edes portsaria tai tippiä varten jos lähdette pelkän kortin kanssa ravintolaan. Piste.
Ei ole mikään selitys jättää 0-tippi sen takia kun ei ole käteistä.
0-tippaajat kyllä muistetaan kun seuraavaa pöytävarausta tehdään...
Koettakaa nyt ihmiset ymmärtää
31
3022
Vastaukset
- ihmettä?!
Valikoidaanko asiakkaita tippien mukaan.
- näin on aina tehty
ja tullaan aina tekemään.
- selkeä tilaus-kohtuulinen t...
näin on aina tehty kirjoitti:
ja tullaan aina tekemään.
Itse tunnistan jo puhelimessa tilaajan, joka haluaa palvelua, ja on siitä valmis maksamaan.
Hänelle vastaan: PIENI HETKI, TARKISTAN, MEILLÄ ON TEILLE PÖYTÄ, TERVETULOA!!!!!
KUSIPÄILLE SANON: Sori, meillä on täyttä. - oikea laitalinkki
selkeä tilaus-kohtuulinen t... kirjoitti:
Itse tunnistan jo puhelimessa tilaajan, joka haluaa palvelua, ja on siitä valmis maksamaan.
Hänelle vastaan: PIENI HETKI, TARKISTAN, MEILLÄ ON TEILLE PÖYTÄ, TERVETULOA!!!!!
KUSIPÄILLE SANON: Sori, meillä on täyttä.Kusipäitä olette, tippihuorat. Ikinä en tule tippaamaan ja jos ei tilaa löydy vien rahani toiseen ravintolaan. Jos riittävän moni tekee samoin, loppuu teiltä v-päiltä työt.
- painu sinne
oikea laitalinkki kirjoitti:
Kusipäitä olette, tippihuorat. Ikinä en tule tippaamaan ja jos ei tilaa löydy vien rahani toiseen ravintolaan. Jos riittävän moni tekee samoin, loppuu teiltä v-päiltä työt.
minne olet aina ollut menossa: alamäkeen
- +Nelilaskin-
selkeä tilaus-kohtuulinen t... kirjoitti:
Itse tunnistan jo puhelimessa tilaajan, joka haluaa palvelua, ja on siitä valmis maksamaan.
Hänelle vastaan: PIENI HETKI, TARKISTAN, MEILLÄ ON TEILLE PÖYTÄ, TERVETULOA!!!!!
KUSIPÄILLE SANON: Sori, meillä on täyttä.> Itse tunnistan jo puhelimessa tilaajan, joka haluaa palvelua, ja on siitä valmis maksamaan.
...
> KUSIPÄILLE SANON: Sori, meillä on täyttä.
Entä mitä sanot puhelimessa sille tilaajalle, joka haluaa palvelua ja joka on valmis siitä maksamaan silloin, kun ravintolassa on täyttä? - vanha täti
Ne ajat on olleet ja menneet kun portsari oli kuningas, ja silloin todellakin tipin määrä ratkaisi sen pääsikö yleensä ravintolaan sisään. Kuppila saattoi olla puolityhjäkin mutta ellet antanut sitä silloin 5 mk tippiä, sait kääntyä.
Onneksi tuollaiset ajat on jo ohi. Paitsi joidenkin mielikuvituksessa. - emalia82
oikea laitalinkki kirjoitti:
Kusipäitä olette, tippihuorat. Ikinä en tule tippaamaan ja jos ei tilaa löydy vien rahani toiseen ravintolaan. Jos riittävän moni tekee samoin, loppuu teiltä v-päiltä työt.
huh huh miten puhut!!!!!!!TIPPIHUORA!!!!!
- yleinen käytäntö
...että usein esim. firmojen korteilla liikkuvat pyytävät liittämään narikkamaksun ravintolalaskuun. Se on ihan yleinen ja täysin hyväksytty käytäntö. Moni toimii noin myös yksityisesti. Ravintola saa sitten tapella henkilöstönsä kanssa siitä, miten ylimääräinen tuotto jaetaan. Ei se ole asiakkaan ongelma. Jos lasku sisältää narikkamaksut ja tippiä, se on vaan nykyaikaa.
Huono palvelu noteerataan aina. Itse en vie vieraitani toista kertaa syömään paikkaan, jossa joku ruttuturpa odottaa lähes käsi ojossa tippiä, jonka olen jo kuitannut. Yksityisesti esim. lomamatkoilla maan tippikulttuurista riippuen, onko se veloitettu palvelumaksuna jo laskulla, saatan tehdä pienen pyöristyksen. Hyvästä palvelusta maksaa mielellään. Huonosta jättäisi mieluiten maksamatta. Mielenkiintoista on havaita, että saksalaiset eivät jätä missään maailmankolkassa killinkiäkään tippiä. Tuskin myöskään kotimaassaan.- taidakaan
saksalaisia kovin hyvin tuntea.
- ei voisi vähempää...
taidakaan kirjoitti:
saksalaisia kovin hyvin tuntea.
Ne on oikeasti pahinta pohjasakkaa, mitä maailmalla näkee. Kaikki, mikä ei ole liimattu tai naulattu hotellin tai ravintolan pöytään kiinni, katoaa niiden reppuihin. Olen ollut todistamassa lukuisia tapauksia. Saksalaisten röyhkeys on vailla vertaansa. Olen vieraillut saksalaisessa kodissa ja oppinut tuntemaan sitä sielunmaisemaa, joka ei kauheasti puhuttele.
Pahoittelen, jos osuin jotenkin arkaan kohtaan, mutta näkemäni perusteella yritän välttää lomamatkoillani niitä hotelleja, joissa tiedän asustavan saksalaisia. Sitä ylimielisyyttä ja oikeasti röyhkeyttä, kuten tuolla sanoin, ei kestä kukaan.
- tarjoilu sis. laskuun
Niissä maissa, joissa annetaan tippi, laskuun ei siälly tarjoilua. Meillä Suomessa tarjoilu sisältyy laskuun. Tippiä ei tarvitse antaa ellei aivan varta vasten halua pyöristää laskua hiukan ylöspäin. Monissa maissa pyritään pois tippikulttuurista, koska tipeistä ei makseta veroja ja siinä pyöritään harmaan talouden sektorilla. Kaikesta tulosta, myös tipeistä, tulisi maksaa normaali tulovero. Muuten ei yhteiskunta voi tuottaa palveluja, ja mennään banaanikulttuureihin, joissa tippailu onkin yleistä. Ei ole mitään syytä yrittää levittää tippikultuuria Suomeen.
- emalia82
Kerroppa mulle että missä lukee että suomessa tarjoilu sisältyy laskuu?????Ai että pitäis vielä tipeistä maksaa verojakin?????????Voi JUMAL.....TA sulla ei ole mitään käsitysta kuinka rankkaa ravintola työ on ja paljonko me tehdään töitä meidän duuni päivät on harvoin alle 10 tuntisia ja syödään jos ehditään,käydään vessassa jos ehtii.JA PALKAT HUONOT!!!!!! ...Kuunnellaan haukkimista ja vittuilua päivät pitkät,joskus joskus jopa on ollut fyysistä väkivaltaa...ÄLÄKÄ SANO ETTÄ SE ON AMMATIN VALINTA KYSYMYS!!!!KUKAS SUAKAAN SITTEN PIIKOISI?????????
- Arvaaja*
Jos arvaan, että itse olet ravintola-alalla, ja arvaan oikein, olet totaalisesti väärällä alalla. Yleensä mikään asiakaspalvelu ei sovi kaltaisellesi ääliölle. Siirry erämaahan.
- monesti jättänyt antamatta
Monesti olen jättänyt antamatta tippia, mielestäni se ei enää kuulu suomalaiseen ravintolakulttuuriin. Ja usein olen mennyt samaiseen ravintolaan uudelleen ja saanut ihan yhtä hyvää palvelua kuin ennenkin. Eipä ole ainakaan näissä paikoissa muisteltu pahalla sitä että ei ole ollut kolikoita mukana. Kenelläkään ei nykyään ole kolikoita mukana, kun kaikki maksavat korteilla. Enkä varmasti lähde sen takia automaatille, sitäpaitsi automaatilta ei saa kuin seteleitä ja mikään ravintola ei ole tähän päivään mennessä ollut niin loistava että olisin 20e antanut tippiä.
Lisäksi, tippi ei ole mikään automaatio, se pitää ansaita. Ja suurin osa tarjoilijoista ei ole niin ystävällisiä että sen ansaitsisivat. Ja lisäksi jos saan pöydän jostain reunasta puoliksi keittiöstä, niin en varmasti maksa tippiä. Tai jos ruoka on pahaa tai sen saamisessa kestää, ei tippiä. Jne...- Ammattilainen
Missähän se sanotaan, että tippi sisältyy laskuun Suomessa? Tarjoilu sisältyy, mutta samoin se sisältyy muissakin maissa. Ei siellä ensimmäiseksi olla pyytämässä rahaa asiakkaalta.
Tipin antaminen on todella hyvä tapa, ja sitä voi jättää myös kortilla maksaessa. Totuus on, että tipin jättänyt asiakas muistetaan. Kuten vaikka yökerhossa, jos jätät tippiä, jäät muistiin ja palvelu pelaa.
Siis hyvät suomalaiset, alkakaa opetella ulkomaalaisia tapoja! - Kosmopoliitti*
Ammattilainen kirjoitti:
Missähän se sanotaan, että tippi sisältyy laskuun Suomessa? Tarjoilu sisältyy, mutta samoin se sisältyy muissakin maissa. Ei siellä ensimmäiseksi olla pyytämässä rahaa asiakkaalta.
Tipin antaminen on todella hyvä tapa, ja sitä voi jättää myös kortilla maksaessa. Totuus on, että tipin jättänyt asiakas muistetaan. Kuten vaikka yökerhossa, jos jätät tippiä, jäät muistiin ja palvelu pelaa.
Siis hyvät suomalaiset, alkakaa opetella ulkomaalaisia tapoja!Tipin antaminen on harvoja ulkomaisia tapoja, joita ei pidä Suomessa alkaa matkia. Toinen on tinkiminen (kuten basaareissa).
Ravintola, jossa vaaditaan tai edes jonkinasteisesti "edellytetään" tippiä, muistetaan. Sinne ei missään nimessä mennä toista kertaa! - ja lisään
Kosmopoliitti* kirjoitti:
Tipin antaminen on harvoja ulkomaisia tapoja, joita ei pidä Suomessa alkaa matkia. Toinen on tinkiminen (kuten basaareissa).
Ravintola, jossa vaaditaan tai edes jonkinasteisesti "edellytetään" tippiä, muistetaan. Sinne ei missään nimessä mennä toista kertaa!että miksi suomalaisten pitää ottaa oppia ulkomailta (jotka jotenkin automaattisesti ovat samalla puolella keskenään, meitä vastaan ja oikeassa) eikä ulkomaalaisten suomalaisilta?
- ei muista se on varma
Ammattilainen kirjoitti:
Missähän se sanotaan, että tippi sisältyy laskuun Suomessa? Tarjoilu sisältyy, mutta samoin se sisältyy muissakin maissa. Ei siellä ensimmäiseksi olla pyytämässä rahaa asiakkaalta.
Tipin antaminen on todella hyvä tapa, ja sitä voi jättää myös kortilla maksaessa. Totuus on, että tipin jättänyt asiakas muistetaan. Kuten vaikka yökerhossa, jos jätät tippiä, jäät muistiin ja palvelu pelaa.
Siis hyvät suomalaiset, alkakaa opetella ulkomaalaisia tapoja!Eivät baari tai ravintola-alan työntekijät ole mitään superihmisiä, eivät he voi muistaa kaikkien satojen naamojen keskeltä sitä joka on joskus antanut tippiä. Tiedän koska olen kaupan kassalla ollut töissä ja asiakkaita on NIIIIIN paljon ettei yhdenkään naama jää mieleen. Vakkariasiakkaat on eri juttu, ne jää mieleen.
- ei muista ei
ei muista se on varma kirjoitti:
Eivät baari tai ravintola-alan työntekijät ole mitään superihmisiä, eivät he voi muistaa kaikkien satojen naamojen keskeltä sitä joka on joskus antanut tippiä. Tiedän koska olen kaupan kassalla ollut töissä ja asiakkaita on NIIIIIN paljon ettei yhdenkään naama jää mieleen. Vakkariasiakkaat on eri juttu, ne jää mieleen.
Veikkaanpa, että tämä on totta. Jos asiakas ei notku jossain joka ilta, ei häntä siellä muisteta, jätti tippiä tai ei. Suurin osa ei kuitenkaan jätä niin isoja tippejä, että sitä kukaan muistaisi. Parhaassa tapauksessa seuraavalla kerralla on vuorossa eri tarjoilijat, jotka ei ole kyseistä asiakasta nähneetkään.
Tippi ei ole suomalaisessa kulttuurissa automaatio, kuten se periaatteessa on ulkomailla, jossa muodostaa samalla osan henkilökunnan palkasta. Tippiä voi jokainen antaa halutessaan, ja mielestäni Suomessa se on merkki erityisen hyvästä palvelusta. En itse jätä tippiä joka kerta, jos tarjoilija kysyy monotonisesti "maistuiko ruoka". Ei se ole mitään erityisen hyvää palvelua, standardia vaan. Hyvä palvelu on tarjoilijan tai muun henkilökunnan asenteessa, se tulee läpi aidosta hymystä eikä opetelluista fraaseista.
Lisäksi hinnat on suomalaisessa ravintolakulttuurissa sen verran hintavia, että asiakkaan kannalta niissä tulee jo maksettua henkilökunnan palkkakin. Muutenkin koko tipin vaatimus on vähän höpö Suomessa. Emmehän me jätä tippiä hyvälle kassaneidille marketissa tai asiantuntevalle kenkämyyjälle, vaikka palvelu olisi kuinka onnistunutta. Miksi siis ravintolassa? Ravintolahenkilökunnan olisi parempi itse päästä automaattisen tipin vaatimisen ajattelusta eroon. - ihmisiä joilla
ei muista ei kirjoitti:
Veikkaanpa, että tämä on totta. Jos asiakas ei notku jossain joka ilta, ei häntä siellä muisteta, jätti tippiä tai ei. Suurin osa ei kuitenkaan jätä niin isoja tippejä, että sitä kukaan muistaisi. Parhaassa tapauksessa seuraavalla kerralla on vuorossa eri tarjoilijat, jotka ei ole kyseistä asiakasta nähneetkään.
Tippi ei ole suomalaisessa kulttuurissa automaatio, kuten se periaatteessa on ulkomailla, jossa muodostaa samalla osan henkilökunnan palkasta. Tippiä voi jokainen antaa halutessaan, ja mielestäni Suomessa se on merkki erityisen hyvästä palvelusta. En itse jätä tippiä joka kerta, jos tarjoilija kysyy monotonisesti "maistuiko ruoka". Ei se ole mitään erityisen hyvää palvelua, standardia vaan. Hyvä palvelu on tarjoilijan tai muun henkilökunnan asenteessa, se tulee läpi aidosta hymystä eikä opetelluista fraaseista.
Lisäksi hinnat on suomalaisessa ravintolakulttuurissa sen verran hintavia, että asiakkaan kannalta niissä tulee jo maksettua henkilökunnan palkkakin. Muutenkin koko tipin vaatimus on vähän höpö Suomessa. Emmehän me jätä tippiä hyvälle kassaneidille marketissa tai asiantuntevalle kenkämyyjälle, vaikka palvelu olisi kuinka onnistunutta. Miksi siis ravintolassa? Ravintolahenkilökunnan olisi parempi itse päästä automaattisen tipin vaatimisen ajattelusta eroon.on joissain ravintoloissa sellainen asema että heidät muistetaan. Mutta voin kertoa että kyseinen juttu vaatii sekä ihan vitusti rahaa että alituista notkumista siellä (samassa) baarissa. Ei köyhän kannata alkaa tippaamaan siksi että muistettaisiin seuraavana iltana. Mutta jos alkuillasta tippaa jotain baarimikkoa niin voi olla että kun loppuillasta on kaljatiskillä jono kauheimmillaan niin oma tuoppi tulee yleensä nopsemmin, mutta ei se mikään sääntö ole.
- sama ulina
Saahan se henkilökunta järjestellä asiakkaansa mihin järjestykseen haluaa, mutta vaihda alaa tai asuinmaata, mikäli tipeillä aioit elää, se kun ei ole osa suomalaista palvelukulttuuria. Tippiä voi toki antaa, jos asiakas näin haluaa, palvelun taas tulee pelata aina. Se jos mikä ei ole mikään selitys, että naama rutussa on oltu _palkallisessa_ palveluammatissa koko ilta kun ei ole annettu (täysin ansaitsematonta) tippiä.
- Pk-yrittäjä
Olet varmaan huomannut että Suomeenkin on iskenyt tavallista syvempi laskukausi, jopa lamasta puhutaan. Tietyillä aloilla on alkanut jo "pudotuspelit"...heikoimmat menevät nurin. Ravintola-ala kuuluu niihin aloihin jossa laskukausi näkyy ensimmäisenä.
Voinet kuvitella kuinka ravintolan omistaja suhtautuu henkilökuntaansa joka "vonkaa" tippiä asiakkailta, tai niinkuin eräs tuolla mainitsi, jopa valikoi asiakkaita tippien mukaan ja tällä tavalla edesauttaa asiakaskatoa...kenkäähän siinä tulee. Yritäppä siinä sitten hankkiutua töihin toiseen ravintolaan tuhansien muiden kaltaistesi tavoin, kun referenssisi ovat edelliseltä työnantajalta mitä ovat.
Jos itse havaitsen ravintolassa käydessäni tai pöytää tilatessani jonkinlaista "syrjintää" johtuen siitä etten ole antanut jollekin nirppanokalle tai töykeälle portsarille tippiä edellisellä kerralla, reklamoin välittömästi siitä paikan esimiehelle/omistajalle, enkä käytä kyseisen ravintolan palveluja enää.
Tippikulttuuri kuuluu ja on kuulunut Suomeen ainoastaan, mikäli asiakas on saanut erityisen erinomaista palvelua ja on oma-aloitteisesti halukas siitä maksamaan palvelun suorittajalle. On ikävä nähdä että Suomessa, etenkin nuorten tarjoilijoiden ja portsareiden keskuuteen on syntynyt käsitys että tipit jollaintavalla kuuluisi heille automaattisesti ja että ne olisivat jonkinlainen palkanlisä.- Väliinjättäjä
Ja tuon aloittajamoukan ääliökirjoitus on saanut minut jo nyt vähentämään ravintolassakäyntini minimiin. Se ei ole edes vaikeaa, sillä aloittajan kaltaisten ammattitaidottomien ravintola"työntekijä"junttien osaamattomuudesta ja sivistymättömyydestä johtuen useimpien ravintoloiden laatu ja palvelu on jo niin ala-arvoista, että samalla rahalla saa luksusaterian kotonaan omalla korkealla ruoanlaittotaidolla valmistettuna.
Kehotan muitakin jättämään ravintoloissa käynnit väliin! - ja lisäksi
Tarjoilijoille tiedoksi että mikäli ruoka on oikein hyvää ja asiakas antaa tippiä ja pyytää antamaan sen kokille hyvästä suorituksesta niin sitä EI laiteta omaan taskuun. Olet ainoastaan kantanut ruoan pöytään, et ole hymyillyt etkä edes ole aidosti toivottanut hyvää rukahalua tms. Mikä saa tarjoilijan kuvittelemaan että asiakkaan antama tippi olisi hänelle? Ja mikä siinä on että usimmat asiakkaat maassamme vieläkin antavat tippiä tarjoilijalle saatuaan maittavan aterian? Ei tarjoilija sitä ole valmistanut tai edes mitenkään edesauttanut sen valmistuksessa, hyvä että on saanut annoksen edes lämpimänä pöytään.
- lphteliastamuistaa
ja lisäksi kirjoitti:
Tarjoilijoille tiedoksi että mikäli ruoka on oikein hyvää ja asiakas antaa tippiä ja pyytää antamaan sen kokille hyvästä suorituksesta niin sitä EI laiteta omaan taskuun. Olet ainoastaan kantanut ruoan pöytään, et ole hymyillyt etkä edes ole aidosti toivottanut hyvää rukahalua tms. Mikä saa tarjoilijan kuvittelemaan että asiakkaan antama tippi olisi hänelle? Ja mikä siinä on että usimmat asiakkaat maassamme vieläkin antavat tippiä tarjoilijalle saatuaan maittavan aterian? Ei tarjoilija sitä ole valmistanut tai edes mitenkään edesauttanut sen valmistuksessa, hyvä että on saanut annoksen edes lämpimänä pöytään.
Ihan tiedoksi vain:
Suomalaisissa ravintoloissa pääsääntöisesti kaikki illan aikana kertyneet tipit jaetaan salihenkilökunnan (sekä usein) kokkien kesken. Eli, jos saat neiti X:ltä upeaa palvelua ja päätät tipata häntä vaikkapa 20e, ja ravintolassa on salissa ja keittiössä 7 ihmistä sinä iltana vuorossa, päätyy Neiti X:n taskuun n. 3 euroa. Verottomana totta kai.
Sen sijaan, jos haluat tipata nimen omaan tarjoiljatartasi, voit jättää setelin esim. lautasen alle niin että vain sen kulma pilkottaa ja lähtiessä todeta, että "se on sulle". Tämän jälkeen tarjoilijatar saa tehdä itsenäisen päätöksen jakaako kiltisti setelin työkavereidensa kanssa (mitä et ollut tarkoittanut), vai pistääkö liukkaasti taskuun ja ostaa kaksi pulloa viiniä sinun rahoillasi Alkosta.
Suomalaiseen ravintolakulttuuriin ei perinteisesti ole kuulunut juomarahan jättäminen automaattisesti, toisin kuin monessa muussa maassa. Sen sijaan on aina ollut kohteliasta muistaa erinomaisesta palvelusta tipillä. Itse tippaan systemaattisesti 5%, hyvästä palvelusta 10% ja erikoisen hyvästä 15% laskun loppusummasta. - yritä
lphteliastamuistaa kirjoitti:
Ihan tiedoksi vain:
Suomalaisissa ravintoloissa pääsääntöisesti kaikki illan aikana kertyneet tipit jaetaan salihenkilökunnan (sekä usein) kokkien kesken. Eli, jos saat neiti X:ltä upeaa palvelua ja päätät tipata häntä vaikkapa 20e, ja ravintolassa on salissa ja keittiössä 7 ihmistä sinä iltana vuorossa, päätyy Neiti X:n taskuun n. 3 euroa. Verottomana totta kai.
Sen sijaan, jos haluat tipata nimen omaan tarjoiljatartasi, voit jättää setelin esim. lautasen alle niin että vain sen kulma pilkottaa ja lähtiessä todeta, että "se on sulle". Tämän jälkeen tarjoilijatar saa tehdä itsenäisen päätöksen jakaako kiltisti setelin työkavereidensa kanssa (mitä et ollut tarkoittanut), vai pistääkö liukkaasti taskuun ja ostaa kaksi pulloa viiniä sinun rahoillasi Alkosta.
Suomalaiseen ravintolakulttuuriin ei perinteisesti ole kuulunut juomarahan jättäminen automaattisesti, toisin kuin monessa muussa maassa. Sen sijaan on aina ollut kohteliasta muistaa erinomaisesta palvelusta tipillä. Itse tippaan systemaattisesti 5%, hyvästä palvelusta 10% ja erikoisen hyvästä 15% laskun loppusummasta.taas tuota epätoivoista ristiretkeäsi tippien puolesta! Emme maksa!
- sinä sitten
tippiä vaate myyjälle. Tai mummosi hoitajalle vanhainkodissa. Niin ja verovirkailijalle. Minkä ihmeen takia vain tarjoilijoille tarvitsisi tippiä antaa, eikä kaikille, jotka ovat palvelualalla? Usein vielä ravintolahenkilökunta on lopen kylläsyneitä hommiinsa ja silleen............vaadi enemmän palkkaa, niin kun muutikn ammattilaiset.
- näitä löytyy
Älytöntä ja varsin lapsellista - ammattikunnan tasoa kuvaavaa (?) - tämä portsarien ja tarjoilijoiden tippien perään huutaminen.
- missä asiakkaat
valikoidaan tippien mukaan.
- Kyy
Kiitos on kiva juttu, ja tippikin, mutta
http://vero.fi/default.asp?path=5,40,87&article=3616&domain=VERO_MAIN
Harva siihen kuitenkaan lähtee.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1323837- 851895
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151761Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541412Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1271301Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi371279VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu971260- 701156
- 691033
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k103999