putoamisen tunne nukkuessa

llauren

mistä ihmeestä voi johtua sellainen "putoamisen tunne" juuri ennen nukahtamista tai nukkumaan käydessä? tuntuu todella inhottavalta, nyt tullut jo useampana yönä sellaista.

30

4055

  Vastaukset

  • "laukeaminen"

  • johtuu,mutta itse koin eilen illalla nukkumaan mennessä.ensin tuntui että sänky tai huone alkaa pyörimään,mutta sitten yhtäkkiä tuntuikin että "putoan/syöksyn" pää edellä jonnekkin alas tyhjyyteen.tunne ei ollut epämiellyttävä,pikemminkin päin vastoin.ei ole ennen tullut tällaista tuntemusta.mietin että olisiko voinut johtua kun päivällä otin migreenilääkkeen...?osaako joku sanoa tai laittaa linkkiä mistä löytyisi tietoa?


   • Monella on tuollaista. Jopa minullakin. Tunnen samoin putoavan alas ylhäältä rappusia, eikä se ole mukavaa. Samoin myös joskus tulee sellaisia, että alkaa pyörimään kun silmät on kiinni. Ne ei ole silti haitanneet nukkumistani, joten en välitä.
    Jos tämä 'putoaminen' ei vaikuta nukkumiseesi, niin älä välitä siitä, mutta toisaalta, enhän minä tiedä sinua , joten annan olla. Mutta nyt, toivottanen oikein mukavia hyviä öitä.

    - Sali
   • mulla se tunne on et tavallaan kasvaa , ja muu ympärillä kutistuu, aika metka fiilis, tuntuu kuin leijuis.


   • Meinaa nukkua pois (kuolla)


  • mulla on tapahtunu monta kertaa toi, se on ihan siisti fiilis :)

   • Tuo putoamisen tunne ennen nukahtamista on normaalia. Jos sitä tapahtuu jatkuvasti koko yön monta kertaa niin on kyseessä sitten pahempi asia, josta en enempää tiedä.


  • Minulla käy tuota todella usein, varsinkin päiväunilla kun olen juuri saamassa unenpäästä kiinni. Uneen aina minulla liittyy sellainen jännä termi kuten näin kerran unta että kaverini heitti kynällä seinään ja alkoinauraa ja minäputosin siinäsamalla seinään päin, tai esimerkiksi kaverini heitti ikkunan rikki ja kaikki alkoivat nauraa ja minän taas tunsin putoamista.. eli suomeksi sanottuna aina joku heittää esinettä ja alkaa nauru ja minä putoan... jännää ..aina sama juttu... en tiedä mistä johtuu mutta itse arvelen sen olevan jokin juttu aivoissa joka ei halua minun nukahtavan kesken päivän...

  • Itselläni tuo putoamisen tunne on sellainen kuin astuisi yhden portaan yli, tai lipeää rotvallin reunalta. Juuri ennen nukahtamista. Epämiellyttävä säikäyttävä tunne. Luin jostain joskus että lihakset rentoutuu kaikki yhtä aikaa, siitä tuo tunne.

  • Vaikkakin tämä aihe on jo vanha, niin kerron oman tarinan.

   Muutama vuosi sitten näin usein sellasta unta, että olin putoamassa alas ja juuri kun olin lattialla tms. vartaloni nytkähti ja siihen heräsin.

   Mä luulenkin, että toi johtui vain siitä, että lihakseni rentoutui ja nytkähteli.

  • Ohitin tuon kaamean putoamisvaiheen monia vuosia sitten. Uneen pääsyvaiheessa tunsin putoavani pohjattomaan syvyyteen.
   Heräsin tästä karmivasta tunteesta pulssi kahtasataa lyöden. Tätä kesti ainakin kuukausia, ellei vuosiakin.

   Uskon, että putoamis'unet' tai tunne on suistanut monen ihmisen elämän pois raiteiltaan. Ilmiötä tunnetaan luultavasti vähän.

   Ilmiö johti merkilliseen tapahtumasarjaan aivan spontaanisti. Se jatkuu vieläkin. Kotitreenin yhteydessä tunsin tunsin siirtyneeni 300 km pohjoiseen, kotiseudulleni.
   Alueen läpi kulkeva maantie alkoi häipymään maisemineen kaikkineen olemattomiin.

   Lepäsin painottomassa tilassa tähtikirkkaassa yössä. Myös molemmilla sivuillani alhaalla tuikkivat tähdet. Olin varmasti silti hereillä.
   Tunne oli niin euforisen nautittava, ettei siitä kukaan olisi halunnut lähteä - ei olisi pystynytkään. Tapausta saattoi kestää ehkä tunnin.

   Olen myöhemmin päässyt tähän tilaan uudelleen, mutta ei enää niin voimakkaana. Se on valtava rentoutumisen tila, hyvin koukuttava.

   Jo tuo, että se tapahtui kevyen treenin aikana, kertoo omalla kohdallani aivojen hapenpuutteen tilasta.
   Toteutin työhistoriani aikana tiedostamattani euforiseen tilaan pääsemistä työnarkomanian kautta. se johti työuupumiseen. ajan pitkään.

  • Kun olet nukahtamassa kaikki lihaksesi rentoutuvat ja joskus jännittyvät ja siitä johtuu tää outo tunne.

  • Minä olen noin kolme viikkoa nähnyt samaa unta että tapaan yhden ystäväni, mutta sitten juuri kun ehdin nostaa käden vilkuttaakseni kaadun taaksepäin ja putoan maan läpi. Aluksi putoan jonkin aikaa pimeydessä mutta sitten minut häikäisee aurinko, ja virkoan taas. Putoan mereen ja en pääse pintaan, niin kauan kun pidätän henkeä ei tapahdu muuta kuin hukkumisen tuska. Mutta kun vesi täyttää jossain vaiheessa keuhkoni putoan taas pimeyteen, sieltä päädyn tasanteelle joka on korsteltu kauniisti, mutta jos liikahdankin siinä niin tasanne muuttuu miljooniksi linnuiksi jotka lähtevät lentämään putoan jälleen, mutta yleensä herään siinä vaiheessa.

   SYYT MISTÄ PUTOAMINEN (VOISI) JOHTUA!

   Jotkut sanovat että putoaminen olisi sydänkohtauksesta, jotkut että elämässä tulee tapahtumaan jotain uutta, jotkut taas että se johtuu siitä kun makaa niin jalat eivät osu mihinkää kovaan niin ruumista tuntuu että olet putoamassa. Että tässä olisi

   • edelliseen viitaten>
    Eli teillä on vaan pehmeät huippuluokan sängyt!


  • Käsittääkseni kun ihminen nukahtaa niin lihakset "halvaantuvat" ja jos heräät ns. ennen kuin kroppasi herää yrität luonnillisesti liikuuttaa itseäsi. Kun huomaat ettet voi liikkua niin yrität kovemmin ja sitten yhtäkkiä ruumis totteleekin. Siitä tulee se sysäys tai sänkyyn putoamisen tunne. Tuo kaikki tapahtuu niin nopeasti ettei sitä ymmärrä että mitä se oli ja kun koko homma tapahtuu nukahtamisen ja heräämisen väliseen aikaan niin siitä ei jää edes varsinaista muisti kuvaa.

   Uni halvaus on kai vähän samankaltainen mutta siinä aivot luulevat että nukutaan joten ihminen pysyy "halvaantuneena" pidempään kuin pitäisi ja ihminen ehtii myös tajuta että ei pysty liikkumaan. Voin kuvitella kuinka hirveää on herätä ja huomata ettei pysty liikkumaan.

  • Putoamisen tunne on jäänne siitä, mitä olimme miljoonia vuosia sitten. Eli emme olleet vielä nousseet kahdelle jalalle ja vietimme yömme puissa, koska se oli turvallisempaa. Jos oli vaara pudota puusta, heräsimme. Putoamisentunne on siis todella vanhaa perua emmekä sitä tarvitsisi enää. Mutta se on ns. "selkärangassa" edelleen ja siksi voimme kokea sen vielä tänäkin päivänä.

   • Mitä vittua!?


  • Mulla on sellasii unia, että mää meen aika jyrkkää mäkeä alaspäin, mutta paska juttu on se, että mä hypin sitä alas. Joskus pystyny säännöstekee hyppyä sillein, että se ei olis niin korkea/pitkä. Se on kamala tunne sen tuntee kehossa voimakkaasti ja se on todella epäselvää

  • Olen jostain lukenut, että tämä putoamisen tunne on hyvin kaukainen, evolutionaalinen jäänne. Ihminenkin on kehittynyt matelijoista, ja joidenkin tutkijoiden mukaan matelijan aivot tulkitsevat lihasten äkillisen rentoutumisen (lihakset rentoutuvat kun käymme nukkumaan) merkitsi putoamisesta = putoamisen tunne.Tällöin aivot antavat raajoille käskyn sätkiä, jotta ne saisivat pitävän otteen jostakin. Siitä voi johtua myös ennen nukahtamistamme sillointällöin tapahtuva nytkähtely ja raajojen sätkähtely.
   Kuitenkaan, ihminen ei vielä tässä vaiheessa (sätkähtely, putoamisen tunne) ole vielä täysin unessa.. kyse on siis luultavimmin vaarattomasta aistiharhasta.

  • Toinen teoria on että esi-isämme evoluution aikana nukkuivat puussa. Tuolloin putoamisen uhka herätti mikä oli hyödyllinen ominaisuus - jäi jatkamaan sukua.

  • Evoluution jäänne puissa nukkuvilta apinoilta, ei tule kaikille

   • Joskus kokenut vastaavan, erittäin otettu kokea jokin jäänne kaukaa menneisyydestä :)


  • näin unta, että kävelin jäätiköllä ja liukastuin, juuri ennen iskeytymistä maahan säpsähdin hereille. On niitä monia muunkinlaisia, mutta en jaksa vaivata päätäni tuolla asialla. Joskus tipun joskus en :)

  • Mulle käy sillee unessa että nään ja tunnen seksin niin ku unessa ja haluasin tähän vastauksen koska en tiedä kun olen 14v enkä uneen ole tutustunut

   • Ihan normaalia nuorena, harmittaa itseäni kun en koskaan lauennut.


  • Minulla tulee joskus semmonen outo unisätky, kun meinaan nukahtaa. Se tulee silloin, kun olen tosi väsynyt. Jalat oudosti sätkähtää.

  • Putoamisen tunne on se evoluutioon kuuluva biologinen juttu joka yllä selitettiin. Ajalta kun elettiin puissa. Tai näin ainakin tiede sen tällä hetkellä selittää.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kesämökkien hinnat romahtaneet

   koska nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneita mökkeilystä. https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d0e0b3ed-85bf-4388-ac02-3d6d1ef5a79b
   Maailman menoa
   216
   5830
  2. MOT mustamaalaa ja valehtelee.

   Olen hetken jo katsellut näitä YLEN MOT ohjelmia ja olen huomannut kuinka paljon he antavat väärää tietoa ihmisille. Väärän informaation antamiseen r
   Yhteiskunta
   154
   5355
  3. Suomeen tarvitaan minimipalkkalaki

   Suomesta on tulossa yhä enmmän kurjien palkkojen ja nollatuntisopimusten maa. "Kansainvälisen kilpailukyvyn" nimissä erityisesti sisämarkkinoilla toim
   Maailman menoa
   207
   3831
  4. Ysäribileet Töpärillä

   Ihan vastaisuuden varalta pikku vinkki järjestäjille: varatkaa sitä kaljanlitkua sen verran, että bailaajilla ei tarvi menomestaa vaihtaa. Bileet lopp
   Suomussalmi
   10
   511