Kehnoja suomennoksia

dokumenteissa

Dokumenttien suomennokset ovat järjestään heikkoja. Esimerkiksi YLE:n Teeman ensimmäistä maailmansotaa käsittelevän ohjelman suomennoksessa kerrottiin jatkuvasti brittiläisittäin Dunkirkistä.

Sotahistoriaa tunteva, tai edes jonkinlaisen yleissivistyksen omaava suomentaja olisi tietysti käyttänyt tästä ranskalaisesta kaupungista sen omakielistä, meillä vakiintunutta nimeä Dunkerque. Vielä enemmän mennään metsään erityistä asiantuntemusta vaativissa käännöksissä. Asioiden ymmärtäminen vaikeutuu huomattavasti. Esimerkiksi kasvien nimet ovat usein päin honkia.

Yksi pyyntö televisioyhtiöille: älkää palkatko enintään lukiotason englannin hallitsevia kääntäjiä, ottakaa asiantuntujoita mukaan! Totuus taitaa olla se, että halvimman tarjouksen tehnyt käännösfirma saa homman, oli laatu mikä tahansa.

4

504

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dokumenteissa

      Jimiltä ja Discoveryltä tulee paljon autoaiheisia tai muuten tekniikkaan liittyviä realityjuttuja. Valitettavasti käännökset ovat usein kelvottomia. Voisiko näihin saada edes jotenkin alaa hallitsevan suomentajan? Saatetaan jopa lätkäistä englanninkielinen termi sellaisenaan tekstiin, kun sopivaa vastinetta ei ilmeisen suppeasta sanakirjasta löytynyt.

      Esimerkiksi eilen Jimillä Fifth Gearin tekstityksessä esiintyi useasti sana hairpin: "edessä on hairpin". Sanakirja tarjoaa tukkaneulaa.

      Autourheilua edes jonkun verran seuraaville suomennos on itsestäänselvä: neulansilmä. "Neulansilmä vasempaan ja sataa oikeaan..." lauloi aikoinaan Rauli "Badding" Somerjoki.

      • jim

        Joo, Jimin ohjelmia katsella tulee välillä tuskanhiki: jos oli noita talonmuutto-juttuja ym. joissa nosteltiin jotain painavia juttuja, ohjelmassa mainittu (nosto/hinaus-)cable-sana muuntui lähes aina kaapeliksi. Onhan kaapeli-sanan alkuperä jossain kiinnitykseen käytetyn narun nimityksessä, mutta suomenkielessä on kyllä sana VAIJERI. Yle:n ohjelmissa samassa tilanteessa oli suomennettu oikein "vaijeri".

        Kaapeli sopii paremminkin tilanteeseen, jossa johdossa kulkee jokin signaali tai esim. sähkövirta mutta sitä ei käytetä vetämiseen tai nostamiseen.

        Toinen asia mikä menee JIM:illä usein sekaisin, ovat mittayksiköt. Neliömailit eivät kääntyneet neliökilometreiksi aivan oikein jne.

        Toisaalta kaikesta huolimatta pitää nostaa hattua kääntäjille, jotka yrittävät kääntää jotain erikoissanastoa sisältävää ohjelmaa toiselle kielelle, esim. kalastusohjelmat.


    • mercan

      TV-yhtiöt ovat enimmäkseen ulkoistaneet käännöstyöt ja alan firmat kilpailevat itsensä hengiltä eli jos kääntäjä haluaa pysyä leivän syrjässä, niin työtä on tehtävä paljon ja nopeasti; tarkistuksille ja finesseille ei siinä jää juuri aikaa

    • myrskynratsastaja2

      eli eilisessä MTV:n elokuvassa neito sanoi että haluaa tavata Keanu Reevesin 6 am. ja kääntäjä sitten heitti sinne että "kello 18"... Blue Media?
      Ja muuten, se elokuva tuli väärän kokoisena, laajakangasfilmi kohotettuna 16:9 formaattiin... mutta paljonko väliä, se tuli ja meni ja on nähty ennenkin, mutta kuitenkin... missä on järki ja moraali?????????????????

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      31
      2110
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      7
      1846
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1321
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1210
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1195
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      12
      1117
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1061
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1025
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1014
    10. 12
      997
    Aihe