Psykologit ja maallikkohypnoosi

mikä tilanne?

Tästä jutusta tuli mieleen psykologien kohtalot ns. maallikkohypnoosissa luontaislääkintöineen, kalevalaisuuksineen ja New Age-hoitoineen... Onko niitä vielä mukana ns. tajunnanyhteisössä kouluttajina tai vastuutehtävissä, vaikka niitten oma liitto, Psykologiliitto, on tunnetusti puoskarilakimyönteinen ja maallikkohypnoosikriittinen?

Kiinnostava mielipide:
"Harmaan" alueen ongelmallisuus
Pertti Luukkonen | 8.5.2008 19:24
-
HS - Mielipide 8. 5. 2008 (C 6)

Dosentti Markku M y l l y k a n g a s (Kuopion yliopisto): "Puoskarilaki tulee säätää pikaisesti uskomuslääkinnän kitkemiseksi
"Miten hömppään, enkelienergia-, kivi-, vyöhyke- tai Rosen-terapeutiksi voi kouluttautua?"
Lääketiede on näyttänyt kyntensä. Silti uskomuslääkinnälliset humpuukihoidot noitatohtoreineen yrittävät kammeta lääketiedettä jalustaltaan. Uskomushoidot ja niiden käyttö lisääntyvät. (- -) Antroposofista hölynpölyä ja homeopatiaa lääkintään hinkuvat, puoskarointia palvovat kansanedustajat on pidettävä kurissa. (- -) Uskomuslääkinnällinen rinnakkaisjärjestelmä on torjuttava jyrkästi."

Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas kyselee "puoskarilain" perään". Samaan asiaan on viime aikoina kiinnittänyt huomiota myös vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma. Myllykankaan kirjoituksessa jää hieman epäselväksi, oliko kansanedustajien (Saara Karhu, Jaana Ylä-Monen) kyselyssä kyse vaihtoehtohoitoja suorittavien "laillistamisesta" vai puoskarilain kiirehtimisestä.

Psykoanalyytikko Pentti Ikonen on Psykologiliiton 50-vuotisjulkaisussa todennut: "Kaikkien psykoterapeuttisten koulukuntien opillista arvoa koettelee pitkälle koulutetun taitamattomuuden ja lähes kouluttamattoman luontaisen taidon olemassaolo." - Täten "harmaa" alue on ongelmallinen: Siellä on täyttä huuhaata, mutta siellä voi olla myös "taitavaa kouluttamattomuutta".

Keskeinen tärkeä asia on kuitenkin asiakas- ja potilasturvallisuus, mikä tulisi taata.

Pertti Luukkonen
FL, psykoterapeutti
tietokirjailija"

7

713

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sekavaa

      Muutama lähti -valitettavasti- mukaan tajunnallistamiseen ja yhdistyksen uudistamiseen NLP-llä ja vaihtoehtoisuudella muutama vuosi sitten. Aika moni on sittemmin jättänyt yhdistyksen tai palannut Tieteelliseen hypnoosiin. Sekavaa on ollut järjestötoimintakin. Ennen kaikkea uudet opit ovat hämmentäneet monia.

      Joutuvatko "maallikot" kärsimään tämän vuoksi?

      T. Eräs "maallikoista" vaan

      • kfkkök

        kansalaiset kyllä toivoo että korkea-asteen terveysihmiset, kuten psykologit, ja sairaanhoitajat noudattaisivat omia ammattieettisiä sääntöjään!

        eikös niissä ole pykälät ns. laajennetusta vastuusta? eikä kai huuhaata tai valvomatonta terapia saisi edistää tai asiakasta hämmentää titteleiden epäselvällä käytöllä. sitten näitten "laillisten" ja "virallisten" pitäisi olla tarkkoja mainonnassaan ja koulutuksistaankin.

        olisko petraamisen paikka eräillä virallisilla ammattilaisilla?

        oma lukunsa on kai ns. tieteellisen kaksoisjäsenet, ne tieteellisen hypnoosin jäsenet jotka ovat olleet myös mukana toisella puolella.


    • maallikkohypnoosissa

      Tässä se Myllykankaan kirjoitus, missä ei viitata psykologien kohtaloon maallikkohypnoosissa, mutta nostetaan esille sairaanhoitajien hurahdukseen näennäishoitoihin, "koulutushuijaukset" ja "koulutetut puoskarit". Eikös sairaanhoitajia (vaihtoehtoislääkintämyönteisiä tai ei) ole myös mukana maallikkohypnoosissa? Tehyn kantoja uhmaten (Tehyn eettisen toimikunnan ja hallituksen jyrkät huuhaan torjuvat lausumat)?
      ...........
      HS - Mielipide - 8.5.2008: "Puoskarilaki tulee säätää pikaisesti uskomuslääkinnän kitkemiseksi"

      "Miten hömppään, enkelienergia-, kivi-, vyöhyke- tai Rosen- terapeutiksi voi kouluttautua?"

      Lääketiede on näyttänyt kyntensä. Silti uskomuslääkinnälliset humpuukihoidot noitatohtoreineen yrittävät kammeta lääketiedettä jalustaltaan. Uskomushoidot ja niiden käyttö lisääntyvät. Huolestuttavinta on, että monet lääkärit ja vielä useammat hoitajat puoskaroivat. Näin tehdessään he näyttävät keskisormea lääkintäetiikalle ja näyttöön perustuvalle lääkinnälle.

      Kansanedustajat Saara Karhu ja Jaana Ylä-Mononen tekivät kirjallisen kysymyksen otsikolla "Vaihtoehtohoitoja suorittavien pätevyyskriteerit". Siinä tuotiin esille, miten terapoituja on kohdeltu törkeästi, jopa rikollisesti.

      Ministeri Liisa Hyssälä vastasi muun muassa, että "sosiaali- ja terveysministeriö kiinnittää vakavaa huomiota ongelmaan". Mitään ei tapahtunut. Karhu kysyi uudestaan otsikolla "Ns. uskomushoitojen kieltäminen". Karhu halusi, että "vaihtoehtohoitoon hakeutuva voi turvallisesti mennä luotettavaan ja ammattitaitoiseen hoitoon" ja kyseli myös "puoskarilain" perään.

      Ministeri Paula Risikko vastasi muun muassa, että "sosiaali- ja terveysministeriö selvittää vaihtoehtohoitoihin liittyviä lainsäädäntötarpeita".

      Karhu ja Ylä-Mononen paljastivat kysymyksillään, että he eivät ymmärrä uskomuslääkinnästä mitään. Huuhaa-hoidot eivät ole vaihtoehtoja lääketieteellisille hoidoille.

      Jos heidän toiveensa toteutuisi, terveydenhuoltojärjestelmämme saisi uskomushoitojen virallisen rinnakkaisjärjestelmän "koulutettuine puoskareineen". Taikausko lääkinnässä lisääntyisi räjähdysmäisesti.

      Miten hömppään, enkelienergia-, kivi-, vyöhyke- tai Rosen-terapeutiksi voi kouluttautua? Miten pätevöidytään siirtämään omasta päästä sydämen ja käsien kautta parannettavaan henkilöön valoa nopeammin hujeltavaa puhdasta energiaa?

      Suomen mielenterveysseura vaati vuonna 2005 muiden kuin terveydenhuollon ammattilaisten hoitamien ja väärin kohdeltujen henkilöiden oikeusturvan selvittämistä. Viime vuonna Suomen mielenterveyshoitoalan liitto, Psykologiliitto ja Lääkäriliitto vaativat puoskarointia kuriin puoskarilailla.

      Uskomuslääkintämyönteisyydestään kuuluisa Tehy julkaisi alkuvuodesta julkisen ryöpytyksen kypsyttämänä uskomushoidot tuomitsevan kannanoton.

      Sairaanhoitajaliitto on ollut suu supussa. Liiton jäsenistöön kuuluu liian monta homeopatiaan ja muuhun uskomuslääkintäuskoon hurahtanutta.

      Sosiaali- ja terveysministeriö lupaili vuosikausia puoskarilain tarvetta selvittävää työryhmää. Pari viikkoa sitten työryhmästä ei ollut tietoakaan. Vappuviikolla ministeriössä yllättäen lopetettiin "vakavan huomion kiinnittäminen" puoskarointiin ja työryhmää ruvettiin kasaamaan älyttömällä kiireellä.

      Puoskariväki aloittanee hillittömän lobbauksen koulutushuijausbisneksensä turvaamiseksi ja rahastuksen jatkamiseksi järjettömillä uskomushoidoilla. Puoskarit haluavat myös valtion rahoituksen jatkuvan kansanopistoissa tapahtuvalle enkelienergiakoulutukselle ja muulle ilveilylle. Ja "hoidot" tietysti Kelan korvattaviksi.

      Antroposofista hölynpölyä ja homeopatiaa lääkintään hinkuvat, puoskarointia palvovat kansanedustajat on pidettävä kurissa.

      Suomeen on saatava nopeasti puoskarilaki uskomuslääkinnän kitkemiseksi mahdollisimman tehokkaasti ja terapoitavien oikeusturvan parantamiseksi. Vakavasti sairaita ja erityisen herkästi haavoittuvia potilasryhmiä, kuten lapsia ja mielenterveysongelmaisia, on suojeltava puoskareilta.

      Uskomuslääkinnällinen rinnakkaisjärjestelmä on torjuttava jyrkästi. MARKKU MYLLYKANGAS"

      • blälkk

        asiaa kuopiosta.

        hyvä homma että myllykangas suomii myös näitä "virallisia ja laillisia" tyyppejä hömppähörhellyksistä ja henkiparannuksista.

        myllykankaan "koulutetut puoskarit" ja "koulutushuijaukset" taitaa pikkasen kolahtaa näihin suggerien/hypnokoutsien systeemeihinkin.


    • aika?

      Taitaa olla pohdinnan paikka muutamilla psykologeilla, jotka ovat olleet mukana erilaisissa "yhteisöllisyyksissä" nimikkeidensä arvovallalla. Mihin tuli intouduttua ja kenen kelkkaan hypättyä..? Psykologeilta pitää voida vaatia korkeaa moraalia myös vähemmän koulutetuista hypnoosin piirissä, ovathan he mieleen ja ryhmiin vaikuttamisen asiantuntijoita. Olisiko itsetutkistelun ja -kritiikinkin paikka SHY:ssä, kuten Väiskikin on vedonnut...!?

      T. Vielä Jäsen

      • ristiriitainen

        Psykologien osuus ja vastuu ns. valvomattomassa hypnoosissa vaikuttaa aika monimutkaiselta. Psykologliitolle ja Tieteelliselle hypnoosille on varmalla ollut hankala juttu. Kaipa sekin aikanaan selvenee ja linjataan, ehka tiukemmin.


    • mikä kanta??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      217
      1825
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      67
      1679
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      67
      1480
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1152
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1070
    6. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1046
    7. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1045
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      2
      960
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      930
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      871
    Aihe