Mali

baddington

Terve!

Minua on alkanut kiinnostaa tutkiskelun jälkeen malinois. Kiinnostusta olis erityisesti rauniohommiin. Tuo tämän hetkinen koira on liian arka semmoseen. Tuossa sängyllähän isin dallu-narttu makailee. On turhan arka menemään mihinkään uusiin ja epävarmoihin paikkoihin.. auto yms. Muuten kyllä aivan ihastuttava koiruus... Mitä nyt pentuna hajotti koko kämpän .

Lähinnä kiinnostais että pitäiskö ottaa työ- vai näyttelylinjainen? Tarkoitus olisi aktiivisesti raunio/ jälkihommia harrastaa, mutta ei uutta koiraa pelkäksi työkoiraksi kyllä ole tarkoitus hankkia. Seura ja harrastekoiraksi kylläkin. Tosin voi olla että ajoittain tulee työnkin puolesta mahdollisuus käyttää koiraa erilaisiin tehtäviin.

Ajankohtainen uuden koiruuden hankkiminen ei vielä kyllä ole. Avovaimolla koulu vielä kesken, joten asunto ainakin vielä vuoden verran tulee olemaan kaupungissa. Enkä haluaisi pieneen kerrostalo-kaksioon enää yhtään elukkaa sotkemaan paikkoja . Nyt kun tuo dallu-neitikin on vastikään saatu salonkikelposeksi hurtaksi koulutettua. ;)

Mutta alustavasti kaipaisin vinkkiä koiran valinnasta. Tosin tämä nyt on vasta kiinnostuksen asteella... Päätöksiä en ole tehnyt suuntaan jos toiseenkaan.

Kiitoksia jo etukäteen tietämättömän neuvojille!!! =D

7

1460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksilöitä

      Itselläni on sekalinjainen ja kyllä täytyy myöntää että tässä pakkauksessa on potkua aivan valtavasti.

      Tuntuu että on perinyt enemmän niitä käyttöpuolen ominaisuuksia kun mitään muuta :)

      Se mitä olen kuunnellut ja katsellut nyt ja jälkiviisaampana voin sanoa - itse seuraavaksi maliksi varmaankin katselisin näyttelypuolen pentueita, koska ei nekään mitään lapasia ole.

      Näyttelypuolelta löytyy ihan varmasti kunnollinen pentu noihin harrastuksiin mitä ajattelit ja paljoon muuhunkin.

      Käyttömali saattaisi turhautua ja huom. saattaisi!

      Yksilöitähän nekin ovat kaikki eikä voi suoraan sanoa että jommasta kummasta ei ole tai on varmasti siihen tai tähän hommaan.

      Kannattaa seurailla pentueita ja olla yhteyksissä kasvattajiin, kertoa mitä hakee ja mihin hommaan, niin silloin kasvattaja joka on perillä omista koiristaan ja siitä mitä ne jättää osaa melkein sanoa onko hänellä sopivaa pentua / pentuetta tulossa.

    • valtavasti

      Mali on mitä ilmeisimmin markkinoiden energisin koirarotu. Poikkeuksia on, mutta yleensä ne ovat myös aika dominoivia, teräviä ja aggressio tulee aika helposti esiin. Mutta oikeissa käsissä niistä kasvaa erinomaisia harraste- ja työkoiria. Niistä saa myös hyvän perhekoiran, lastenystävän. Vahtivietti on keskimäärin erittäin voimakas. Vieraat saattavat hieman hätääntyä jos malikka ottaa ovella vastaan. Mutta kasvatus auttaa tähänkin. Meillä vieraat eivät päässeet talosta ulos. Silloin se vasta pirunmoisen äläkän nostikin. Mutta loppujen lopuksi siitä kasvoi aivan fantasitisen luotettava koira - myös suhteesa vieraisiin. Paras mitä tiedän. Mutta kovaan työhön ja liikuntaan on malin kanssa varauduttava. Jos sen jätät sohvaperunaksi, niin talossa ei sohvaa pitkään ole. Se tekee niistä selvää ja saattaa välillä kokeilla voimiaan myös perheenjäseniin. Niissä tilanteissa on sitten oltava tinkimätön. Jos malille antaa siimaa, niin se ottaa sitä heti lisää. Mali on myös paljon voimakkaampi otus kuin mitä kilot kertovat. Sitä on koulutettava tosissaan ja johdonmukaisesti. Mali on parhaimillaan koulutuskentällä ja työtehtävissä. Oppimiskyvyiltään se on varmastikin yksi parhaista. Se oppii sekä hyviä että huonoja asioita todella nopeasti. Eli työtä tulee malin kanssa olemaan, mutta lopulta se palkitsee. Hyvään koulutusporukkaan kannattaa malin kanssa mennä heti pentuna.

    • käyttölinjainen

      Etsit koiraa harrastuskoiraksi ja vielä mietit että ottaisiko näyttely vai käyttölinjaisen. Hoh, no ero niissä on vain etä näyttelöylinjaiset on jalostettu showeläimeksi näyttelykehiin ja käyttölinjaiset harrastus- ja työkoiraksi.

      Ei kai siinä mitään miettimistä ole. Jos etsit harrastuskoiraa ota käyttölinjainen.

      Jos etsit näyttelykoiraa ota näyttelylinjainen. Jos sellaisen jostain löydät, kysyntä on siinä määrin hiipunut että eipä moisia montaa pentuetta edes vuodessa synny.

      Kun ylivoimainen valtaosa malinoisin hankkijoista etsii harrastuskoiraa ja pääsyy siten tietenkin käyttölinjaiseen.

      • itku taas

        Katin kontit! Yhdellä tutulla oli näyttelylinjainen, seuraava oli käyttis ja viimeinen käyttis. Näyttis mali on loistava harrastuskoira, kun nyt katsoo vähän niitä linjoja. Käyttiksillä menee vietit yli monesti. (mutta eihän siitä puhuta) Suojelua jos harrastaa, on käyttis ainoa vaihtoehto, muuten harkitse tarkkaan. Mulla on näyttis, josta LT-tuomari sanoi että loistava harrastuskoira (pisteitä pari sataa). Yhden kokeen tuomari sanoi että sen työskentelyä on ilo katsoa. (koska tekee "töitä", eikä hösellä). Ihan on turha yleistää ja aina tuputtaa sitä käyttistä jokaiselle, ei se sovi jokaiselle. Kun ei mali yleensäkään sovi kaikille. Ei ne näyttikset todellakaan ole mitään lapasia! (kunhan katsoo ne linjat) =)))


    • käynyt
    • Mali on hyvä koira.Oletko valmis siihen,että mali on kova koira.Malin luonne on ilmam muuta kovempi kun tervun tai grotskun.Lake on taas paljon kovempi kun mali.Ota tervu tai grotsku.

      • miss_fauve-08

        Yksilöeroja on ja pitää ollakin.
        Mali ei ole kova koira. Ei ainakaan sen kovempi kuin tervu tai gronttukaan. Lakuista ei ole kokemusta kuin mitä ohimennen olen nähnyt. Jotenkin jäyhempiä ja suoraviivaisempia.

        Aloittajalle: mene koulutuskentille, näyttelyihin ym. tapahtumiin joissa mahdollisuus tavata maleja ja jutella niiden omistajien kanssa. Niin koirista kuin omistajistakin löytyy joka lähtöön. Kaikenkaikkiaan hyvä rotuvalinta.
        Itselläni on vain hyvää kokemusta ns.näyttelylinjaisista. Kolmas sellainen talossa ja mikäli vielä maliin päädyn niin samaa linjaa vedetään =)

        Älä tee valintaasi täällä saatavien kommenttien perusteella vaan todellakin tutustu rotuun livenä ja vieraile kasvattajien luona. Sillä tavoin löydät parhaiten itsellesi sopivan malikan.
        Onnea etsintään!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      421
      1781
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      180
      1423
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1378
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      142
      1333
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      942
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      117
      895
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      891
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      876
    Aihe