Opisto/AMK-hoitajien erot?

aapeli.

Työskentelen tekniikan alalla julkisella sektorilla. Meillä ollaan hyvin tarkkoja siitä, ettei teknikkoa valita tehtävään, jonka koulutusvaatimuksena on insinööri.

Kuulisin mielelläni miten asia on hoitoalalla. Opistohoitajahan rinnastettaan koulutusasteikolla teknikkoon ja AMK-hoitaja AMK-insinööriin. Onko hoitoalalla olemassa tehtäviä, joihin opistohoitajaa ei voida nimittää, mutta AMK-hoitaja voidaan?

14

3229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ylivertaisia!

      Ero opistoista ja Ammattikorkeakoulusta valmistuneiden hoitajien kesken on todella suuri. Asia on käytännössä havaittu ja havaintoja tukee Turun Yliopiston tutkimus:

      http://kirjasto.utu.fi/julkaisupalvelut/c/annaalit/C178.html

      Tuon tutkimuksen perusteella opistohoitajat hallitsevat lähes kaikki toiminnot paremmin kuin AMK-hoitajat. Tuo on havaittavissa myös tekniikan alalla ja siitä voidaan vetää johtopäätös, ettei AMK-insinööri vastaa tiedoiltaan ja taidoiltaan opistosta valmistunutta teknikkoa.

      Opistoista valmistuneet tulisikin asettaa vaativimpia tehtäviä täytettäessä etusijalle.

    • Sairaanhoitaja AMK

      Samaa työtä tehdään amk- ja opistotason sh:t.
      Ainiin ja teknikkomieheni on inssin töissä (ja inssin palkalla)
      että unohda nuo rinnastukset...

      • merkitystä...

        Epäilen miehesi työskentelevän yksityissektorilla. Esimerkiksi valtion virkoihin on asetettu tietyt kelpoisuusvaatimukset, eikä virkaan voida nimittää ellei täytä vaatimuksia. Jos vaatimuksena on insinöörin tutkinto on sellainen nimitettävältä löydyttävä.

        Myös yksityissektorilla on tehtäviä, joihin lainsäädäntö edellyttää insinöörin tutkintoa, eikä niissä voi teknikko toimia. Tällaisia tehtäviä löytyy mm rakennussuunnittelusta.


    • Yliopistokelpoinen

      Opistohoitaja ja opistoinsinööri ovat samanarvoisia koulutuksia. Teknikoita tuskin enää koulutetaan. Os.hoit. ovat nykyään terv.tiet.maistereita. Vanhamuotoisilla erik.sh:lla on myös oh:n pätevyys. Kokemus hakkaa koulutuksen mennen tullen. Teknisellä alalla sentään esim asentajan ja insinöörien palkoissa on 1000-1500€ eroa kun taas kilteillä lähihoitajilla ja sair.hoit.n.200€, että kyllä kannattaa kouluttautua. Hoitajat kertoivat vielä olevansa palkkoihinsa tyytyväisiä koska tekevät sitä kutsumuksesta. Vanhamuotoisilla erik.sh:lla lukee ainakin papereissaan, että koulutuksella voi hakea yliopistoon.

      • niinkään...

        Opistohoitaja ja opistoinsinööri eivät ole samanarvoisia. Opistohoitaja kuuluu koulutusluokituksessa tasolle -alin korkeaste-, kuten teknikkokin.

        Teknikkokoulutus lopettettiin samoihin aikoihin kuin opistohoitajienkin koulutus. Nyt tosin joillain aloilla ollaan teknikkokoulutusta käynnistelemässä uudestaan. Rakennuspuolella teknikoita on tauon jälkeen koulutettu jo parin vuoden ajan.


      • lfkgflksdj

        Jos haluat verrata tekniikan ja hoitoalan palkkoja toisiinsa niin vertailu tulee tehdä akselilla lähihoitaja - sh ja asentaja - teknikko.

        Ei ole tavatonta, että tekniikan alalla joissain tapauksissa asentajien tulot ylittävät teknikon palkan.


      • Anonyymi

        Opistohoitaja opiskelee 3 vuotta ja opistoinsinööri 4 vuotta, kuten AMK-insinöörikin.


    • täi*

      Ei se nyt ihan noin mene: entiset OPISTOhoitajat (esim sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, fysioterapeutti) rinnastetaan nykyisiin AMK-hoitajiin. Entiset KOULUhoitajat (esim lastenhoitaja, lähihoitaja) ovat niitä tarkoittamiasi alemman koulutustason ammattilaisia.

      Kyllä se käsittääkseni on ihan samalla lailla teknisellä puolellakin: KOULUista valmistui ennen teknikoita ja OPISTOsta insinöörejä, jotka nyt ovat AMK-pohjaisia, mutta kyllä opistoinsinööri on ihan yhtä pätevä kuin AMK-insinöörikin uuden koulutuksen saaneena.

      • aapeli.

        Tässähän se outous minusta onkin: Opistohoitaja rinnastetaan AMK-hoitajaan, mutta opistohoitajan kanssa samalla koulutustasolla (alin korkea-aste) olevaa teknikkoa ei rinnasteta AMK-insinööriin.

        Myös teknikon tutkinto on opistotutkinto, vaikka oppilaitosta kutsuttiin teknilliseksi kouluksi. Viimeiset teknikot valmistuivat AMKsta, vaikkei tutkinto AMK-tutkinto ollutkaan.

        Asentajat valmistuivat ammattiKOULUISTA.


    • oletko amk vaiko

      opistoasteinen sairaanhtoitaja.
      Lähinnä tämä vertaus sopii lähihoitaja on niikuin tenkinno ja sairaanhoitaja on sairaanhoitaja.

    • Hanna

      Nuo sun vertaukset nyt on ihan puutaheinää.

      Olen itse NSN:llä töissä. Meitä on tässä tiimissä parisenkymmentä, joista 12 on opistoinsinöörejä, keski-ikäisiä kun olemme. Nuoremmat ovat AMK-inssejä. Yksi vanhempi teknikkokin on joukossa, joka on pallilleen päässyt ansioillaan.

      Teknikolla ja ns. opistoinssillä ei tosiaankaan ole sama koulutus. Jos haluat verrata alaa terveydenhuolto-alaan, voit verrata, että

      lähihoitaja (ammattioppilaitos) = teknikko
      sairaanhoitaja (opisto AMK) = inssi

      Aloja ei kylläkään voi verrata, sillä lähihoitaja ei SAA tehdä tiettyjä juttuja mitä sairaanhoitaja tekee, kun taas teknikko tietysti voi tehdä inssin hommia jos siihen kykenee;)

      • höpötät?

        Nyt olet kyllä väärässä. Lähihoitaja = asentaja.

        Miten ihmeessä saat väännettyä opistohoitajan vastaamaan insinööriä?

        Niinkuin koulutusluokituksesta huomaat, on hoitaja tasolla "alin korkea-aste".

        http://www.stat.fi/meta/luokitukset/koulutus/001-2007/5711.html

        Teknikon löydät samalta tasolta:

        http://www.stat.fi/meta/luokitukset/koulutus/001-2007/55.html

        Olet oikeassa siinä, ettei teknikolla ja opistoinsillä ole sama koulutus, kuten ei opisto- ja AMK-inssilläkään. Mutta miten ihmeessä sitten opistohoitajalla ja AMK-hoitajalla voi olla samanlainen koulutus, joka oikeuttaa samoihin tehtäviin? Ettei vain hoitajien "korkeakoulututkinto" ole silmänkääntötemppu?

        On olemassa joukko tekniikan alan tehtäviä, joihin vaaditaan insinöörin koulutus, eikä teknikko voi niitä tehdä. Tälläisia tehtäviä löytyy mm rakennus- ja sähkösuunnittelusta. Sitten on tietysti iso joukko tehtäviä, joihin ei ole mitään koulutus vaatimusta vaan yksityinen työnantaja voi valita niihin tekijän reippaasta pojasta tohtoriin...


    • TervSairaanhoitaja

      Kuule, ihan sama ammatti, hölmö! Eikö sairaanhoitaja nimikin sen jo kerro 😂

    • Anonyymi

      Opistotason sairaanhoitajatutkinnon voi päivittää vuodessa AMK- tutkinnoksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4649
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      124
      4260
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2790
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1679
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1670
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1625
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1583
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1531
    Aihe