Kriminaalipsykologi Jaana Haapasalo: metsästys ei ole normaali harrastus

epänormaali.

YLE:

"Metsästäjät ovat tänään taatusti hätkähtäneet, jos ovat lukeneet Turun ja Joensuun yliopistojen kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalon lausunnot metsästyksestä.

Haapasalo sanoo pitävänsä metsästystä poikkeavana harrastuksena, joka ei ole normaali harrastus. Hän viittaa kriminaalipsykologian tutkimuksiin, joissa kiinnostus aseisiin liittyy tietynlaiseen persoonallisuuteen, joka voi olla riskitekijä siihen, että henkilö käyttäytyy väkivaltaisesti.

Oulussa sattui viikonvaihteessa ampumistragedia jossa nelihenkinen perhe kuoli isän ammuttua kaikki perheenjäsenet mestästysaseella.

Dosentti Jaana Haapasaloa haastattelee Anni Tolppi."

26

5165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haapasalon

      Lausunto on rasistinen.

    • taass

      Hesari on taas kaivanut sopivassa asemassa olevan kommunistisen puolueen edustajan antamaan 'asiantuntijalausunnon' omaa asevastaista agendaansa edistääkseen.
      Osattaisipa näihin suhtautua asian vaatimalla vakavuudella, eli jätettäisi nämä hesarin propaganda'uutiset' noteeraamatta.

    • gyu

      Nykyään metsästäjät on poikkeavia ja homot normaaleja.

    • Yliopistot suoltavat nykyään "akateemisen loppututkinnon" suorittaneita kuin koiranpentu kakkaa. Hesarilla on siis mahdollisuus hankkia aina sopiva jaanahaapasalo ajamaan sitä asiaa jota se kulloinkin haluaa.

      Jaanahaapasalot määrittelevät nykyään senkin mikä on normaalia, suurella auktoriteetin rintaäänellä. Mitä nainen voi metsästyksestä tietää, tarkoitan metsästystä perinteisessä mielessä? Saman verran kuin mies synnyttämisestä.

      • "Mitä nainen voi metsästyksestä tietää, tarkoitan metsästystä perinteisessä mielessä? Saman verran kuin mies synnyttämisestä."

        Kuinka niin? Omaan tuttavapiiriini ainakin kuuluu joitakin erittäin aktiivisia perinteistä metsästystä harrastavia naisia.


    • Metsästäjä.....

      Voe mahoton kun ei tyttö tiedä mitä suustaan päästää. Metsästys on kautta aikojen kuulunut ihmisten elämään vaikka se viimeisimpinä vuosikymmeninä onkin muuttunut lähinnä harrastukseksi.
      Varmaan tämän haapasalon mielestä kalastajatkin ovat epänormaaleja kun kantavat puukkoa kalassa.
      Mahtavaa tietää ettei ole normaali ihminen kun käy metsällä. Pitää vissin olla neljän seinän sisällä ettei haukuta jostain suunnasta

      • "Hulluja ee oo", ...

        Aikoinaan psykologiaa harrastaessani luin "määrätynlaisten" ihmisten hakeutuvan tuomareiksi, vanginvartijoiksi, mielisairaanhoitajiksi ja myös "kallonkutistajiksi". Tunsin aikoinaan pari mielisairaanhoitajaa. Olivat kehvelit erittäin paljon "määrätynlaisia".


    • ovat nyrjäyttäneet aivonsa

      Kannatan oikeutta ampuma-aseeseen (jota nyky-Suomessa ei ole) kaikille normaaleille ihmisille. Normaaleiksi ihmisiksi lasken automaattisesti mm. metsästäjät jotka toteuttavat sitä mitä esi-isämme henkensä pitimiksi tekivät, metsästivät.

      Tuollaisilta psykologeilta ja muilta ituhipeiltä joille ensimmäinen ja ainoa ampuma-aseesta mieleen tuleva asia on "tappaminen" täytyisi kaikki aseet kuitenkin ehdottomasti kieltää.

      Nämä normaalista elämästä vieraantuneet juuri ovat niitä vaarallisia, ihmiset joille ampuma-ase merkitsee vain ja ainoastaan tappamista, ihmiset joille 'ase antaa käskyjä', ihmiset jotka 'ase pakottaa veritekoihin'.

      • Nikkepuu

        Ei tuollaisilla pelleillä mitään aivoja ole. Kuten totesit aivojen tilalla aseet tai muut esineet antavat heille "käskyjä" ja "neuvoja" mitä pitää tehdä. Ase = tappaminen?

        Metsästän ja omistan aseita, mutta mulle ne ei ole vielä "jutelleet". Normaali ihminen tietää mitä aseella, puukolla, haarukalla jne, saa ja pitää tehdä.

        Epänormaalia on myös tuollainen omien aatteiden kuten kommunismi, pasifismi ja itujen syöminen tuputtaminen muille ihmiselle.
        Toivottavasti kukaan ei mene tuohon populismiin mukaan ja äänestä vielä tuollaista pelleä.
        Suomi on edelleen vapaa maa?


    • Haapasalon lausunto on aika kummallinen. Ajatteleekohan hän, että hirvikanta kyllä pysyy kurissa liikenteenkin avulla?

      Entä mitäköhän mieltä hän on teurastajien ammattiryhmästä? Kaipa hänestä on epänormaalia, että joku haluaa tappaa ammatikseen. Ja kenties hänestä myös lihan syömisen yleensäkin voisi jättää historiaan, nykyihminen kun ei välttämättä tarvitse lihaa elintarvikkeeksi!

      • SHe

        Olisi mielenkiintoista miten kyseinen henkilö katsoo olevansa kelvollinen jatkamaan ammattiaan näinkin laajojen yleistyksien jälkeen. Erityisesti kun ammattipsykologin pitäisi pystyä käsittelemään asioita neutraalisti, eikä näin kuin miten nyt on tapahtunut...?

        Sano EI
        - aseille
        - metsästykselle
        - lihansyönnille
        - suomen puolustusvoimille

        Sano Kyllä
        - pasifistiselle elämänkatsomukselle


      • me emme ole pöpejä
        SHe kirjoitti:

        Olisi mielenkiintoista miten kyseinen henkilö katsoo olevansa kelvollinen jatkamaan ammattiaan näinkin laajojen yleistyksien jälkeen. Erityisesti kun ammattipsykologin pitäisi pystyä käsittelemään asioita neutraalisti, eikä näin kuin miten nyt on tapahtunut...?

        Sano EI
        - aseille
        - metsästykselle
        - lihansyönnille
        - suomen puolustusvoimille

        Sano Kyllä
        - pasifistiselle elämänkatsomukselle

        Saattaa kyseisen henkilön asenne olla sopivakin jos hän on tekemisissä pelkästään vaarallisten kriminaalien kanssa. Vaikka enpä usko että paatunut rikollinen tuollaisen hömppäpömpän johdoista täysin erilaiseksi ihmiseksi muuttuisi.

        Me Suomen vapaat kansalaiset olemme kuitenkin hiukan eri asia kuin vaaralliset kriminaalit. Me emme ole tehneet rikosta. Metsästys ja lihansyönti eivät Suomen lain mukaan ole rikoksia.

        Vaaralliselle vangille metsästyksen vastainen propaganda saattaa olla jollakin tavalla perusteltua terapiamielessä, mutta vapaalle ihmiselle se on virheellistä tietoa.

        Ja meillähän on kaikilla joka tapauksessa velvollisuus puolustaa maatamme, joten minusta olisi tutkittava onko kehoitus vastustaa Suomen puolustusvoimia lainvastainen.

        Media on mennyt halpaan ryhtyessään levittämään tämän mielisairaiden hoitajan ammatillista hapatusta julkisuuteen, terveille ja vapaille ihmisille. Eivät terveet tarvitse parannusta, vaan sairaat.


      • Laista ja Psykologiasta kii...
        SHe kirjoitti:

        Olisi mielenkiintoista miten kyseinen henkilö katsoo olevansa kelvollinen jatkamaan ammattiaan näinkin laajojen yleistyksien jälkeen. Erityisesti kun ammattipsykologin pitäisi pystyä käsittelemään asioita neutraalisti, eikä näin kuin miten nyt on tapahtunut...?

        Sano EI
        - aseille
        - metsästykselle
        - lihansyönnille
        - suomen puolustusvoimille

        Sano Kyllä
        - pasifistiselle elämänkatsomukselle

        Ihmettelin aivan samaa.
        Psykologilta vaaditaan avointa näkökantaa, jotta tämä voisi ymmärtää asian monelta kannalta ja nähdä miten asiaan reagoidaan eri kannoilta ja miksi siihen reagoidaan näin. Psykologilla toki saa olla mielpiteitä, mutta haapasalo ei osoittanut omaavansa minkäänlaista kykyä avaraan ja avoimeen näkökantaan.

        Hänen päättelykynsä oli yleistävä ja hän hyppäsi suoraan päätökseensä mielipiteensä pohjalta ajattelemattakaan ihmisten yleistä tapaa ajatella asioita.

        Kyseenalaistan myös naisen yleistä älykyyttä myös tämän argumentointi taitojen pohjalta. Hän vastasi jokaiseen hänen ajattelunsa kannalta ristiriitaiseen kysymykseen välttelemällä aihetta tai sanomalla jotain mikä ei liittynyt kysymykseen millään lailla.

        Jokainen hänen argumenteistaan oli joko tunnepohjainen tai hänen oma tulkintansa jostakin tutkimuksesta. Ei yhtään kunnon faktaperäistä väitettä.

        Pelottaa ajatella mitä saatetaan ottaa tosissaan vain hänen virkanimensä takia.


    • Hyvä Jaana! Rohkeasti ja oikein sanottu. Kenelläkään ei tarvitse olla käsiasetta. Ja metsästys on (kokemuksesta) latenttia homoseksualismia, ainakin nykymaailmassa. Toinen asia, mistä haluaisin keskustella, on väkivaltahomma yleensä. Olen tekemässä siitä tutkimushommaa prof Tiihonen/Kauhanen kanssa koskien lääkäreiden väkivaltatilanteita ja siitä sinulla voisi olla sanottavaa. Korvaan kaikki kulut yms tietysti. Junnu Airaksinen

      • DDGG

        HAISTAKAA VITTU KOMMARIT


      • kommarit tappaaaaaaa
        DDGG kirjoitti:

        HAISTAKAA VITTU KOMMARIT

        kommarit hautaan ja nasta lautaan


      • Kaupunkilainen

        Tässähän tuli vielä Jaanan möläytyksiäkin heppoisemmalla perustalla oleva mielipide.

        "Kenelläkään ei tarvitse olla käsiasetta". Ja perustelut olivat? Mites poliisit? Eikö heilläkään. Rikollisten kanssa pitäisi varmaan sopia, etteivät hekään kanna aseita. Ja puolustusvoimat - vihollisen kanssa voisi ehkä sopia, jos vaikka ei ammuttaisi ollenkaan. Niinkö. Entäs ampumaurheilu. Olympialaisista vain pois kaikki käsiaselajit... huh huh

        Ja heti perään toinen, laajan empirisen tutkmistuloksen perusteella, ilmeisesti? "Metsästys on latenttia homoseksualismia". Mitä ihmettä??? Ja oikein erityisesti nykymaalmassa... Miten niin?

        Minulla ei sinänsä ole mitään homoseksuaalisuutta vastaan eikä minua häiritse lainkaan se, että tällä Juhalla on sen kanssa ongelmia, mutta herran jestas sentään, mitä älytöntä potaskaa sitä voi julkisesti päästellä.

        Jos vaikka Juha perustelisi jonkin näistä väitteistään edes pinnallisesti, niin tähän kommenttiin osaisi suhtautua millään muulla tavalla kuin että harmittelee, että tällaiset toopet saavat äänestää!


    • ZAQWSXCDE

      Kuunnelkaapa tuosta: http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=51035 .
      Hieman pistää ärsyttämään, että Dosentti perustelee näkemystään psykologisilla tutkimuksilla, mutta metsästysharrastuksen hän perustaa pelkkiin kuulopuheisiin.
      Toki se on totta, että metsästäjät eivät metsästä lihan takia. Nälkään varmasti ei kukaan kuole, vaan metsästysharrastus on monelle rauhoittumiskeino. Keino viedä ajatukset pois arjesta, olla luonnon lähellä ja nauttia hiljaisuudesta . Eläinten tappaminen kuuluu osana metsästykseen, mutta tämä pyritään toteuttamaan mahdollisimman eettisesti. Lisäksi metsästyksen yhtenä osa-alueena on riistanhoito ja kannansääntely. Minä en ainakaan halua autolla joka päivä väistellä hirviä, kun kanta on räjähtänyt käsiin.

      Dosentin mielestään lihalle on olemassa muita vaihtoehtoja. Eli hän on kasvissyöjä. Hänen mielestään puolustusvoimat eivät saisi antaa aseenkäsittelykoulutusta ja vähän myöhemmin hän myöntää olevansa pasifisti.
      Jotenkin nämä eivät ole ammatillisia vastauksia -ei millään tavalla. Jotenkin vain ärsyttää, että syytetään aseita. Aseet eivät tapa ihmisiä, ihmiset tappaa. Olisiko Dosentinkin aika herätä, että osa nuorista voi henkisesti todella pahoin? Pitäisikö hakea syitä ajasta ennen aseisiin tarttumista ja pohtia miksi tälläiseen tilanteeseen on päädytty?

      Pitäisikö kieltää vaikka aluksi esimerkiksi airsoft tai värikuulasodat, jossa leikitään sotaa ja ammutaan "vihollisia" eli vastapuolen pelaajia.
      Edellä mainituilla taas ei ole mitään tekemistä turvallisen aseenkäsittelyn kannalta. Lähtökohta on: "Aseella ei koskaan osoiteta ihmistä kohden."

      Se, että kielletään aseet ei saavuteta mitään. Jostakin löytyy aina laiton ase. Syyt ääriväkivaltaisiin tekoihin löytyy mielestäni aivan jostakin muualta. Käytetään mielummin yhteiskunnan resursseja ja panostusta nuorten ja aikuisten mielenterveyden parantamiseen. Miten? En osaa sanoa.
      Mutta ehkä dosentti osaa kertoa ammatin puolesta???

      Kiitos ja anteeksi.

      • Militantta

        "kuulee puhuttavan", "saattaa olla", "tuntuu siltä", "on todettu näin"
        "Armeijassa esitetään aseita nuorille miehille, ikävä kyllä".
        "Armeija on osa väkivaltakasvatusta".

        "Näin pasifistina on tuohon hankala vastata..."

        Olihan se oikein tasapuolista ja pelkästään ammatillista kommentointia, eikö totta.


    • Anonyymi

      Tuo on sairas ihminen. Narsisti tai epävakaa. Lukekaapa uusimpia uutisia.

    • Anonyymi

      Niin no ihan miten vaan mutta kyllä minkä tahansa muunkin harrastuksen harrastaja voi saada napahduksen eli jonkinlaisen hermoromahduksen joka aiheuttaa tappo päätöksen.Aseella joo voi olla helpompi vetää nappia otsaan omalle perheelle juu mutta voi sen tehdä yhtä hyvin vaikka leipäveitsellä sen tapon että no vähän suorasukaista metsästäjät vetää tietyn tyyppiseksi ihmiseksi. Eipä nuo minun tuntemat sairaanhoitajat tai lakimiehetkään niin ihastuttavan tasaisia ja luotettavia luonteeltaan ole että niin enpä tiedä sitten etteikö heillekin voisi tulla hyvin vääränlaisia ajatuksia ihmisen niittaamisesta tietyllä herkällä ja odommalla hetkellä..?no joo eihän se tuo harrastaakseen liity mutta kun tuntuu että noilla harrastuksena esim viinan juonti niin enpä sitä juuri pidä parempana harrastuksena kuin metsästys kun viina sitä päätä sekoittaa ja tuo joskus alhaisimmat ajatukset mielensopukoista esille.Ettäpä siinä vasta kanssa toinen hyvin vaarallinen harrastus ja etteikö vaan olis tuohon Oulun surmaan viinakin vielä liittynyt??(sitäpä en tiedä siis mutta ajattelin vaan!!)

    • Anonyymi

      Ihmettelin jo aikoinaan tuota Jaana Haapasolaon lausuntoa ja tämä nykyinen kohu veden roiskuttamisesta uimahallissa kertoo kyllä kaiken Jaana Haapasalon mielenterveydestä. Pitäsi tutkia onko Jaana Haapasalo edes oikeustoimikelpoinen ja saattaa tarvittaessa hoitoon. Yleisen edun nimissä pitäisi myös tutkia onko Jaana Haapasalo kykenevä hoitamaan edustustehtäviään saati ammattiaan ja tervittaessa viranomaisen pitäisi kieltää Jaana Haapasaloa hoitamasta ammattiaan.
      https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000007612983.html

    • Anonyymi

      No joo. Mielestäni kaukaa haettua, että hirmutekoon syyllistyneiden viaton, laillinen harrastus on syy hirmutekoon.
      Jos asia on niin, että mikä tahansa tekijän harrastus tai tekeminen voidaan nostaa tutkimatta syyksi hirmutekoon, niin sittenhän voisimme estää hirmutekoja 99% kun laitamme autoilijat erikoistarkkailuun.
      Isoimmalta hirmutejoihin syyllistyneeltä ryhmältä eli autoilijoilta pois autot, moottoripyörät, aseet, veitset, pesäpallomailat ja kaikki astalot. Yhteiskuntamme olisi huipputurvallinen noiden siivousten jälkeen.

    • Anonyymi

      Akka voi imaista lerssiäni, muista tykeistä tuon mitään tarvitsekaan ymmärtää.

      • Anonyymi

        Taitaa olla tylsää kun kommentoit kaikkea mahdollista? Etkö malta odottaa joulupukkia?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6649
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4300
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2730
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1603
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1094
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1051
    Aihe