HEI

TE (SUUR)PERHEELLISET!!

Koetteko että perheen elämän pyörittäminen on raskasta?Onko etenkin suurperheen pyörittäminen rankkaa?Jos äiti on kotiäitinä,niin kasautuuko hänelle huomattavasti enemmän kotitöitä kuin muulla perheellä on?Kumpi on raskaampaa:olla kotona 24/7 vai käydä töissä ison perheen äitinä?

Itselläni on 5 lasta ja joskus tuntuu etten ole muuta kuin piika,siivooja,kokki.Etenkin väsyneenä ei millään jaksaisi tavallisia arkirutiinejakaan.Mut onneks vaan joskus....:)
Nyt haluaisinkin kuulla kokemuksia ja mielipiteitä edellä esittämiini kysymyksiin.

6

966

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiti myös viidelle

      Joskus arjen pyörittäminen tuntuu raskaalta, joskus se käy kuin huomaamatta. Nyt kun olen raskaana, kaikki on rankempaa. Kyllä minulle kasautuu eniten kotitöitä, koska mieheni käy töissä ja vastaa esim autoista, nurmikonajosta, lumenkolauksesta, laskujenmaksusta, puulämmityksestä. Siispä minä teen kiltisti kaikki "naistentyöt". Lapsia patistan töihin kun jaksan. Joskus on helpompaa tehdä hommat itse kuin patistaa ja ohjata lapsia. Lapsillamme on kyllä tietyt hommat jotka he tekevät, mutta eivät kyllä tee koskaan jos ei muistuta.

      Joskus tuntuu että olisi helpompaa jos kävisi töissä, mutta kun olen töissä ollut, on kotityöt rankkoja työpäivän jälkeen. Henkisesti voin ehkä kyllä paremmin kun käyn töissä.

      Väsyneenä iskee välillä epätoivo. Varsinkin joskus illalla ajattelen ettn saa millään tätä katrasta nukkumaan. Silloin laitan mutkat suoriksi, helppo ja nopea iltapala, hampaidenpesukin voi joskus jäädä kun oikein väsyttää ja nopeasti minä ja nuorimmainen petiin. Isommat selviytyvät sitten isän kanssa nukkumaan.

    • Myös äiti 5:lle

      Olin kotiäitinä reilun 10 vuotta ja tottakai huolehdin kotityöt pääsääntöisesti kokonaan, se oli minun työni silloin.
      Nyt olen ollut takaisin työelämässä muutaman vuoden, kotitöitä tekee jokainen perheemme jäsen tasapuolisesti (lapset 3-18v).
      En ole koskaan kokenut kotitöitä rasitteena, vaan ne ovat elämään kuuluva askare, päivittäin tehtävä ylläpitosiivous, pyykkääys ym. estävät isomman kaaoksen syntymisen... ja lapset on hyvä opettaa pienestä pitäen tiettyihin rutiineihin, kuten siivoukseen, vaatteiden paikalleen laittamiseen ja astioiden koneeseen ruokailun jälkeen pistämiseen...
      Nautin olla lasten kanssa kotona ja raskaammalta tämä työelämän ja kodin yhteensovittaminen tuntuu... ei niinkään kotitöiden vaan yhteisen ajan vähyyden vuoksi.

    • Tyytyväinen piika

      ..eikös se vähä kuulukin niin, että kotiäidille ne kotityöt pääasiassa "kasautuu"?? Niiden tekeminenhän on sitä kotiäidin työtä - suhteetontahan se olisi olettaa, että kodin ulkopuolella töissä käyvä isä joutuisi huolehtimaan kotitöistä vielä oman työpäivänsä lisäksi :) Koululaisten työtä on pääasiassa koulu, mutta toki hekin saavat osallistua kodin askareisiin kukin kykynsä ja aikansa mukaan.

      Itselläni on 7 lasta ja täytyy sanoa, että en koe perheen elämän pyörittämistä mitenkään raskaaksi. Toki välillä on itse väsynyt, mikä on luonnollista kenelle tahansa ihmiselle, mutta pääsääntöisesti nautin siitä mitä teen - SAAN olla kotona lasten kanssa, olla se piika, kokki, siivooja....

      Asenne ratkaisee, niin tässä kuin monessa muussakin. Jos et itse arvosta työtäsi, on turha odottaa sitä keneltäkään muulta.

      Nariseva kotiäiti on todella raskas kuunneltava.

    • tsaidu

      Tällä hetkellä kotiäitinä mutta palkkatyötä kattelen.Joskus tuntuu että pääsis "helpommalla" kun kävis töis,siis ainakin henkisesti.;) Mutta olishan ne homma odottamas sillonkin...silloin toki miehenkin olis osallistuttava enemmän niihin.;)Tällä hetkellä teen suurimman osan hommista itse,toki koko perhe auttaa minkä kukin osaa.Yleisesti ottaen olen tyytyväinen 5 lapsen äiti.:o)Joskus elo tuntuu raskaammalta,joskus kevyemmältä.Raha on meidän perheessä se ainoa peikko.Hetkittäin on todella raskasta kun laskuja ei pysty maksamaan ajallaan ja senttejä joutuu toden teolla venyttämään.Mutta siksipä toivonkin työllistyväni piakkoin,edes osa-aikasesti.

    • joten meillä kotityöt eivät kasaudu minulle.

      Mieheni työskentelee puolipäiväisesti koti-isänä, mutta eivät ne kotityöt hänellekään kasaudu.
      Kaikki osallistuvat tasapuolisesti ikänsä, kykyjensä ja kiinnostuksensa mukaan.

      Itse asiassa luulen, että suuressa perheessä tuo on helpointa järjestää. On paljon kotitöitä, jotka on pakko" tehdä, mutta näin isossa sakissa niihin hommiin joita erityisesti inhoaa löytyy kyllä joku toinen tekemään.

      Meillä minä mm hoidan pyykin silityksen ja muun vaatehuollon itse pesua lukuunottamatta. Sen sijaan en ikinä imuroi. Ruoanlaitosta hoidan aamusämpylöiden leipomisen, koska vuorokausirytmini on sellainen että nousen ensimmäisenä. Sen lisäksi osallistun ruoanlaittoon vain viikonloppuisin kun kokkaamme porukalla.
      Minä myös useimmiten heitän aamulla petivaatteet pihalle tuulettumaan sitä mukaa kun sakki herää. Aamiaisen syötyään kukin sitten omaan tahtiinsa ne noutaa ja petaa itse oman sänkynsä.

      Mies pesee pyykit ja imuroi. Hän myös arkipäivisin kokkaa lounaan itselleen ja niille lapsille jotka siihen aikaan kotona ovat tai kotona syömässä pistäytyvät. Päivällisen kokkaa useimmiten joku lapsista tai adoptiotäti, jos kohta iltapäiviksi palkattu kotiapu saattaa sen aloittaakin esim kuorimalla perunat lasten päiväunien aikana jne.

      Noita voisi listata vaikak kuinka pitkään.
      Idea on kuitenkin se "Kukin kiinnostuksensa mukaan tavoitteena toimiva koti."

    • aika aikansa kutakin-nautit...

      15 vuotta ja nyt olen ollut työelämässä 3 vuotta ja helpompaa on NYT. Nostan todella hattua kaikille kotiäideille, sillä nyt en tajua kuinka olen jaksanut. Nautin töistä, aikuisista ja itsellisyydestä täysin siemauksin, mutta olen onnellinen, että olen ollut pitkään kotona, sillä se on avannut paljon lapsen maailmaa, olen oppinut tekemään strategioita, suunnitelmia, organisoimaaan, en hermostu, jos jokin asia ei mene niinkuin olisin halunnut, olen oppinut luovimaan ja paljon paljon muuta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      333
      2909
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2194
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1630
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1042
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      934
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe