Pohdintaa

kivääristä...

Päätin aloittaa ensi syksynä hirvenmetsästyksen. Isältä jäi jälkeen 8,2*53R cal kivääri, ilman kiikaria. Koska minulla on silmälasit en kykene ampumaan riittävän tarkasti avotähtäimin, isän kivääriin näyttäisi sellaisen asentaminen olevan hankalaa. Edessä on uuden aseen osto.

Olen seuraillut näitä keskusteluja ja yrittänyt löytää hirvenmetsästykseen sopivaa kaliberia, mutta näkemyksiä ja vahvoja mielipiteitä näyttää olevan laidasta laitaan. Osa kirjoittajista pitää .308Win. kaliberia täysin alitehoisena, toiset erinomaisena hirviaseena. Joku pitää 7mm mag. asetta lihamyllynä. Johu vannoo 45-70 nimeen, toiselle "se oikea" on 9,3x66.

Mitä teen? Haluan kiväärin joka on hyvä ampua, patruunat kohtuuhintaisia, sillä on kyettävä ampumaan radallakin tekemättä konkurssia. Tietääkseni en kammoa rekyyliä, kuitenkin aseen täytyy olla miellyttävä ampua suurempiakin laukausmääriä. Tärkein tehtävä aseellla on tappaa hirvi, siististi, lihaa pilaamatta.

Onko ehdotuksia?

9

582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tosti Vähävierre.

      Ei niinkään vaikeaa kiikarin istutus isäsi aseeseen: http://www.fi~veika1/prod05.htm
      .308Win patruunat halvimmat ja silläkin hirvi kuolee. 9,3x66Sako todella kallis ja älyvapaa kaliperi. 9,3x62 ei häpeä yhtään rinnallaan. Jos välttämättä pitää olla tehoja, niin 9,3x64Brennekenkin mieluummin ottaisin.

    • mutta 308:lla aloita

      Tämän palstan teinit huutaa kilpaa isojen kalipereiden perään. Tosin heidän viikkorahat loppuisi jo hirvenammuntakokeen suorittamiseen näillä kaikkein eksoottisimmilla patruunoilla. No, kukin ampuu millä ampuu, mielikuvituksessaan tai oikeasti. Totuus on, että hirvi muuttaa hirvien taivaaseen kaikilla laillisilla kalipereilla. Se on ampujasta kiinni.

      Kyllä ensimmäisen kiväärin täytyy olla sellainen, jolla voi oppia myös ampumaan. Paukkukammoa poteva nuorimies 9,3:n kanssa passiketjus ei ole oikein. Eikä sitä ole se vanhempi äijäkään.

      Ensimmäiseksi kivääriksi se haukuttu 308W. Satoja laukauksia radalla kesän aikana, näin tulee hirventappaja. Kun muutama hirvi on sitten joskus nurin, niin sitten asekauppaan hankkimaan sitä suurireikäistä rautaa, jos vielä kiinnostaa. Vanhaa asetta ei kuitenkaan kannata hukata, isoreikäisistä ei ole radalle.

      • .308 on hernepyssy

        Niinhän se on : ampujasta se on kiinni.

        Ja sen millä tavalla se on ampujasta kiinni näyttävät tilastot. Tilastojen korutonta kertomaa: .308 on marginaalinen suurriista-ase keskivertoampujan käsissä.

        Helppo sanoa että pitäisi harjoitella enemmän. Aina niin on sanottu. Mutta tosiasia on että tyypillinen hirvenmetsästäjä ei radalla kauan viihdy.


      • hilleviu
        .308 on hernepyssy kirjoitti:

        Niinhän se on : ampujasta se on kiinni.

        Ja sen millä tavalla se on ampujasta kiinni näyttävät tilastot. Tilastojen korutonta kertomaa: .308 on marginaalinen suurriista-ase keskivertoampujan käsissä.

        Helppo sanoa että pitäisi harjoitella enemmän. Aina niin on sanottu. Mutta tosiasia on että tyypillinen hirvenmetsästäjä ei radalla kauan viihdy.

        Mitkä tilastot? Meiläinen on katsellut aika monta tilastoa riippumassa orressa ja näyttää täysin kuolevan 308:lakin. Haavakot tulevat aina huonoista laukauksista, on ihan sama millä etujalka katkotaan. Tietenkin suurempi teho tappaa nopeammin, ehkä 10m, mutta jostain syystä tehopyssyillä ammuskellaan paljon herkemmin älyttömiin paikkoihin ja ulosmitataan tehoetu hetkessä. Näin se käytännössä menee. Itsekin vaihdoin isoreikäisen takaisin 7,62:een juuri käytännöllisyyden (patruunahinnat/-saatavuus) takia, muutakin tekemistä kuin hifistellä.


    • Ristiin

      Jos sinulla silmälasit silloinhan sinä juuri näet avotähtäimillä ampua

      • ristiin.

        Simälasit ja ikää yli 40v, avotähtäimet ei enää pelitä. Aikoinaan, kun silmät oli kunnos, ei avotähtäinten kanssa ollut mitään ongelmaa.


    • aliarvostettu

      Nykyisin on saatavana kestäviä luoteja ja niillä ladattuja tehdaspatruunoita, joten pienemmätkin kaliiberit toimivat vallan hyvin hirven kokoiselle öttiselle. Vaimentimella varustettuna moni ase tulee miellyttävämmäksi ampua.

    • Anneeeeeee

      Heippa,

      on kyllä täyttä paskaa ajatella ettei 308. lla hirvi kuolisi. Ostin ensimmäisen oman kiväärini kaksi vuotta sitten (olen nyt 18 vuotta) ja neljä hirveä on tullut kaadettua. Jokainen näistä päätti elämänsä tikka t3:lla ja 308.lla.

      Tarinan opetus: opetelkaa ampumaan. Hirvi ei kaadu sinne päin sählätystä laukauksesta mutta tarkasta keuhko-osumasta varmasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      82
      5949
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2546
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2027
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1795
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1259
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe