Harmoniset yliaallot

Sähköttäjä

Vääntäiskö joku rautalangasta, mitä on harmoniset yliaallot? En käsitä nollajohtimen ylikuormittumista. Miksi juuri 3 yliaalto on myrkkyä ja mistä 150hz taajuus tulee?

34

10618

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zxcvbnm

      Sinimuodosta poikkeavia aaltomuotoja voidaan hallita matemaattisesti purkamalla ne Fourierin sarjakehitelmällä sinimuotoisiksi aalloiksi, joiden taajuudet ovat alkuperäisen taajuuden monikertoja. Missä sitä oikein on luuhattu silloin kun tuo on koulussa opetettu?

      • Sähköttäjä

        sähköpuolen iltakoulutuksena aikuispuolella. Ei sielä pahemmin näitä asioita käyty läpi, vaikka ois ollut ihan mielen kiintoisia. Osalle porukkaa oli ohmin laissakin tarpeeksi sulattelemista.


      • sähköteekkari

        Harmoniset yliaallot eivät ole mielikuvitusta, vaan todellisia taajuuksia, jotka syntyvät sähköverkossa kuorman tai verkon epälineaarisuuksista. Toki harmoniset yliaallot ovat erityisen läheistä sukua perustaajuuksille, sillä ne syntyvät luonnossa aina perustaajuuksista.

        Puolijohteet ja niistä tehdyt transistorit ovat esimerkkejä epälineaarisista komponenteista, jotka synnyttävät harmonisia yliaaltoja.

        Kun Fourier-muunnat aikatason puhtaan 50 Hz:n kosiniaallon, saat kompleksisen taajuuden funktion, jonka itseisarvon avulla voit piirtää amplitudispektrin. Yksipuolisessa taajuusalueessa saat jännitteen (tai virran) amplitudin korkuisen piikin 50 Hz:n kohdalle, kaksipuolisessa taajuusalueessa -50 Hz:n ja 50 Hz:n kohdille puolikkaat Dirac-piikit. Harmonisia komponentteja ei kuitenkaan pelkällä Fourier-sarjakehitelmällä tai Fourier-muunnoksella synnytetä.

        Tietyn taajuista kosiniaaltoa ei voi esittää muiden taajuuksien kosiniaaltojen kombinaationa (=kosinisarjaesityksen motivaatio). Tämä johtuu siitä, että kosinifunktiot ovat keskenään ortogonaalisia. Kosineja summaamalla et siis voi virittää korkeampaa signaaliavaruutta, aivan kuten n-ulotteisia vektoreja summaamalla et voi nokkelimmallakaan tempulla virittää n 1 -ulotteista avaruutta. Itse asiassa kosiniavaruus on eräs vektoriavaruus, jonka kantoina ovat eri taajuudet. Tähän juuri Fourier-sarjat perustuvat.

        Mistä harmoniset yliaallot sitten tulevat? Ne tulevat fysiikasta, eivät matematiikasta. Esimerkki: Jos järjestelmä sisältää toisen asteen epälineaarisuuden, kuten monet diodeista rakennetut järjestelmät, siirrettävä signaali, esimerkiksi Acos(2pi50t) korottuu siinä toiseen potenssiin: (Acos(2pi50t))^2 = A*(1 cos(2*2pi50t))/2. Nähdään, että syntyy DC-komponentti ja 2. harmoninen yliaalto (englanninkielisessä kirjallisuudessa "ensimmäinen harmoninen yliaalto").

        Samalla tavalla kolmannen asteen epälineaarisuus tarkoittaa kolmanteen potenssiin korottamista, mikä synnyttää 3. harmonisen yliaallon. Tämä nähdään helposti trigonometristen funktioiden potenssikaavasta:
        (cos(t))^3 = (3cos(t) cos(3t))/4

        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_trigonometric_identities#Power-reduction_formula

        Kiinnostava harmonisia yliaaltoja koskeva seikka on se, että puheen siirtämisessä käytetään usein taajuuksia 300-3400 Hz, vaikka puheen perustaajuus on sekä miehillä että naisilla alle 300 Hz. Kuulemme siis ystävämme äänen GSM-puhelun välityksellä, vaikka radioteitse siirretään vain harmonisia komponentteja, joita äänemme tosiasiassa myös sisältää. Harmoniset yliaallot eivät ole mielikuvitusta, vaan todellisia tehollisia taajuuskomponentteja. Olen itse opiskellessani joutunut tallentamaan omaa ääntäni mikrofonilla ja toteamaan asian spektriä tutkimalla.

        http://en.wikipedia.org/wiki/Voice_frequency

        Jos sinulla on esimerkki tapauksesta, jossa harmoninen yliaalto syntyy pelkän matemaattisen käsittelyn tuloksena, "mielikuvituksesta", olisin siitä erityisen kiinnostunut. Ja varmasti myös hämmentynyt.

        Olet oikeassa siinä, että esimerkiksi kanttiaalto voidaan purkaa sinimuotoisiksi aalloiksi: joksikin perustaajuudeksi ja harmonisiksi komponenteiksi, mutta tässäkään tapauksessa ei ole kyse mielikuvituksesta, vaan siitä, että kanttiaalto todella sisältää kaikki nuo taajuudet, joita on ideaalisen kanttiaallon tapauksessa ääretön määrä.

        Epäjatkuvat signaalit ja sinit sopivat huonosti yhteen. Voit ajatella ympyrän koostuvan suuresta määrästä leikkaavia suoria, mutta et koskaan saa täydellistä ympyrää ilman ääretöntä määrää suoria.


    • - - . -

      http://www.nokiancapacitors.fi/documents/03%20-%20products/low%20voltage/FI-LV01-01_2006-kolmannen_yliaallonsuodatin.pdf

      http://library.abb.com/GLOBAL/SCOT/SCOT209.nsf/VerityDisplay/662C86451B71D70DC1256C5500269561/$File/THF11FI96_04.pdf


      Sivulla:
      http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.elektroniikka/sahkoverkko.html
      Mitä merkitystä on sähkönjakeluverkossa esiintyvillä yliaalloilla ?
      Yleisissä sähkönjakeluverkoissa yliaaltojännitteet ts. jännitesärö on jo monin paikoin tullut ongelmaksi epälineaaristen kuormitusten jatkuvasti lisääntyessä. Epälineaariset kuormat ottavat verkosta tai syöttävät verkkoon perustaajuisesta sinikäyrästä poikkeavia virtoja, jotka aiheuttavat verkon impedansseissa perustaajuudesta poikkeavia jännitteitä. Toisaalta tällainen säröytynyt jännite aiheuttaa sinimuodosta poikkeavia virtoja lineaarisellakin kuormituksella. Myös resonanssi-ilmiöt voivat merkittävästi suurentaa yleisessä jakeluverkossa esiintyviä yliaaltoja.

      Useimmin esiintyy 150 Hz:n kolmas yliaalto ja 250 Hz:n viides yliaalto. Yleisesti voidaan sanoa, että 1-vaihekuormitukset tuottavat kolmannen yliaallon ja 3-vaihekuormitukset muut yliaallot. Kolmas yliaalto summautuu nollajohtimessa, jossa se näkyy kolmen vaihejohtimen yliaaltojen summana. Uusien valaistusjärjestelmien yhteydessä voivat vaihejohtimissa kulkevat yliaallot kohota 30 prosenttiin kuormitusvirrasta, mikä merkitsee, että kuormitus nollajohtimessa on 3 x 30 %, eli 0,9 x vaihevirta. Hankalimmissa tilanteissa (jotkut toimistot, teatterien himmennetyt valojärjestlmät) voi N-johdoissa esiintyä 50 Hz:n virtoja, jotka ovat olleet suuruudeltaan 2- 3 kertaisia vaihejohtimien kuormitusvirtoihin verrattuna. Näiden ongelmien syynä esiintyy yhä useammin kolmas harmoninen yliaalto.

      Yliaaltojännitteet ovat osa jännitteen laatua, jonka alin sallittu taso on määritelty standardissa SFS-EN 50160. Sähkölaitteiden yliaaltoja käsittelevillä standardeilla pyritään rajoittamaan laitteiden yliaaltovirtapäästöt riittävän alas sekä toisaalta laitteen särön sietokyky riittäväksi, jotta sähkönkäyttäjän ei tarvitsisi kantaa huolta yliaaltoasioista sähkölaitetta hankkiessaan.

      http://www.e-leeh.org/laajakaista/vaesto/luku3.html
      http://www.tp.spt.fi/~salabra/er/siirto/yliaallot.doc
      http://www.ee.lut.fi/stats/estat_logger.php?ID=118

      • Ongelmia ulkona

        Minulla on porakone - varsin arvokas ja piti olla hyväkin.
        Se kuitenkin laukaisee vikavirtasuojan, vaikka kone liitetään verkkoon Euro-pistotulpalla.
        Vaihejohtimen ja nollajohtimen virran pitäisi olla yhtä suuria, koska koneesta ei vuoda sähköä mihinkään vikateille.

        Oletan, että pyörimisnopeuden ohjaus tyristorilla rikkoo siniaaltoa niin, että N-johtimessa kulkee harmoonisia yliaaltovirtoja, jotka laukaisevat vikavirtasuojan.
        En siis voi käytää porakonetta ulkopistorasoissa.


      • kaapeloitsija
        Ongelmia ulkona kirjoitti:

        Minulla on porakone - varsin arvokas ja piti olla hyväkin.
        Se kuitenkin laukaisee vikavirtasuojan, vaikka kone liitetään verkkoon Euro-pistotulpalla.
        Vaihejohtimen ja nollajohtimen virran pitäisi olla yhtä suuria, koska koneesta ei vuoda sähköä mihinkään vikateille.

        Oletan, että pyörimisnopeuden ohjaus tyristorilla rikkoo siniaaltoa niin, että N-johtimessa kulkee harmoonisia yliaaltovirtoja, jotka laukaisevat vikavirtasuojan.
        En siis voi käytää porakonetta ulkopistorasoissa.

        ongelmasi olla virrassa, jota vikavirtasuoja valvoo. Hanki sellainen VVSK, joka sietää pulsseja. Tavalliset eivät siedä kondensaattorin käynnistyskuormaa.


      • 12+15
        kaapeloitsija kirjoitti:

        ongelmasi olla virrassa, jota vikavirtasuoja valvoo. Hanki sellainen VVSK, joka sietää pulsseja. Tavalliset eivät siedä kondensaattorin käynnistyskuormaa.

        Vanhemmat suojat oli AC-tyyppiä. Nykyisin niitä ei saa asentaa, käyttää saa ja uusia vikaantuneen tilalle, jos jostain löytää.

        Nykyiset A-tyypin suojat kestää paremmin pulssimuotoja.


    • Yksi vaan.

      Minulle on opetettu 60 luvulla että harmooniset yliaallot syntyvät epälinearisista kuormasta.
      Kanttiaalto sisältää pääasiassa parillisia yliaaltoja ja sahaaalto parittomia.
      Aina ei tarvita puolijohteita vaan yliohjattu kuristin tai muuntaja aiheuttaa yliaaltoja.

    • Mut hyvin väänsi
      • höhh

        Minusta tuo puhui ihan selväkielistä enkkua.
        Missä olit silloin kun koulussa opetettiin englantia vai etkö ole vielä koulussakaan?


      • Mävaanjoo
        höhh kirjoitti:

        Minusta tuo puhui ihan selväkielistä enkkua.
        Missä olit silloin kun koulussa opetettiin englantia vai etkö ole vielä koulussakaan?

        Olin ihan kaikilla tunneilla kun se mitä sitä oli. Kaikkina vuosina sama kirja aloitettiin alusta ja parikymmentä sivua edettiin. Hyvin ne taidot kesällä sitten resetoitu. Peruskoulun myötä tais opetusta tulla lisää, mutta se oli jo myöhäistä.


    • Yliherkkyyshäiriötekijä

      7,83 perustaajuus, minkä taajuisia (pulssimuotoisia) yliaaltokerrannaisia siitä saadaan? Osuuko joku niistä WLAN -taajuudelle? Millä sinimuotoisella taajuudella sen voi purkaa? Sähköverkossa ne (yliaallot = 3. joka 150 Hz) puretaan esim. 186 Hz estokeloilla.

    • RobottiKuunteleeRadiota

      Harmooniset yliaallot ovat syynä myös radiohäiriöihin. Jos sähkölaite ottaa verkosta virtaa, joka on siniaallon sijasta pulssimuotoista, se kuuluu toisinaan keski- ja lyhytaaltoradiossa pörinänä. Häiritsevät sähkölaitteet tulisi varustaa suodattimella, joka vaimentaa harmoonisia yliaaltoja. Nollajohtimen ylikuormittuminen taas johtunee siitä, että normaalisti tasapainoisessa kolmivaihejärjestelmässä nollajohtimen virta on lähellä nollaa (siitä tulee nimikin) ja periaatteessa nollajohdin voidaan tehdä hieman ohuemmaksi kuin vaihejohtimet.

      • Ledukko

        Joo ja nykysin on tullut huomattua nämä LEDvalonhietin häiritsee normaalia radiota on ulkovalona tietää jos jokutulee pihan kun radio alkaa pöriseen joskus ottaa koko lamppu irti töpselistä niin ei radionkuuntelua häiritse


    • kirjaskorpioni

      Monet hakkurivirtalähteet säteilevät häiriönsä AM-radioon antennin kautta kaikille aaltoalueille. Mulla on vanha japsi-ULA-radio, jonka vt-vahvistimen ja ilmaisimen ne neropatit on tehneet ilman AM-häiriöiden rajoitinta, joten hakkurit toimivat iloisesti 100 MHz:n alueellakin.

      • Haminaattori

        No ei ihan. Kyse on yhdestä tavasta ilmaista FM-lähete AM-ilmaisimella. Se on tavallaan toinen puolikas oikeasta vaihevertailudiskriminaattorista jossa välitaaluudesta "hiemen sivussa" olevan LC-piirin verhokäyrä ilmasistaan yhdellä diodilla. Kyseisissä radioissa vt aste ja myös etupää tuskin on rakennettu kovinkaan selektiiseksi joten vähän kaikilla taajuuksilla on mahdollisuus mennä ilmaimelle.

        Halpatuonnissa on usein ongelmia joista laitteitten hankioilla ei ole mitään käsitystä. Monet laitteet tahtovat lähettää paljonkin häiritseviä taajuuksia sähköverkon kautta. Jopa niinkin ettei ne jää vain paikallisiksi vaan kuuluvat kymmeniä kilometrejä. Joissakin laitteissa
        löytyy jopa C E-merkki (huom. kirjainten etäisyys). Kuitenkaan niistä ei löydy riittävää suojausta sähköverkkoon eteneville häiriöille. Joskus on jopa paikat piirilevyllä, mutta komponentit puuttuvat. Tämä ei koske pelkästään kiinasta hankituihin tuotteisiin vaan kyllä eurooppalaisetkin osaavat "säästää". Jos eivät itse osaa niin ulkoistavat moisen säästön ja "luulevat" olevansa kuivilla.


      • kljfdskjfkjkdfjl
        Haminaattori kirjoitti:

        No ei ihan. Kyse on yhdestä tavasta ilmaista FM-lähete AM-ilmaisimella. Se on tavallaan toinen puolikas oikeasta vaihevertailudiskriminaattorista jossa välitaaluudesta "hiemen sivussa" olevan LC-piirin verhokäyrä ilmasistaan yhdellä diodilla. Kyseisissä radioissa vt aste ja myös etupää tuskin on rakennettu kovinkaan selektiiseksi joten vähän kaikilla taajuuksilla on mahdollisuus mennä ilmaimelle.

        Halpatuonnissa on usein ongelmia joista laitteitten hankioilla ei ole mitään käsitystä. Monet laitteet tahtovat lähettää paljonkin häiritseviä taajuuksia sähköverkon kautta. Jopa niinkin ettei ne jää vain paikallisiksi vaan kuuluvat kymmeniä kilometrejä. Joissakin laitteissa
        löytyy jopa C E-merkki (huom. kirjainten etäisyys). Kuitenkaan niistä ei löydy riittävää suojausta sähköverkkoon eteneville häiriöille. Joskus on jopa paikat piirilevyllä, mutta komponentit puuttuvat. Tämä ei koske pelkästään kiinasta hankituihin tuotteisiin vaan kyllä eurooppalaisetkin osaavat "säästää". Jos eivät itse osaa niin ulkoistavat moisen säästön ja "luulevat" olevansa kuivilla.

        CE merkki voi tarkoittaa myös China Export eli kiinan vientimalli = kakkoslaatuiset paskat viedään ulkomaille.
        Paljonkohan on tässäkin maassa sähköalan koulun käyneitä jotka eivät kuitenkaan uskalla tehdä niitä hommia koska eivät ole kuitenkaan ymmärtäneet yhtään mitä koulutuksessa on yritetty opettaa, ehkä on laskettu läpi koulusta vain siksi että valmistumistilastot näyttäisivät hyvältä...


      • Meikä-

        Kolut käydään suurimmaksi osaksi sosiaalisen statuksen/yhteiskuntaluokan takia, koulutushan onkin sinänsä hyvä tuki vaikka ei nykyisin yksinään riitä sitten yhtään mihinkään.

        Homma on karannut vain lapasesta, kyllä vanahan liiton insinöörit ja ammattikoululaiset joutuivat ihan oikeasti opiskelemaan ja todistamaan oppineensa asiat ja näin olleen olivat myös yleisesti erittäin päteviä (minun mittakaavassani). Nykyään vain juttu on se että jos pääset kouluun sisään niin ketään siellä ei hylätä vaikka joutuisikin muutaman uusintakokeen kautta menemään kuhan ei itse keskeytä opintojaan.

        Sama tuo vanahan liiton "älyllistö", ennen oli ihan oikeasti fiksua porukkaa mutta nykyjään kuka tahansa voi halutessaan esiintyä "älyllistön" edustajana pelkästään käyttäytymällä sivistyneesti, ja asetumalla toisten ihmisten yläpuolelle käytöksellään.


    • posteljoonas

      Laita umpinaiseen peltilaatikkoon (Faradayn häkki) niin eipä enää
      häiritse!

      • Meikä-

        Samaan umpinaiseen peltilaatikkoon vielä oma generaattori että häiriöt päättyvät siihen, eikä yhteiseen jakeluverkkoon. Paljonkos on häiriötaajuudella aallon pituus, saadaanko tarpeeksi avonainen verkko että generaattorin pakokaasut pääsee karkaamaan mutta aallot ei...


    • kirjaskorpioni

      Kiertelin taloa matkaradion kanssa kun taulutelevisio oli sisällä päällä. Rähinä oli erinomainen joka suunnassa, ja erityisen mahtava noin räystään korkeudella. Siis taitekaton pelti heijasteli ilmeisesti hyvin tehokkaasti. Tarkkaan kuunnellen rähinässä saattoi erottaa joitakin kuvan vaihtelun mukaisia vivahteita. Ts. tämä putkikoneista eroava taulutekniikka on tosi häiritsevää.

      • Haminaattori

        Niissäkin on vaihteluja. Kaikki ei rähise aina. Kerholla on taulutelkkari. TV lähetyksellä ei häiritse radiolla työskentelyä, mutta kun käyttää tietokone monitorina esitelmissä, niin hirvittävät metelit usealla taajuusalueella.


    • Matt48

      Kerettiläistä.

    • epäi.len

      Onko ne harmooiset yliaallot ihan todellisia vaiko matemaattista teoriaa? Jos laitan skoopin kiinni verkkovirtaan voinko nähdä 150 Hz yliaaltokäyrän?

      • Fourier_

        Ihan oikeita, mutta skoopilla sää näet kaiken jännitesäröilyn ja niiden yliaaltojen summan.


      • epäi.len
        Fourier_ kirjoitti:

        Ihan oikeita, mutta skoopilla sää näet kaiken jännitesäröilyn ja niiden yliaaltojen summan.

        Sitä epäilinkin ettei ole mitään konkreettista yliaaltokäyrää jonka voisi havaita. On vain säröytynyttä siniaaltoa. Jos triakilla leikataan kuorman vaihtojännitteen puolijaksoista puolet pois, onko siinä sitten yliaaltoa?
        Taitaa olla että tavalliselle ilmiölle on hämäyksen vuoksi vain keksitty hieno nimi :D


      • skoopillanäkyy
        epäi.len kirjoitti:

        Sitä epäilinkin ettei ole mitään konkreettista yliaaltokäyrää jonka voisi havaita. On vain säröytynyttä siniaaltoa. Jos triakilla leikataan kuorman vaihtojännitteen puolijaksoista puolet pois, onko siinä sitten yliaaltoa?
        Taitaa olla että tavalliselle ilmiölle on hämäyksen vuoksi vain keksitty hieno nimi :D

        Suodattamalla verkkojännitteestä kaistanestosuotimella pois 50 Hz komponentti jää jäljelle varsin konkreettinen yliaaltokäyrä. Haluttaessa sitä voi katsella vaikka oskilloskoopilla.

        Sähkön laadun mittaamiseen löytyy valmiita laitteita.


      • Sillisalaattia
        epäi.len kirjoitti:

        Sitä epäilinkin ettei ole mitään konkreettista yliaaltokäyrää jonka voisi havaita. On vain säröytynyttä siniaaltoa. Jos triakilla leikataan kuorman vaihtojännitteen puolijaksoista puolet pois, onko siinä sitten yliaaltoa?
        Taitaa olla että tavalliselle ilmiölle on hämäyksen vuoksi vain keksitty hieno nimi :D

        Siellä on kaikkia muitakin yliaaltoja ja tietysti niitä yleisimpiä eniten 3, 5, 7 ja 11... päälle kaikki kytkentäräpsyt.


      • RadioAmatööriJo5Vuotta

        Harmoniset yliaallot ovat ihan todellisia. Kuulet ne radiosta PA, KA tai lyhytaaltoalueilla. Jotkut sähkölaitteet estävät radion kuuntelun melkein kokonaan.


      • tavan_rohinaa
        RadioAmatööriJo5Vuotta kirjoitti:

        Harmoniset yliaallot ovat ihan todellisia. Kuulet ne radiosta PA, KA tai lyhytaaltoalueilla. Jotkut sähkölaitteet estävät radion kuuntelun melkein kokonaan.

        Taitavat vaan olla tavallisia sähkörutinoita ilman harmoniaa.


    • Anonyymi

      Mistä on peräisin 15. yliaalto ? Onko tietoo ?

    • Anonyymi

      Laitoin kiinasta hankitun ns valvontakameran piuhoinsa ja seurasin sitten ihmeellstä pihanäkymää siihen asti että yritin kuunnella dx-radiollani mailman menoa.

      kauhea rähinä sama millä aaltopituuksilla ja etsein ongelmaa pitkin taloa sammuttelemalla valjoja ja vaikka mitä ennekuin menin kokeilemaan uutta pihakameraani eli katkaisin siltä sähköt!
      dx-mailma hiljeni samalla sekunnilla j atuli hiljaista rähinösitä.

      että sellaisia CE-laitteita on suomeen kinnattu konteittain.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Nollajohdon kuormittuminen on helppo todeta kun piirtää kolmen vaiheen symmetristen virtojen sinikäyrät samaan kuvaan. Normaalitilanteen kuvaan jos piirtää pystyviivan vaikka L1 positiiviselle huippukohdalle, huomaa että L2 ja L3 ovat samalla viivalla negatiivisia puolet huippuarvosta. Vektorisumma on siis nolla.
      Kun samaan kuvaan piirretään 150 Hz virtakäyrä, niin huomataan että tämä virta jää summauksen jälkeen vaikuttavaksi, eli näkyy sellaisenaan nollajohdossa. Kolmas yliaalto on myös esiintyy samanvaiheisena jokaisessa vaihejohtimessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4965
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3144
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1243
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe