7 syytä, miksi Sign of the Times on parempi

albumi kuin Purple Rain

1. Paremmat kappaleet

Sign of the Timesin kappaleet ovat keskimäärin melodisesti kunnianhimoisempia ja rikkaampia kuin Purple Rainin sävellykset. Sanoituksista nyt puhumattakaan! Sign of the Timesin lyyrinen sisältö on huomattavasti paljon mielenkiintosempi ja rohkeampi (nimikappale, If I Was Your Girlfriend, The Cross) kuin mikään mitä Purple Rainilla on tarjota.

2. Monipuolisuus

SOTT on luonnollisesti PR:ää monipuolisempi kokonaisuus, sillä se on tuplalevy ja Purple Rain ei. Silti, jos vertaa pelkkää Sign of the Timesin ensimmäistä puolta Purple Rainiin (molemmissa on yhdeksän kappaletta), huomaa vissin eron. SOTT-1-albumilla on jazzahtavaa soulia, funkia, poppia ja elektrosoundista popbluesia. Purple Rainin materiaali on huomattavasti keskittyneempi ja painottuneempi poprockiin kuin mitä Sign of the Times, joka rönsyilee sinne tänne, kuitenkin niin että kokonaisuus pysyy kasassa. Ja kakkospuoli tarjoilee ne popahtavimmat palat ensimmäisen keskittyessä enemmän mustaan musiikkiin, souliin funkiin, r&b:hin ja jazziin.

3. Luovuus

Prince oli sovittajana ja tuottajana luovimmillaan Paraden ja Sign of the Timesin aikaan. Sign of the Timesin sovitukset eivät ole samaan tapaan kokeilevia kuin osa Paraden sisällöstä, mutta niissäkin on paljon kikkailuja ja erilaisia soittimia; perus rock-instrumentit, trumpetti, saksofoni ja muut puhaltimet, synteettiset osuudet, sitar... Myös akustista skittaa on levyllä käytetty edellisen levyn tapaan tyylikkäästi.

4. Nimikappale

Sign of the Timesin nimikappale on aliarvostettu, Purple Rainin yliarvostettu. Jo pelkkä lyriikka tekee Timesista vakuuttavamman, mutta se on musiikillisestikin paljon terävämpi. Purple Rain on myös hyvä biisi, ei sillä.

5. Ajattomuus

Purple Rainin kaksi tunnetuinta kappaletta, When Doves Cry ja Purple Rain saattavat olla paremmin tunnettuja kuin mikään SOTT-raita. Purple Rain on myös myynyt paljon enemmän. Mutta musiikillisista ansioista nyt kun puhutaan, niin myös ajattomuus on SOTT:lla ihan eri luokkaa. Rainin kappaleista yksikään ei edusta niin ajatonta soundia kuin Sign of the Times parhaimmillaan (ja useimmiten). Pahasti ei ole Purple Rainkaan kyllä jäänyt kasarin kuuloiseksi, mutta SOTT on kestänyt aikaa vielä paremmin. Parhaina esimerkkeinä voisin mainita ainakin kappaleet I Could Never Take the Place of Your Man, Slow Love, If I Was Your Girlfriend ja Sign of the Times.

6. Kansikuva

Verratkaa vapaasti:

SOTT

http://www.thelastmiles.com/gfx/interviews/eric-leeds/sign-o-the-times.jpg

PR

http://www.soundstagedirect.com/media/prince_purple_rain.jpg

Ei Purple Rainissakaan mitään vikaa ole, mutta kyllä SOTT nyt vaan on tyylikkäämpi.

7. Julkaisuajankohta

Purple Rain olisi kannattanut julkaista pari kuukautta aiemmin. SOTT-albumin ajoitus puolestaan oli täydellinen. Albumi korjasi ansaitusti ylistysaallon kriitikoiden suunnalta, ja sai poikkeuksetta täydet viisi tähteä musiikkilehtien arvosteluissa. Purple Rainkin oli kriitikkomenestys, mutta Rolling Stonesin tähdet jäivät jostain syystä neljään. Sign of the Times oli vuoden albumi Pazz & Jopin vuosilistauksessa. Vuoden kappale oli niin ikään Sign of the Times. Vuosi 1987 oli Princen vuosi samalla tavalla kuin vuosi 1966 oli Brian Wilsonin ja Beach Boysin, vuosi 1976 Stevie Wonderin, vuosi 1967 Velvet Undergroundin, vuosi 1965 Beatlesin ja vuosi 1988 Public Enemyn. Näinä kaikkina vuosina oli yksi ykkönen vailla kovia kilpailijoita.

5

355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jukka

      Vaikka SOTT on nykyään munkin mielestä parempi levy kuin PR, sanoisin että "Princen virallinen vuosi" oli kuitenkin 1984. Silloin Prince oli listojen huipulla paitsi Purple Rain -albumilla ja sen sinkuilla myös Purple Rain -leffalla. Ja mikä hauskinta, samana vuonna Chaka Khan meni vielä tekemään cover-version Princen tokan levyn biisistä I Feel for You, ja kys. coverista tuli jättihitti.

      Ainakin kaupallinen juhlavuosi oli ehdottomasti Purple Rain vuosi -84. Silloin Princeen päti kaikkein parhaiten erään kappaleensa toteamus: "Baby, I'm a Star!"

      • ...

        Vuosi 1984 oli todellakin Princen kaupallisen menestyksen huippuvuosi, ja mies sai jopa Oscar-pystin parhaasta elokuvasävellyksestä.


        Se hassu detalji on että samana vuonna mies sai myös Razzie-palkinnon (eli epävirallisen anti-Oscarin) huonoimmasta kappaleesta, eli Sex Shooterista.

        Vain todellinen nero tekisi samaan aikaan mestariteoksia ja tarkoituksellisesti huonoja kappaleita saman elokuvan äniraidalle. ;)


    • lyhyesti ja ytimekkäästi

      SOTT on siis Purple Rainia monipuolisempi, luovempi ja ajattomampi levy, jolla on paremmat kappaleet (nimiraitaa myöten) ja hienompi levynkansi, ja se myös julkaistiin parempaan aikaan? Yhtyvätkö kaikki Prince-fanit tähän näkemykseen? :) Nimittäin jos yhtyvät, niin eipä Purple Rainille jää oikein mitään lyömäaseita; mitään tekijöitä joissa se voittaisi Sign of the Timesin.

      • Wendy

        SOTT ei ole minulle vielä tuttu, mutta ei kai ole itsestään selvää että monipuolisuus tekee albumista toista paremman? Yhtälailla voi arvostaa tyylin yhtenäisyyttä ja tiivistä albumikokonaisuutta, jollainen Purpe Rain on, ja vastaavasti kokea monipuolisuuden häiritseväksi rönsyilyksi. On kai kunkin mieltymyksistä kiinni miten tämän arvottaa.


    • Veteranfan

      Kyllähän tuo Princen Emancipation mammuttialbumista tulee mieleen Signs Of The Times albumi,jossa on paljon eritasoisia ja eri tyylisiä kappaleita.Pidän niistä molemmista albumeista yhtä paljon.
      Purple Rain albumi taasen on selkeä soundtrackki,jossa kuuluu ollakkin huonompia kappaleita mukana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      262
      2541
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      192
      1632
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1424
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1149
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      220
      1008
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      895
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      719
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      710
    Aihe