puun kaataminen

oikeaan suuntaan

Kokeneet metsämiehet varmaankin nauravat kysymykselleni, mutta kysynpä kuitenkin, kun olen amatööri.

Pihalla on isohko mänty, jonka vaimo määräsi kaadettavaksi. Mänty on alhaalta parin metrin matkalta vinossa länteen päin ja siitä eteenpäin suoraan ylös. Eli painopiste on länteen. Mutta ko. suunnassa on kaikenlaista, mikä menee rikki, jos puu kaatuu sinne. Haluaisin kaataa puun idän ja etelän väliin, jotta pääsisi ilman vahinkoja. Kertokaa hyviä vinkkejä, miten saan varmasti kaatosuunnan oikeaksi. Kiitos etukäteen vastauksista!

Olen ajatellut seuraavia;
- tikapuiden avulla naru korkealle kaadettavan puun ympäri ja toinen pää toisen puun tyveen, haluttuun suuntaan
- minä sahaan ja vaimo painaa pitkällä laudalla tai lankulla kaadettavaa puuta parin metrin korkeudelta haluttuun suuntaan
- kaatokolo molemmissa edellisissä

Olen kaatanut puita paljonkin, mutta helpommissa olosuhteissa eli metsässä, jossa ei niin väliä kaatumissuunnalla... Olen kuullut, että "vänkäri" auttaisi, mutta ei ole sellaista työkalua.

31

14564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bonsse1

      paras vaihto ehto olis melkein et vuokraa henkilö nosturin ja karsii ylöspäin mentäes ja pätkii alaspäin tultaes. on niin vaikia sanoo et mikä on isohko mänty, mutta on niitä sellasia puun kaato tunkkeja millä vois mennä nurin.
      jos ei saa tunkkia eikä viiti vuokrata henkilö nosturia ni helvetin pitkälle vinssi kiinni ja toinen pää mahdollisimman korkealle puuhun, vinssi/talja tiukalle ja eiku kaatokolo ja nurin mutta kannattaa jättää normaalia enemmän pito puuta kolon ja sahauksen väliin jos ei nurin lähe ni ei muuta ku taljast tiukkaamaan.

      • vähän yli 10m

        henkilönosturin vieminen paikkaan ei onnistu.


      • Puolueeton tarkkailija

        Lisäksi kannattaa toivoa, että puu on läpeensä tervettä. Jos osa puuta kaatokolon läheisyydessä on lahoa, saattaa puu lähteä kaatumaan odottamattomaan suuntaan jo ennen kuin sen painopiste on taljalla vedetty halutun painopisteen puolelle. Varmin keino on ammattimiespari ja näiden varusteet ja kokemus.


    • puuhun

      ja pätki vaikka puolenmetrin pätkiksi ylhäältä alkaen.

      • kuitenkin

        maasta päin


      • Ei....

        Älä missään tapauksessa usko näitä hölmöläisten ohjeita. Puussa sahaaminen on hengenvaarallista, pelkkä iso oksa kun tulee syliin niin voit tippua alas. Meillä on pihapuut kaadettu kahdella v-muotoon vedttävällä köydellä, jotta saadaan suunta määrättyä. Iso puu ja varsinkin kallellaan oleva ei tottele miesvoimaa, vaan tapauskohtaisesti on ratkaistaa tekniikka.


    • tuulee navakasti

      pohjoisen - lännen suunnalta.
      Sitten purut pois kannolta.
      Ja homma hoituu itsekseen.

      • mutta...

        eivät aikaisemmatkaan kovat tuulet ole kaataneet...


      • mutta ne
        mutta... kirjoitti:

        eivät aikaisemmatkaan kovat tuulet ole kaataneet...

        purut täytyy ensin poistaa kannolta.
        Kyllä se sitten kaatuu.


      • selkeitä
        mutta ne kirjoitti:

        purut täytyy ensin poistaa kannolta.
        Kyllä se sitten kaatuu.

        neuvoja...


    • amatööri kuitenki

      yhdesti oli koivu pahasti kallellaan väärään suuntaan. runkoon kolo siihen suunataan johon haluttiin kaatuvan. korkealle puuhun naru joka vedettiin siihen suuntaan johon haluttiin kaatuvan. se sitten taljalle vedettiin kireälle. sen jälkeen runkoa sahataan mutta ei niin paljoa jotta puu kaatuu vaan sitten mennään ja vedetään taljalla puu nurin. narun pitää olla paksua mielellään jotain kuormaliinaa.

      toinen tapaus sahattiin ja traktori veti kokoajan narulla haluttuun suuntaan.

      osta/tee tolppakengät niillä kiikut ylös ja lyhennät puun pätkinä.

      • hyviä..mut

      • hhhhhhhhm

    • Ammattimetsuri

      Puunkaato pihasta on aina vaativa suoritus johon ei pidä lähteä suinpäin asenteella että kaadampa vaan nopeesti pois ton tosta. Tapauksessa jossa puu olisi kaadettava poispäin puun luontaisesta kaatumissuunnasta kun se on voimakkaasti kallellaan toiseen suuntaan, se on äärimmäisen vaativaa.
      Keinoja siihen on monia mutta pääsääntöisesti suosittelisin ammattilaisen tilaamista. Mutta jos se on pakko itse kaataa, niin se onnistuu turvallisimmin käyttämällä tuplavarmistusta, eli taljaa/vinssiä ja kaatotunkkia hyväksikäyttäen ja sitten vielä tekemällä ns. eritasosahauksen kaatosahausta tehdessä.
      Puuhun ei kannata tottumattoman lähteä kiipeämään sahan kanssa.

      • Tarkkakaato

        Ulkopuolisena sanon kiitos vastauksellesi. Erittäin asillinen vastaus ja nöyrä asenne luonnonvoimia kohtaan.

        Näissä kysymyksissä usein kuulee fraasin "kutsu ammattilainen". Itseäni kauhistuttaa em. ohje. Olen nähnyt ja kuullut niin paljon kauhutarinoita ammattilaisten pihapuiden kaadosta että en luota.

        Itse olen puoliammattilainen. Ja väitän, että ainoa oikea menettely on käyttää kahta sellaista varmistusta, jonka yksinäänkin pitäisi riittää (kuten sinäkin keroit). Siihen lisättynä huolellinen näyrä asenne.

        Pihapuut voivat olla uskomattoman arvoituksellisia. Ne voivat olla lujuudeltaan toispuoleisia esim. yllättävän lahon takia. Tuuleen luottaminen on ihan huuhaata. Tuuli voi loppua tai kääntyä tai tulee liian kova puuska jne. Metsässä tuulta voi hyödyntää mutta ei pihassa.


    • Metsällinen

      Yksi vinkki näkyy vastauksista vielä puuttuvan. Jos voit, karsi oksat siltä puolelta, johon puu ei saa kaatua, se muuttaa painopistettä arvaamattoman paljon. Vaijeri ja vinssi tai traktori ok. Mutta että vaimo työntämään! Ei ikinä. Jos köytesi pettää niin seuraukset kauheat.

      • maasta

        tikapuillani en puuhun kiiku..
        puu sijaitsee silleen, ettei sen viereen pääse henkilönosturilla. Puun kaatumissuuntaan ei kande mennä traktorilla, kun "pihametsä" voi vaurioitua. Puulle on kuitenkin "valmis" aukko kuusien välissä, mihin kaatua.


    • kaadetaa

      naapurista lainasin talakaivuria ja sillä lykättiin nojolla oleva puu vastakkaiseen suuntaan mihin se saikin kaatua ja ei nikotellu ..

    • silleen,,,

      Että laitan vaijeritaljan noin kaatosuunnassa olevan puun runkoon. Siitä n.20m köysi (14mm) kaadettavaan puuhun mihin tikkailla ylettyy. Sahaan vähän kerrallaan välillä taljasta kiristäen. Silleen saa puun kaatumaan haluttuun suuntaan.

      • puoli"ammatti"

        Älä sahaa puuta poikki, vaan reilulla pitopuulla vedät väkisin nurin. Silloin puu ei saa muita vaihtoehtoja kaato suunnaksi kun vetosuunnan. Itse jätän puusta riippuen kyseisissä tapauksissa noin 10-15cm pitopuuta joka vedetään vinssillä väkisin. Jos sahaa liian pieneksi pitopuun voi puu pahimmillaan kaatua sivulle kun oikein toispuolinen/vinoon kasvava. Kaatokolossa huomio oikeisiin mittasuhteisiin ja katkaisu sahauksen korkeuteen verrattuna kaatokoloon.

        Ja laita se naru 2 kerroin, venyy ihan simona kun tulee rasitusta.


      • silleen,,,
        puoli"ammatti" kirjoitti:

        Älä sahaa puuta poikki, vaan reilulla pitopuulla vedät väkisin nurin. Silloin puu ei saa muita vaihtoehtoja kaato suunnaksi kun vetosuunnan. Itse jätän puusta riippuen kyseisissä tapauksissa noin 10-15cm pitopuuta joka vedetään vinssillä väkisin. Jos sahaa liian pieneksi pitopuun voi puu pahimmillaan kaatua sivulle kun oikein toispuolinen/vinoon kasvava. Kaatokolossa huomio oikeisiin mittasuhteisiin ja katkaisu sahauksen korkeuteen verrattuna kaatokoloon.

        Ja laita se naru 2 kerroin, venyy ihan simona kun tulee rasitusta.

        Jos tekee on oltava hirmu pitkä naru. Toisinaan se lähtee tuleen kun on taljaa kiristämässä. Silloin on laitettava hiukan liikettä kinttuihin.


    • kokemuksia...

      Liinalla tai vaijerilla vetämällä on tällaisia puita tullut ohjattua haluttuun suuntaan. Vaijeri vaan niin ylös kuin mahdollista, ja toinen pää sidotaan johonkin pitävään kohteeseen. Vaijerin tai liinan pitää olla kohtalaisen pitkä, ja on tärkeää että veto säilyy koko ajan myös siinä vaiheessa kun puu alkaa kaatua. Jännitettyä vaijeria voi vetää puolivälistä sivusuuntaan jollakin keinolla (vaikka toisella vaijerilla joka on riittävän pitkä niin että vetäjä ei jää puun alle), tällä tavoin saa käsipelilläkin tai taljalla kohtalaisesti voimaa.
      Lankulla työntö parin metrin korkeudesta ei paljon voimaa anna. Kaatovänkäristäkään ei apua isoa puuta kaadettaessa.

    • alkuperäinen kysyjä

      poistin pihan puolelta mahdolliset vahinkoa kärsivät asiat ja kaadoin puun pihalle päin. tämä edellytti lisäksi pienemmän männyn kaatamisen edestä ensin. Hyvin onnistui näinkin, paitsi että nurmikolla oksat ja sahanpurut...

    • Anonyymi

      Kaivuri tukemaan puuta ja pitopuutakin saa jäädä enemmän jos lahoa, kaatuu varmasti oikeaan suuntaan.

    • Anonyymi

      Suurimman osan teistä kannattaisi ulkoistaa tällaisen puun kaato ammattilaiselle ja kaadella niitä metsässä kasvavia itse. Ammattilaisella on kokemusta ja näkemystä, sekä tarvittavat välineet ja vakuutus.

    • Anonyymi

      Tarkista vakuutukset ja anna mennä minne kaatuu. Pääset eroon ylimääräisestä tavarasta kun sijoitat kaatumis suunnan alle. Samassa rytinässä menee joutavat rakennukset. Tuohan on ihanteellinen tilanne saada täysi korvaus hinta tarpeettomista tavaroista tai rakennuksista.

    • Anonyymi

      Traktorin perään vaijeri, ei liian korkealle kiinni, muuten vaijeri löystyy, kun puu lähtee kaatumaan, sitä ei silloin voi ohjata. Vaijeri ajetaan kireälle, sahataan runko melkein poikki ja rusautetaan loput vetämällä, kaasu pohjaan, niin vaijeri ohjaa kaatumista maahan saakka. Sentin tarkkuudella puu kaatuu, oli kenollaan mihin tahansa.

    • Anonyymi

      Pitopuuta jättää enemmän huonoon suuntaan ....

    • Anonyymi

      Ota tuuli huomioon....tuulen suunta

      • Anonyymi

        ... Ja ilmastonmuutos. Se vaikuttaa nykyään kaikkeen.


    • Anonyymi

      Pyydä ammattilainen kaatamaan se. Ei se niin paljoa maksa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      68
      2979
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      417
      2861
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      100
      2256
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      91
      2103
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1914
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1854
    7. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1850
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      152
      1818
    9. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      330
      1711
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1652
    Aihe