Acl leikkaus, kiinnikkeet

kokemuksia kaipaava

Minulle tehtiin acl korjausleikkaus n. 4kk sitten, polvi ei edelleenkään taivu kun n. 100 astetta. Kipeytyy kävelystä, rusahtelee ja naksuu jatkuvasti. Kävin yksityisen lääkärin vastaanotolla, joka epäili polveeni tulleen kiinnikkeitä.

Hoitona polven tähystys ja narkoosimobilisaatio. ( ilmeisesti polvi pistetään unessa väkisin liikkeelle...)Onko jollakin kokemuksia kyseisestä toimenpiteestä? Onko liikkuvuus parantunut toimenpiteen jälkeen/ tullut myöhemmin uusia kiinnikkeitä? Kauanko toipuminen kestänyt?

8

9110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sama täällä

      Mul on vähä sama ongelma polven kanssa ja sama leikkaus kyseessä. Mullakaan se ei mee vieläkään suoraksi vaikka leikkauksesta on jo yli 3kk. Koukkuunkaan ei ihan kokonaan mee. Oletko käyny fysioterapeutilla? Ajanu kuntopyörää tai käyny uimassa?

      • kokemuksia kaipaava

        Olen käynyt fysioerapiassa ensimmäisestä leikkauksen jälkeisestä viikosta lähtien ja käyn edelleenkin. Aikamoista väkisin vääntämistä tuo polven koukkuun saaminen on ollut. Puolestaan polven suoraksi saaminen sujui melko helposti ja nopeastikin.

        Vasta nyt polven liikerata alkaa olla sellainen, että kuntopyörällä ajo alkaa onnistua. Muuten olen koittanut jalkaa koukistella,tehdä kyykkyjä yms. ja harjottelulla saada lihasvoimaa. Kovin hitaasti edistystä vaan on tapahtunut.

        En olisi ikinä osannut kuvitella, miten paljon työtä kuntoutuminen vaatii. Ja nyt kulunut aika jo huolestuttaa. Eli tulenko saamaan liikerataa normaaliksi. Pakko myöntää, että valitettavasti turhautuminen on tällä hetkellä päällimmäinen olotila.

        Missä vaiheessa sinun polvesi operoitiin, eli kuinka pitkä aika vammasta ehti kulua? Miten olet jalkaasi kuntouttanut? Vieläkö turvotusta tai kipua? Itselläni vielä kumpaakin rasituksen yhteydessä.


    • Ninnuli81

      nyt kulunut tasan 6kk leikkauksesta ja polvi ei edelleenkään mene täysin suoraksi eikä loppuun saakka koukkuun. Ortopedi epäili polven nivelkapselin arpeutuneen sen verran että esim kyykkyyn meno ei oikein onnistu. Ja saattaahan olla että uusi siirre on hivenen liian lyhyt (mitä lääkäri ei tietenkään myönnä) ja siksi suoristuminen on vaikeaa. Mutta toisaalta ei voi vaatiakaan että "uusi" polvi olisi samanlainen kuin terve, varsinkin kun on taipumusta hypermobiliteettiin. Tämän kanssa on vaan elettävä, jätettävä hyppimiset, juoksemiset ja kontaktilajit omaan arvoonsa. Niitä ei tällä polvella kyllä harrasteta. Ikävää.

    • sisko.

      Mulla tehtiin Acl leikkaus reilu kolme kuukautta sitten. Kaks viikkoa olen ollut nyt töissä (navetta hommia) ja polvi on suht hyvä. Polvi ojentuu ihan hyvin (ei tosin yliojennukseen, niin kuin toinen)ja taipuu melkeen yhtäpaljon kuin terve. Tosin leikannut lääkäri sanoi kaks kuukautta leikkauksesta, et se koukistus vajaus voi jäädä pysyväksi. Polven kanssa pystyy kävelemään hyvin, tosin jos pitempään kävelee oikein epätasaista ja alaspäin viettävää maastoa, alkaa povessa tuntua kipua. Silloin leikkauksen jälkeen, kun piti opetella rappuja alaspäin menemään, polvessa tuntui napsahtelua. Fysioterapeutti kokeili ja totesi, et joku jänne liikkui ja napsahteli. Nyt sekin on vähentynyt, kun etureiden lihakset on vahvistuneet.
      Vaikka kaikki tuntuu olevan ihan hyvin, ei tuo polvi ole vieläkään ihan oman tuntuinen. Nilkka turpoaa rasituksen jälkeen.Mutta pitää olla ihan tyytyväinen, ettei ole enää sellaista "letkupolvea", mihin ei pystynyt luottamaan ollenkaan.

    • Onnellinen liikkuja

      Minulle tehtiin tammikuussa 2008 vasemman polven tekonivelleikkaus. Kovasta voimistelusta huolimatta polvi ei lähtenyt taipumaan niin kuin piti. N. kuukauden päästä leikkauksesta tehtiin ns. narkoosimobilisaatio. Lyhyessä nukutuksessa polvi rusautettiin ja kiinnikkeet katkaistiin. Tämän operaation jälkeen pystyin jo saman päivän iltana polkemaan kuntopyörää ja polven taipuminen alkoi kehittyä. Sairaalassa jouduin olemaan yhden yön. Tänä päivänä polvi taipuu melkein kuin tervekin polvi.

      • Polvirikkoinen

        Hyvä että onnelliselle liikkujalle tuo on ollut hyvä vaihtoehto :) Mitenkähän näillä muilla on nyt sit käynyt kun ette ole enempää kirjoitelleet nykytilanteestanne? Itsellä syyskuussa repesi jalkapallon parissa eturistiside (uusi tehtiin lumpiojänteestä), ja ulompi kierukka (josta jouduttiin poistamaan 60%). Jalkapallotilanteen seurauksena polvi jämähti lukkoon ja pääsin 3,5vk päästä leikkaukseen (onneksi noin pian), kun en pystynyt jalalla tekemään mitään ennen leikkausta, en treenaamaan enkä laittamaan painoa jalalle tai muuta.

        Leikkaus 10.10.09,

        - 11.11. = Ojennusvaje huomattava, koukistus 45 astetta
        - 30.11. = Ojennusvaje 15 astetta, koukistus 60 astetta
        - 15.12. = Ojennusvaje 10 astetta, koukistus 80 astetta
        - 29.12. = Ojennusvaje 5 astetta, koukistus 90 astetta
        - 5.2. = Ojennusvaje aika olematon, koukistus 115 astetta

        Nyt taas fyssarilla käyn siis 25.2. niin näkee tuon koukistuksen tilanteen, mutta siinä se vaan etenee hitaasti mutta varmasti.. Ja tuo ojennus oli jännä sinänsä kun leikkauksen jälkeen sanottiin, että jos ei parissa viikossa saa suoraks jalkaa niin se ei todnäk suoristu sit koskaan =D Minulla ainakin ojennus parani sitä mukaa kun hävinnyt reisilihas rupesi toimimaan ja vahvistumaan pikkuhiljaa. Tämän hetken koukistus tarkoittaa kohdallani käytännössä sellaista, että esim selällään maatessani saan terveen jalan koukistettua pakaraan kiinni kun avustan kädellä jalkaa, ja tällä "sairaalla" jalalla saan koukistettua sen verran, että kantapään saan laitettua ukkovarpaan päälle juuri ja juuri.. Jos kädellä avustaisin "sairasta" jalkaa niin se ehkä sentin pari siitä pakaraan päin tulee, muttei tuota yksin selällään saa tehtyä.. Ja minun kengännumero 43..


    • Anonyymi

      Mulla tehty 2 x keinonivel toisella kerralla pitkäjatko varret. Yhteensä tehty 7 narkoosi mobilisaatiota. On niinsanottu vaijjeritauti. arthrofibroosi. Viimeisin leikkaus 2010 nyt vuonna 2022 alkoi alkuvuodesta polvi jäykistymään ja kipuilee kovasti varsinkin yöllä.Nyt menossa ortopedille sairaalaan voiko tehdä mitään. Et tämmöisiä mulla.

      • Anonyymi

        Keinonivelen laitosta 10 vuotta, mutkikasta oli (narkoosimanipulaatio ym.). Nyt kiinnikkeitä ja niitä ei leikata. Aiheuttaisi heti lisäkasvua. Polvi on kivulias, jalkaterän suunta on pidettävä tarkasti kivuttomammalla alueella kävellessä. Ikä 84.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe