paras tuulensuojalevy?

kokemus puhukoon

tm rakennusmaailma testasi ja runkoleijona jäi aika hännille. Kipsilevyt olivat parhaasta päästä.

Mitä mieltä olette?

Onhan siinä varmaan myös se puoli jota ei testattu eli runkoleijona parantaa u-arvoa mut kipsilevy ei oikeastaan yhtään. 25mm huokoista on parempi kuin 9mm kipsiä. Laittakaas asiallisia kommentteja aiheesta et minkä valitsisitte uuteen taloonne jos se olisi edessä. Niin ja perustelut kiitos...

32

31508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei ollut testissä

      Siinäpä se. Ja tyvekki on parasta se tiedettiin jo ennen testiä.

      • porari

        Tuulileijona oli testissä ja sijoittui viimeiseksi. Gyprocia laitetaan uudis kohteissa lähes poikkeuksetta. Ainakin minulla on sellainen kutina voin olla väärässäkin. On tuota tyvekkiäkin näkynyt.


    • lähdetään niin

      pistä sinne seinään se 16mm enemmän eristettä ja kipsi.
      Juntit ei vaan suostu hyväksymään että kipsi toimii.

    • Joku...

      Tämä on toki vain oma mielipiteeni, mutta itse tekisin seinät melkein kokonaan puupohjaisista aineista. Siis puisella rungolla, puupohjaisilla eristeillä, ilmansulkupaperilla ja tuulensuoja puukuitulevyllä. Sisäpintoihin voinee kipsin kelpuuttaa, kun se ei kuitenkaan ole muovia, ja on kokonaan huoneenlämpöisenä.

      Uskoisin että näillä eväillä saa rakennettua sentään kuitenkin aika tiiviin seinän. Itseasiassa väittäisin että rakenteen tiiveys on enemmän kiinni ilmansulun asennuksesta kuin materiaalivalinnoista. Muistaakseni mittauksin on todettu puutaloissa olleen sekä parhaat että huonoimmat tiiveysarvot. Ja ellen ihan väärin ymmärtänyt, niin yksi tärkeimmistä asioista oli nimenomaan yksityiskohtien huolellisuus, siis esim. se että ilmansulkupaperit/höyrynsulkumuovit on limitetty kunnolla, läpiviennit tiivistetty jne.

      Jonkin verran rakenne saakin hengittää. Kyllä yhteen teipatut puukuitulevyt ovat kuitenkin sen verran tiiviitä ettei niistä tuuli sentään läpi puhalla, paine-erot toki tasaantuvat hitaasti, mikä toki luo hieman elämistä esim. lämpötilojen vaihtuessa ja tuulen vaihtaessa suuntaansa, mutta väittäisin että näillä ei kaasujenvaihdosta saa merkittävää lämmönhukkaa tekemälläkään. Paljon isompi asia on jos ilmanvaihto ei ole hallinnassa.

      • rapezo

        Suurin ja merkittävin asia on huolellinen eristäminen.Nuo TM testit on yhtä,sanonko mitä...Kipsi on raskas materiaali asentaa.Suomen oloissa riittää puukuitulevy.Vaativammat tapaukset verhotaan lisäksi tuulikankaalla.Merenrannoilla ja tuntureilla se on syytä käyttää.Puukuitulevyä on lisäksi myös 25mm vahvuisena.Se eristää jo melkoisesti.Ei yhtä ehdotonta ole olemassakaan.Hinnassa ei liene suuria eroja.Huntonit on kevyt kasitellä ja kyllä sen sisällä tarkenee.Mutta muista asentaa hyvin.Se on kaiken a ja o


    • tää

      Runkoleijonaa laitoin.. Itse en ymmärrä miksi sitä kipsiä voidaan suositella ulkopuoliseen. Sehän on mössöä kun ulkona sataa..

      • voi voi

        Ja heti täynnä mustipilkkuja kun saa hiukan vettä.


    • sielä ne on seinällä

      Minä laitoin nitojalla ja teipillä hesareita, 4 vuosikertaa oli säästettynä, ei maksa mitään. Hesarit pitää laittaa sillai väljästi että jää ilmaa sivujen väliin, eristävyys on uretaanin tasoa, mutta kuitenkin hengittää. Suosittelen muillekkin. Ei parane kuitenkaan rakennustarkastalle näyttää, se voi jotaki urputtaa.

      • Anonyymi

        Hesari on pakkoruotsittajien pää-äänenkannattaja, ja siksi en osta edes torilta kalaa, jos se kääritään Hesariin. Kaikkein viimeksi rakentaisin siitä taloa!


    • tieto5

      Eipä tehdä runkoleijona enään Suomessa vaan Virossa. Kuluttajaa huijataan.

    • ierikka

      Gyproc tuulensuoja 9 mm.oli tosi miellyttävä asentaa, uskoisin sen antavan seinää selvästi paremman lujuuden, varsinkin suoraan tolpitukseen ruuvattuna, kuin perinteinen tuulensuojalevy.
      Siinä on pintakäsittely sään vaikutusta vastaan, mutta ei liene tarkoitus olla vuosikausia ilman ulkoverhousta.

    • minävaantaas

      meillä rlk31-fasade 50mm.
      helppo asentaa ja aika kevyttä.
      käsiin pinnoitteesta irtoaa/leviää kynttilämäistä 'vahaa'.

      varmaan runko vaikuttaa tuulensuojaan enemmän kuin itse valinta niiden välillä?

    • Tuulensuoja tietoa

      Asennetaanko se tuulensuojalevy suoraan eristettä vasten ilman rakoa? Kirvesmies sanoi pitää jättää pieni ilmarako. Itse olen toista mieltä mutta en ole alan ihminen.

      • jopku865

        Siinä tapauksessa kannattaa vaihtaa kirvesmiestä, kun ei näemmä erota toisistaan tuulensuojaa ja ulkoverhousta.

        Useimmat lämpöeristeet eivät edes pysy suorassa ilman jonkinlaista levytystä tukena.

        Tuulensuojalevy on ikäänkuin eristekerroksen uloin osa, ja sen tarkoituksena on pitää eristekerroksen ilma eristekerroksessa. Täysin tiivis se ei saa olla, noin kosteuden läpäisyn suhteen, sillä silloin se käyttäytyisi höyrynsulun tavoin, ja seinän ulkopinta on aivan väärä paikka sille.

        Ainoa tapaus jossa höyrytiivis (eristekerroksen) ulkopinta on hyväksyttävissä, on se että koko eristekerros on höyrytiivis.. Eli käytännössä jos eristeet ovat esim. XPS:ää (Finfoam) tai uretaania (SPU).


      • kivenkova ammattilainen

        Vaihda se "kirvesmies" ammattilaiseen.sääliksi käy kuluttajia kun kaikenlaiset vasaranheiluttajat tekee ammattilaisten töitä, siinä onnistumatta.


    • jokukin

      Paras jäykkyys seinään saadaan kun tuulensuoja naulataan (ruuvataan) suoraan tolpitukseen.
      Ei kaipaa ilmarakoa.

    • Tämä vain

      Entinen suomalainen runkoleijona oli hyvä tuote. Nyt valmistus Virossa jossa ei mömmöjä säästellä joten homehtuneet yhtälailla kuin ns suomi versio.

      • törötimpuri

        Nämä runkoleijonat on hyviä jos haluaa viihdyttää hiiriä ja rottia talossaan ja ainut mikä toimiii on hunton ...ei kelpaa hiirille eikä rotille...eikä kipsiä tuulensuojaksi , johan se pitäs jupinkin tajuta


    • Urpo 44

      Jos jätät raon tuulensuojalevyn ja eristeen väliin niin sehän on sama kuin sinulla ei olikaan tuulensuojalevyä. rako tulee tuulensuojalevyn ja laudoituksen väliin tämä estää mahdollisen vettymisen homehtumisen ja puupinnassa maali pysyy paremmin
      kun se pääsee kuivumaan sateen jälkee.
      Iso harmi että enää kunnon tuulensuojalevyä LEIJONA-levyä ei saa.

    • puupääkö

      Gyprokin ilmanpitävyys ja jäykkyys ovat paremmat kuin puukuitulevyjen.

      Imettelen kuitenkin miten rakenne tuulettuu, jos pinnassa on kahden tiiviin kartongin välissä kiviaines? Puukuitulevy päästää mahdollisesti rakenteisiin vuotavan vesihöyryn helpommin kuivamaan ulospäin.

      Rakennusohjeissa sanotaan, että seinän tiiviyden tulee asteittain pienentyä mentäessä ulospäin. Miten gyprokki ulkopinnassa sopii tähän ohjeistukseen?

      • kiuyg6

        Joku voisi kysyä sitäkin, että miten bitumilla kyllästetty puukuitulevy sopii siihen ohjeistukseen?

        Olennaista taitaa kuitenkin olla se, että tuulensuojan täytyy olla edes jossain määrin kosteutta läpäisevä. Kahden höyrynsulun rakenne ei ole toimiva.


      • puupääkö
        kiuyg6 kirjoitti:

        Joku voisi kysyä sitäkin, että miten bitumilla kyllästetty puukuitulevy sopii siihen ohjeistukseen?

        Olennaista taitaa kuitenkin olla se, että tuulensuojan täytyy olla edes jossain määrin kosteutta läpäisevä. Kahden höyrynsulun rakenne ei ole toimiva.

        Bitumilla kyllästetty puukuitulevy on vielä hyvin huokoista. Siinä ei ole tiivistä pintaa. Goprokki taas on täysin tiivis ja se on ilmanpitävä. Puukuitulevu on vain tuulenpitävä.


      • kiuyg6
        puupääkö kirjoitti:

        Bitumilla kyllästetty puukuitulevy on vielä hyvin huokoista. Siinä ei ole tiivistä pintaa. Goprokki taas on täysin tiivis ja se on ilmanpitävä. Puukuitulevu on vain tuulenpitävä.

        No ei se kipsi siitä ainakaan höyrytiivistä tee. Se on ihan varma juttu se, sen verran on tullut nähtyä kastunutta kipsilevyä että voin sanoa ihan varmasti ettei se ole millään mittarilla mitattuna vedenpitävää.

        Tuulensuojamallin pinnoitteista en osaa sanoa.. Hieman epäilen ettei siitäkään ole täysin tiivistä tehty.


    • rakentaja1

      "Laittakaas asiallisia kommentteja aiheesta et minkä valitsisitte uuteen taloonne jos se olisi edessä. Niin ja perustelut kiitos... "

      KUITUSEMENTISTÄ valmistettu tuulensuojalevy on ominaisuuksiltaan PARAS vaihtoehto tuulensuojaksi, koska:

      -Materiaali on palamaton
      -Ei vety, eikä toimi kasvualustana homeelle
      -Päästää vesihöyryn paremmin lävitseen, kuin kipsilevyt ja tuulensuojavillat
      -Eristää ääntä paremmin, kuin kipsilevyt ja tuulensuojavillat
      -Voidaan pitää julkisivussa jopa 12kk ennen varsinaisen julkisivuverhouksen asentamista
      -Lisää rakenteellista jäykkyyttä kipsilevyyn ja tuulensuojavilloihin verrattuna
      -Hyönteiset ja jyrsijät eivät pääse näkertamaan levyä rikki

      Kipsilevy vettyy ja homehtuu ollessaan tekemisissä kosteuden kanssa ja joka tapauksessa home alkaa ajan saatossa kukkimaan kipsilevyn takapinnassa.

      Puukuituiset tuulensuojalevyt (varsinkin bitumipäällysteiet) eivät ole paloturvallisia.

    • näin menee

      Kipsilevyä nyt ei ole mitään mieltä ulkopintoihin naulata !

      se on satavarmasti homeessa aikojen päästä. Vnahanjan bituliittilevy oli hyvä tuulilevy ja se jäykkä kovavilla 50 mm oli hyvä levy myös.

    • insinöörimake

      http://tietoarakentamisesta.blogspot.fi/2014/03/ilmatiiviin-talon-tuulensuoja.html

      Tässä linkki asiasta.

      Eli ulkopintaan mahdolisimman hyvin eristävä tuulensuoja! Runkotolppa pysyy täten lämpyisempänä ja pienentää mikrobikasvuston riskiä puussa nostamalla RH ta puussa.

      Tuulensuojan oltava HENGITTÄVÄ ja HYVIN ERISTÄVÄ. Näillä kriteereillä kun menee niin onnistuu. Eli tuulensuojavillat. min 50mm. Pitää muistaa myös, että näillä ei ole jäykistävää vaikutusta joten se on otettava huomioon.

    • halvallaeihyvääsaa

      Hunton levy on ehdottomasti paras - tulee ikävä vanhaa kunnon kotimaista vastaavaa.

      • 50mm..puuttuu

        50 mm. Karhuleijonaa kaivataan remppalevyksi.


    • 3442323

      Minä en enää tekisi villataloa jos toisen tönön vielä tekisin (teettäisin).

      • RAKENNUSBIOLOGI

        Hunton tuulensuojalevy 12 -25mm on poikaa. Harmittavasti vain norjalainen tuote, mutta tuulisena maana ovat kehittäneet olosuhteiden vaatimuksesta tämän.

        Udisrakentajien kannattaa tutustua Keron Hirsirakennuksen muovittomaan, ekologiseen ja energiatehokkaaseen rakenneratkaisuun, jossa ei tuulensuojalevyjä tarvita eikät arvitse tapella homeiden kanssa.

        Katsokaa netistä lisää


      • oudotvoimat
        RAKENNUSBIOLOGI kirjoitti:

        Hunton tuulensuojalevy 12 -25mm on poikaa. Harmittavasti vain norjalainen tuote, mutta tuulisena maana ovat kehittäneet olosuhteiden vaatimuksesta tämän.

        Udisrakentajien kannattaa tutustua Keron Hirsirakennuksen muovittomaan, ekologiseen ja energiatehokkaaseen rakenneratkaisuun, jossa ei tuulensuojalevyjä tarvita eikät arvitse tapella homeiden kanssa.

        Katsokaa netistä lisää

        ostin samalla magneettirannekkeen, nyt on terve ja hyvä hengittää.


      • 50mm...Puukuitulevyä

        2 kertaa 25 mm. puukuitulevyä.
        Melko hyvä ja helppo tehdä ulkoseiniin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2197
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1728
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      37
      1548
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1459
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1430
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1361
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe