Smokin käyttö

Risto Räppääjä

Mitä etiketti sanoikaan smokin käytöstä? Sillähän oli ainakin jokin aikaraja, eikö? Mitä lukee kutsukortissa, jos smokkia saa pitää? Pitääkö smokin olla tuolloin musta? Mitkä ovat smokki- ja frakkipaitojen erot? Saako smokkia pitää etiketin mukaan omissa häissään, jos juhlat kestävät iltaan? Voiko smokkia pitää juhlapukuna "virallisen" määritelmän mukaan, esim. akateemiset juhlat? Missä smokkia yleensä sopii käyttää?

17

6827

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aOSSAOOSAD

      Aikaraja on klo 1800 jälkeen pidettävät tilaisuudet. Kyseessä on siis iltapuku. Frakki on ikäänkuin "suuri" iltapuku ja smokki "pieni" iltapuku.

      Kutsussa lukee silloin Yhdysvalloissa "Black Tie" ja Brittiläisessä maailmassa lukee "Dinner jacket". Suomeksi siinä lukee kai smokki, en tiedä?

      Smokin pitää olla aina musta, muut ovat ainakin meidän ilmastossa mauttomia. Tropiikissa ecru (luonnon valkea) takki käy, silloinkin huosut ovat mustat. Siis musta on melkeinpä ainoa oikea väri, ainakin silloin jos asiasta täytyy kysellä. Kuninkaallisten tiedetään käyttäneen yönsinistäkin. Sanoisin että vain musta.

      Smokkipaidoissa on erilaisia kaulusmalleja, tyylikkäin näistä se tavallinen taittokaulus. Suosittelen. Frakkipaidoissa on vain yksi kaulusmalli, sellainen jossa on vain pikkuiset siivekkeet. Smokkipaidan etumus voi olla myös laskostettu, en suosittele. Smokkipaidoissa on myös tuplamansetit, frakkipaidassa on yksinkertaiset. Smokkipaidan ylimmät eli näkyvät napit puuttuvat. On vain napinlävet joihin asetetaan erityiset irralliset napit, samantyylisen kiinnitys-periaatteen mukaisesti kuin kalvosinnapitkin kiinnityvät hihoihin. Tai sitten napit ei näy lainkaan, suosittelen edellistä maksimaalisen tyylikkyyden saamiseksi. Smokki- ja frakkipaidoissa käytetään molemmissa kalvosinnappeja, vaikka frakin kalvosimet ovat yksinkertaiset. Se onkin ainoa poikkeus jossa kalvosinnappeja voi käyttää yksinkertaisessa mansetissa.

      Smokki ei sovi hääasuksi. Smokki on pohjimmiltaan bileasu. Koska smokki on se "pieni" iltapuku se sopii "pieniin" tilaisuuksiin. Häät taasen ovat "suuri" tilaisuus joka vaattii "suuren" tilaisuuden asun.

      Akateemississa juhlissa pidetään frakkia tai jos sitä ei ole, tummaa pukua.

      Smokkia sopii käyttää suurissa ensi-illoissa, paremmilla coctailkutsuilla, pelicasinoilla jne. eli kaikissa "paremmissa" bileilyluonteisissa iltariennoissa. Voit pyytää vaikka kavereitasi kotisi iltajuhliin smokissa jos siltä tuntuu. Ei kuitenkaan virallisissa tai muuten suurissa juhlissa joissa puku on iltaisin siis frakki.

      Häät pidetään päivällä ja jos "virallisesti" pukeudutaan, asu on shaketti. Päivänajan suuri juhlapuku.

      Esimerkiksi suomankielisen wikin sivuilla asiat on smokista selvitetty aivan päin helvettiä. Onneksi sait oikeaa tietoa...

      • Risto Räppääjä

        Kiitoksia tietopaketista!

        Googlettamalla saa tosiaankin todella poikkeavia tietoja. Erilaiset paremman vaatteen kaupat julkaisevat vielä kukin omaa etikettiohjettaan, joissa on myös pieniä eroavaisuuksia. Etenkin noiden käyttötilaisuuksien suhteen on melkoista hajontaa ja häilyviä rajoja. Jotkut vaatturit esim. hyväksyvät smokin hääpukuna. Ilmeisesti sitä on käytetty niin pitkään väärin, että sitä on jo pakko alkaa hyväksymään... Ylioppilaat käyttävät myös aika usein smokkia. Kolmas merkillisyys on nämä nuorkauppakamarien vuosijuhlat. Eivät ilmeisesti moukkamaisuudessaan tunne etikettiä tai sitten eivät arvosta juhlaansa sen enempää. No, heillähän on näitä kestoteemabileitä kuten "perin omaperäinen" blues brother-teema lähes joka klubissa ja pitäähän nousukkaiden myös esittää salaisia agenttejakin :)

        Mistä muuten tietosi pohjautuvat? Ketkä mielestäsi saavat rikkoa etikettiä leimautumatta idiooteiksi? Onhan esim. linnanjuhlissa nähty nahkainen frakkikin.


      • alsdjhksdjhfbdskhfb
        Risto Räppääjä kirjoitti:

        Kiitoksia tietopaketista!

        Googlettamalla saa tosiaankin todella poikkeavia tietoja. Erilaiset paremman vaatteen kaupat julkaisevat vielä kukin omaa etikettiohjettaan, joissa on myös pieniä eroavaisuuksia. Etenkin noiden käyttötilaisuuksien suhteen on melkoista hajontaa ja häilyviä rajoja. Jotkut vaatturit esim. hyväksyvät smokin hääpukuna. Ilmeisesti sitä on käytetty niin pitkään väärin, että sitä on jo pakko alkaa hyväksymään... Ylioppilaat käyttävät myös aika usein smokkia. Kolmas merkillisyys on nämä nuorkauppakamarien vuosijuhlat. Eivät ilmeisesti moukkamaisuudessaan tunne etikettiä tai sitten eivät arvosta juhlaansa sen enempää. No, heillähän on näitä kestoteemabileitä kuten "perin omaperäinen" blues brother-teema lähes joka klubissa ja pitäähän nousukkaiden myös esittää salaisia agenttejakin :)

        Mistä muuten tietosi pohjautuvat? Ketkä mielestäsi saavat rikkoa etikettiä leimautumatta idiooteiksi? Onhan esim. linnanjuhlissa nähty nahkainen frakkikin.

        Ole hyvä vaan.

        tuolla se on selitetty esimerkiksi:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Dinner_jacket

        Kannattaa tutkia paitatarjontaa esim. parempien brittiläisten valmistajien kotisivuilta. Näitä voi hyvällä syyllä pitää smokkipaitojen ylimpinä instituutiona maailmassa, suunnannäyttäjinä muille. Se lopullinen totuus ei todellakaan löydy sokokselta. Näitä ovat esim. Thomas Pink, T.M. Lewin, Turnbull&Asser ja miksei suhteellisen tuore Lontoon Jermyn Streetin (maailman paitamekka no. 1) paitavalmistaja Charles Tyrwhitt. Näiden kotisivut ovat parhaat, vaikka paljon muitakin yhtä hyviä valmistajia on. Kun tietää itse mitä tahtoo, voi sitten mennä paitaostoksille paikalliseen liikkeeseen vaikka ei netistä tilaisikaan. Väärän koon saaminen on mielestäni suuri riski. Oikea malli on tärkeä, valmistaja ei ole.

        On paras tietää itse mitä haluaa, eikä vaan missään nimessä olettaa että "kyllä ne myyjät siellä tietää". Näin asia ei todellisuudessa ole, ei varsinkaan joissain tavarataloissa. Kyseessä on illuusio jonka yleisyyttä ihmettelen. He eivät tiedä useimmiten yhtään mitään, paitsi joissain valikoiduissa herrain vaateliikkeissä. Pääsääntöisesti mies tietää eniten, naisen arviota taas tarvitaan eniten esteettisyyten ja sopivuuteen.

        Tässä maassa on onneksemme yksilönvapaus ja kukin saa olla ja pukeutua ihan miten tahtoo. Jos joku on niin pervo, että haluaa smokin häihinsä niin siitä vaan. Myyntiorganisaatio vastaa asiakkaan haluihin ja myy.

        Tilaisuudet ovat häilyviä. Nuorkauppakamarin iltajuhlat kuulostavat minusta juuri sellaisilta missä smokki olisi relevantti asu. Frakki olisi turhaa jäykistelyä sinne imho, eikös ne hiukan illallisia vastaavia ole? Ei se kuitenkaan karonkkaa, linnanjuhlia tms. tilaisuutta vastaava juhla ole. Ylioppilaan asu on puku. Jos ylioppilaat haluavat illalla juhlia hienommin, miksei smokki kelpaisi. Tosin on ehkä hiukka kornia jos kundit pyörivät illalla smokki päällä jossain diskossa jossa juodaan muovituopeista, jonka vessa lainehtii kusesta ja asiakaskunta koostuu vittua hokevista pissiksistä.

        Tietoni pohjautuvat henkilökohtaiseen haluuni olla jokaisessa tilanteessa korrekti herra. Ei sen enempää mihinkään muuhun. Mitä ikinä mies tekeekin, tehköön ja olkoon aina tyylikäs, hyvätapainen ja esimerkillinen ulkomuodoltaan. Ainakin niin hyvä kuin mihin rahkeet riittävät, enempää ei voida vaatia. Rahaa kaikilla ei ole, mutta lukutaito on. Netin aikakautena tiedon saanti ei voi olla ylitsepääsemätön este.

        Etiketti kuitenkin elää ja se muuttuu hitaasti. Eri maissa on eri käytäntöjä, neuvon suosimaan brittiläisiä pukeutumiskäytäntöjä jos valinnan eteen joutuu. Se on tyylillisesti varminta. Kaikkein konservatiivisimmat mallit ovat kuitenkin useimmiten samalla ne tyylikkäimmät. Ei kannata pyrkiä liian erikoiseen, mustavalkoisessa on se kontrastiero joka siihen kuuluu ja joka minusta osaltaan juuri tekee smokin. Samoin paidan pikee-etumuksen ja silkkisen liepeen välinen materiaalinen ero. Kaikki yksityiskohdat ovat olennaisia oikean vaikutelman saamiseksi. Se vaikutelma on useiden sukupolvien "tuotekehityksen" tulos jota ei kannata aliarvioida. Se ei ole muodostunut sattumalata sellaiseksi kuin se on.

        Etikettiä voi mielestäni rikkoa sellainen henkilö joka tuntee etiketin niin suvereenisti, ettei niiden silmissä jotka "rikkomuksen" havaitsevat, synny pienintäkään epäröintiä siitä etteikö "rikkoja" olisi tiennyt mitä tekee. Etikettiä saa siis minusta rikkoa sellainen henkilö joka tekee sen niin suurella itsevarmuudella ja on niin omahyväinen, itseensä tyytyväinen keikari, ettei edes kahta kertaa mieti olisiko itse väärässä. Tämä edellyttää erinomaista makua, tyylitajua ja täyttä varmuutta siitä mitä on tekemässä. Etiketin rikkomisen täytyy siis tapahtua tahallisesti, tietoisen tarkoituksellisesti ja harkiten. Sama vaikutelma täytyy välittyä muillekin. Se ei saa toisaalta olla itsetarkoitus. Herra esittää mielipiteensä tai mahdollisen kapinallisuutensa sanallisen säilän avulla, ei surkealla pukeutumisella. Se on kaskenkasvuislle pennuille, samoin kuin etiketin poikkeamisesta huomauttaminen. Ns. "taviksen" on paras pystyella hyviksi havaituissa käytännöissä.

        Toinen ryhmä ovat tietenkin suuret taiteilijat, heitä ei sido mitkään säännöt. Nahkainen frakki on kuitenkin frakki. Jos sen sisältä löytyy eksentrinen taiteilja, niin mikäpä siinä.

        Olennaisinta on se, että tuntee tavat ja etiketin. Ei se, että niitä noudattaisi orjallisesti.

        PS.
        Smokin kauluksen muoto olkoon vain ja ainoastaan ns. "peak lapel". Ei missään nimessä saalikaulus. Se nyt ainakin on aivan hölmön näköinen. Myös tavallisen yksirivisen takin näköisiä smokkitakkeja on, samoin kaksirivisiä joka toiseksi paras yksirivisen "peak lapel" -mallin jälkeen joka on siis hienoin smokkitakki. Rusettissa on paras pysytellä mustassa, onhan kyseessä "Black Tie". Smokin takkia ei missään nimessä oteta pois päältä, ei ennenkuin siitä riisuudutaan muutenkin pois. Eikä silloinkaan, vaikka seurueen muut herrat saattavat jossain vaiheessa luopua tavallisen puvun takeistaan.

        Hyvät tavat ovat aina numero 1, kaikissa tilanteissa, kaikkina aikoina. Se on esim. sitä että:
        -Kukaan ei ollut kännissä, he olivat enintään huppelissa tai pienessä maistissa.
        -Kukaan ei vittuillut, oli mahdollisia mielipide-eroja.
        -Paikalla ei ollut jätkiä, siellä oli herroja.
        -Muut juoksivat, sinä kävelit.
        -Joku mokasi, et "huomannut" sitä, mutta itse olit esimerkillinen.

        Sitä se lyhykäisyydessään on, miehen asennetta, kaikkeen. Tyylikäs ulkomuoto on sen ulkoinen ilmentymä, ei itsetarkoitus. Muiden pahat puheet "hienostelusta" ovat pelkkä taustakohinaa. Johtuu siitä, että he haluaisivat olla kuten herrasmies mutta eivät uskalla, tiedä, kehtaa tai tohdi.


      • Risto Räppääjä
        alsdjhksdjhfbdskhfb kirjoitti:

        Ole hyvä vaan.

        tuolla se on selitetty esimerkiksi:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Dinner_jacket

        Kannattaa tutkia paitatarjontaa esim. parempien brittiläisten valmistajien kotisivuilta. Näitä voi hyvällä syyllä pitää smokkipaitojen ylimpinä instituutiona maailmassa, suunnannäyttäjinä muille. Se lopullinen totuus ei todellakaan löydy sokokselta. Näitä ovat esim. Thomas Pink, T.M. Lewin, Turnbull&Asser ja miksei suhteellisen tuore Lontoon Jermyn Streetin (maailman paitamekka no. 1) paitavalmistaja Charles Tyrwhitt. Näiden kotisivut ovat parhaat, vaikka paljon muitakin yhtä hyviä valmistajia on. Kun tietää itse mitä tahtoo, voi sitten mennä paitaostoksille paikalliseen liikkeeseen vaikka ei netistä tilaisikaan. Väärän koon saaminen on mielestäni suuri riski. Oikea malli on tärkeä, valmistaja ei ole.

        On paras tietää itse mitä haluaa, eikä vaan missään nimessä olettaa että "kyllä ne myyjät siellä tietää". Näin asia ei todellisuudessa ole, ei varsinkaan joissain tavarataloissa. Kyseessä on illuusio jonka yleisyyttä ihmettelen. He eivät tiedä useimmiten yhtään mitään, paitsi joissain valikoiduissa herrain vaateliikkeissä. Pääsääntöisesti mies tietää eniten, naisen arviota taas tarvitaan eniten esteettisyyten ja sopivuuteen.

        Tässä maassa on onneksemme yksilönvapaus ja kukin saa olla ja pukeutua ihan miten tahtoo. Jos joku on niin pervo, että haluaa smokin häihinsä niin siitä vaan. Myyntiorganisaatio vastaa asiakkaan haluihin ja myy.

        Tilaisuudet ovat häilyviä. Nuorkauppakamarin iltajuhlat kuulostavat minusta juuri sellaisilta missä smokki olisi relevantti asu. Frakki olisi turhaa jäykistelyä sinne imho, eikös ne hiukan illallisia vastaavia ole? Ei se kuitenkaan karonkkaa, linnanjuhlia tms. tilaisuutta vastaava juhla ole. Ylioppilaan asu on puku. Jos ylioppilaat haluavat illalla juhlia hienommin, miksei smokki kelpaisi. Tosin on ehkä hiukka kornia jos kundit pyörivät illalla smokki päällä jossain diskossa jossa juodaan muovituopeista, jonka vessa lainehtii kusesta ja asiakaskunta koostuu vittua hokevista pissiksistä.

        Tietoni pohjautuvat henkilökohtaiseen haluuni olla jokaisessa tilanteessa korrekti herra. Ei sen enempää mihinkään muuhun. Mitä ikinä mies tekeekin, tehköön ja olkoon aina tyylikäs, hyvätapainen ja esimerkillinen ulkomuodoltaan. Ainakin niin hyvä kuin mihin rahkeet riittävät, enempää ei voida vaatia. Rahaa kaikilla ei ole, mutta lukutaito on. Netin aikakautena tiedon saanti ei voi olla ylitsepääsemätön este.

        Etiketti kuitenkin elää ja se muuttuu hitaasti. Eri maissa on eri käytäntöjä, neuvon suosimaan brittiläisiä pukeutumiskäytäntöjä jos valinnan eteen joutuu. Se on tyylillisesti varminta. Kaikkein konservatiivisimmat mallit ovat kuitenkin useimmiten samalla ne tyylikkäimmät. Ei kannata pyrkiä liian erikoiseen, mustavalkoisessa on se kontrastiero joka siihen kuuluu ja joka minusta osaltaan juuri tekee smokin. Samoin paidan pikee-etumuksen ja silkkisen liepeen välinen materiaalinen ero. Kaikki yksityiskohdat ovat olennaisia oikean vaikutelman saamiseksi. Se vaikutelma on useiden sukupolvien "tuotekehityksen" tulos jota ei kannata aliarvioida. Se ei ole muodostunut sattumalata sellaiseksi kuin se on.

        Etikettiä voi mielestäni rikkoa sellainen henkilö joka tuntee etiketin niin suvereenisti, ettei niiden silmissä jotka "rikkomuksen" havaitsevat, synny pienintäkään epäröintiä siitä etteikö "rikkoja" olisi tiennyt mitä tekee. Etikettiä saa siis minusta rikkoa sellainen henkilö joka tekee sen niin suurella itsevarmuudella ja on niin omahyväinen, itseensä tyytyväinen keikari, ettei edes kahta kertaa mieti olisiko itse väärässä. Tämä edellyttää erinomaista makua, tyylitajua ja täyttä varmuutta siitä mitä on tekemässä. Etiketin rikkomisen täytyy siis tapahtua tahallisesti, tietoisen tarkoituksellisesti ja harkiten. Sama vaikutelma täytyy välittyä muillekin. Se ei saa toisaalta olla itsetarkoitus. Herra esittää mielipiteensä tai mahdollisen kapinallisuutensa sanallisen säilän avulla, ei surkealla pukeutumisella. Se on kaskenkasvuislle pennuille, samoin kuin etiketin poikkeamisesta huomauttaminen. Ns. "taviksen" on paras pystyella hyviksi havaituissa käytännöissä.

        Toinen ryhmä ovat tietenkin suuret taiteilijat, heitä ei sido mitkään säännöt. Nahkainen frakki on kuitenkin frakki. Jos sen sisältä löytyy eksentrinen taiteilja, niin mikäpä siinä.

        Olennaisinta on se, että tuntee tavat ja etiketin. Ei se, että niitä noudattaisi orjallisesti.

        PS.
        Smokin kauluksen muoto olkoon vain ja ainoastaan ns. "peak lapel". Ei missään nimessä saalikaulus. Se nyt ainakin on aivan hölmön näköinen. Myös tavallisen yksirivisen takin näköisiä smokkitakkeja on, samoin kaksirivisiä joka toiseksi paras yksirivisen "peak lapel" -mallin jälkeen joka on siis hienoin smokkitakki. Rusettissa on paras pysytellä mustassa, onhan kyseessä "Black Tie". Smokin takkia ei missään nimessä oteta pois päältä, ei ennenkuin siitä riisuudutaan muutenkin pois. Eikä silloinkaan, vaikka seurueen muut herrat saattavat jossain vaiheessa luopua tavallisen puvun takeistaan.

        Hyvät tavat ovat aina numero 1, kaikissa tilanteissa, kaikkina aikoina. Se on esim. sitä että:
        -Kukaan ei ollut kännissä, he olivat enintään huppelissa tai pienessä maistissa.
        -Kukaan ei vittuillut, oli mahdollisia mielipide-eroja.
        -Paikalla ei ollut jätkiä, siellä oli herroja.
        -Muut juoksivat, sinä kävelit.
        -Joku mokasi, et "huomannut" sitä, mutta itse olit esimerkillinen.

        Sitä se lyhykäisyydessään on, miehen asennetta, kaikkeen. Tyylikäs ulkomuoto on sen ulkoinen ilmentymä, ei itsetarkoitus. Muiden pahat puheet "hienostelusta" ovat pelkkä taustakohinaa. Johtuu siitä, että he haluaisivat olla kuten herrasmies mutta eivät uskalla, tiedä, kehtaa tai tohdi.

        Tarkemmin luettuna asiahan on juuri näin ainakin noiden etikettiä koskevien mielipidekysymysten osalta. Muuta en pysty kritisoimaan.

        Toinen kysymys mikä tuli mieleen on termi "casual". Jossain tuli vastaan määritelmä, joka tarkoittaa lähinnä kai arkipukua, siis pukua takkeineen ja tilpehööreineen. Jotenkin tuntuu, että todellisuudessa tuo menisi aivan casualin ylärajalle. Olin Sveitsissä seminaarissa, jossa kaikki osallistujat olivat pukeutuneet kutakuinkin noin. Isännät painottivat ensimmäisen päivän jälkeen, että koodi on "casual" - voitte siis pukeutua rennomminkin jos haluatte. Toinen tapaus oli Lontoossa asuva norski, joka kyseli Turussa sopivaa asua pubikierrokselle. Selitimme, että farkut ja neule käy mainiosti. Vastaus oli "So, it's casual?". Millainen on todellinen casual Suomessa, jos on odotettavissa ulkomaisia vieraita?

        En ole itse osallistunut, mutta jäseniä tuntien voisin sanoa, että nuorkauppakamarien juhlissa smokki on lähinnä snobbailua. Heillehän on tärkeää ottaa lukemattomia yhteiskuvia, joissa kaikki hymyilevät ja ovat yhtä suurta menestyvää perhettä. Tasokas tumma puku olisi luontevampi vaihtoehto.

        Ylioppilaspuvuksi tulisi mielestäni suositella enemmän klassista ja monikäyttöisempää pukua, joka soveltuu sekä päivä- että iltakäyttöön kyseisenä päivänä. Hopeiset puvut saisi unohtaa täysin, seuraavalla käyttökerralla sen tunnistaa todennäköiseksi ylppäripuvuksi. Jatkokäyttö olisi syytä miettiä samalla. Valkoisella smokilla ei juuri käyttöä ole. Noita smokkeja tosiaankin näkee toisinaan päivälläkin, huh heijaa...


      • Petja Jäppinen

        Sen verran että...
        Valkoinen smokki on sallittu laivalla.
        Syvän tumman sininen smokki näyttää kuvissa paremmalta kuin musta, tästä syystä Windsor käytti mielellään sitä.
        Ja naisten mielipidettä ei pidä kysyä mistään miesten pukeutumiseen liittyvästä kysymyksestä.
        Jos sen tekee, ennen pitkään käyttää värilllisiä alusvaatteita, sandaaleja, nilkkasukkia, fleece-puseroa ja hassuja sarjakuvasolmioita


      • <<<<

        JEPULIS....


      • <<<<
        Risto Räppääjä kirjoitti:

        Tarkemmin luettuna asiahan on juuri näin ainakin noiden etikettiä koskevien mielipidekysymysten osalta. Muuta en pysty kritisoimaan.

        Toinen kysymys mikä tuli mieleen on termi "casual". Jossain tuli vastaan määritelmä, joka tarkoittaa lähinnä kai arkipukua, siis pukua takkeineen ja tilpehööreineen. Jotenkin tuntuu, että todellisuudessa tuo menisi aivan casualin ylärajalle. Olin Sveitsissä seminaarissa, jossa kaikki osallistujat olivat pukeutuneet kutakuinkin noin. Isännät painottivat ensimmäisen päivän jälkeen, että koodi on "casual" - voitte siis pukeutua rennomminkin jos haluatte. Toinen tapaus oli Lontoossa asuva norski, joka kyseli Turussa sopivaa asua pubikierrokselle. Selitimme, että farkut ja neule käy mainiosti. Vastaus oli "So, it's casual?". Millainen on todellinen casual Suomessa, jos on odotettavissa ulkomaisia vieraita?

        En ole itse osallistunut, mutta jäseniä tuntien voisin sanoa, että nuorkauppakamarien juhlissa smokki on lähinnä snobbailua. Heillehän on tärkeää ottaa lukemattomia yhteiskuvia, joissa kaikki hymyilevät ja ovat yhtä suurta menestyvää perhettä. Tasokas tumma puku olisi luontevampi vaihtoehto.

        Ylioppilaspuvuksi tulisi mielestäni suositella enemmän klassista ja monikäyttöisempää pukua, joka soveltuu sekä päivä- että iltakäyttöön kyseisenä päivänä. Hopeiset puvut saisi unohtaa täysin, seuraavalla käyttökerralla sen tunnistaa todennäköiseksi ylppäripuvuksi. Jatkokäyttö olisi syytä miettiä samalla. Valkoisella smokilla ei juuri käyttöä ole. Noita smokkeja tosiaankin näkee toisinaan päivälläkin, huh heijaa...

        en Mäkään


      • <<<<
        Petja Jäppinen kirjoitti:

        Sen verran että...
        Valkoinen smokki on sallittu laivalla.
        Syvän tumman sininen smokki näyttää kuvissa paremmalta kuin musta, tästä syystä Windsor käytti mielellään sitä.
        Ja naisten mielipidettä ei pidä kysyä mistään miesten pukeutumiseen liittyvästä kysymyksestä.
        Jos sen tekee, ennen pitkään käyttää värilllisiä alusvaatteita, sandaaleja, nilkkasukkia, fleece-puseroa ja hassuja sarjakuvasolmioita

        OLISI NASTAA OPPIA KÄYTTÄMÄÄN SMOKKIA


      • <<<<
        Risto Räppääjä kirjoitti:

        Tarkemmin luettuna asiahan on juuri näin ainakin noiden etikettiä koskevien mielipidekysymysten osalta. Muuta en pysty kritisoimaan.

        Toinen kysymys mikä tuli mieleen on termi "casual". Jossain tuli vastaan määritelmä, joka tarkoittaa lähinnä kai arkipukua, siis pukua takkeineen ja tilpehööreineen. Jotenkin tuntuu, että todellisuudessa tuo menisi aivan casualin ylärajalle. Olin Sveitsissä seminaarissa, jossa kaikki osallistujat olivat pukeutuneet kutakuinkin noin. Isännät painottivat ensimmäisen päivän jälkeen, että koodi on "casual" - voitte siis pukeutua rennomminkin jos haluatte. Toinen tapaus oli Lontoossa asuva norski, joka kyseli Turussa sopivaa asua pubikierrokselle. Selitimme, että farkut ja neule käy mainiosti. Vastaus oli "So, it's casual?". Millainen on todellinen casual Suomessa, jos on odotettavissa ulkomaisia vieraita?

        En ole itse osallistunut, mutta jäseniä tuntien voisin sanoa, että nuorkauppakamarien juhlissa smokki on lähinnä snobbailua. Heillehän on tärkeää ottaa lukemattomia yhteiskuvia, joissa kaikki hymyilevät ja ovat yhtä suurta menestyvää perhettä. Tasokas tumma puku olisi luontevampi vaihtoehto.

        Ylioppilaspuvuksi tulisi mielestäni suositella enemmän klassista ja monikäyttöisempää pukua, joka soveltuu sekä päivä- että iltakäyttöön kyseisenä päivänä. Hopeiset puvut saisi unohtaa täysin, seuraavalla käyttökerralla sen tunnistaa todennäköiseksi ylppäripuvuksi. Jatkokäyttö olisi syytä miettiä samalla. Valkoisella smokilla ei juuri käyttöä ole. Noita smokkeja tosiaankin näkee toisinaan päivälläkin, huh heijaa...

        jos ostaisin smokin niin en ainakaan valkosta vaan mustan


      • <<<<<
        &lt;&lt;&lt;&lt; kirjoitti:

        JEPULIS....

        niin syvän tummansinisen tai mustan < en ostaisi ainakaan Valkoista smokkia < Itse Käyttäisin mielelläni Tummansinistä tai Mustaa


      • <<<<<<
        <<<<< kirjoitti:

        niin syvän tummansinisen tai mustan < en ostaisi ainakaan Valkoista smokkia < Itse Käyttäisin mielelläni Tummansinistä tai Mustaa

        jos joskus ostaisin smokin < niin tummansinisen tai mustan < sitten molempiin Valkoinen kauluspaita ja rusetti < ja sitten Mustat housut kengät


      • naisvihaaja
        Petja Jäppinen kirjoitti:

        Sen verran että...
        Valkoinen smokki on sallittu laivalla.
        Syvän tumman sininen smokki näyttää kuvissa paremmalta kuin musta, tästä syystä Windsor käytti mielellään sitä.
        Ja naisten mielipidettä ei pidä kysyä mistään miesten pukeutumiseen liittyvästä kysymyksestä.
        Jos sen tekee, ennen pitkään käyttää värilllisiä alusvaatteita, sandaaleja, nilkkasukkia, fleece-puseroa ja hassuja sarjakuvasolmioita

        Petja Jäppinen! Miksi olet niin naisvihamielinen kaikissa kirjoituksissasi? Vaikutat muuten kaikin puolin ihan hyvältä tyypiltä, mutta minua alkaa risoa ainainen naisten ylenkatsomisesi. Se, että naiset - ymmärrettävistä syistä - eivät ole paneutuneet miesten klassisen pukeutumisen yksityiskohtiin, ei ole kuitenkaan ihan sama kuin se, että he kannattaisivat luettelemiasi mauttomuuksia. Asioissa on vähän enemmän aste-eroja... Antaisit itsestäsi paremman kuvan, jos et niin usein toisi esille huonoa käsitystäsi naisista.


      • Anonyymi
        Petja Jäppinen kirjoitti:

        Sen verran että...
        Valkoinen smokki on sallittu laivalla.
        Syvän tumman sininen smokki näyttää kuvissa paremmalta kuin musta, tästä syystä Windsor käytti mielellään sitä.
        Ja naisten mielipidettä ei pidä kysyä mistään miesten pukeutumiseen liittyvästä kysymyksestä.
        Jos sen tekee, ennen pitkään käyttää värilllisiä alusvaatteita, sandaaleja, nilkkasukkia, fleece-puseroa ja hassuja sarjakuvasolmioita

        Etpä tiedä hevonpaskaakaan


    • turo
      • korrektori

        pukeutumisetiketistä


    • Taksaria

      Ois upeeta pitää joskus myös smokkia

    • Anonyymi

      KÄYTTÄÄKÖ KUKAAN ENÄÄ SMOKKIA MISSÄÄN TASOLLA. MÄ PITÄISIN JOS TULISI NS SATUNNAISKEKKEREITÄ

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1851
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1779
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      116
      1745
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1557
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1425
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1232
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    8. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1108
    10. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1102
    Aihe