Rintojen arkuus

vaihdevuosioireitako?

Hei!
Tuleeko rintoihin uudenlaisia tuntemuksia vaihdevuosien lähestyessä? Esim. koskettaessa ovat välillä aremmat ja vähän samanoloiset kun imetysaikaan. Muita muutoksia vaihdevuosia ajatellen en ole huomannut. Täytän pian 46 v.
Onkohan aihetta mennä mammografiaan vai voikohan laittaa iän syyksi?

15

25306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olla

      Mulla rintojen arkuus alkoi jo 42 vuotiaana, kuumat aallot ovat tulleet vasta nyt 51 vuotiaana. Voin olla väärässä, mutta musta tuntuu, että rintojen arkuus kuuluu erityisesti "esivaihdevuosi" oireisiin. Silloin estrogeeniä on vielä jopa paljon suhteessa muihin hormoneihin. Mulla rintojen arkuus tuntui erityisesti silloin, kun illalla riisuin rintsikat pois. Välillä on ollut kovaakin vihlontaa ja jomottelua kainaloiden tuntumissa.

      • Hormoonihurmio

        Esioireisiin minäkin rintojen aristuksen lukisin. Minulla rinnat aristivat nuorempana erityisesti juuri ennen kuukautisia. Vaihdevuosien lähestyessä aristus muuttui lähes jatkuvaksi, mikä oli kiustallista varsinkin liikuntaharrastuksissa. Mitään sellaista ei oikein kärsinyt tehdä, missä olisi pompittu tai oltu vatsallaan lattialla. Kyse on siis lähinnä kosketus- ja liikearkuudesta.

        Nyt kun käytän korvaushoitoa, aristusta on taas erityisesti keltarauhashormonivaiheen loppupuolella. Olen ollut huomaavinani, että jos tyhjennysvuoto viivästyy (eli ei ala viimeistään 28 päivän kuluttua edellisestä), rinnat ovat taas erityisen arat muutaman päivän.


      • Anonyymi

        Sama mulla. Alkoi yhtäkkiä viime syksynä. Mulla tosin vaan toisessa. Mutta se on arka ja sitä jomottaa, kainaloa myös. Olen nyt 48 vuotta. Menkat tulee ja menee miten sattuu ja välillä heräilen monta kertaa yössä, joten tuo rinnan turpoaminen ja jomotuskin taitaa liittyä vaihdevuosiin. Välillä tulee kyllä mieleen pahempaakin, mutta jostain luin, ettei särky ole syövän oire. Muutenkin se näyttää normaalilta. On vaan isompi kuin toinen ja arka. Häiritsee vaan se kokoero.


    • Iiris5

      Rinnat ovat olleet arat siitä lähtien, kun ensi kerran tajusin, että taitavat olla vaihdevuodet lähestymässä. Rinnat ovat mielestäni suurentuneet viimeisen puolen vuoden aikana. Kuppikoko kasvaa, ilmeisesti vain hetkellisesti ennen ns. kärpäslätkävaihetta :-). Oudot olot alkoivat huhtikuussa ja täytin kesällä 50 vuotta.

    • se rintojen

      ennustettu pieneminen ja riippuvaksi muuttuminen vaihdevuosien yhteydessä kaikissa artikkeleissa. Onkohan ne kirjoittanut joku mies?
      Minulla rinnat tulivat ensin aristaviksi ja kuin limput olisivat olleet kainaloissa ennen kuukautisia, sellainen omituinen turvotus myös koko rintakehän alueella oli tyypillistä vaihdevuosien alkaessa. Nyt minulla on jo muhkeat tätitissit ja olen kohta 55 vuotta. Äidilläni on vieläkin komeat rinnat vaikka hän on jo yli 80 vuotias. Taitavat toisilla vain kasvaa entisestään, vasta aivan vanhana ja laihana tulevat ne majavanhännät, joten ei vielä mitään huolta.

      • Latuska

        Onpa piristävää lukea, että rinnat kasvavat vaihdevuosien alla.
        Olen aina ollut hyvin pienirintainen, vaikken muuten pienikokoinen olekaan.
        Nyt 48-vuotiaana on kuukautiskierron puolivälissä alkanut tuntua rintojen arkuutta.
        En ole huomannut rintojen suurentuvan, mutta toivon sitä kovasti.
        Ehkä minäkin saan "vanhoilla päivilläni" kunnon tätitissit:)
        Olen näillä pienillä tisuillani viisi lasta imettänyt, ettei nämäkään ihan turhan panttina ole ollut olemassa,
        mutta olen aina toivonut suuria rintoja... tai ainakin isompia kuin omani nyt.


    • *Annabelle*

      sitä vaivaa,Olen tässä itsekin ihmetellyt että miksi nännit on niin kosketusarat.Ensin epäilin että liiveissä on liian karkea pitsiä mutta kun en tykkää että niihin edes kosketaan niin se vasta kummaa on,kun olen aina siitä pitänyt.KAi se sitten kuuluu tähän "esipuperteettiin" 44 vuotiaana.mummotautiin.hikoilua ei ole mutta vuoto alkanut lisääntyä.Keltarauhashormoonia menen kohta ostelemaan.Kuuluuko verenpaineen nousu siihen myös ja päänsärky?

      • mielestäni

        Verenpaineen nousu vaihdevuosioireena on minun mielestäni siitä johtuvaa, kun FSH nousee kovin korkeaksi ja alkaa sellainen sisäsyntyinen stressi.

        Tässä korkean FSH:n vaiheessa on jo kuumia aaltoja ja kaikkia muitakin oireita, mitä nyt itse kullekin tulee. Monet niistä on stressi-oireita, niin kuin just verenpaineen nousukin.

        Verenpaineen noususta voi tulla päänsärkyä, mutta kyllä päänsärky voi olla ihan itsenäinen stressi-oire sekin. Lihakset kiristyy tavalla, johon me ei voida itse vaikuttaa, niiden lepojännite kasvaa. Niskan kireys tekee päänsärkyä.

        Kireys lisääntyy myös lihaksissa, joita autonominen hermosto käskyttää kuten verisuonten lihakset, siitä verenpaineen nousu. Jooga opettajat sanovat, että hitaat liikkeet vaikuttavat niihin lihaksiin rentouttavasti.

        Itse uskon, että kuumat aallot on elimistön tapa purkaa tätä stressiä. Joskus kuuman aallon tullessa ajattelen, että pura vaan, joskus laitan silmätkin kiinni.


      • *Annabelle*
        mielestäni kirjoitti:

        Verenpaineen nousu vaihdevuosioireena on minun mielestäni siitä johtuvaa, kun FSH nousee kovin korkeaksi ja alkaa sellainen sisäsyntyinen stressi.

        Tässä korkean FSH:n vaiheessa on jo kuumia aaltoja ja kaikkia muitakin oireita, mitä nyt itse kullekin tulee. Monet niistä on stressi-oireita, niin kuin just verenpaineen nousukin.

        Verenpaineen noususta voi tulla päänsärkyä, mutta kyllä päänsärky voi olla ihan itsenäinen stressi-oire sekin. Lihakset kiristyy tavalla, johon me ei voida itse vaikuttaa, niiden lepojännite kasvaa. Niskan kireys tekee päänsärkyä.

        Kireys lisääntyy myös lihaksissa, joita autonominen hermosto käskyttää kuten verisuonten lihakset, siitä verenpaineen nousu. Jooga opettajat sanovat, että hitaat liikkeet vaikuttavat niihin lihaksiin rentouttavasti.

        Itse uskon, että kuumat aallot on elimistön tapa purkaa tätä stressiä. Joskus kuuman aallon tullessa ajattelen, että pura vaan, joskus laitan silmätkin kiinni.

        että olette olemassa.MIetin aina että kun oma äitini joskus kuolee pois niin kenen kanssa minä jaan nämä arkaluontoiset asiani.Kuka mua veuvoo kun ei ole sitä läheisintä ja rakkainta joka aina toivoo minulle hyvää.
        Hieroin aamulla niskaani ja se hiukan helpotti päänsärkyäni joka on ihan koko ajan päällä ollut jo kolmatta päivää.Kireyttä on niskassa ja muutenkin epäilin että olen sairastumassa angiinaan jota nyt on liikkeellä täälläpäin.Pää oli niin kuin kiviä täynnä.Nyt olen aivastellut koko aamun..että ehkä se viikon päästä alkaa jo näyttää merkkinsä.Voimia teille ja aurinkoista syksyä.KOepalat oli puhtaat ei siis ollut syöpää kohdussani..HUH mikä helpotus.Inhoan sitä ronkkimista.


    • samaa vaivaa

      Minä olen kärsinyt rintojen arkuudesta koko hedelmällisen iän, erityisesti ennen kuukautisia ja ovulaation aikaan. Pari vuotta sitten rinnat alkoivat kipeytymään enemmän, nännit erityisesti olivat todella kosketusarat, olen nyt 48v.

      Sitten yhtäkkiä huomasin, että ovulaatio jäi toisinaan pois ja toisinaan se taas tuli, kunnes en huomannut koko ovulaatiota. Mainittakoon, että ovuloin ennen kuin kello.Rinnat jotenkin kuihtuivat ja "ohenivat", olin siitä oikeastaan tyytyväinen, koska olen kärsinyt isoista rinnoistani aina.

      Nyt olen käyttänyt geeliä kuukauden ajan ( annos pienin mahdollinen 0,5g ) ja rinnoissa alkoi heti tuntumaan, turposivat taas ja nännit kipeytyivät. En haluaisin lopettaa geelin käyttöä, koska nukun nyt hyvin ja hikoilupuuskat ovat kamala muisto vain. Minultä on kohtu poistettu, että käytän siis vaan pelkkää geeliä.

      • Mummelin tissit

        Minulla on ikää vähän yli 60v. Mutta rinnat on arat ja törröttää kuin jollakin "lollolla".Vaihdeduodet alkoi vasta 56v. ja hormoonihoitokin on jo lopetettu. Joskus tuntuu,että ne kärpäslätkät sais jo tulla,niin arat ja kipeät rintani ovat. Kuppikoko vaan kasvaa kuin teinillä ikään.


    • Jakkara64

      Hormoonikierukka poistettiin ja nyt rinnat kipeät ja paisuneet? Kuuluuko asiaan 51v

    • misa66

      Minulla päinvastoin, rinnoissa ei mitään kipuja, arkuutta nykyisin. Olen 49 ja nyt jonkinlaiset hikoilukohtaukset alkaneet, kuukautiset viimeksi joulukuussa. N. 2 vuoden aikana ollut kuukautiset ajoittain epäsäännölliset. Aikaisemmin juuri ennen kuukautisten alkamista rinnat oli todella arat ja turvonneet. Nyt sitten ei minkäänlaista tuntemusta, mutta kasvaneet ovat kyllä, jota en olisi toivonut, muutenkin kärsinyt isoista rinnoista.

      • Mihintissitkatosi

        Ikäväkseni olen huomannut, että aika monilla pienirintaisilla, kuten minulla, jo ennestään pienet ja imetyksistä kärsineet rinnat vanhemmiten vain entisestään kutistuu ja "rupsahtaa", kun taas isorintaisilla muodot vain entisestään kasvaa! Tasan ei käy onnen lahjat. Ei Muuten mutta surettaa kun kaikki hetki sitten sopivat liivit on nyt vain tyhjää täynnä. :-(


    • seaikuinennainen

      Minulla on ollut koko ajan rinnat arat jo heti kun ne kasvoivat. Ja arat ne on vieläkin ajoittain ja ovat kasvaneet koska käytän progynovaa vaihdevuosioireisiin. Ne alkoivat minulla jo 45v kun minulta poistettiin kohtu 42v. Se kohdun poistaminen voi aikaistaa vaihtareita. Nuorena oli b-kuppi ja nyt d-kuppi. Rinnoissani on myös mastopatiaa ja tarkkailen ja tiedän omat pattini tarkalleen.Tarksitan aian kerran kuussa rintani ja kainaloni.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4985
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3154
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe