Himo Kiusata

Psykkis-teatteri

psykkis-teatteri ry
HIMO KIUSATA


ohjaus:       helena pavloff
näyttelijät:       anna pulkkinen, emma kiuru, ida nieminen, marie sjöbeg      
äänisuunnittelu:    juuso voltti
elokuvaus:       psykkis-teatterin elokuvataiteen kurssi


Himo Kiusata on teatteritaiteen tutkimus- ja kokeiluprojekti, jossa kukin työryhmän jäsen asettaa itsensä alttiiksi prosessille, kohdaten käsiteltävän teeman henkilökohtaisesti. Aihe on tutkittu huolella - niin teoreettisesti, kuin monipuolisten käytännönharjoitusten avulla, tunteita ennen kaikkea unohtamatta. Perusteellinen tutkimusjakso on edetessään synnyttänyt ahaa-elämyksiä, luoden ennen mainitsemattomia näkökulmia kiusaamisen teemaan. Myös ratkaisumalleja nousee esiin.
Tutkimuksen päättyessä kukin työryhmän jäsen on löytänyt ne syvimmät tunneperäiset vaikuttimensa, jotka itseä - niin kiusaamiseen, kuin myös kiusatuksi ajautumiseen – aikanaan johtivat. Lähtökohtakysymykset olivat: Mistä syntyy himo kiusata? Missä valitsin kasvaa uhriksi? On ollut uskallettava kysyä itseltä ja kohdattava vastaukset rehellisesti, sillä vain tästä nöyryydestä on kyetty löytämään ratkaisu siihen millä itsensä ja minut olisi voitu, tai voi pelastaa. Psykkis-Teatterin koulukiertuetuotannoille tuttuun tyyliin tästäkin työryhmän tutkimusmatkasta syntyy käsikirjoitus, jonka materiaali on nuorten esiintyjien itsensä kohtaama, tutkima ja tuottama. Täten saavutetaan tavoite nimenomaan nuorille suunnatusta ja heidän maailmaansa puhuttelevasta teatterista, joka samalla kykenee paljastamaan tuomitsematta aiheensa koko moniuloitteisen todellisuuden. "Himo Kiusata" syntyy puheenvuoroksi nuorilta nuorille, heidän omalla äänellään; avoimesti, rehellisesti ja ennen kaikkea tästä todellisuudesta – ilman aikuissensuuria. Todellisuuden kohtaamista ja vertaistukea parhaimmillaan ja tinkimättä tippaakaan taide-elämyksen taiteellisesta laadusta. Lopputuloksena nähdään postdraamallista dramaturgiaa noudattava nykyvalistustuotanto, joka kuljettaa kiusaamisen syvintä olemusta teatteri- ja elokuvataiteen genreissä vuorotellen. Ennen kaikkea lopputuloksena syntyy esitys joka koskettaa –myös sinua.
Meitä ihmisiä on moneen junaan ja vaikka päällisin puolin olemmekin kaikki erilaisia, niin löytöretki ulkokuoremme alle paljastaakin meistä jatkuvassa sukelluksessa aina vain enemmän yhtäläisyyksiä: syvällä piilossamme me kaikki itkemme, nauramme ja pelkäämme ihan yhtä lailla. Oikeissa olosuhteissa olemme kaikki yhtä viisaita, tai typeriä. Jos hyvä psykologi, tai vanha ystävä tarjoaa elämäämme ajatuksen, jota emme ennen ole kuulleet, niin tunnistammekin yhtäkkiä tienneemme sen aina. Eikä ihme, sillä kaikki tieto ihmisyydestä on jo meissä valmiina, sen löytämiseen vain tarvitsemme muiden apua. Täten tutkimalla ja kohtaamalla oman kiusaamiskäyttäytymisemme moniuloitteisen todellisuuden, löydämme piilosta teemaan liityvän ihmisyyden tiedon, jonka turvin eheytyminen on mahdollista. Löytämämme tiedon ei tulisi olla salaista, onhan se kuin piilottaisi yhteistä omaisuutta. Tästä avautuukin tuotantomme missio: tuoda löytöretkemme kiusaamisen syvimpään olemukseen mahdollisimman monen pureskeltavaksi. Tehdään yhdessä kiusaamisesta loppu, koska nyt se todella on mahdollista !


TILAUSKIERTUE: 1.2.-31.12.2009 edulliseen kulukorvaushintaan!


AVOIMET ESITYKSET:    2009

pe    23.1.2009 >   klo 19 esitys    Psykkis-Teatteri
su    25.1.2009 >   klo 19 esitys    Psykkis-Teatteri
ma 26.1.2009 >   klo 19 esitys    Psykkis-Teatteri
ke    28.1.2009 >   klo 19 esitys    Psykkis-Teatteri
to    29.1.2009 >   klo 19 esitys    Matinkylän monari
la    31.1.2009 >   klo 19 esitys    Psykkis-Teatteri
           &   klo 20 työpaja   KALASTAJANKUJA 2 C
su    8.3.2009 >   klo 19 esitys    Psykkis-Teatteri
su    5.4.2009 >   klo 19 esitys    Psykkis-Teatteri
su    17.5.2009 >   klo 19 esitys    Matinkylän monari
          &   klo 20 työpaja   MATINRAITTI 17, Espoo

LIPUT: 10 €, 15-25v. ILMAISEKSI (esityslippu käy työpajaan)



LISÄTIEDOT:    www.freewebs.com/psykkis
041 502 8096   [email protected]
Psykkis-Teatteri   Kalastajankuja 2 C, Espoo/Matinkylä


Psykkis-Teatteri on espoolainen, kouluttava ja kokeellinen nuorisoteatteri, joka toimii rehellisen valistuksen inhimillisellä kentällä. Psykkiksen kiertuetuotannot ovat v.1996 lähtien etsineet vastauksia kysymyksiin, joihin nuorten on ollut vaikea löytää muualta vastausta. Tästä lähtökohdasta syntyneet teatteritaiteen tutkimus- ja kokeiluprojektit, asettavat vuosittain työryhmänsä alttiiksi käsiteltävälle teemalle ja houkuttelevat sukeltamaan henkilökohtaiseen prosessiin. Aiheet läpivalaistaan niin teoreettisesti, kuin erilaisten käytännönharjoitusten avulla ja lopulta puolivuotisen löytöretken tulos julkistetaan yleisölle nykyvalistustuotannon muodossa. Valistuksessa emme usko tuomioihin, vaan luotamme katsojien kykyyn määritellä oikea ja väärä riittävän tiedon valossa itse. Täten pyrimmekin paljastamaan aiheemme moniulotteisen todellisuuden rehellisesti, jotta katsojille tarjoutuu mahdollisuus tunnistaa itsensä ja pohtia minkälaista elämää kukin valinnoillaan rakentaa. Joka kevät kiertueella nähdään uusi näytelmä, sekä draamatyöpaja, jotka muodostavat kahden itsenäisen, mutta toisiaan temaattisesti syventävän teoksen kokonaisuuden. Halutessaan voi osallistua, tai tilata näistä vain toisen. Siinä missä teatteriesitys tuo esiin tekijöidensä ajatukset, siirtyy työpajassa prosessi katsojille. 90 min mittaiseen työpajaan osallistuvat tutkivat esityksessä käsitellyn ilmentymää ja avaavat yhdessä siitä nousevia kysymyksiä draaman, sekä leikin keinoin. Osallistumista ei tarvitse kuitenkaan jännittää, sillä yleisöä emme laita esiintymään. Aiheensa vakavuuden vuoksi, sekä esitys että siihen liittyvä draamatyöpaja ovat suunnattuja vain yli 14-vuotiaille (8-lk->). Esitykset koskettavat hämmästyttävällä realismillaan ja näkökyvyllään myös aikuisia, joiden luomaa maailmaa nuoret luonnollisesti peilaavat! Teatteriesityksen kesto 40 min.


elämä on koulu, josta valmistuu onnellisena vain, jos sen opiskelee yhdessä toisten kanssa!

1

435

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • helehilpi

      to 10.12.2009 > klo 19 MATINKYLÄN MONITOIMITALOLLA; MATINRAITTI 17, Espoo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2468
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2230
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2059
    5. 173
      1876
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      43
      1865
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1548
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe