Mielipidekysely Mika Waltarista

Elikkäs haluisin mielipiteitä Mika Waltarista äidinkielen portfoliota varten.
esim. Mitkä Mikan kirjoista ovat parhaita? Mistä pidät Mikan kirjoissa? yms.
jos et pidä Mika Waltaristaa niin miksi et?

Tänä vuonna Mikahan olisi täyttänyt 100vuotta. Onko siitä jauhettu liikaa vai liian vähän?

plus oma vapaa mielipide yleensäkin Mika Waltarista.

12

1328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kosmopoliitti...........

      Itse olen lukenut suunnilleen koko Waltarin tuotannon. Itse pidän historiallisia suurteoksia enemmän sotia edeltävän ajan teoksista. Mm. Ei koskaan huomispäivää ja Vieras mies tuli taloon ovat mielestäni loistavia tarinoita.
      Mika Waltari oli hyvin kansainvälinen kirjoittaja mielestäni. Niistää puuttuu lähes täysin se sellainen suomalaiseen kirjallisuuteen perinteisesti kuuluva liki inhorealistinen ote ja ehkä siksi nostan hänet aina kotimaisista kirjailijoista suosikikseni.
      Mika Waltari oli ammattikirjailija. Suomessa on koskaan ollut hyvin vähän ammattikirjailijoita, jotka ovat pystyneet puhtaasti elättämään itsensä kirjoittamalla. Waltari itse puhui tilapäistöistä ja siitä, että vaikka "tilapäistyö" (esim. jatkokertomus aikakausilehteen tms.) tuntuisikin tylsältä, niin nekin piti aina tehdä niin hyvin, kuin mahdollista.

      Arvostan Waltaria hyvin paljon. Eihän hän täydellinen kirjoittaja ollut, kukapa olisi, mutta ammattikirjailijana hän lähenteli täydellisyyttä.
      Waltarista ei ole puhuttu tänä vuonna liikaa, jos verrataan vaikka siihen, mitä jostain Aleksis Kivestä yleensä puhutaan.

    • evvk...eikä vieläläkään

      Syötti porvarillisia ajatuksiaan kansalle ja oli yksi pahimmista sota-ajan propagoijista sekä aina työväenluokkaa vastaan. Viihdekirjailija.

      • Taisi olla lehden nimi johon teki riimitykset sarjakuvaan- Kieku ja kaiku
        Ihmiskunnan viholliset ja valtakunnan salaisuus, uskonollisena ja ihmissuhteiden välisenä pohdiskeluna kiehtoo minua.


    • Lisää vaan mielipiteitä. Näitä on kiva lukea ja on mukava kuulla myös muitten mielipide =))

      • HUMAN1ST1

        ja merkittävä kirjailija, yksi niitä harvoja kansainväliset mitat täyttäviä neroja mitä tästä kansasta on noussut. Sinuhe egyptiläinen on yksi Suomen kirjallisuuden kärkikymmenikköön (ellei jopa -kolmikkoon) nostettavista teoksista, ja mainioita ovat myös pienoisromanit Fine van Brooklyn, Sellaista ei tapahdu ja Kuun maisema. Suomalaisista prosaisteista Kivi, Jansson, Jotuni, Linna ja Meri kestävät vertailun Waltarin kanssa, mutta hyvin harvat muut.


    • '''''''''''

      Tosi vaihtelevaa, jotkut kirjat ovat aivan käsittämättömän hyviä ja tarkkanäköistä kuvausta, joka ei päästä otteestaan (esim Sinuhe ja Appelsiininsiemen). Sitten on kummallisia juttuja, joita en ymmärrä, miksi on tehnyt (esim nimimerkillä tehty Keisarin tekohampaat). Tai masentava kuvaus Yhden miehen juna.

      Pitäis lukea Panu Rajalan mammuttikirja Waltarista, ehkä avautuis vähän enemmän.

      Mutta ehdottomasti hienoa, että on ollut jotain muutakin kuin niitä iankaikkisia ryysyläiskuvauksia tuon ajan kirjallisessa tuotannossa.

      • edusti

        senaikaisessa agraarisvoittoisessa yhteiskunnassa kaupunkilaistunutta ylempää keskiluokkaa, siinä hänen saarnansa ja seurakuntansa, ja hyvä niin. Osa teoksista oli kirjallisesti korkeatasoista ja nautittavaa proosaa, osa ansaintatarkoituksissa tehtyä, sillä hänen piti oman ja perheensä hyväksi tehdä koko ajan töitä, hän oli Pentti Haanpään ja Ilmari Kiannon ohella aikansa kenties ainoita todellisia ammattikirjailijoita sanan varsinaisessa merkityksessä. Haanpää edusti sitä agraaripuolta ja köyhälistökuvausta, Kianto omaa korpikirjallisuuttaan. Aika velikultia kaikki!


    • kukaan muista

      minusta ne komisario Palmut ovat parhaat!

    • olisi kiva tietää vielä mitä mieltä olette Waltarin kirjoittamasta Sinuhe egyptiläisestä ja lisää muitakin mielipiteitä Mika Waltarista olisi kiva saada. :)

      • R.I.P Mika Waltari

        Sinuhe egyptiläinen on kirja,joka tulee luettua aina uudestaan n.5 vuoden välin,ja aina siitä löytää jotain uutta ja ikinä siihen ei kyllästy!!!


    • writer-to-be

      Luin Waltaria aika paljon nuorena ja ihailin hänen taitavaa kielenkäyttöään. Vanhempana huomasin, että hänen tarinoistaan jäi yleensä masentunut olo. Hänhän kärsi masennuksesta, ja se tulee ilmi rivien välistä ja masentaa lukijaakin.

      Jostain Fine van Brooklyn -kirjasta paljastuu mielestäni suomalaisen naiivi mies, joka yritti olla kosmopoliitti. Kuvaili sitä rehellisesti, mutta ei ehkä itse aivan tajunnut huvittavuutta. Siis kuvittelin hänen kirjoittaneen ainakin osin omista kokemuksistaan, tai ainakin omista haaveistaan.

      Minusta kirjallisuuden merkitys on siinä, että kirjoittaja havaitsee ja ymmärtää enemmän kuin lukija, ja jakaa rikkaan mielensä aarteista meille muille. Melankolisen mielen tuotteet eivät ilahduta. Waltari taisi kokea itsensä ulkopuolisena - hyvin käyttäytyvänä muukalaisena. Kauhean surullista.

      Sinuhe oli mahtava teos, kyllä, varsinkin taitavan kielensä takia. Luin sen joskus englantilaisena käännöksenä, eikä se ollut kummoinen. Siis tarinaa alkuperäistekstissä paransi huomattavasti taitava kieli.

    • Mika Waltari on erittäin hieno kirjailija. Kun hänen historiallisen romaaninsa ottaa käteensä, ei pysty lopettamaan lukemista ellei ole ihan pakko. Ja niitä voi lukea uudestaan vaikka kuinka monta kertaa, niissä on niin syvällistä ja kiehtovaa historiallista tietoa ja intuitiota, fictiota.

      Onneksi niitä on käännetty. Albaniassa 1970 annoin "Valtakunnan salaisuuden" lahjaksi naistulkilleni. Hän toi sen takaisin parin päivän päästä ja sanoi, että sehän on vaan täynnä seksiä ja väkivaltaa. Myöhemmin hän luki sen kuitenkin uudestaan ja sanoi että hyvä, korkeatasoinen ja mielenkiintoinen kirjahan se on, taidetta, ettei sitä pidä arvioida niinkuin hän ensin teki. Tapasin siellä Ismail Kadaren, 1986, Albanian kuuluisimman kirjailijan, muttei sattunut tulemaan juttua Waltarista, olisi ollut kiva tietää, mitä hän ajatteli Waltarista.

      Samoalla annoin kirjan 1988 yhdelle polynesialaiselle naiselle ja hän oli kovasti pitänyt siitä.

      Nyt saattaa muistini rakoilla kumpi teki mitäkin.

      Olli S.
      www.angelfire.com/journal2/o_santavuori

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4666
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      274
      2750
    3. 134
      1707
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1401
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1357
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1124
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1077
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1057
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1051
    Aihe