Milanon matkavinkkejä

Cityvihreä

Avovaimoni täyttäessä tasavuosia, tuli eteen "en juhli, olen matkoilla" -tyyppinen tilanne. Hän olisi tahtonut Pariisiin, mutta onnistuin puhumaan hänet ympäri ja niin lähdimmekin Milanoon - kaupunkiin jossa emme olleet kumpikaan aikaisemmin olleet. Ilta-Sanomissa elokuun lopulla ollut artikkeli auttoi asiassa. Teini-ikäiset tyttäret pääsivät mukaan.

Ryan Air lentää edukkaasti Tampereen Pirkkalasta Bergamon kentälle, mutta mutta... Paluulento lähtee aamulla jo klo 06:30 ja Tampereelle hankkiutumisessa on oma vaivansa... Ostimme Finnairilta halvimmat mahdolliset liput ja kun kerran olimme ajoissa liikkeellä, eivät ne niin kalliit olleet kuin voisi kuvitella.

Hotellin bookkaamme usein "booking.com" kautta. Sijainti oli määräävänä tekijänä ja saatu hyvä palaute myöskin. Päädyimme hotelliin jonka nimi on "King Magenta Hotel" emmekä pettyneet. Se sijaitsi 200 metrin päässä Cadorna-nimiseltä rautatieasemalta, jonne Malpensan lentokentältä tuleva juna saapuu. Junamatka maksaa 11 euroa per aikuinen.

Hotellilla oli peräti neljä tähteä. Se oli ihan OK vaikka sisustus ei ollutkaan skandinaaviseen makuumme. Ihmeen halpa se oli näin off season -aikana - kaksi kahden hengen huonetta kahdeksi yöksi (ilman aamiaisia) maksoi etukäteen maksettuna 330 euroa eli 82.50 euroa per huone per yö. Halpaa kuin saippua. Huoneessa nähtävillä olevan pakollisen listahinnan mukaan yö voisi maksaa enimmillään 395 euroa yöltä.

Seuraavaksi bookasimme liput oopperaan. Virallisia sivuja sai hakea, mutta ne löytyvät ahkerasti googlettamalla. Virallinen nimi on "Teatro Alla Scala" mutta myöskin nimeä "La Scala" käytetään. Ne löytämämme viralliset sivut olivat hienot - näköala jokaiselta yli 2000 paikalta oli käyty kuvaamassa niin että ei tarvinnut ostaa sikaa säkissä. Tyydyimme 22 euron halpispaikkoihin korkealla katon rajassa kun emme voineet maksaa 1500 euroa aitioista... Maksamisen jälkeen kului pari päivää ja liput tulivat postissa.

Emme onnistuneet saamaan lippuja katsomaan Leonardo da Vincin Viimeistä ehtoollista, vaikka yritin ostaa lippuja jo kaksi kuukautta ennen matkaa. Sisään lasketaan vain 20 henkeä kerrallaan 15 minuutin ajaksi. Sisään ja ulos kuljetaan ilmalukon kautta niin että maalaus ei joudu tekemisiin ilman kosteuden kanssa. Kävimme paikan päällä kysymässä peruutuspaikkoja, mutta niitä ei ollut. Jo on suosittu maalaus. Se löytyy rakennuksesta joka on kirkon Santa Maria della Grazie vieressä. Googleta "Milan Museum".

Duomo on maailman kolmanneksi suurin kirkko ja sitä tehtiin yli 400 vuotta. Kirkossa on 3500 patsasta ja se on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Katolta näkee hyvällä säällä Alpeille saakka. Portaiden kapuaminen maksaa viisi euroa ja hissi seitsemän.

Castello Sforzesco on valtavan laaja 1300-luvun linnoitus - hyvinkin vierailun arvoinen. Sen museot jätimme kuitenkin tällä kerralla tavoistamme poiketen väliin.

Italiassa on aivan älyttömän hyvää jäätelöä. Kokeile esimerkiksi nämä:

Chocolat - kulje Cadornan edessä olevalta aukiolta Via Boccaccio -nimistä katua länteen päin ja liike on vasemmalla puolella.

Grom: La Scalalta 100 m lounaaseen, osoite Via S. Margherita 16. Huom! Vaikka tripadvisor.com suositteleekin tuotetta nimeltään "panna montata" jätä se kuitenkin väliin sillä se on lähinnä kuin kermavaahtoa.

Tre Gazelle - Duomolta 150 m itään päin, Corso Vittorio Emmanuelle II pitkin (iso kävelykatu).

Oasi del Gelato - Corso Genovan varrella, sen itäpuolella.

Useimmissa paikoissa jäätelö tehdään aamulla paikan päällä, ja se mitä ei päivän mittaan myydä, pistetään roskikseen. Tuoretavaraa siis.

Suositeltava jälkiruoka on myös "grepes" - ne ovat eräänlaisia taitettuja lettuja joiden sisällä voi olla vaikkapa suklaata. Liian makeaa miehiseen makuun mutta naisiin upposi.

Reissun parhaat pizzat tarjosi "Luna Rossa" - Naviglio Pavese -nimisen kanavan pohjoispäässä. Pizzan halkaisija oli 45-50 cm ja se maksoi kuusi euroa... Pullo hyvää punaviiniä kustansi 12 euroa...

Kaupungin hienoin tavaratalo lienee "la Rinascente" ja se sijaitsee kävelykadulla Duomon pohjoispuolella, hieman Vittorio Emmanuelle II:n mukaan nimetyn luksusostoskeskuksen sisäänkäynnin itäpuolella.

Tuo ostoskeskus on varsin pramea, tehty joskus 1800-luvun loppupuolella. Pradan liike on ollut samalla paikalla vuodesta 1906 saakka. Ostarin lattiamosaikki on upeaa ja härän kivesten päällä pyörähtäminen tuottaa hyvää onnea - paitsi sille härälle sillä sen kivesten kohdalla on tennispallon kokoinen monttu...

Edullisempia tavarataloja on Coin, joka löytyy Corso Genovan eteläpäästä. Toinenkin Coin kaupungissa pitäisi oleman.

Sen sijaan Upim ei ollut siellä missä opaskirja sen väitti olevan. Liikkeen kasseja kantavat slaavittaret kertoivat liikkeen löytyvän Corso Buenos Aires -kadulta.

Via Monte Napoleonen ja Via della Spigan välille jää alue jota kutsutaan kultaiseksi suorakulmioksi. Sieltä voi ostaa kaikenlaisia luksustuotteita, mm. Nokian huippukännykän jonka nimi on Vertu, tai sitten vaikka lastenrattaat jotka maksavat 25.000 euroa.

Ferrari Storesta puolestaan voi hankkia Formula 1 auton moottorin vuodelta 2000 hintaan 48.000 euroa.

Kirpputorille emme ehtineet, mutta sellainen pitäisi löytymän Viale G. d´Annunzion ja Darsenan välistä lauantaisin. Sen sijaan eksyimme juurikin lauantaina samalla suunnalla olevalle markkinatorille - se oli Viale Papinianon eli eräänlaisen bulevardin varrella - pieniä vaatteita ja kenkiä myyviä kojuja varmaan kilometrin matkalta. Tytär sai siistin (!!) talvitakin 40 eurolla ja saapikkaat 15 eurolla. Neuleet maksoivat 8 - 26 euroa ja laadukkaat sukat euron. Kalliiksi tuli kuitenki, sillä lopulta meillä oli käsissämme kuusi muovikassillista vaatteita, joita varten oli pakko ostaa Delseyn matkalaukku. Oli se silti edukkaampi kuin Stockalla..

Nähtävää oli. Otimme kolmeen kameraan kolmen päivän aikana n. 400-500 valokuvaa. Olimme tehneet etukäteistehtävämme hyvin eli tiesimme suht´hyvin mitä löytyy ja mistä.

Apuna suunnittelussa oli mm. tripadvisor.com > forum (keskustelupalsta) sekä palstalta löytyvät valokuvat sekä google earth josta voi katsoa kaupunkia sateliittikuvista käsin ja käydä katsomassa muiden ottamia kuvia.

Hyvää matkaa !

8

6327

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joku, joka

      haluaa vinkkejä "mitä tehdä Milanossa" lukee tämän ensin.
      Kiitokset asiallisesta raportista ja vaivannäöstä.

    • Milanoon

      Kiitos kattavasta Milanon kuvauksesta. Ensi kertaa olen minäkin mieheni kanssa lähdössä Milanoon. Käytämme tosi edullista Ryan Airia, paluulento on tosi aikaisin, mutta kyllä se silti kannattaa (perushinta kahdelta 106 e ja kaikkine priority- ym. lisineenkin vain 181 e!). Tampere on lisäksi meille paljon lähempänä kuin Helsinki. Busseja Milanosta lentokentälle lähtee kuulema jo neljän aikaan aamulla.
      Sain varatuksi viime viikolla liput "Viimeiseen ehtoolliseen". Netissä on useita varaussivuja, halvemmassa ei ollut enää tilaa, mutta kalliimmasta sai (kahdelta 35 euroa), osoite: www.milan-museum.com. Prahassa olimme toissa kesänä oopperassa piippuhyllypaikoilla, eipä paljon mitään nähnyt, nyt taidamme jättää oopperan väliin. Hotelliksi valitsin edullisen ja hyvällä paikalla olevan Monopolen, hinta 225 euroa/3 yötä, sis. aamiaisen. Ihan mukava pikkulomanen edessä, uskoisin. Muuta en toivo kuin ettei sataisi joka päivä :)

    • Cityvihreä

      Diggaan Italiaa ja italialaisia. Vastoin yleistä mielipidettä siellä asiat hoituvat - ainakin kun ei joudu byrokratian kanssa tekemisiin. Ihmiset ovat ystävällisiä ja erona ranskalaisiin - he edes yrittävät kommunikoida, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan.

      Pieni varoituksen sana kuitenkin lienee paikallaan. Se ei liity italialaisiin vaan siirtolaisiin.

      Kun liikut Castello Sforzescon tai Duomon liepeillä, et voi olla kohtaamatta maan lukuisia (monesti laittomia) tummahipiäisiä siirtolaisia, jotka henkensä pitimiksi kauppaavat merkkituotteiden laittomia kopioita. Älä osta - lehtitietojen mukaan ostaja saattaa saada tuntuvat sakot piraattituotteen ostamisesta.

      Myyjät pälyilevät aktiivisesti ympärilleen poliisien vuoksi. Jossain on vahtimies, joka antaa vinkin kun tulee aika pistää kimpsut ja kampsut kasaan ja ottaa ritolat. Ei kannata jäädä jalkoihin tungoksessa.

      Toinen olennaisesti ärsyttävämpi seikka on se, kun tumma kaveri yrittää sitoa ranteeseesi värillistä nyöriä kertoen että se on lahja Afrikasta ja ei maksa mitään. Annapas hänen sitoa se paikalleen, niin johan on kaveri pyytämässä vastalahjaa... Ellet anna, sulla on seuraa pitkäksi aikaa.

      Toinen vastaavanlainen variaatio on ojentaa ruusu kauniille naiselle - ja pyytää kavaljeerilta sitten vastalahjaa tästä. Samaa jekkua yritetään myös Helsingin rautatieasemalla, eipä silti...

      Vastaavanlaisia kaupustelijoita oli valtavan paljon enemmän Roomassa, ja niihin osasimme varautuakin, mutta muuan hemmo kyllä hieman otti pattiin, kun hän niin aktiivisesti kauppasi itseään. Avovaimolta hän kysäisi "do you need a husband" ja kun kuuli että sellainen jo oli, "I love your daughter"... Kuljin muutaman askeleen naisväen perässä, ja kun römpötti näki ilmeeni, taisi arvata että nyt eivät naimakaupat taida onnistua.

      Kyseinen tytär muuten on vasta 15-vuotias...

      Huomauttaisin, että en ole millään tavalla rasisti - iloitsen kovasti Obaman voitosta. Mulle on aivan sama minkävärinen ihminen on - kunhan käyttäytyy ihmisiksi.

      Duomon liepeillä kuuluu liikkuvan paljon taskuvarkaita, joten ollaanpa tarkkana. Pidän passini / korttini / suurimman osan rahoistani Samsoniten pussissa, joka on housunkauluksen alla siten että pussin lenkki on vyössä kiinni. Sitä on mahdotonta nyysiä huomaamatta. Tai ainakaan vielä ei ole kenenkään onnistunut sitä viedä... Stockmann myy. Avovaimolla on toisenlainen pussi vaatteiden alla.

      Toki voisihan passin jättää hotellin tallelokeroonkin, mutta jotenkin tuntuu paremmalta kantaa jonkinlaista henkilöllisyystodistusta mukana...

      • Cityvihreä

        Tämä seuraava huijausyritys ei liity Italiaan, mutta tiedoksi vaan kuitenkin reissuja suunnitteleville.

        Olimme Pariisissa, rouva shoppaamassa ja minä kadulla odottamassa. Paikalle tuli ilmeisimmin Romanialainen romaani, joka "löysi" kadulta jaloistani painavan "kulta"sormuksen. Uskontonsa vuoksi hän ei mukamas voisi pitää sitä ja niin hän tuputti sitä minulle. No en todellakaan ollut sitä ottamassa. Ideana oli tietty että seuraavaksi hän olisi ollut pyytämässä vastalahjaa... Vähänkös hänen naamansa venähti, kun kerroin että sortsit vaan että olemme juuri lähdössä kentälle ja rahat on kulutettu - niinkuin oikeasti olikin. En antanut rahaa, enkä tietenkään ottanut sitä "kulta"sormusta vaan jätin sen ikkunalaudalle. Oli sellainen fiilis, että joku seurasi koko ajan.

        Tarkkana...


    • turistina

      Metrossa ja ruuhkissa kannattaa myös olla varovainen taskuvarkaiden suhteen. Hotellilta palatessani metrolla, oli vaunussa varsin täyttä ja vahdin tietysti lattiallani olevaa matkalaukkua, mistä tietysti tunnistaa turistin kaukaa, no sisällä vaunussa tunsin kyljessäni tönäisyn ja oletin olevan tavallista ruuhkaa. Korjasin asentoani ja siirsin hieman laukkuni ja tottumuksesa kokeilin taskuani ja lompsa poissa. Katsoin heti taaksepäin ja samassa ihme kyllä lompsani lensi lattialle eteeni, kukaan ei tietysti nähnyt mistä tuli. Onnesta kaikki oli tallella ja seuraavalla pysäkillä todennäköisesti varas vaihtoi maisemaa

      • aina...

        ...rinkka selässä, köyhän ja kokeneen reppumatkalaisen näköisenä (jollainen kyllä tavallaan olenkin, mutta nykyään kuitenkin jo hieman varakkaampi). Näin en ole ihan niin houkutteleva kohde taskuvarkaille ja rahaa kerjääville kukkien, rannekkeiden jne. myyjille, eikä tarvitse olla ihan niin huolissaan omaisuudestaan.

        Mutta tarkkana kannattaa tosiaan olla, ja valmistautua jo etukäteen hyvin. Kun oikeat käytännöt ovat hallussa, niin ei tarvitse sitten lomaillessa huolehtia jatkuvasti:
        - Säilytä kaikkein arvokkaimmat tavarat (isommat setelit, luottokortti, passi) "vyölaukussa" tai kaulapussissa paidan alla. Vältä niiden ottamista esille yleisillä paikoilla, joilla on paljon ihmisiä.
        - Pidä käsilaukku/olkalaukku yli olkapään, ettei sitä ole niin helppo napata lennosta, ja etenkin ihmisvilinässä laukku mahan edessä, eikä selän puolella keikkumassa.
        - Pakkaa selkäreppuun vain "arvottomia" tavaroita, kuten vesipullo, varavillapaita jne., ja pidä kamera ja muut mahdollisesti taskuvarkaita kiinnostavat esineet paikassa jota voit paremmin valvoa.
        - Pidä käyttörahojen lompakko laukussa tai povitaskussa vähintään yhden, mielellään vaikka kahdenkin vetoketjutaskun takana (eikä varsinkaan takataskussa!).
        - Suunnittele etukäteen mitä tavaroita ja suunnilleen kuinka paljon rahaa tarvitset päivän aikana, ja sijoita ne paikkoihin, joihin pääset vaivattomasti käsiksi, ettei tarvitse tyhjentää koko laukun sisältöä kahvilan pöytään kolikkolompakkoa tai kameraa etsiessä.


    • kohta milanossa

      Loistava teksti. Suur kiitos

    • maalaisjärki mukana

      Oikein hienoa, että joku jaksaa jakaa matkakokemuksensa!
      itse menossa Italiaan ja Milanoon toukokuussa, joten vinkit otettiin ilolla vastaan. Majoituksemme on myös samalla seudulla, tuon Castello Sforzescon ja sen viereisen puiston lähellä.

      Eniten nuo taskuvarkaat pelottaa, mutta pitää toivoa, että mitään ei satu. Tähän mennessä kaikki reissut ovat sujuneet hyvin, pahin "läheltä piti" tilanne oli joskus nuorempana Munchenin metrossa, jossa taskuvaras ja minä vedimme kumpikin kassiaolkahihnasta. Parit kansalliset voimasanat ja kiroilut auttoivat sen verran, että metron muut matkustajat huomasivat tilanteen ja varas lähti tyhjin käsin juosten paikalta.
      Sinne olisi kuitenkin mennyt pahimmassa tapauksessa passi ja loput matkakassasta, olimme juuri lähdössä kohti rautatieasemaa ja seuraavaa matkakohdetta.

      Kiitos myös ruokavinkeistä ja tuosta markkinapaikan infosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8791
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2623
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2371
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1989
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1736
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1540
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1219
    Aihe