Sängyn sälepohja vs vaneripohja

selkäpoikki

Onko kellään muulla ongelmana, että uuden parisängyn sälepohja "notkuu" niin, että patjat (2kpl 80cm leveitä, myöskin uudet) painuvat kumpikin keskeltä montulle?
Mistä tämä johtuu ja mikä siihen auttaa? Olemme alle 70kg kumpikin ja patjamme ovat ns. kovat, joten ylikuormituksesta ei pitäisi olla kyse.
Auttaisiko jos sänkyyn vaihtaisi säleikön sijasta vaneripohjan? Sängyn keskellä on tukeva rakenne, joten sänky ei notku siitä, vaan kummankin patjan keskeltä.

9

3529

Vastaukset

 • vaneria, koska ilma ei kierrä ja patjat saattavat homehtua, ainakin ummehtuvat. Katso. voitko ruuvata pitkittäissuuntaiset tuet (esim. 50x50mm soirosta (ohuempikin menettelee) säleiden alle patjojen keskelle. Tämä lienee mahdollista, jos käsitin rakenteen oikein.

  Säleet voivat olla väärinpäinkin, Kaari ylöspäin kuten kaarisillassa, on oikea asento. Sängystä saattaa puuttua keskeltä poikittainen kiristintanko, joka aiheuttaa sen, että säleet notkuvat alaspäin.

  Sänkyä näkemättä esittäisin tällaisia arveluja.

  • Ei kai nyt kunnon laudat tuollaisesta painosta liikaa notku.


 • Sälepohjaa mainostetaan kovin, mutta säleiden laadussa tingitään. Vaneripohja toimii aina.
  Itse ihmettelen miksi pitää olla sänky aina patjanpohjalta ilmassa kun se lattiapinnasakin voi olla.

  itselläni jo 20 v ollut sängyn laidan korkeus 200mm eli patjat lähes lattialla kakalossa kehyksien sisällä. 30mm juoksut 6mm vaneripohjan alla ja sängyn reunat lattian saakka eli sängynalle ei mitään voi mennä.
  Kaukalossa ympäri 300mm leveät reunat paitsi päädyssä jossa aikoinaan oli rulolla varustettu viinikaappi yhdelle pullolle ja kahdelle lasille :)...

  Kokeilkaa patjoja pariyötä pelkästään lattialla niin tiedätte onko patjat vai sänky väsähtänyt.

 • Veikkaisin että olet laittanut sälepohjat väärin päin (eli kaari alaspäin) kun niitten pitäisi olla ylöspäin, jolloin ne toimivat kuten jouset.

 • Yksi mahdollisuus, että teet paksummat säleet.
  Vaneeripohjaan voit porata jotakin 30 mm:n läpimittaisia reikiä ilmanvihdon parantamiseksi.

 • Suunnittelen tehdä laudoista tukevat säleet. En kaipaa joustoa. En ole näppärä käsistäni eli saanko ne laudat kiinnitettyä ohuilla nauloilla? Ruuvaamiseen ei ole kuin ruuvimeisseli, joten ei varmaan onnistu...

  • Olen tehnyt lauta"säleitä". Ruuveilla kiinni. Ja akkuporakone ruuvaamaan. Säleisiin porasin ensin reiät, etteivät halkea ruuvatessa.
   Olen tehnyt myös vaneerista. En muista minkä paksuisesta, oliko 6 vai 10 millistä. Jos kovin ohutta niin sitten vaikka pitkittäin 1-2 lautaa syrjälleen tueksi. Ja vaneeriin noin 30 mm reikiä siltä varalta, että ilma pääsee vaihtumaan eikä tule homeita tms. Reikien reunat karkealla hiomapaperilla tylsiksi eli pieni pyöristys. Vaneeria saa määrämittaisena puutavaraliikkeistä. Tämä olisi ehkä vaivattomampi; se säleitten teko ja kiinnitys on suurempi työ kuin luuletkaan.


 • Minun ongelma on silmiä ja ihoa ärsyttävä liima sälepohjassa.

  • Mikä ihmeen liima, säleet laitetaan nitojalla kiinni siihen kangaskaistaleeseen eikä liimalla.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  143
  4116
 2. Hieman säälittää suomalaisen duunarin sinisilmäisyys

  Ennen vanhaan ei käynyt pienessä mielessäkään, että tehtäisiin töitä ilman liittoon kuulumista. Se oli itsestäänselvyys. Suomen taloudella meni todell
  Maailman menoa
  150
  4049
 3. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  106
  3891
 4. Coronavirus-hysteria

  Mihinkähän mittakaavoihin tuo hysteria pääsee? Luuletteko, että kohta vaikkapa bussilastillinen tyhjenee jonkun yskäistyä seuraavassa etapissa? Entä m
  Maailman menoa
  100
  2835
 5. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  30
  1177