Kriminaalipsykologi Jaana Haapasalo: metsästys ei ole normaali harrastus

epänormaali.

YLE:

"Metsästäjät ovat tänään taatusti hätkähtäneet, jos ovat lukeneet Turun ja Joensuun yliopistojen kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalon lausunnot metsästyksestä.

Haapasalo sanoo pitävänsä metsästystä poikkeavana harrastuksena, joka ei ole normaali harrastus. Hän viittaa kriminaalipsykologian tutkimuksiin, joissa kiinnostus aseisiin liittyy tietynlaiseen persoonallisuuteen, joka voi olla riskitekijä siihen, että henkilö käyttäytyy väkivaltaisesti.

Oulussa sattui viikonvaihteessa ampumistragedia jossa nelihenkinen perhe kuoli isän ammuttua kaikki perheenjäsenet mestästysaseella.

Dosentti Jaana Haapasaloa haastattelee Anni Tolppi."

26

4993

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Haapasalon

   Lausunto on rasistinen.

  • taass

   Hesari on taas kaivanut sopivassa asemassa olevan kommunistisen puolueen edustajan antamaan 'asiantuntijalausunnon' omaa asevastaista agendaansa edistääkseen.
   Osattaisipa näihin suhtautua asian vaatimalla vakavuudella, eli jätettäisi nämä hesarin propaganda'uutiset' noteeraamatta.

  • gyu

   Nykyään metsästäjät on poikkeavia ja homot normaaleja.

  • Yliopistot suoltavat nykyään "akateemisen loppututkinnon" suorittaneita kuin koiranpentu kakkaa. Hesarilla on siis mahdollisuus hankkia aina sopiva jaanahaapasalo ajamaan sitä asiaa jota se kulloinkin haluaa.

   Jaanahaapasalot määrittelevät nykyään senkin mikä on normaalia, suurella auktoriteetin rintaäänellä. Mitä nainen voi metsästyksestä tietää, tarkoitan metsästystä perinteisessä mielessä? Saman verran kuin mies synnyttämisestä.

   • "Mitä nainen voi metsästyksestä tietää, tarkoitan metsästystä perinteisessä mielessä? Saman verran kuin mies synnyttämisestä."

    Kuinka niin? Omaan tuttavapiiriini ainakin kuuluu joitakin erittäin aktiivisia perinteistä metsästystä harrastavia naisia.


  • Metsästäjä.....

   Voe mahoton kun ei tyttö tiedä mitä suustaan päästää. Metsästys on kautta aikojen kuulunut ihmisten elämään vaikka se viimeisimpinä vuosikymmeninä onkin muuttunut lähinnä harrastukseksi.
   Varmaan tämän haapasalon mielestä kalastajatkin ovat epänormaaleja kun kantavat puukkoa kalassa.
   Mahtavaa tietää ettei ole normaali ihminen kun käy metsällä. Pitää vissin olla neljän seinän sisällä ettei haukuta jostain suunnasta

   • "Hulluja ee oo", ...

    Aikoinaan psykologiaa harrastaessani luin "määrätynlaisten" ihmisten hakeutuvan tuomareiksi, vanginvartijoiksi, mielisairaanhoitajiksi ja myös "kallonkutistajiksi". Tunsin aikoinaan pari mielisairaanhoitajaa. Olivat kehvelit erittäin paljon "määrätynlaisia".


  • ovat nyrjäyttäneet aivonsa

   Kannatan oikeutta ampuma-aseeseen (jota nyky-Suomessa ei ole) kaikille normaaleille ihmisille. Normaaleiksi ihmisiksi lasken automaattisesti mm. metsästäjät jotka toteuttavat sitä mitä esi-isämme henkensä pitimiksi tekivät, metsästivät.

   Tuollaisilta psykologeilta ja muilta ituhipeiltä joille ensimmäinen ja ainoa ampuma-aseesta mieleen tuleva asia on "tappaminen" täytyisi kaikki aseet kuitenkin ehdottomasti kieltää.

   Nämä normaalista elämästä vieraantuneet juuri ovat niitä vaarallisia, ihmiset joille ampuma-ase merkitsee vain ja ainoastaan tappamista, ihmiset joille 'ase antaa käskyjä', ihmiset jotka 'ase pakottaa veritekoihin'.

   • Nikkepuu

    Ei tuollaisilla pelleillä mitään aivoja ole. Kuten totesit aivojen tilalla aseet tai muut esineet antavat heille "käskyjä" ja "neuvoja" mitä pitää tehdä. Ase = tappaminen?

    Metsästän ja omistan aseita, mutta mulle ne ei ole vielä "jutelleet". Normaali ihminen tietää mitä aseella, puukolla, haarukalla jne, saa ja pitää tehdä.

    Epänormaalia on myös tuollainen omien aatteiden kuten kommunismi, pasifismi ja itujen syöminen tuputtaminen muille ihmiselle.
    Toivottavasti kukaan ei mene tuohon populismiin mukaan ja äänestä vielä tuollaista pelleä.
    Suomi on edelleen vapaa maa?


  • Haapasalon lausunto on aika kummallinen. Ajatteleekohan hän, että hirvikanta kyllä pysyy kurissa liikenteenkin avulla?

   Entä mitäköhän mieltä hän on teurastajien ammattiryhmästä? Kaipa hänestä on epänormaalia, että joku haluaa tappaa ammatikseen. Ja kenties hänestä myös lihan syömisen yleensäkin voisi jättää historiaan, nykyihminen kun ei välttämättä tarvitse lihaa elintarvikkeeksi!

   • SHe

    Olisi mielenkiintoista miten kyseinen henkilö katsoo olevansa kelvollinen jatkamaan ammattiaan näinkin laajojen yleistyksien jälkeen. Erityisesti kun ammattipsykologin pitäisi pystyä käsittelemään asioita neutraalisti, eikä näin kuin miten nyt on tapahtunut...?

    Sano EI
    - aseille
    - metsästykselle
    - lihansyönnille
    - suomen puolustusvoimille

    Sano Kyllä
    - pasifistiselle elämänkatsomukselle


   • me emme ole pöpejä
    SHe kirjoitti:

    Olisi mielenkiintoista miten kyseinen henkilö katsoo olevansa kelvollinen jatkamaan ammattiaan näinkin laajojen yleistyksien jälkeen. Erityisesti kun ammattipsykologin pitäisi pystyä käsittelemään asioita neutraalisti, eikä näin kuin miten nyt on tapahtunut...?

    Sano EI
    - aseille
    - metsästykselle
    - lihansyönnille
    - suomen puolustusvoimille

    Sano Kyllä
    - pasifistiselle elämänkatsomukselle

    Saattaa kyseisen henkilön asenne olla sopivakin jos hän on tekemisissä pelkästään vaarallisten kriminaalien kanssa. Vaikka enpä usko että paatunut rikollinen tuollaisen hömppäpömpän johdoista täysin erilaiseksi ihmiseksi muuttuisi.

    Me Suomen vapaat kansalaiset olemme kuitenkin hiukan eri asia kuin vaaralliset kriminaalit. Me emme ole tehneet rikosta. Metsästys ja lihansyönti eivät Suomen lain mukaan ole rikoksia.

    Vaaralliselle vangille metsästyksen vastainen propaganda saattaa olla jollakin tavalla perusteltua terapiamielessä, mutta vapaalle ihmiselle se on virheellistä tietoa.

    Ja meillähän on kaikilla joka tapauksessa velvollisuus puolustaa maatamme, joten minusta olisi tutkittava onko kehoitus vastustaa Suomen puolustusvoimia lainvastainen.

    Media on mennyt halpaan ryhtyessään levittämään tämän mielisairaiden hoitajan ammatillista hapatusta julkisuuteen, terveille ja vapaille ihmisille. Eivät terveet tarvitse parannusta, vaan sairaat.


   • Laista ja Psykologiasta kii...
    SHe kirjoitti:

    Olisi mielenkiintoista miten kyseinen henkilö katsoo olevansa kelvollinen jatkamaan ammattiaan näinkin laajojen yleistyksien jälkeen. Erityisesti kun ammattipsykologin pitäisi pystyä käsittelemään asioita neutraalisti, eikä näin kuin miten nyt on tapahtunut...?

    Sano EI
    - aseille
    - metsästykselle
    - lihansyönnille
    - suomen puolustusvoimille

    Sano Kyllä
    - pasifistiselle elämänkatsomukselle

    Ihmettelin aivan samaa.
    Psykologilta vaaditaan avointa näkökantaa, jotta tämä voisi ymmärtää asian monelta kannalta ja nähdä miten asiaan reagoidaan eri kannoilta ja miksi siihen reagoidaan näin. Psykologilla toki saa olla mielpiteitä, mutta haapasalo ei osoittanut omaavansa minkäänlaista kykyä avaraan ja avoimeen näkökantaan.

    Hänen päättelykynsä oli yleistävä ja hän hyppäsi suoraan päätökseensä mielipiteensä pohjalta ajattelemattakaan ihmisten yleistä tapaa ajatella asioita.

    Kyseenalaistan myös naisen yleistä älykyyttä myös tämän argumentointi taitojen pohjalta. Hän vastasi jokaiseen hänen ajattelunsa kannalta ristiriitaiseen kysymykseen välttelemällä aihetta tai sanomalla jotain mikä ei liittynyt kysymykseen millään lailla.

    Jokainen hänen argumenteistaan oli joko tunnepohjainen tai hänen oma tulkintansa jostakin tutkimuksesta. Ei yhtään kunnon faktaperäistä väitettä.

    Pelottaa ajatella mitä saatetaan ottaa tosissaan vain hänen virkanimensä takia.


  • juha.airaksinen@tk.siilinja...

   Hyvä Jaana! Rohkeasti ja oikein sanottu. Kenelläkään ei tarvitse olla käsiasetta. Ja metsästys on (kokemuksesta) latenttia homoseksualismia, ainakin nykymaailmassa. Toinen asia, mistä haluaisin keskustella, on väkivaltahomma yleensä. Olen tekemässä siitä tutkimushommaa prof Tiihonen/Kauhanen kanssa koskien lääkäreiden väkivaltatilanteita ja siitä sinulla voisi olla sanottavaa. Korvaan kaikki kulut yms tietysti. Junnu Airaksinen

   • DDGG

    HAISTAKAA VITTU KOMMARIT


   • kommarit tappaaaaaaa
    DDGG kirjoitti:

    HAISTAKAA VITTU KOMMARIT

    kommarit hautaan ja nasta lautaan


   • Kaupunkilainen

    Tässähän tuli vielä Jaanan möläytyksiäkin heppoisemmalla perustalla oleva mielipide.

    "Kenelläkään ei tarvitse olla käsiasetta". Ja perustelut olivat? Mites poliisit? Eikö heilläkään. Rikollisten kanssa pitäisi varmaan sopia, etteivät hekään kanna aseita. Ja puolustusvoimat - vihollisen kanssa voisi ehkä sopia, jos vaikka ei ammuttaisi ollenkaan. Niinkö. Entäs ampumaurheilu. Olympialaisista vain pois kaikki käsiaselajit... huh huh

    Ja heti perään toinen, laajan empirisen tutkmistuloksen perusteella, ilmeisesti? "Metsästys on latenttia homoseksualismia". Mitä ihmettä??? Ja oikein erityisesti nykymaalmassa... Miten niin?

    Minulla ei sinänsä ole mitään homoseksuaalisuutta vastaan eikä minua häiritse lainkaan se, että tällä Juhalla on sen kanssa ongelmia, mutta herran jestas sentään, mitä älytöntä potaskaa sitä voi julkisesti päästellä.

    Jos vaikka Juha perustelisi jonkin näistä väitteistään edes pinnallisesti, niin tähän kommenttiin osaisi suhtautua millään muulla tavalla kuin että harmittelee, että tällaiset toopet saavat äänestää!


  • ZAQWSXCDE

   Kuunnelkaapa tuosta: http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=51035 .
   Hieman pistää ärsyttämään, että Dosentti perustelee näkemystään psykologisilla tutkimuksilla, mutta metsästysharrastuksen hän perustaa pelkkiin kuulopuheisiin.
   Toki se on totta, että metsästäjät eivät metsästä lihan takia. Nälkään varmasti ei kukaan kuole, vaan metsästysharrastus on monelle rauhoittumiskeino. Keino viedä ajatukset pois arjesta, olla luonnon lähellä ja nauttia hiljaisuudesta . Eläinten tappaminen kuuluu osana metsästykseen, mutta tämä pyritään toteuttamaan mahdollisimman eettisesti. Lisäksi metsästyksen yhtenä osa-alueena on riistanhoito ja kannansääntely. Minä en ainakaan halua autolla joka päivä väistellä hirviä, kun kanta on räjähtänyt käsiin.

   Dosentin mielestään lihalle on olemassa muita vaihtoehtoja. Eli hän on kasvissyöjä. Hänen mielestään puolustusvoimat eivät saisi antaa aseenkäsittelykoulutusta ja vähän myöhemmin hän myöntää olevansa pasifisti.
   Jotenkin nämä eivät ole ammatillisia vastauksia -ei millään tavalla. Jotenkin vain ärsyttää, että syytetään aseita. Aseet eivät tapa ihmisiä, ihmiset tappaa. Olisiko Dosentinkin aika herätä, että osa nuorista voi henkisesti todella pahoin? Pitäisikö hakea syitä ajasta ennen aseisiin tarttumista ja pohtia miksi tälläiseen tilanteeseen on päädytty?

   Pitäisikö kieltää vaikka aluksi esimerkiksi airsoft tai värikuulasodat, jossa leikitään sotaa ja ammutaan "vihollisia" eli vastapuolen pelaajia.
   Edellä mainituilla taas ei ole mitään tekemistä turvallisen aseenkäsittelyn kannalta. Lähtökohta on: "Aseella ei koskaan osoiteta ihmistä kohden."

   Se, että kielletään aseet ei saavuteta mitään. Jostakin löytyy aina laiton ase. Syyt ääriväkivaltaisiin tekoihin löytyy mielestäni aivan jostakin muualta. Käytetään mielummin yhteiskunnan resursseja ja panostusta nuorten ja aikuisten mielenterveyden parantamiseen. Miten? En osaa sanoa.
   Mutta ehkä dosentti osaa kertoa ammatin puolesta???

   Kiitos ja anteeksi.

   • Militantta

    "kuulee puhuttavan", "saattaa olla", "tuntuu siltä", "on todettu näin"
    "Armeijassa esitetään aseita nuorille miehille, ikävä kyllä".
    "Armeija on osa väkivaltakasvatusta".

    "Näin pasifistina on tuohon hankala vastata..."

    Olihan se oikein tasapuolista ja pelkästään ammatillista kommentointia, eikö totta.


  • Anonyymi

   Tuo on sairas ihminen. Narsisti tai epävakaa. Lukekaapa uusimpia uutisia.

  • Anonyymi

   Niin no ihan miten vaan mutta kyllä minkä tahansa muunkin harrastuksen harrastaja voi saada napahduksen eli jonkinlaisen hermoromahduksen joka aiheuttaa tappo päätöksen.Aseella joo voi olla helpompi vetää nappia otsaan omalle perheelle juu mutta voi sen tehdä yhtä hyvin vaikka leipäveitsellä sen tapon että no vähän suorasukaista metsästäjät vetää tietyn tyyppiseksi ihmiseksi. Eipä nuo minun tuntemat sairaanhoitajat tai lakimiehetkään niin ihastuttavan tasaisia ja luotettavia luonteeltaan ole että niin enpä tiedä sitten etteikö heillekin voisi tulla hyvin vääränlaisia ajatuksia ihmisen niittaamisesta tietyllä herkällä ja odommalla hetkellä..?no joo eihän se tuo harrastaakseen liity mutta kun tuntuu että noilla harrastuksena esim viinan juonti niin enpä sitä juuri pidä parempana harrastuksena kuin metsästys kun viina sitä päätä sekoittaa ja tuo joskus alhaisimmat ajatukset mielensopukoista esille.Ettäpä siinä vasta kanssa toinen hyvin vaarallinen harrastus ja etteikö vaan olis tuohon Oulun surmaan viinakin vielä liittynyt??(sitäpä en tiedä siis mutta ajattelin vaan!!)

  • Anonyymi

   Ihmettelin jo aikoinaan tuota Jaana Haapasolaon lausuntoa ja tämä nykyinen kohu veden roiskuttamisesta uimahallissa kertoo kyllä kaiken Jaana Haapasalon mielenterveydestä. Pitäsi tutkia onko Jaana Haapasalo edes oikeustoimikelpoinen ja saattaa tarvittaessa hoitoon. Yleisen edun nimissä pitäisi myös tutkia onko Jaana Haapasalo kykenevä hoitamaan edustustehtäviään saati ammattiaan ja tervittaessa viranomaisen pitäisi kieltää Jaana Haapasaloa hoitamasta ammattiaan.
   https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000007612983.html

  • Anonyymi

   No joo. Mielestäni kaukaa haettua, että hirmutekoon syyllistyneiden viaton, laillinen harrastus on syy hirmutekoon.
   Jos asia on niin, että mikä tahansa tekijän harrastus tai tekeminen voidaan nostaa tutkimatta syyksi hirmutekoon, niin sittenhän voisimme estää hirmutekoja 99% kun laitamme autoilijat erikoistarkkailuun.
   Isoimmalta hirmutejoihin syyllistyneeltä ryhmältä eli autoilijoilta pois autot, moottoripyörät, aseet, veitset, pesäpallomailat ja kaikki astalot. Yhteiskuntamme olisi huipputurvallinen noiden siivousten jälkeen.

  • Anonyymi

   Akka voi imaista lerssiäni, muista tykeistä tuon mitään tarvitsekaan ymmärtää.

   • Anonyymi

    Taitaa olla tylsää kun kommentoit kaikkea mahdollista? Etkö malta odottaa joulupukkia?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   194
   2485
  2. Haluaisin tutustua suhun

   kunnolla. :) Millaista sun elämä on ollut. Puhua kaikesta maan ja taivaan välillä. Tunnut merkitykselliseltä ihmiseltä elämänpolullani. Aika näyttää..
   Ikävä
   138
   1658
  3. Kumpa tietäisin mies

   Mitä päässäsi liikkuu. Niin tietäisi miten toimia..
   Ikävä
   150
   1388
  4. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   467
   1154
  5. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   113
   985
  6. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   961
  7. Voi ei! Selviytyjät-luovuttaja Virpi rehellisenä vaikeasta päätöksestään: "Ei ole pelkoa, että..."

   Voi ei… Olisit nyt Virpi jatkanut kisan loppuun asti! Olisit voinut vaikka voittaa! Lue Virpin perustelut luovuttamiselle: https://www.suomi24.fi/vii
   Tv-sarjat
   34
   907
  8. Työpaikkaromanssit...

   Onko ihan tuhoon tuomittuja juttuja?
   Ikävä
   62
   832
  9. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   94
   749
  10. Siihen ei voi vastata

   Mutta luin sen. Erittäin ihana kirjoitus, kiitos 🥺. En omi. Olen tuntenut kauan sitten samalla tavalla. Se on pitkä tarina jota en kirjoita tähän. M
   Ikävä
   37
   709
  Aihe