kaksi tuoretta sämpylää per henkilö. Niistä ei erikseen veloiteta mutta pieni vesipullo maksaa melkein saman kuin ruoka kaikissa ravintoloissa. Joten jos on oma juomapullo mukana niin voi syödä ruokansa ilman juomaa ja juo sitten vaikka kadulla ruokailun jälkeen. Italiassa ei saa vettä kannussa vaan joutuu aina ostamaan noita kalliita vesipulloja. Söin alle 10 euron tuossa Tavola Caldassa ja hintaan tuli pieni pullo vettäkin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1384128- 892019
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151961Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi581588Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541452Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1341417VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1001328- 741226
- 981141
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1181070