Professorit: Säästöt uhkaavat kansallista kulttuuria

http://www.yle.fi/uutiset/k...

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id106248.html

Professorit: Säästöt uhkaavat kansallista kulttuuria
Julkaistu 03.11.2008, klo 19.39
Rajut säästötoimet uhkaavat kotimaisten kielten tutkimusta ja kielenhuoltoa Suomessa, professorit pelkäävät. Suomen, ruotsin, saamen sekä pohjoismaisten ja suomalais-ugrilaisten kielten professorit ovat vedonneet talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan kansallisen kulttuurin puolesta.
Valtionvarainministeriön laatima tuottavuusohjelma on johtamassa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen toiminnan supistamiseen. Kotuksen tiedotteen mukaan opetusministeriö kaavailee 34 henkilötyövuoden vähennystä, mikä tarkoittaa kolmannesta henkilökunnasta.

Kotuksen tehtäviin kuuluvat muun muassa kielenkäytön ongelmien ratkaisu, puhe- ja kirjakielen tutkiminen sekä median ja viranomaistekstien seuraaminen. Lisäksi keskus tarjoaa verkossa esimerkiksi Suomen kieliopin vapaaseen käyttöön.

Vetoomuksen on allekirjoittanut 42 kotimaisten, pohjoismaisten ja suomalais-ugrilaisten kielten professoria. He ovat huolissaan kielenhuollon ja tutkimuksen tulevaisuudesta Suomessa. He muistuttavat, että ammattitaitoiset työntekijät ovat humanistisen tutkimuksen keskeisin voimavara, ja nyt tehtävällä päätöksellä on kauaskantoiset seuraukset.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee opetusministeriön esitystä 25. marraskuuta. Professorit ovat toimittaneet vetoomuksen valiokunnalle, johon kuuluvat Matti Vanhanen, Jyrki Katainen, Mauri Pekkarinen, Mari Kiviniemi, Stefan Wallin, Jyri Häkämies, Jan Vapaavuori ja Tarja Cronberg.

0

186

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Sara ja Pyry eronneet?

    Pitääkö huhu paikkansa, tietääkö kukaan?Joku kertoi, että olivat tapelleet rajusti Emma gaalan jälkeen ja sen jälkeen Sara poisti Instatililtään kaikk
    Kotimaiset julkkisjuorut
    113
    3191
   2. Alaston miesuimari järkytti suuresti naisuimareita Espoon Matinkylän uimahallissa

    Mikä siinä miehen alastomuudessa voi olla niin järkyttävää? Lainmuutoksen jälkeen tuo on normi. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009378839.html Pian
    Maailman menoa
    115
    939
   3. Koululaiset myyvät huumeita jopa kesken koulupäivän

    Taitaa huumeidenvastainen sota olla hävitty kuten viinanvastainen kieltolain aikana, kun kerran jopa kakarat tekevät huumeilla kauppaa. https://www.i
    Maailman menoa
    149
    865
   4. Sen takia sanoin sen

    Että et ottaisi itseesi kun ei ole tarkoitus sinua loukata. Me vain heijastellaan toistemme kipukohtia ja se tuntuu ikävälle.
    Ikävä
    100
    822
   5. Miten paljon vertaat itseäsi muihin?

    Mä huomasin joskus vertaavani omaa elämää toisten elämiin, mutta jossain vaiheessa huomasin (konkreettisesti) ettei ne kokemukset toisen elämisen laad
    Sinkut
    240
    765
   6. Milloin mies näimme viimeksi

    Ja millainen fiilis siitä jäi?
    Ikävä
    42
    753
   7. Hyvää päivää

    Naiselle hyvin samanlaiselle
    Ikävä
    101
    731
   8. Nyt lopeta.. jumalauta

    Ole niin hyvä. En rakasta sinua enää.
    Ikävä
    43
    699
   9. Yksi tavoite tälle vuodelle

    Tulen kietomaan sinut pikkusormeni ympärille. Jos pikkusormi ei riitä, niin käytän järeämpiä keinoja. Älä koita piiloutua minulta.
    Ikävä
    42
    664
   Aihe