tm rakennusmaailma testasi ja runkoleijona jäi aika hännille. Kipsilevyt olivat parhaasta päästä.
Mitä mieltä olette?
Onhan siinä varmaan myös se puoli jota ei testattu eli runkoleijona parantaa u-arvoa mut kipsilevy ei oikeastaan yhtään. 25mm huokoista on parempi kuin 9mm kipsiä. Laittakaas asiallisia kommentteja aiheesta et minkä valitsisitte uuteen taloonne jos se olisi edessä. Niin ja perustelut kiitos...
paras tuulensuojalevy?
34
35371
Vastaukset
- ei ollut testissä
Siinäpä se. Ja tyvekki on parasta se tiedettiin jo ennen testiä.
- porari
Tuulileijona oli testissä ja sijoittui viimeiseksi. Gyprocia laitetaan uudis kohteissa lähes poikkeuksetta. Ainakin minulla on sellainen kutina voin olla väärässäkin. On tuota tyvekkiäkin näkynyt.
- lähdetään niin
pistä sinne seinään se 16mm enemmän eristettä ja kipsi.
Juntit ei vaan suostu hyväksymään että kipsi toimii. - Joku...
Tämä on toki vain oma mielipiteeni, mutta itse tekisin seinät melkein kokonaan puupohjaisista aineista. Siis puisella rungolla, puupohjaisilla eristeillä, ilmansulkupaperilla ja tuulensuoja puukuitulevyllä. Sisäpintoihin voinee kipsin kelpuuttaa, kun se ei kuitenkaan ole muovia, ja on kokonaan huoneenlämpöisenä.
Uskoisin että näillä eväillä saa rakennettua sentään kuitenkin aika tiiviin seinän. Itseasiassa väittäisin että rakenteen tiiveys on enemmän kiinni ilmansulun asennuksesta kuin materiaalivalinnoista. Muistaakseni mittauksin on todettu puutaloissa olleen sekä parhaat että huonoimmat tiiveysarvot. Ja ellen ihan väärin ymmärtänyt, niin yksi tärkeimmistä asioista oli nimenomaan yksityiskohtien huolellisuus, siis esim. se että ilmansulkupaperit/höyrynsulkumuovit on limitetty kunnolla, läpiviennit tiivistetty jne.
Jonkin verran rakenne saakin hengittää. Kyllä yhteen teipatut puukuitulevyt ovat kuitenkin sen verran tiiviitä ettei niistä tuuli sentään läpi puhalla, paine-erot toki tasaantuvat hitaasti, mikä toki luo hieman elämistä esim. lämpötilojen vaihtuessa ja tuulen vaihtaessa suuntaansa, mutta väittäisin että näillä ei kaasujenvaihdosta saa merkittävää lämmönhukkaa tekemälläkään. Paljon isompi asia on jos ilmanvaihto ei ole hallinnassa.- rapezo
Suurin ja merkittävin asia on huolellinen eristäminen.Nuo TM testit on yhtä,sanonko mitä...Kipsi on raskas materiaali asentaa.Suomen oloissa riittää puukuitulevy.Vaativammat tapaukset verhotaan lisäksi tuulikankaalla.Merenrannoilla ja tuntureilla se on syytä käyttää.Puukuitulevyä on lisäksi myös 25mm vahvuisena.Se eristää jo melkoisesti.Ei yhtä ehdotonta ole olemassakaan.Hinnassa ei liene suuria eroja.Huntonit on kevyt kasitellä ja kyllä sen sisällä tarkenee.Mutta muista asentaa hyvin.Se on kaiken a ja o
- tää
Runkoleijonaa laitoin.. Itse en ymmärrä miksi sitä kipsiä voidaan suositella ulkopuoliseen. Sehän on mössöä kun ulkona sataa..
- voi voi
Ja heti täynnä mustipilkkuja kun saa hiukan vettä.
- sielä ne on seinällä
Minä laitoin nitojalla ja teipillä hesareita, 4 vuosikertaa oli säästettynä, ei maksa mitään. Hesarit pitää laittaa sillai väljästi että jää ilmaa sivujen väliin, eristävyys on uretaanin tasoa, mutta kuitenkin hengittää. Suosittelen muillekkin. Ei parane kuitenkaan rakennustarkastalle näyttää, se voi jotaki urputtaa.
- Anonyymi
Hesari on pakkoruotsittajien pää-äänenkannattaja, ja siksi en osta edes torilta kalaa, jos se kääritään Hesariin. Kaikkein viimeksi rakentaisin siitä taloa!
- tieto5
Eipä tehdä runkoleijona enään Suomessa vaan Virossa. Kuluttajaa huijataan.
- ierikka
Gyproc tuulensuoja 9 mm.oli tosi miellyttävä asentaa, uskoisin sen antavan seinää selvästi paremman lujuuden, varsinkin suoraan tolpitukseen ruuvattuna, kuin perinteinen tuulensuojalevy.
Siinä on pintakäsittely sään vaikutusta vastaan, mutta ei liene tarkoitus olla vuosikausia ilman ulkoverhousta. - minävaantaas
meillä rlk31-fasade 50mm.
helppo asentaa ja aika kevyttä.
käsiin pinnoitteesta irtoaa/leviää kynttilämäistä 'vahaa'.
varmaan runko vaikuttaa tuulensuojaan enemmän kuin itse valinta niiden välillä? - Tuulensuoja tietoa
Asennetaanko se tuulensuojalevy suoraan eristettä vasten ilman rakoa? Kirvesmies sanoi pitää jättää pieni ilmarako. Itse olen toista mieltä mutta en ole alan ihminen.
- jopku865
Siinä tapauksessa kannattaa vaihtaa kirvesmiestä, kun ei näemmä erota toisistaan tuulensuojaa ja ulkoverhousta.
Useimmat lämpöeristeet eivät edes pysy suorassa ilman jonkinlaista levytystä tukena.
Tuulensuojalevy on ikäänkuin eristekerroksen uloin osa, ja sen tarkoituksena on pitää eristekerroksen ilma eristekerroksessa. Täysin tiivis se ei saa olla, noin kosteuden läpäisyn suhteen, sillä silloin se käyttäytyisi höyrynsulun tavoin, ja seinän ulkopinta on aivan väärä paikka sille.
Ainoa tapaus jossa höyrytiivis (eristekerroksen) ulkopinta on hyväksyttävissä, on se että koko eristekerros on höyrytiivis.. Eli käytännössä jos eristeet ovat esim. XPS:ää (Finfoam) tai uretaania (SPU). - kivenkova ammattilainen
Vaihda se "kirvesmies" ammattilaiseen.sääliksi käy kuluttajia kun kaikenlaiset vasaranheiluttajat tekee ammattilaisten töitä, siinä onnistumatta.
- jokukin
Paras jäykkyys seinään saadaan kun tuulensuoja naulataan (ruuvataan) suoraan tolpitukseen.
Ei kaipaa ilmarakoa. - Tämä vain
Entinen suomalainen runkoleijona oli hyvä tuote. Nyt valmistus Virossa jossa ei mömmöjä säästellä joten homehtuneet yhtälailla kuin ns suomi versio.
- törötimpuri
Nämä runkoleijonat on hyviä jos haluaa viihdyttää hiiriä ja rottia talossaan ja ainut mikä toimiii on hunton ...ei kelpaa hiirille eikä rotille...eikä kipsiä tuulensuojaksi , johan se pitäs jupinkin tajuta
- Urpo 44
Jos jätät raon tuulensuojalevyn ja eristeen väliin niin sehän on sama kuin sinulla ei olikaan tuulensuojalevyä. rako tulee tuulensuojalevyn ja laudoituksen väliin tämä estää mahdollisen vettymisen homehtumisen ja puupinnassa maali pysyy paremmin
kun se pääsee kuivumaan sateen jälkee.
Iso harmi että enää kunnon tuulensuojalevyä LEIJONA-levyä ei saa. - puupääkö
Gyprokin ilmanpitävyys ja jäykkyys ovat paremmat kuin puukuitulevyjen.
Imettelen kuitenkin miten rakenne tuulettuu, jos pinnassa on kahden tiiviin kartongin välissä kiviaines? Puukuitulevy päästää mahdollisesti rakenteisiin vuotavan vesihöyryn helpommin kuivamaan ulospäin.
Rakennusohjeissa sanotaan, että seinän tiiviyden tulee asteittain pienentyä mentäessä ulospäin. Miten gyprokki ulkopinnassa sopii tähän ohjeistukseen?- kiuyg6
Joku voisi kysyä sitäkin, että miten bitumilla kyllästetty puukuitulevy sopii siihen ohjeistukseen?
Olennaista taitaa kuitenkin olla se, että tuulensuojan täytyy olla edes jossain määrin kosteutta läpäisevä. Kahden höyrynsulun rakenne ei ole toimiva. - puupääkö
kiuyg6 kirjoitti:
Joku voisi kysyä sitäkin, että miten bitumilla kyllästetty puukuitulevy sopii siihen ohjeistukseen?
Olennaista taitaa kuitenkin olla se, että tuulensuojan täytyy olla edes jossain määrin kosteutta läpäisevä. Kahden höyrynsulun rakenne ei ole toimiva.Bitumilla kyllästetty puukuitulevy on vielä hyvin huokoista. Siinä ei ole tiivistä pintaa. Goprokki taas on täysin tiivis ja se on ilmanpitävä. Puukuitulevu on vain tuulenpitävä.
- kiuyg6
puupääkö kirjoitti:
Bitumilla kyllästetty puukuitulevy on vielä hyvin huokoista. Siinä ei ole tiivistä pintaa. Goprokki taas on täysin tiivis ja se on ilmanpitävä. Puukuitulevu on vain tuulenpitävä.
No ei se kipsi siitä ainakaan höyrytiivistä tee. Se on ihan varma juttu se, sen verran on tullut nähtyä kastunutta kipsilevyä että voin sanoa ihan varmasti ettei se ole millään mittarilla mitattuna vedenpitävää.
Tuulensuojamallin pinnoitteista en osaa sanoa.. Hieman epäilen ettei siitäkään ole täysin tiivistä tehty.
- rakentaja1
"Laittakaas asiallisia kommentteja aiheesta et minkä valitsisitte uuteen taloonne jos se olisi edessä. Niin ja perustelut kiitos... "
KUITUSEMENTISTÄ valmistettu tuulensuojalevy on ominaisuuksiltaan PARAS vaihtoehto tuulensuojaksi, koska:
-Materiaali on palamaton
-Ei vety, eikä toimi kasvualustana homeelle
-Päästää vesihöyryn paremmin lävitseen, kuin kipsilevyt ja tuulensuojavillat
-Eristää ääntä paremmin, kuin kipsilevyt ja tuulensuojavillat
-Voidaan pitää julkisivussa jopa 12kk ennen varsinaisen julkisivuverhouksen asentamista
-Lisää rakenteellista jäykkyyttä kipsilevyyn ja tuulensuojavilloihin verrattuna
-Hyönteiset ja jyrsijät eivät pääse näkertamaan levyä rikki
Kipsilevy vettyy ja homehtuu ollessaan tekemisissä kosteuden kanssa ja joka tapauksessa home alkaa ajan saatossa kukkimaan kipsilevyn takapinnassa.
Puukuituiset tuulensuojalevyt (varsinkin bitumipäällysteiet) eivät ole paloturvallisia. - näin menee
Kipsilevyä nyt ei ole mitään mieltä ulkopintoihin naulata !
se on satavarmasti homeessa aikojen päästä. Vnahanjan bituliittilevy oli hyvä tuulilevy ja se jäykkä kovavilla 50 mm oli hyvä levy myös. - insinöörimake
http://tietoarakentamisesta.blogspot.fi/2014/03/ilmatiiviin-talon-tuulensuoja.html
Tässä linkki asiasta.
Eli ulkopintaan mahdolisimman hyvin eristävä tuulensuoja! Runkotolppa pysyy täten lämpyisempänä ja pienentää mikrobikasvuston riskiä puussa nostamalla RH ta puussa.
Tuulensuojan oltava HENGITTÄVÄ ja HYVIN ERISTÄVÄ. Näillä kriteereillä kun menee niin onnistuu. Eli tuulensuojavillat. min 50mm. Pitää muistaa myös, että näillä ei ole jäykistävää vaikutusta joten se on otettava huomioon. - halvallaeihyvääsaa
Hunton levy on ehdottomasti paras - tulee ikävä vanhaa kunnon kotimaista vastaavaa.
- 50mm..puuttuu
50 mm. Karhuleijonaa kaivataan remppalevyksi.
- 3442323
Minä en enää tekisi villataloa jos toisen tönön vielä tekisin (teettäisin).
- RAKENNUSBIOLOGI
Hunton tuulensuojalevy 12 -25mm on poikaa. Harmittavasti vain norjalainen tuote, mutta tuulisena maana ovat kehittäneet olosuhteiden vaatimuksesta tämän.
Udisrakentajien kannattaa tutustua Keron Hirsirakennuksen muovittomaan, ekologiseen ja energiatehokkaaseen rakenneratkaisuun, jossa ei tuulensuojalevyjä tarvita eikät arvitse tapella homeiden kanssa.
Katsokaa netistä lisää - oudotvoimat
RAKENNUSBIOLOGI kirjoitti:
Hunton tuulensuojalevy 12 -25mm on poikaa. Harmittavasti vain norjalainen tuote, mutta tuulisena maana ovat kehittäneet olosuhteiden vaatimuksesta tämän.
Udisrakentajien kannattaa tutustua Keron Hirsirakennuksen muovittomaan, ekologiseen ja energiatehokkaaseen rakenneratkaisuun, jossa ei tuulensuojalevyjä tarvita eikät arvitse tapella homeiden kanssa.
Katsokaa netistä lisääostin samalla magneettirannekkeen, nyt on terve ja hyvä hengittää.
- 50mm...Puukuitulevyä
2 kertaa 25 mm. puukuitulevyä.
Melko hyvä ja helppo tehdä ulkoseiniin. - Anonyymi
oudotvoimat kirjoitti:
ostin samalla magneettirannekkeen, nyt on terve ja hyvä hengittää.
Magneettiranneke toimii vain muovieristeisen talon kanssa. Ulkoverhous pitää olla foliota.
Sitten asiaan. Rakenteen pitää ”harventua” ulospäin. Tämä tiedettiin sata vuottta sitten ja se mielipide ei ole muuttunut mihinkään tähän päivään mennessä. Harveneminen tarkoittaa käytännössä vesihöyryn läpäisyä.
Gyprocin tuulensuojalevylle luvataan matalampaa sd arvoa kuin puukuituisille tuulensuojalevyille. Eli sen perusteella se on yhtä hyvä tai parempi vaihtoehto. Lämmöneristys heikompi kuin puukuituisilla. Paloturvallisuus tietenkin parempi kipsilevyllä.
Eli molemmat hyviä.
- Anonyymi
Ei kipsilevyä ulkoilmaan, parasta on se bitumilla kyllästetty puukuitulevy.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 172413
- 441261
Piilorikollisuutta Puolangan päätöksentekoelimissä? Kyllä! Julkisesti todistettu!
Kyösti (kesk) rehenteli julkisissa tiedotusvälineissä tehneen jo ennen vaaleja sopimuksen kokoomuksen ehdokkaiden kanssa70907Miten suomalaiset miehet
On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää135848- 45841
- 59807
- 42786
Eräs läheinen sanoi
Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.44755Eduskunnassa valmistaudutaan jo persujen täydelliseen romahdukseen - Koko paska kaatuu hetkessä
– On mahdollista, että käy kuin Assadin Syyrialle tai Ceaușescun Romanialle: koko paska kaatuu aivan hetkessä, kun tarpe164742Iloista ja aurinkoista pääsiäistä kaikki palstan kivat sinkut :)
Täällä on näköjään vähän huono meininki tarttunut kuin tuolta muualta mutta pidetään edelleen tämä puoli suht positiivis130694