Pakkasessa olevat alkiot

Huurunenien äiti

Eli meille kävi niin onnellisesti ensimmäisessä IVF-hoidossa että saatiin peräti 10 TOP-alkiota joista yksi siirrettiin tuoreena ja tulin raskaaksi. Muut 9 pakastettiin. Miellä ei ole mitään syytä lapsettomuudelle löydetty ja nyt "pelkään" että tämän ensimmäisen jälkeen tulenkin luomusti raskaaksi ja huuru-ukot jäävät käyttämättä.

Tiedän että voi ihan hyvin käydä niinkin että seuraavaakaan ei saada itse alulle ja pakastetut eivät selviä sulatuksesta tai eivät kiinnity ja kohta ollaan taas tilanteessa jossa pakkanen on tyhjä ja uusi hoito odottaa mutta entä jos niin EI käy??

Mitä te olette tehneet pienille pakkasvauvoillenne? Minusta on ihan kamala ajatus että ne hävitetään eli tapetaan ja laitetaan jossain sairaaljätteen mukana jatkokäsittelyyn! Miten voisin tehdä semmosen päätöksen omista lapsistani? Toisaalta jos saisin tilaisuuden hakea ne yksi kerrallaan sieltä kotiin niin en tiedä onko meillä mahdollisuus kasvattaa 10 lasta!

Mitä te ootte tehneet?

11

1839

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pohtinut...

      Mä ole paininut saman ongelman kanssa, vaikka en raskaana vielä olekaan. Pakkasessa on 15 alkiota ja jos raskaus alkaa, miten muiden käy... ole jopa miettinyt, et voiko niitä lahjoittaa muille pariskunnille, jotka lasta toivovat, mutta eivät omilla sukusoluillaa saa. Tiedän tuskan, joten olisin kyllä valmis auttamaan. Mut sit toisaalta olen miettinyt, että sekin tuntuu hullulta, kun onhan siinä sekä mun että miehen solut...

      • tasan ei mee nallekarkit

        Niitä pakkasessa olevia alkioita voi lahjoittaa muille pareille.


    • on outoa

      ajatella että muutaman solun pakastetut möykyt ovat jotain "omia lapsia". Pakkasvauvoja?!? Minä en ainakaan tuntenut mitään suuria tunteita omia pakastettuja alkioitamme kohtaan, ne eivät todellakaan olleet mitään lapsia. Joka päivähän meistä ihmisistä irtoaa soluja - munasoluja, ihosoluja, verisoluja... eipä noissa alkioissa ole juurikaan mitään sen enempää.

      Lahjoittakaa alkiot tutkimuskäyttöön jos ette halua että ne vain hävitetään. Ehkä joku toinen lapseton pari saa sitä kautta avun, mene tiedä.

      • hoidoissa...

        En osaa ajatella pakkasessa olevia alkioita vauvona. Niillähän on mahdollisuus kehittyä vasta kiinnityttyään kohtuun.

        Olin todella iloinen, että seitsemän alkioista saatiin pakastettua ja ovatkin olleet tarpeen, kun ensin oli tuoresiirrosta kohdun ulkopuolinen raskaus ja nyt luultavasti varhainen keskenmeno.

        Vielä on kolmeen siirtoon alkioita (jos siis selviävät sulatuksesta). Eivät ne kaikki siirretytkään tai edes kiinnitttyneet alkiot selviä sikiöasteelle. Olisi fyysisesti raskaampaa ja myös kallimpaa (hoidot, lääkkeet useimmilla palkaton sairasloma) joka kerta joutua punktioon.

        Minulle siirrettiin kaksi alkiota ikäni ja suuremman raskautumismahdollisuuden vuoksi ja niistä itsekin toivoimme eniten yhden alkion onnistunutta kiinnittymistä, kaksoisraskaus kun on riski äidille ja lapsille.

        Jokaisella on kuitenkin oikeus ajatella näistäkin asioista kuten itse parhaaksi näkee, itse en vain osaa murehtia pakkaseen mahdollisesti jäävien alkioiden kohtaloa.


    • ****

      Pakastetut alkioit voi pakastussopimuksen loputtua ja vaikka kesken sopimuksenkin
      a) jatkaa sopimusta eli pakastusta
      b) lahjoittaa tutkimuskäyttöön
      c) lahjoittaa lapsettomuudesta kärsiville pariskunnalle - Näistä on huutava pula !!!!
      d) ilmoittaa hoitavalle klinikalle, että haluat tuhota alkiot.

      Liisa

    • MANNA.

      Hienoa, että löydän jonkun joka ajattelee samalla tavalla kun minä!
      Muistetaan, että niin monta on mielipidettä kun ihmistä, että älä anna muiden jyrkkien tai vähemmän jyrkkien mielipiteiden vaikuttaa omaan omaantuntoosi.
      Ihmiset ajattelee asioista eri tavalla.
      Enkä sillä, että tässä ketjussa olisi ollut vielä mtn jyrkkää tai töykeetä, mut voi tulla.

      Jokaisella on oikeus omanlaiseen omaantuntoon ja ajatteluun eikö? :)

      Mutta mää olen samaa mieltä, ne on elämän alkuja, siinä pienen pienessä alkiossa on kaikki "viestit" ja "koodit" ja tiedot ja alut siihen, mitä siitä tulee ja kasvaa, sukupuoli, hiustenväri KAIKKI!
      Sen tarvii "vaan" kasvaa ja kehittyä ja aivan, kiinnittyä.

      Mulla tilanne, että tammikuun puolessa välissä keskustelu jatkosta, takana 3 epäonnistunutta inssiä...en siis ole vielä valmis ivf:ään juuri k.o asian takia.
      Meinaan kysyä kevyttä ivf:ää, missä kasvatetaan vaan pari munasolua..se olis mun päätös vaikkei kumpikaan hedelmöittyis, mutta sen asian kanssa en pystyis elään, että pakkaseen jäisi omia "huuruneniä" jos lapsi luku olisikin täysi, tai jotain pahaa sattuisi ja enää ei olisi niiden hakemiseen mahdollisuutta.
      Ja luovutusta en ole harkinnut.
      Tai sitten jatkamme vielä inssejä sen verran kun niitä suostutaan tekemään.

      Tällä en tuomitse ketään toisin toimivaa, tämä on vaan se mikä on mun omantunnon asia ei muiden :)

      Mutta painin saman asian kanssa...

    • etukäteen

      Hei vaan. Minä sanoisin, että älä murehdi tuollaista asiaa etukäteen. Kuten itsekin kirjoitat, voi hyvin käydä niin, että tulette käyttämään pakasteessa olevat alkiot. Voi olla, että alkiot eivät selviä sulatuksesta ja joudutte käymään vielä uudenkin IVF-ruljanssin läpi.

      Miksi siis murehtia tuollaista asiaa etukäteen? Katso, kuinka tulevien raskauksien kanssa käy ja murehdi tätä ongelmaa "ylimääräisten" alkioiden kanssa sitten JOS/KUN ongelma joskus on ajankohtainen.

      Itselläni on 12 blastokystaa pakkasessa ja 3 kk vanha poika tuossa vieressä. Ei silti ole tullut mieleenkään stressata pakasteessa olevien alkioiden kohtaloa. Eletään päivä kerrallaan tätä elämää ja murehditaan asioita sitten, kun ne ovat ajankohtaisia.

    • Huurunenien äiti

      Kiitos vastauksistanne!!

      Tosiaan, se päätöshän pitää tehdä sitten joskus piiiiitkän ajan kuluttua että mitä niille tekee (jos niitä pakkaseen jää) mutta selkeyttää ajatuksia kun kuulee miten muut on tehny. Ja saa vertaistukea.

      Tiedän kyllä nuo vaihtoehdot mitä alkioille VOISI tehdä. Mutta minusta lääketieteelliseen tutkimukseen antaminen on sama kuin se hävittäminen; eiväthän ne niistä lapsia kasvata. Jonkin verran ollaan mietitty myös muille pareille luovuttamista mutta minusta valmiit alkiot ovat kumminkin ihan eri asia antaa pois kun vaikka sperman tai munasolujen luovutus; ne on kumminkin ihan samalla lailla (geneettisesti) meidän lapsia kun tämä joka nyt potkuttelee mahassa.

      Ja tuosta että Pakkasvaaveja ei saa ajatella vauvoina, ihan samalla tavalla niistä voi ajatella kun siitäkin joka on nyt kohdussa. Mutta tiedän toki että on sellasiakin näkemyksiä joiden mukaan vauva ei ole meidän lapsi vielä kun se on sikiö, vasta sitten kun se syntyy. Pitkän lapsettomuuden kokeneena pidän tällaista ajatusmallia todella vieraana; meille tämä lapsi ja kaikki ne pakkasvauvat on olleet ihan oikeasti olemassa jo niin pitkään että en vaan osaa nähdä niiden välillä eroa. Ja periaatteessahan ne ovatkin "kaksosia", hedelmöittyneet samana päivänä. Se on sitten vaan sattumaa että missä järjestyksessä pääsevät kohtuun kokeilemaan onneaan; ihan yhtä hyvin tämän nyt kohdussani olevan vauvan tilalla voisi olla joku niistä nyt sairaalassa jäässä olevista.

      Ehkä se on tämä lapsettomuus ja raskaus jotka saa ajttelemaan todella tunteellisesti ja sitten kun muksuja pyörii nilkoissa neljä kappaletta niin en edes ajattele että niille huuru-ukoille pitäis yrittää antaa mahdollisuus. Mutta tuskin kuitenkaan minun kohdalla. Se on niin yksilöllistä miten tällaiset asiat ajattelee tai pikemminkin tuntee; enemmän ajattelen tätä asiaa sydämellä kun järjellä, väkisinkin.

      Mutta siis kiitti vastauksistanne, ehkä ne vähän selvitti ajatuksia....

    • sama kuin siemenneste tai m...

      Ei minulla ole tunteita alkioita kohtaan =D
      Niin moni alkiomme on tuhoutunut sulatuksessa, että hulluksihan sitä tulisi jos niiden perään ikävää itkisi.
      Lahjoita loput niitä tarvitseville.
      Suhtaudun pakkasessa olevaan alkioon samalla tavalla kuin pelkkään munasoluun tai siemennesteeseen.
      Vasta kun alkio on kiinnittynyt, suhde siihen muuttuu =D

      • Anonyymi

        Minä sain aikoinaan muistaakseni 11 alkiota pakkaseen. Olen synnyttänyt niistä kolme, ainakin 5 on tuhoutunut sulatuksessa/jatkoviljelyssä sulatuksen jälkeen, yhden kehitys loppui kohdussa ihan alkuunsa ja nyt olen raskaana (ihan alussa joten en tiedä miten tässä käy). Yksi on vielä pakkasessa.

        En ole surrut tuhoutuneita alkioita, en edes isommin sitä yhtä joka siirrettiin samaan aikaan esikoisen kanssa mutta jäi 6.viikolle. Niistä ei vain ollut ihmisiksi, mikä on tietysti tosi yleistä. En isommin stressaa tämänkään raskauden kohtaloa. Se mikä ahdistaa on se jos tämäkin vauva syntyy, on lapsiluku ihan täynnä ja joudumme tuhoamaan viimeisen alkion tietämättä sen kohtaloa. Se on ihan eri asia kuin tietää etteivät jotkut alkioista olisi olleet elinkelpoisia. Minun on tietysti helppo sanoa noin, koska meidän alkioista tuli myös (ainakin) kolme tervettä lasta. Varmasti surisin menetettyjä alkiota/yhden (ainakin) keskenmenoa enemmän jos olisimme jääneet lapsettomiksi.


    • Anonyymi

      Seurakunnan ei pidä käyttää valtion pakastimia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2699
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      351
      2561
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2178
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1856
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1754
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1753
    7. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      69
      1654
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1583
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      121
      1580
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe