Guatemalan

TiVa

kiertomatkalla käyneet haloo. Olen itse menossa maaliskuussa ja kaikki vinkit ja tiedot kiinnostaa. Jos joku reissun tehnyt ei syystä tai toisesta halua keskustella näin julkisesti, niin saa minut sitten muutenkin kiinni. Etukäteen kiitos.

6

1517

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turvallisuustilanteet

      mitkä maassa vallitsee? Älä vedä hernettä nokkaa, mutta tämä on muidenkin ko. maassa matkustajien hyvä tietää. Juuri tuossa kuukausi sitten laittoivat bussilastillisen väkeä kylmäksi, mukana hollantilainen turisti.

      Matkustustiedotteet, 2.12.2008
      Guatemala: matkustustiedote
      Guatemala: Turisteihin kohdistuva rikollisuus kasvussa. Teitse liikkuminen voi olla vaarallista. Yksin matkustamista ei suositella.

      Suomen suurlähetystö
      Managua

      Myrskykausi Guatemalassa jatkuu marraskuun loppupuolelle asti, tilannetta kannattaa seurata tiedotusvälineistä.

      Guatemala Cityn keskustaa - erityisesti Zona 1, historiallinen keskusta, bussiasemat ja markkinat - tulisi välttää öiseen aikaan. Myös Zonat 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 18 ovat vaarallisia. Pimeällä on syytä olla erityisen varovainen missä päin kaupunkia tahansa. Jalkaisin liikkuminen on hyvin riskialtista.

      Turvallisempia alueita kaupungissa ovat Zonat 9, 10 ja 13, mutta myös nillä alueilla on hyvä noudattaa varovaisuutta ja jättää kaikki arvoesineet majapaikkaan. Kyseisillä Zonilla sijaitsevat kaupungin paremmat hotellit , mistä syystä lentokentältä hotelleihin kulkevat matkailijat ovat erityisesti ryöstäjien kiikarissa. Lentokentälle saavuttaessa on turvallisinta varata taksi etukäteen. Lähes kaikki hotellit tarjoavat kyseisen palvelun. Taksin ottaminen lentokentältä ei ole turvallista.

      Turvallisuustilanne on huonontunut myös matkailijoiden suosimassa Antiguan kaupungissa, eikä sen ympäristössä ole suositeltavaa liikkua yksin. Kaupungissa on raportoitu ryöstöjä keskusta-alueella myös päiväsaikaan.

      Lisääntyneen rikollisuuden vuoksi matkailijoita kehotetaan välttämään yksin matkustamista ja matkustamista öiseen aikaan.

      Meressä uidessa tulee olla erittäin varovainen, koska voimakkaat merivirrat Tyynenmeren rannikolla voivat olla arvaamattomia. Vaarallisilla rannoilla on harvoin uimavalvojia tai varoitusmerkkejä. Turistien tulisi välttää syrjäisiä rantoja hämärän jälkeen.

      Nähtävyyksiin on turvallisinta tutustua ryhmässä, virallisen oppaan johdolla. Kiipeilijät ja vaeltajat ovat usein joutuneet väkivallan kohteiksi syrjäisillä alueilla, esimerkiksi Pacaya-tulivuorella. Ns. turistipoliisin käyttöönotto on hieman parantanut tilannetta.

      Guatemalassa on ajoittain mielenosoituksia ja lakkoja, ja matkailijoiden kannattaa välttää kyseisiä tapahtumia. Paikallisista uutisista, lehdistä tai hotellin henkilökunnalta saa tietoa lakoista ja mielenosoituksista. Laajemmat mielenosoitukset ja tiesulut ovat ajoittain vaikeuttaneet auto-, bussi- ja lentoliikennettä maassa.


      Rikollisuus
      Väkivaltainen rikollisuus on vakava ongelma koko maassa. Myös turistit ovat joutuneet mm. murhien ja raiskausten uhreiksi. Turistit voivat joutua aseellisesti ryöstetyiksi missä päin maata tahansa.

      Guatemala Cityssä ja sen ympäristössä tapahtuu päivittäin useita murhia. Monet näistä liittyvät paikallisten jengien ja huumekauppiaiden keskinäisiin välienselvittelyihin, mutta jossain tapauksissa myös viattomat sivulliset ovat kuolleet tai haavoittuneet ammuskelussa.

      Teitse matkustaessa, busseissa ja turistialueilla on myös syytä erityiseen varovaisuuteen. Yksin matkustamista tulee välttää. Raiskaukset ja autokaappaukset ovat mahdollisia. Yleisimmin matkailijoita ryöstetään tavallisissa reittibusseissa Guatemala Cityn ja Antiguan sekä Antiguan ja Panajachelin välisillä osuuksilla. Busseja ja henkilöautoja ryöstetään paljon liikennöidyillä pääväylillä myös keskellä päivää. Naispuoliset matkustajat voivat joutua raiskatuiksi näissä ryöstötilanteissa.

      Tietojen mukaan myös poliisiksi tekeytyneet rikolliset ovat syyllistyneet ryöstöihin ja raiskauksiin.

      Ulkona liikuttaessa passi, rahat, arvoesineet kuten aurinkolasit, kamera, kello ja korut, on syytä pitää piilossa. Valuutanvaihto kadulla ei ole suositeltavaa.


      Liikenne
      Tiet ovat melko hyväkuntoisia suurimpien turistikeskusten välillä, mutta syrjäisemmillä alueilla huonompia. Paikalliset eivät aina noudata liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia. Paikalliset bussit eivät ole kovinkaan luotettavia ja joutuvat usein liikenneonnettomuuksiin. Liikenneonnettomuudet ovat tavallinen kuolinsyy Guatemalassa, ja liikenteessä liikkuvan tulee aina olla varovainen ja noudattaa liikennesääntöjä. Kansainvälisen ajokortin hankkiminen on suositeltavaa. Paikalliset bussi- ja lentoyhtiöt ovat harvoin vakuutettuja ja onnettomuuden sattuessa korvauksia voi olla vaikea saada.

      Ulkomaalaisilla rekisterikilvillä varustetut autot ja tilataksit ovat usein joutuneet aseellisten ryöstöjen kohteiksi. Tilatakseja ja turistibusseja on pysäytetty ja ryöstetty jopa päiväsaikaan ja pääteillä. Teitse liikkuminen Guatemalassa voi olla vaarallista, erityisesti lähellä El Salvadorin ja Belizen rajoja. Reittiä Panajacheliin Patzunin kautta ei kannata ajaa korkean ryöstötodennäköisyyden takia. Myös Cocalesin ja San Lucas Tolimanin välisellä tieosuudella on tapahtunut ryöstöjä. Tikalin raunioille johtavalla tiellä Floresissa on niin ikään ryöstetty autoilijoita. Ajaessa on syytä pitää ovet lukossa ja ikkunat suljettuina. Mikäli mahdollista, ryhmässä ajaminen on turvallisempaa.


      Luonnonolot
      Neljä Guatemalan tulivuorista on aktiivisia: Pacaya, Fuego, Santiaguito ja Tacaná. Näistä Pacayan, Fuegon ja Santiaguiton alueilla on voimassa keltainen varoitus ja niiden läheisyydessä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Muille tulivuorille kannattaa kiivetä ainoastaan opastetussa ryhmässä. Matkailijoiden, jotka suunnittelevat kiipeämistä tulivuorelle, on oltava tietoisia riskeistä ja mahdollisista purkauksista.

      Tulvat, hurrikaanit ja maanvieremät ovat mahdollisia sadekaudella touko-lokakuussa. Myös maanjäristysten riski on olemassa. Matkailijoiden tulisikin seurata sääennusteita ja huomioida ennusteet lomaa suunnitellessa. Tietoja luonnonkatastrofeista saa uutislähetyksistä ja lehdistä.


      Terveydenhoito
      Guatemalassa ilmenee ajoittain hyttysten levittämää denguekuumetta Esquintlan, Zacapan ja Petenin alueilla sekä Tyynen valtameren rannikolla. Maassa on myös mahdollista sairastua malariaan, joten on tärkeää suojautua hyttysiltä peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja hyönteiskarkotteilla.

      Julkiset terveydenhoitopalvelut eivät useinkaan ole korkeatasoisia, siksi suositellaan yksityisten terveyspalvelujen käyttämistä, mikäli mahdollista. On tärkeää, että matkavakuutus korvaa mahdollisen sairauden hoitokustannukset.


      Hyvä tietää
      Ulkomaille matkustava on velvollinen noudattamaan kyseisen maan lakeja ja sääntöjä; rikkomuksista seuraavat rangaistukset saattavat olla ankaria. Huumeiden hallussapidosta, käytöstä tai myynnistä rangaistuksena ovat Guatemalassa sakot ja vankilatuomio. Huumeiden käytöstä voi saada jopa 15 vuotta ja myynnistä jopa 20 vuotta vankeutta.

      Paikalliset eivät välttämättä pidä valokuvauksesta, etenkään, jos turistit valokuvaavat lapsia. Kannattaa aina kysyä lupa ennen valokuvan ottamista.

      Ulkomaalaisten epäillään joskus haluavan kidnapata lapsia myytäviksi, minkä takia vieraiden lasten kanssa keskustellessa tulee olla erittäin varovainen. Väärinkäsitykset ovat joissain tapauksissa johtaneet päällekarkauksiin ikävin seurauksin.

      Guatemalan turismiviranomaisilta (INGUAT) voi saada lisätietoa turvallisuustilanteesta ja apua, puh: 1 801 464 8282 virka-aikaan ja muina aikoina 1 801 2321 2800.

      Voimassa oleva passi (voimassaoloaikaa jäljellä vielä vähintään 6 kk) on oltava mukana, jotta maahantulo sallitaan. Suomalainen turisti saa oleskella Guatemalassa 90 päivää ilman viisumia. Tätä pidempään oleskeluun on anottava lupa maan viranomaisilta. Matkavakuutus, jossa on kattava sairausturva, on suositeltava. On myös hyvä pitää mukana kopioita passista ja lentolipuista.

      Suurlähettiläs on akkreiditoitu Managuasta (Nicaragua):

      Suomen suurlähetystö Managua
      Embajada de Finlandia
      Edificio El Centro, 2º piso
      de la Rotonda Güegüense 600m al sur
      Avenida Naciones Unidas
      Managua
      Nicaragua

      puhelinnumero virka-aikana: (505) 278 1216, 278 1218
      päivystysnumero: 358 9 1605 5551 (päivystys hoidetaan Suomessa)
      faksinumero: (505) 278 2840
      sähköpostiosoite: [email protected]
      verkkosivut: www.finlandia.org.ni
      aikaero Suomeen: -8 tuntia

      • lähdössä

        Olisin kiinnostunut, onko kukaan ollut Guatemalaan järjestetyllä valmis-kiertomatkalla? Onko silloin sattunut jotain näin ikävää, mitä Suomen suurlähetystö tiedotteessaan kertoo?


      • Siellä oltiin!!! :)
        lähdössä kirjoitti:

        Olisin kiinnostunut, onko kukaan ollut Guatemalaan järjestetyllä valmis-kiertomatkalla? Onko silloin sattunut jotain näin ikävää, mitä Suomen suurlähetystö tiedotteessaan kertoo?

        Mahtava matka Aurinkomatkojen järjestämänä. Eipä kyllä mitään turvallisuusuhkia tullut eteen, tietenkin maalaisjärki käyttöön -iltapimeällähän ei ole mikään pakko etsiytyä juuri niille syrjäisimiille kujille...

        Onko jotain erityistä, josta haluaisit tietoja?


      • TiVa
        Siellä oltiin!!! :) kirjoitti:

        Mahtava matka Aurinkomatkojen järjestämänä. Eipä kyllä mitään turvallisuusuhkia tullut eteen, tietenkin maalaisjärki käyttöön -iltapimeällähän ei ole mikään pakko etsiytyä juuri niille syrjäisimiille kujille...

        Onko jotain erityistä, josta haluaisit tietoja?

        Kiitos heti vastauksestasi, oli usko jo loppua, sillä kyselyni asiasta on jo toinen. Ensimmäinen lauseesi taitaa kertoa kaiken? Itse jonkin verran maailmaa kiertäneenä odotan reissua mielenkiinnolla (no kuukauden päivät ja eikun menoksi). Moni asia kiinnostaa, mutta ekaks: Mitä mukanasi viemää esinettä ilman et olisi reissussa tullut toimeen? Oliko Guatemalan ylänköalueella käyttöä/tarvetta vahvemmille/villaisille vaatteille? Vaivasko hyttyset tai muut ötökät? Olin edellisenä keväänä Vietnamissa ja tykkäsin paikallisesta ruoasta todella paljon. Miten gurmeenautinnot siellä?

        Kiitos etukäteen. Jos haluat, niin saa minut muutenkin kiinni kuin tältä yleiseltä palstalta, mutta ihan miten sinulle sopii.


      • Perdone
        TiVa kirjoitti:

        Kiitos heti vastauksestasi, oli usko jo loppua, sillä kyselyni asiasta on jo toinen. Ensimmäinen lauseesi taitaa kertoa kaiken? Itse jonkin verran maailmaa kiertäneenä odotan reissua mielenkiinnolla (no kuukauden päivät ja eikun menoksi). Moni asia kiinnostaa, mutta ekaks: Mitä mukanasi viemää esinettä ilman et olisi reissussa tullut toimeen? Oliko Guatemalan ylänköalueella käyttöä/tarvetta vahvemmille/villaisille vaatteille? Vaivasko hyttyset tai muut ötökät? Olin edellisenä keväänä Vietnamissa ja tykkäsin paikallisesta ruoasta todella paljon. Miten gurmeenautinnot siellä?

        Kiitos etukäteen. Jos haluat, niin saa minut muutenkin kiinni kuin tältä yleiseltä palstalta, mutta ihan miten sinulle sopii.

        tarvitset siellä ylänköalueella iltaisin ja öisin. Esimerkiksi Coban on korkealla ja viileää on aamuyöstä. Muualla pärjää ihan hyvin vaikka teltassa, kokemuksen mukaan


      • Perdone
        TiVa kirjoitti:

        Kiitos heti vastauksestasi, oli usko jo loppua, sillä kyselyni asiasta on jo toinen. Ensimmäinen lauseesi taitaa kertoa kaiken? Itse jonkin verran maailmaa kiertäneenä odotan reissua mielenkiinnolla (no kuukauden päivät ja eikun menoksi). Moni asia kiinnostaa, mutta ekaks: Mitä mukanasi viemää esinettä ilman et olisi reissussa tullut toimeen? Oliko Guatemalan ylänköalueella käyttöä/tarvetta vahvemmille/villaisille vaatteille? Vaivasko hyttyset tai muut ötökät? Olin edellisenä keväänä Vietnamissa ja tykkäsin paikallisesta ruoasta todella paljon. Miten gurmeenautinnot siellä?

        Kiitos etukäteen. Jos haluat, niin saa minut muutenkin kiinni kuin tältä yleiseltä palstalta, mutta ihan miten sinulle sopii.

        Ötököitä ei oikeastaan ole kuin jokien varsilla ja ihan viidakossa tullut vastaani. Ruoka on minun mielestäni ihan siedettävää, mutta ei mitenkään gourmee-tasoista. Linkkuveitsi(teltta-osiollla).
        Ja pikku valaisin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      422
      1816
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      185
      1461
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      108
      1402
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      144
      1341
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      970
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      956
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      119
      913
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      93
      900
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      886
    Aihe