Miksi puhutaan U-arvon merkityksestä?

Ihan turhaa

Näitä palstoja kun selaa niin jaksetaan jauhaa koko ajan U-arvosta. Moniko meistä maksaa lämmityksen U-arvoissa? Moniko meistä näkee, että onpa naapurilla hyvät U-arvot?


Olisi paljon viisaampi verrata neliöitä ja lämmitys kustannuksia todellisilla arvoilla. Eli laittakaahan tähän ketjuun:

- Millainen talonrakenne
- Neliöt
- Lämmityskustannukset vuodessa
= Lämmitys kulut €/m2

Tulette huomaamaan, että aika moni yksikerros hirsitalo hakkaa tällä vertailulla villatalot. Yksi syy, että puu sitoo lämpöä ja osaa sitä tarpeen tullen luovuttaa yhdessä kosteuden kanssa, jota U-arvo laskuissa ei oteta olenkaan huomioon.

Pientä hajontaa toki tulee, kun me elämme hiukan erinlain, mutta jos vastauksia tulee paljon niin suunnan näkee...

PS. En ole yksinomaan hirsitalon kannalla.

5

1603

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rauno Kangas

      ...on välttämätön apuväline silloin, kun lämmitysenergian tarvetta arvioidaan laskennallisesti. Se on myös käyttökelpoinen mitta arvioitaessa energiataloutta rakennetasolla.

      Energianormeissakin ollaan menossa kokonaisenergian laskennan suuntaan. 2010 alussa voimaan tulevassa normissa luovutaan tarkoista u-arvorajoista ja ryhdytään vertailemaan rakennusten kokonaisuutta normien asettamaan vertailutasoon. 2012 alussa voimaantulevassa normissa - ennakkotietojen mukaan - otetaan lisäksi huomioon primäärienergiakertoimet ja siirrytään puhtaasti kokonaisenergiatalouden tarkasteluun.

      Seinärakenteiden u-arvon merkityksestä on tehty takavuosina muistaakseni esiselvitys, jonka mukaan laskennallinen u-arvo seinäraketeissa toteutuu massiivisilla rakenteilla 25...30% laskennallista u-arvoa parempana juuri lämmön varastointi-ilmiön vuoksi, mutta asialla ei kokonaisuuden kannalta ole suurta merkitystä, koskapa vaipan läpi johtuvan energian osuus kokonaisenergiantarpeesta on alle 20 %.

      Mitä tulee hirsitaloihin, niin niitä "suosii" sekin, että hirsitaloissa usein on yksinkertaisempi vaipan muoto (vähemmän erkkereitä ja muita kotkotuksia) sekä pienemmät ikkunat. Minusta esittämäsi vertailu ei iksi kerro totuutta, mutta varmaan ihan kiva jutunjuuri. Valitettavasti ei taida olla luotettavaa dataa riittävästi saatavilla näiltä palstoilta. Valitettavasti en itsekään osaa tuohon antaa vastausta oman asumukseni osalta.

      • enemmän huomiota

        PK-seudulla jossa ei niin paljon pakkasia tuohon tullelta ja vedeltä suojautumiseen kuin eristämiseen.
        U-arvo on tietenkin mittari lämmön eristämisellä totta kyllä.


      • Rauno Kangas
        enemmän huomiota kirjoitti:

        PK-seudulla jossa ei niin paljon pakkasia tuohon tullelta ja vedeltä suojautumiseen kuin eristämiseen.
        U-arvo on tietenkin mittari lämmön eristämisellä totta kyllä.

        ...se että tulossa olevat energiansäästön "pakkoinvestoinnit" ovat kaikki taloudellisesti kannattamattomia tai erittäin heikosti kannattavia - nykyisillä energiahinnoilla ja nykymäärärysten mukaisiin taloihin verrattuna.

        Energiapolitiikkaa linjaa jo nyt "pelkästään ilmastotavoitteet" ja niitäkin olisin itse lähtenyt ratkaisemaan energian tuotannon puolelta - vähäpäästöisen teknologian käyttöönotolla kun pystyisi vähentämään myös jo olemassaolevan rakennuskannan päästöjä.

        Kosteuden ja tuulen torjunta on tärkeää myös.


    • Koska on

      kivaa ja yksinkertaista puhua vain yhdestä suureesta. Ihminen ei pidä monimutkaisista asioista. Tämän havaitsee jo keskusteltaessa pinta-aloista: yksikään maallikko tee/näe eroa sille, puhutaanko kerrosneliöistä, huoneistoneliöistä vai jostain muusta. Neliö kuin neliö, ja metsässä ollaan ainakin sen suhteen, mitä tulee keskustelun totuusarvoon.

    • ei totuus

      ed. talo, vm.2000,105m2 puurunko, tiiliverhous, maanvar.betoni, 175mm villaa, lattialämmitys sähköllä. n.18000kwh/v, ei kovin paljon, mutta nurkissa veti ja pistorasioista tuuli, eli rakennevirheitä oli, enkä ihmettele, kun yleinen asenne höyrynsulkumuoveja kohtaan on mikä on, vanhankansan raksaäijät ne vaan vetää puukolla reiät ilmanvaihdon läpivientejä ja pistorasioita varten, sinnehän ne piiloon jää. Nykyisessä tehty kunnolla ja ilmanvaihtokone vaihtuu älykkääseen, automaattisesti säätyvään. Ei vielä tilastolukuja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2870
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2430
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2210
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      2022
    5. 171
      1852
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1846
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1797
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1736
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1539
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe