Ärsyynnyn ja kiivastun

Lumienkeli

...nykyään tosi pienistä. Olen 35-vuotias. Kohtu ja munasarjat endometrioosin vuoksi jouduttiin poistamaan pari vuotta sitten. Olen ikionnellinen että kivuliaita kuukautisia ei enään tarvitse kärsiä mutta näiden vv-oireiden takia olen ollut helisemässä.
Käytän (monen eri lääkekokeilun jälkeen) estradot 50mg:tä ja tähän asti ollut ok, mutta nyt on ollut elämän halu kaukana. Ärsyynnyn ja kiivastun mitättömistä asioista. Itkettää ja on univaikeuksia. Seksihalu kadoksissa ja muutenkaan mikään ei jaksa kiinnostaa, niinkuin joskus ennen. Tuon leikkauksen jälkeen nämä kys oireet ilmaantuivat pikkuhiljaa ja olin tietoinen muutoksista itsessäni, mutta nyt tuntuu että menee aivan härän pyllyä tän touhun kanssa ja epätoivo iskenyt täysin.
Voinko olla masentunut, vai onkohan marssittava lääkärille hakemaan vahnempaa laastaria?
Limakalvot kuivuvat (ja saan pahoja pissatulehduksia) jos en käytä paikallishoitona 2 krt vkossa Vagifemiä.
Näinkin nuorena kun joutuu taistelemaan vv-oireita vastaan, niin haluaisin tietää teiltä kanssa siskot (onko muita saman ikäisiä??)- onko elämä näiden oireiden takia tällaista helvettiä kokoajan? Pitää vaan kestää jne...

11

4206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaihdevuotinen

      ihmettelen miten kiivastun.Viikko sitten kaupan kassajonossa aloin hermostua kun kassa oli hidas ja sanoin sen ääneen.
      Minun edessä oli lyhyempi mies,joka alko arvostelemaan valitustani,tokaisin miehelle:pidä suus kiinni,en ole sinulle mitään sanonut.
      Tuli sen jälkeen myös vaan hyvä tunne kun laitoin "jauhot suuhun"miehelle.

      En ole koskaan näin käyttäytynyt??

      • Rohkeutta löytyy

        Räjähdän minäkin usein esim. kaupassa, sanon niin kovaan ääneen, että varmasti kuullaan, kyytiä saavat kassaneidit ym. Tai liikkeen siisteys ei ole kunnossa.


      • sävyisä

        Minä uskon, että vv eivät muuta ihmisen persoonallisuutta. Aiemmin rauhallinen ja tyyni ihminen ei ala menettämään hermojaan. Sen sijaan nuorempana itsensä hillinnyt "sisäinen hermoilija" saattaa äityä kipakaksi.


      • Hormoonihurmio
        sävyisä kirjoitti:

        Minä uskon, että vv eivät muuta ihmisen persoonallisuutta. Aiemmin rauhallinen ja tyyni ihminen ei ala menettämään hermojaan. Sen sijaan nuorempana itsensä hillinnyt "sisäinen hermoilija" saattaa äityä kipakaksi.

        Onko kyse lopultakaan persoonallisuudesta vai reaktiotavan muuttumisesta? Pinnan lyheneminen on erittäin tavallinen vaihdevuosien esioire, josta räjähtelijät kärsivät itsekin.

        Minulla oli ihan samanlaista joskus nuorena, kun käytin e-pillereitä. Olen muutenkin nopeasti hiiltyvä (ja nopeasti leppyvä), mutta varsinkin hormonien vaikutuksesta pillastuin ihan olemattomista. Muutenhan sille olisi voinut vain nauraa, mutta kun ärtyneenä tiuskahtelin mitä sylki suuhun toi, suututin monta huonoon olooni täysin viatonta ihmistä. B6-vitamiini rauhoitti hieman, ja lopullisen avun sain hormonikorvaushoidosta.


    • nousua ja laskua

      se on. Toiset päivät hirveitä, ja toiset vähän helpompia. Sinun elimistösi on joutunut kokemaan äkkipysähdyksen, toisin kuin luontojaan vaihdevuosiin hitaasti joutuneilla. Ei todellakaan ole ihme, että nyt tuntuu siltä kuin tuntuu. Kyllä vaihdevuodet aiheuttavat raivon puuskia, samanlaisia kuin joskus ennen edelsi kuukautisia, nyt ne vain kestävät pidempään ja ovat vaikeampia hallita. On hyvä tietää, että ne johtuvat hormoneista, eiväkä häijystä luonteesta. Läheisilleen voi aina kertoa mikä mättää, he ymmärtävät kyllä asian. Varmaan sinä tarvitsisit vahvempaa hormonihoitoa. Meillä vanhoilla tädeillä vaihdevuodet menevät aikanaan (toivottavasti) ohitse. Luulisin, asiaa paremmin tietämättä, että nuorena ja vahvana sinä selviät nopeammin ja paremmin oireistasi. Hae apua lääkäriltä, kyllä se siitä selviää. Älä vaivu masennukseen, huomenna on parempi päivä. Kaikkea hyvää Sinulle!

      • Lumienkeli

        Kiitos kannustavasta tekstistä. Yritän mennä tässä päivä kerrallaan ja käännyn lääkärin puoleen jos ei tunnu elämä luonnistuvan.
        Kyllähän elämänarvot yms menivät kertaheitolla uusiksi kun jouduin radikaalileikkaukseen ja erilaisten asioiden kanssa on joutunut painimaan esim. lapsettomuuden. Mutta näin mulla. Onneksi on kivut poissa joista kärsin yli kymmenen vuotta.
        Kaikkea hyvää myös sinulle!


    • ei anneta periksi

      Moi Lumienkeli,

      Minulta poistettu kohtu munasarjat 39-vuotiaana. ( Endometrioosi ). Jotenkin tuntuu siltä, että sun korvaushoito ei ole kohdallaan. Älä anna periksi, vaan kokeile vielä jotain muuta hoitoa. Mulla myös muutama pillerikokeilu takana ( Esim. Estradot ei riittänyt mulle), nyt olen tyytyväinen Kliogest-korvaushoitoon. Kumma, ettei sulla ole keltarauhashormoonia; mulle nimenomaan painotettiin, että radikaali-endoleikkauksen jälkeen pitää noin 50-vuotiaaksi syödä myös keltarauhashormoonia. Sewn jälkeen normaalit vv-lääkkeet. Että kyllä tässä vielä monta vuotta menee pillereitä popsiessa...

      • Lumienkeli

        Kiitos vastauksestasi.
        Millä tavalla tämä Kliogest-korvauslääke sulle löytyi ja kuinka useasti joudut ottamaan? Onko kuumat aallot kokonaan poissa, entä limakalvojen kunto?
        Mua hoiti endon takia kys. sairauteen erikoistunut lääkäri Marja-Leena Setälä monet vuodet. Hän minulle sanoi ettei mun tarvitse keltarauhashormooneja käyttää. En tiedä sitten mikä syynä... ikä?
        Pillereissä vaikutus tapahtuu heti ja siksi kuumat aallot tulivat kun halusivat, geeli teki mulle samoin. Laastareissa estrogeenia vapautuu tasaisesti ja siksi tykkään niistä.
        S


      • veneessä ollaan
        Lumienkeli kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi.
        Millä tavalla tämä Kliogest-korvauslääke sulle löytyi ja kuinka useasti joudut ottamaan? Onko kuumat aallot kokonaan poissa, entä limakalvojen kunto?
        Mua hoiti endon takia kys. sairauteen erikoistunut lääkäri Marja-Leena Setälä monet vuodet. Hän minulle sanoi ettei mun tarvitse keltarauhashormooneja käyttää. En tiedä sitten mikä syynä... ikä?
        Pillereissä vaikutus tapahtuu heti ja siksi kuumat aallot tulivat kun halusivat, geeli teki mulle samoin. Laastareissa estrogeenia vapautuu tasaisesti ja siksi tykkään niistä.
        S

        Lumienkeli,

        Klioogest-reseptin sain TYKS:istä, vuositarkastuksen yhteydessä. ( Lääkäri Pia Suvitie ). vv-oireet on pois, limakalvot suht ok, kuitenkin kuivemmat kuin ennen leikkausta. Silmät kuivuu kovasti.
        Kliogest otetaan joka päivä.


    • Jonzuu

      Vanha ketju, mut heitän minäkin tänne omani.
      Olen 32-vuotias ja mulla poistettiin kohtu sekä munasarjat vaikean endometrioosin takia. Kivuista kärsin 16-vuotta ja kahdeksan vuotta oli silkkaa kitumista, kärsimystä ja tuskaa.
      Mun mieli on peilityyni, oon iloisempi, lepposampi ja jotenkin, miten sen selittäisin... Rauhallisen onnellinen ja se tulee jostain syvältä. Hikoilua on, mutta se oli järkyttävää jo ton endometrioosin takia, että nää hikoilut on pientä verrattuna siihen. Mua ei ärsytä mikään, tää on uskomaton tunne. Mulle testailtiin ennen jotain e-pillereitä jumalaton määrä eri merkkejä ja voi jessus, että olin hirvee ämmä. Karjuin, riitelin, haastoin riitaa, itkin, olin alakulonen zombi jne. Hormonikierukka aiheutti ilmeisesti helvetillisen ummetuksen, kun nestettä kertyi elimistöön 10kg edestä. Kas kummaa, kun kaikki tuo on hävinnyt mun kropasta leikkauksen jälkeen ja hoikka ja sutjakka jälleen. Mulle määrättiin kliogest hormonikorvaushoidoks. Ei vaan tippaakaan kiinnostais enää sotkeentua hormoneihin, kun mulle niistä on aina ollu vaan haittaa ja muutun hirviöks joka turpoilee ja lihoo. Nautin niin paljon tosta mun nykyisestä mielialasta, että en halua tätäkin pilata hormoneilla. Toi hormoni touhu lähentelee samaa häröilyä kuin masennus lääkkeitten kanssa ja joka vaivaan ollaan noita työntämässä, huhhuh. Ok, joillekin apua ja heille suotakoon, mutta en vielä raaskis itteeni tunkee, kun nautin olostani näin. Mä oon nyt niin tasanen, ilonen, onnellinen, vaikka leikkauksen jälkeistä kipua on. Jotenkin kirkastu toi pään sisältö ja muuttu koko nainen paremmaksi ja ehommaksi, fantastinen olo 😍

    • sainavun

      Kuulkaas naiset!Ottakaapa käyttöön Fit.line perus-setti,niin rauhoitutte!Juoma juodaan aamulla,jossa on mm.erilaisia b-vitamiineja,ja illalla toinen juoma,joka auttaa nukkumaan.Lisäksi käytän probioottijogurttia,jolla vatsa toimii,ja pysyy kunnossa,ja sydän-duo omega joka hoitaa limakalvoja,ja ihoa.Aivan uskomattomia tuotteita,auttavat myös rytmihäiriöihin!Olen nyt vuoden käyttänyt,enkä luopuisi mistään hinnasta!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1036
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      57
      753
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      628
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      624
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe