Rakensin vanhan saunankiukaan päälle kopin, elikä poistin kiukaan välipojan/tulipesän yläosan ja tilalle paksu rautaverkko, sitten kivet takaisin, sen jälkeen tein päälle pelistä kopin mihin rimoista ja kananverkosta hyllyt ja vielä rasva allas mihin valuu rasvat ja suolavedet jos ne valuu kivien päälle tulee kitkerä maku, tässä kuvia savustamosta millä savustan kaloja ja lihaa:
http://www.aijaa.com/v.php?i=3127118.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=3127120.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=3127155.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=3127159.jpg
Savustamo vanhasta kiukaasta
9
13035
Vastaukset
- silakansavustaja
Savustimen toimintaperiaate on vanha ja hyväksi havaittu. Tosin kiireisille miehille malli ei sovi.
Länsirannikon ammattikalastajien savustin oli samanlainen,tosin tulisija oli muurattu ja koppi puusta. Niissä on myös ylhäällä seinämässä n. 100x400 räppänä lämmönsäätelyä varten. Vierestä katsellen ja ilman lämpömittareita arvelen kivien lämpötilan olleen alle 100 astetta. Värin ja maun kala sai tulisijassa poltetusta kuorettomasta lepästä,ne eivät olleet halkoja vaan paremminkin tikkuja.Kaksi tikkua ristissä kuvailisi kaiketi tuota vaihetta parhaiten. Kokonaisaikaa savustukseen kului kolmisen tuntia,kalat olivat isoa ahventa,siikaa ja turskaa.
Extraa saat savustimestasi irti "lisälaitteilla".
Suuren kalan voit savustaa selkäpuoli alaspäin tekemällä VVVVV-mallisen ritilän. Tuollainen ritilä on tekemisen vaivan väärtti,uskot kun maistat!!
Savustimen ylimmän ritilän sivukannattimiin voi loveta kolot silakkarimaa varten. Kolon mentävään
rimaan lyödään nauloja siten,että ne tulevat läpi.Nauloihin ripustetaan silakoita roikkumaan joko painamalla naula niskaan tai silmistä läpi,sitten rima nostetaan hahloihinsa,seuraavaksi toinen rima jne. Ylävarvi riittänee ahkerallekin silakansyöjälle. Jos joku nyt ei pidä silakasta niin voin vakuuttaa näin savustetun olevan ihan toista tavaraa kuin marketin muoviin kääritty mössö.
Olen usein joutunut vastentahtoisesti kehumaan huolimattomasti savustettua kalaa.Eihän sitä nyt sovi tarjottua moittiakkaan. Monesti kala maistuu kitkerältä,yleisin syy siihen on itse hakattujen leppälastujen kuori.Lepän kuori,samoin katajan tekee kitkeryyttä. Jos joku tykkää katajan aromista kalassa,sitä ei pitäisi yrittää saada aikaisiksi neulasilla,kuorella ja erityisesti marjat pitäisi poistaa. Katajakin pitäisi lastuta kuoritusta puusta.
Ammattikalastajat suolasivat kalansa jälkikäteen suolavedessä. Resepti oli tällainen; Vettä keitettiin reilusti,suolaa lisättiin niin että peruna kellui pinnalla. Se on sopiva määrä.Kala otettiin kuumana savustimesta,laitettiin suolaveteen ja käännettiin. Otettiin pois. Toimitus kesti sen 15 sekuntia. Savuahven suolautuu tuossa ajassa tasaisesti läpi, JOS vesi on kuumaa. Viisikymmenasteisella vedellä suolaus ei enää onnistu näin.Tällä palstalla moni on kirjoittanut tätä suolaustapaa vastaan,kalasta tulee kuulemma vetistä. Niin siitä tuleekin jos jäähtynyttä kalaa liotellaan vartti haaleassa vedessä. Sinunkin savustimesi kolmanneksi lisälaitteeksi sopisi kaasukeitin ja suuri pesuvati.Tämän suolaustavan etu on mielestäni tuloksen lisäksi se,ettei tarvitse mietiskellä suolaus-aikoja.
Yleisin savustusvirhe on liika lämpö. Kun ahvenelta hikoaa kainalo,se vilkuttaa.Uintievä nousee pystyyn ja sillä se ilmoittaa löylyä olevan liikaa. Kun niskapuolen suomut nousevat pystyyn,silloin lämpöä on ollut jo pirusti liikaa.Kalasta tulee kuiva mikä näkyy siinä,ettei liha irtoa nahkasta.
Olet nähnyt vaivaa ja tehnyt savustimen,jolla homma onnistuu. Tuolla periaatteella toimivan savustimen hommaisin minäkin,ellen asuisi kerrostalossa. Kun savustelet,pyydä mukaan ja tarjoa maistiaisia niille honkkarin kenkälaatikolla savusteleville. Tuota tieto/taitoa kannattaa levittää.- *Kyläseppä
Kyllä se yläosa oli aikoinaan puuta mutta kolmisen vuotta kun olin savustellut niin kerran ylikypsää kylkeä kun savustin ja olin jo lihat pois ottanut niin syttyi puu pömpeli palamaan ja Akka perkele sai hepulin että se savustus loppuu kun kohta palaa koko tontti niin sen vuoksi tein nyt pellistä, puupömpelissä sai kyllä lämmön nousemaan helpolla 100 asteeseen etenkin lihaa savustaessa pitää se saadakin sinne mutta kun 66 asteinen kala on kypsä niin tää peltipönttö on siinä nyt hyvä ja se on tosi ei ole hätäsen pojan peli juuri kun savustin kirjolohia niin melkeen 2 tuntia meni ja lämpö pöntössä nousi vaan noin 75 asteeseen muta kypsiä olivat ja sairaan hyviä eikä liian kuivia, mutamalle kaverille annoin niitä ja nyt on tilattu jouluksi 20 eli pönttö täyteen ja kyllä meinaan kinkun vielä jouluksi savustaa mutta jos on pakkasta paljon ja tuulee niin voi olla että pitää jokin vanha täkki heittää pöntön päälle että saa lämmön ylös, käytän aina dikitaalista lihalämpömittaria savustaessa niin se kyllä kertoo milloin savustettava tuote on kypsä ja tässä ei ole palamisen vaaraa kun lämpee niin hitaasti vaikka pesän lyö täyteen leppä klapeja ja kun pöntön yläreunassa on suljettava ritilä ja kiukaassa säädettävä tuhkaluukku niin saa vedon säädettyä hyvin
- Anonyymi
Nam 😋 ja kiitos, että muistutit, kuinka isäni opetti minua savustamaan kalaa. En ois enää muistanu tuota kalan kypsyyden "mittaamista".
- yläritilässä kärventyy, alh...
ylimmän ritilän kaloista tulee savustettuja, muut jäävät hailakoiksi. paljon kalaa savustaneena tiedän tuon, itsellä nykyään kiertoilmauunista tehty savustin ja tulee tasaista laatua.
- *Kyläseppä
Kun kirjoitin tämän jutun että vanhasta saunankiukaasta savustin niin olin varma että kyllä joku laitaa paremmaksi ja nyt se löyty.
No paljon savustanut on suhteelinen käsite mutta minä olen 40 vuotta savustellut ja ka joinkinmoisen taidon siinä homassa osaan.
se on tosi että ylämmäiset hyviä ja loput jotan muuta jos teet savustamisen väärin, kun savustamisessa on kolme vaihetta, kuivaus, savustus ja kypsennys, ja tämä nyky tekniikka auttaa lohien savustamisessa kun laitan johdollisen lihalämpömittarin ylimmässä tasossa olevaan kalaan ja myös alimassa tasossa kalaan ja kala on kypsä kun sen lihan lämpö on 66 astetta ja se vielä kun savustimessa on lämpömittari en päästä savustimen sisälämpöä yli 80 astetta ja se vielä yritän savustaa saman painoisia kaloja, kerran on käynyt niin että alimaiset kypsyivät nopeemmin kun ylimmäiset mutta otin kaksi ailimmaita pois ja 10 min ja loput pois mutta esim Muikut ja Silakka laitan roikkumaan ja vaan kahteen kerokseen, kyllä siitäkin kuva pitää ottaa ja laitaa nettiin - * Uroskokki
Tässä kuva kun jouluna 10 kirjolohta savustin, kaikki yhtä mustia ja yhtä maukkaita, se miksi ovat mustia johtuu siitä kun en anna kalan kuivua (jos antaisin olisivat kullan värisiä ja kuivia halkoja) nyt tosi meheviä ja suolattu karkeala suolalla päälle ja sisään ripottaen 6 tuntia ennen savustusta, tässä osoite kuvaan:
http://www.aijaa.com/v.php?i=3275740.jpg - syömäkelvotonta
* Uroskokki kirjoitti:
Tässä kuva kun jouluna 10 kirjolohta savustin, kaikki yhtä mustia ja yhtä maukkaita, se miksi ovat mustia johtuu siitä kun en anna kalan kuivua (jos antaisin olisivat kullan värisiä ja kuivia halkoja) nyt tosi meheviä ja suolattu karkeala suolalla päälle ja sisään ripottaen 6 tuntia ennen savustusta, tässä osoite kuvaan:
http://www.aijaa.com/v.php?i=3275740.jpgtuo on polttamista ei savustamista, jotain roskia liekillä polttanut uunissasi, tietysti nopeasti mustuu..toinen huonon savustajan tapa on sokerin lisäys puruun. voi kamalaa.en antais omia kaloja pilata, kehtaatkin vielä kuvia netissä näytellä.
vähän sulle raukalle neuvoja; laita tuonkokoiset kalat noin 10% suolaveteen yöksi. pieni viilto paksumpaan kohtaan..
aikoinaan, esim. 1998 savustin 3000 kg pelkästään siikaa.. - *Kyläseppä
syömäkelvotonta kirjoitti:
tuo on polttamista ei savustamista, jotain roskia liekillä polttanut uunissasi, tietysti nopeasti mustuu..toinen huonon savustajan tapa on sokerin lisäys puruun. voi kamalaa.en antais omia kaloja pilata, kehtaatkin vielä kuvia netissä näytellä.
vähän sulle raukalle neuvoja; laita tuonkokoiset kalat noin 10% suolaveteen yöksi. pieni viilto paksumpaan kohtaan..
aikoinaan, esim. 1998 savustin 3000 kg pelkästään siikaa..Vai hyi saatana, ei voi kun hymyillä, kuvassa oli 10 kirjolohta ja käikki syöty ja hyviä oli, ja liekit poltaneet kalat, kyllä kiukaassa on niin paljon kiviä että vaikka kumoisen roihun pesää laittaa ei liekit näy kivien yläpuolella ja sokerin laitan kahvikupiin, anna email niin saat ainakin 10 viestiä eri ihmisiltä miltä mustat kirjolohet maistuvat
- mr.body891
Miten rakennan vanhasta saunan kiukaasta hyvän savustimen?? :)
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S606174- 1003202
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.252496- 212138
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3531779- 271656
- 251410
Suomessa oikeistohallitus vallassa: nälkäiset lapset hakevat jo Punaiselta ristiltä ruoka-apua
Sosiaaliturvaleikkaukset ovat lisänneet asiointia ruoka-avussa. Kyllä tämän maan tilanne on surkea, kun lapset näkevät n2241394- 491342
- 291312