BORDERCOLLIE

Hundfani

Oon 14v tyttö ja oon keväällä saamassa ekan koiran.. vanhemmat haluu ottaa välttämättä bordercollie uroksen. Mä oon lukenua ivan törkeesti koirista, mut mulla ei oo käytännönkokemusta. Bordercolliethan on semmosii että niille pitää järjestää paljo aktiviteetteja. Olis kiva kuulla kokemuksia bordercollieista ja kaikki aktiviteetti- ideat on TODELLA hyödyllisiä. Mä haluan kerätä mahdollisimman paljon tietoa ja oon valmis tekemään työtä tän koiran kaa..

4

2657

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • brighteyes

      Onkohan mikä syynä että border collien haluatte välttämättä? Onko koira omasi ja voitko todellakin verottaa omasta vapaa-ajastasi sen 1-2 tuntia pelkästään koiran kanssa peuhaamiseen ulkona/sisällä? Noh, kuitenkin.

      Meidän pennelille on erittäin hyvin toiminut pullot (0,5 l ja 1,5 l) joiden sisällä nameja joita se sitten yrittää saada pois, tämän käyttö vaatii hermoja omistajalta, että jaksaako kuunnella sitä kolinaa mikä syntyy. Toinen on sitten tyhjään maitopurkkiin tai muuhun vastaavaan laittaminen. Sitten lenkillä ihan semmoinen, että annat koiran vain nuuskia ja touhuta, etkä vedä kokoajan eteenpäin vaan erittäin paljon vain annat tutkia, väsyttää pientä erittäin paljon nimittäin. Helpot temput ovat myös hyvää harjoittelua ja meillä ainakin ollut niin hauskoja hetkiä tuon kanssa kun istumista ollaan harjoiteltu. Muista luoksetulo on se tärkein juttu, meillä hieman ongelmia vielä sen kanssa. Muista myös totuttaa se pentu siihen että palkitseminen ei AINA tarkoita namia, vaan myös rapsutus kelpaa.

      Ensimmäisen viikon ajanhan meillä nukkui yksi pennun luona yöt, käytti öisin ulkona ja näin että oppisi sisäsiistiksi nopiasti, mutta ei toki tätä tarvitse. Mutta mutta. Erittäin hyvä keino saada pentu ainakin yhdeksi päiväksi väsyneeksi on koirapuisto (vasta koiran rokotteiden ollessa kunnossa, ethän sinä pientä halua altistaa millekään kamalalle). Mitäköhän muuta keksisin. Noh, saat hyvin pennun kanssa touhua kun opetat sitä ja käytät ulkona ja näytät sille uutta.

      Erittäin onnelisia hetkiä pennelin kanssa.

    • bordercollien omistaja

      Meiltä löytyy 14-vuotias bordercollie uros sekä tuon tytär, joka on reilu yksivuotias kelpien ja bordercollien risteytys.

      Tuolle vanhemmalle emme ole ikinä mitään erityisempää aktiviteettia järjestänyt, eikä ole tainnut tarvitakaan, sen perusteella ettei ole alkanut energiaa purkaa mihinkään ylimääräiseen. Eli päivittäiset, pitkät ja reippaat lenkit on tälle pojalle riittänyt ja vieläkin on varsin vetävässä kunnossa, muutos vanhenemiseen tapahtui vasta tuossa pari vuotta sitten. Olen kuullut bortsuista sanottavan, että ovat hyvin helposti koulutettavia ja miellyttämishaluisia. Joo, kyllä, äitiäni koiramme seuraa kuin varjo, mutta on muuten melko dominoiva (siihen toki vaikuttaa myös se että hää on uros) ja itsepäinen.
      Sitten taas tämä toinen, joka on vielä ihan kakara. Todella energinen, joskaan ei ole tämäkään tarvinnut paljon ihmeempiä aktiviteetteja, pitkät lenkit, pihaleikit ym. Tämän kanssa pieneksi ongelmaksi on ehkä tullut tuo arkuus vieraita ihmisiä ja pelottavan oloisia asioita kohtaan, mutta eipä sekään mikään ylitsepääsemätön asia ole ja sen kanssa työskennellään koko ajan.

      Paimenkoiraa hankittaessa sanoisin, että täytyy ehdottomasti ottaa huomioon tuo paimennusvietti. Meillä tuo vanhempi koira pyrkii kontrolloimaan kaikkea. Se pyrkii paimentamaan autoja sekä useaita muitakin oudompia liikkujia, kuten pyöriä, rulliksia ja suksia. Myös juoksevat lapset saavat tuon huomion, muutaman kerran on koira päässyt näykkäisemään ihmistä kun on luullut jonkin lauman olevan pahasti hajaantumassa. Eli tällaiseen kannattaa varautua jo pennusta lähtien ja pyrkiä työstämään tuota pois, jos taipumuksia ilmaantuu, sekä tietty painottaa tottelevaisuuteen.

      Onnea tulevan perheen jäsenen kanssa =)

    • Johanna T.

      Hei!

      Ihanaa, saat omaksesi ikioman bordercollien!
      Meillä on ensimmäinen bordercollie ollut vuonna-85.
      Ja nyt tällä hetkellä omistamme niitä kaksi.
      Olemme aloittaneet myös ns. "kasvatustyön" nyt
      ihan lähiaikoina. Ihan pienimuotoisesti kotosalla.
      Ensimmäinen pentue meillä oli keväällä -08.
      Bordercollie. Ensinnäkin, jos haluat vähän "helpomman bordercollien". Kannattaa koira ottaa jostain kokeneelta kasvattajalta. Jolla koirat on enemmän show ja käyttölijaisia kuin niitä himopaimentavia työkoiria. Luulen että se on helpompi vaihtoehto sinulle. Paimentava ja aktiivinen koira tarvii paljon enemmän aktiviteetteja. Ja mielestäni tärkeää on tehdä koiran kanssa vain JOTAIN!
      Eli ei tarkoita että on pakkoheti mennä tokoilemaan, agilityyn jne..Kotonakin voi koiralle
      keksiä paljon erinlaisia aktiviteettejä!
      Kannattaa opettaa koira kulkemaan vapaana. Siinä kuluu paljon energiaa kun saa juosta vapaana metsässä. Myös koirakavereiden tapaaminen on tärkeää. Kasvattajalta saat myös kysyessä paljon
      neuvoa koiraan liittyvissä asioissa! :)

      Onnittelut, bordercollie on mahtava rotu oikealla
      omistajalla! :)

      Voit halutessasi käydä katsomassa nettisivujani ja laittaa vieraskirjaan terkkuja! ;)
      Myös sähköpostia saa laittaa! Se on aina tervetullutta!
      - Johanna bordercolliet Wilma ja Lotta

      nettisivujen osoite!
      http://bordercolliemme.suntuubi.com/

    • Anonyymi

      Bordercolliet on energisiä, ja niitä ei pitäis ottaa vaan seurakoiriksi. Pitkät metsä- ja juoksulenkit, aktivointilelut, ja agility, toko, haku, jälki, palveluskoiratoiminta ja kaikki harrastukset vaan hyväksi käyttöön mitä päästä irti lähtee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3017
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      544
      2866
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2038
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1942
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1788
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1755
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1472
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      96
      1223
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1188
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1152
    Aihe