Imetykseen voimaannuttaminen

Anne & Emma

Hyvät vanhemmat,

Olemme kaksi sairaanhoitajaa, jotka suorittavat ylempää AMK-tutkintoa terveyden edistämisessä Laurea-Ammattikorkeakoulussa Otaniemessä, Espoossa. Osana opintojamme teemme projektia sairaalahoidossa olevien vauvojen vanhempien voimaannuttamiseen täysimetykseen.

Projektimme tarkoituksena on edistää imetystä vauvoilla, jotka ovat sairaalahoidossa. Edistäminen tapahtuu opettamalla, ohjaamalla ja tukemalla molempia vanhempia. Tämä on osa isompaa projektia, jonka aikana on tarkoitus tuottaa vanhemmille mieleinen ja heidän tarpeitaan palveleva imetysvihkonen ja DVD sekä mahdollisesti joku uusi innovaatio imetyksen edistämiseksi.

Tässä projektin ensimmäisessä vaiheessa testaamme tekemäämme imetysvihkosta vanhemmilla, joilla on ollut tai on tällä hetkellä vastasyntynyt sairaalahoidossa. Kyselylomakkeen tarkoituksena on arvioida imetysvihkosen hyötyjä ja kartoittaa vanhempien toiveita imetyksen suhteen.

Kyselylomakkeiden tiedot käsitellään luottamuksellisesti ja kyselylomakkeet tuhotaan tutkimuksen jälkeen. Nimettömyys taataan sillä, että mitään nimiä eikä tietoja perheen tilanteesta kerätä. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, ja jos vauvanne on tällä hetkellä sairaalahoidossa, sillä osallistutteko vai ette, ei ole minkäänlaista vaikutusta vauvanne hoitoon.

Jos olette kiinnostuneita osallistumaan projektin toiseen vaiheeseen, valitkaa kyselylomakkeen lopusta ruutu, jossa hyväksytte meidän ottavan teihin yhteyttä seuraavan vaiheen tiimoilta. Tuo valinta ei kuitenkaan sido teitä mihinkään.

Toiseen vaiheeseen osallistuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että katsotte tv-ohjelman/videon imetyksestä ja arvioitte sitä samantyyppisellä kyselylomakkeella.

Toivomme teidän molempien osallistuvan tutkimukseemme vastaamalla kyselylomakkeeseen kumpikin erikseen.

Pääsette tutustumaan projektiimme osoitteessa http://www.geocities.com/enhanced.breastfeeding. Sieltä löydätte sekä vihkosen että kyselylomakkeen.

Kiitos ajastanne!

Kunnioittaen,
sh Anne Kytölä ja sh Emma Aghangu

5

1060

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lillifee

      Mitäköhän mahtaa tarkoittaa voimaannuttaminen?! Olen varmaan asunut liian kauan poissa Suomesta, kun kyseinen sana ei ole vielä koskaan tullut vastaan...
      Olen pahoillani, etten jaksanut lukea koko ohjekirjasta läpi. Voin kuitenkin parin kk:n takaisen kokemuksen äänellä sanoa, että kahden pienen keskosvauvan äitinä ei juurikaan ollut aikaa lueskella mitään vihkosia. Ei edes, vauvojen ollessa sairaalassa, kun maidon pumppaaminen vei sen lopunkin energian. Lähinnä imetysohjaajan tuki oli korvaamaton, sillä muuten en olisi jaksanut pumppaamisrumbaa ja imetysyrityksiä edes sitä viittä viikkoa. Olisi ehkä ollut kiva, jos sairaanhoitajilla olisi ollut yhtenäinen mielipide imetyksestä, eikä jokaisella omansa. Joka kerta piti tarkkailla, kuka on hoitajana, että sattuu pitämään lasta/lapsia juuri "oikealla" tavalla tai piilotella rintakumeja tai vastaavasti kaivaa ne näkösälle yms. Monta itkua tuli sen takia itkettyä. No, täysimettäjää minusta ei tullutkaan, onneksi lapset ovat silti kasvaneet ja pysyneet terveinä.

      • Anne & Emma

        Hei!

        Kiitos, kun laitoit tänne palautetta. Otamme ne huomioon tutkimuksessamme. Voimaannuttaminen tarkoittaa sitä, että esim. tässä tapauksessa hoitajat pyrkivät etsimään niitä keinoja, joilla saavat vanhempien omat voimavarat esiin. Eli toisin sanoen antavat juuri sellaista tukea ja opastusta, jonka seurauksena vanhemmat haluavat panostaa yhä enemmän imetykseen/lypsämiseen.

        Ikävä kuulla, että sairaanhoitajilla oli erilaiset mielipiteet. Tutkimuksemme tarkoituksena on löytää keinoja tukea vanhempia ja kertomasi asiat ovat todella arvokkaita meille. Esim. noista eriävistä mielipiteistä tulee mieleeni, että osastoilla pitäisi olla sairaanhoitajille selkeät, yhtenevät ohjeet imetysohjaukseen.

        Hyvää syksyn jatkoa!
        t. Anne


    • Ärsytyksen huippu.

      On pari sanaa, jotka saavat niskakarvani todella nousemaan pystyyn, sanoja, jotka ärsyttävät yhtä paljon kuin kynsien vetäminen liitutaululla. Näitä sanoja ovat:
      - omata-verbi
      - voimaannuttaminen (hittojako sitä empowerment-verbiä pitää yrittää kääntää)
      - kipupiste
      - kipuilla.

      Kyllä olisi kielitoimistolla töitä. Miksi ette voi käyttää yksinkertaisia suomen kielen mukaisia sanoja kuten auttaa, edistää yms.

      • Voimaantumassa

        Voi sinua sentään, kun kaikki vähän ärsyttää. On hienoa, että kieleemme tulee mukaan uusia entistä kuvaavampia sanoja vanhojen jo käytössä kauan olleiden rinnalle. Ei ole hyväksi verenpaineelle niin kovin ottaa kaikesta itseensä. Jos et hallitse näitä uusia sanoja, niin pysyttele edelleen Seiskapäivää- lehdessä, siellä ei varmaankaan ole mitään voimaannuttavia sanoja, taitavat olla pikemminkin lamaannuttavia. Onnea valitsemallasi tiellä!


    • tutkijanainen

      Tärkeä huomio: kannattaa muuttaa voimaannuttaminen-sana voimaantumisen mahdollistamiseksi! Voimaantuminen lähtee aina itsestä, eli toista ei voi "voimaannuttaa". Eli ammattilainen vain mahdollistaa asian ja ohjaa tms.

      Hyvin tärkeä asia kuitenkin tämä teidän projektinne. Villi veikkaukseni on, että ei kannata tehdä mitään vihkoja, vaan panostaa henkilökohtaiseen apuun ja neuvontaan sairaalassa yms.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1806
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe