Goosebumps - hyi!

Arkkimaagi

Goosebumps-kirjasarjaa kirjoittanut R. L. Stine oli käsittääkseni ennen J. K. Rowlingia maailman suosituin lastenkirjailija. En voi ymmärtää miten tämä on mahdollista. Eräät Goosebumps-sarjan kirjoista ovat ihan kivoja, nopeasti luettavia kirjasia (esim. Kuolleiden kaupunki, vai mikä se oli...), mutta osan lukeminen on sellaista ajanhukkaa, että ei ole tottakaan.

Esimerkiksi kirjan Keskiyön kulkijat juoni menee näin (VAROITUS! Seuraavaksi juonipaljastus!):

Lapset menevät maalle, mutta havaitsevat, että kaikki ei olekaan niin kuin ennen. Mummo ei näet laita enää heidän lempiruokiaan! Voi ei, tässä on jotain mätää, lapset ajattelevat. Sitten he havaitsevat, että mummon ja vaarin linnunpelättimet liikuskelevat öisin itsestään. Hui kauheaa! Kakarat saavat selville, että mummon ja vaarin luona työskentelevä äijä (tai joku semmonen), herättää pelättimiä henkiin taikakirjan (mistä hän sen on saanut?) avulla. Äijä pakottaa mummon ja vaarin toimivan niin kuin haluaa pelättimien avulla (siksi mummo ei enää laita lasten lempiruokia, vaan tämä äijän lempiruokia). Lopussa äijä herättää jostain syystä kaikki linnunpelättimet henkiin (ei oikein selitetä, miksi), mutta ei kykene enää loihtimaan niitä elottomiksi. "Olen liian peloissani tehdäkseni sen!" hän tunnustaa. Linnunpelättimet haluavat jostain syystä tappaa kaikki vastaantulijat, ja siksi kaikki maatilalla olijat ovat vaarassa. Onneksi ladosta löytyy bensaa, niin että pelättimet voi polttaa poroksi. Tämän jälkeen kaikki on taas hyvin, paitsi että mummoa ja vaaria näyttää vaivaavan dementtia, kun he eivät ole ollenkaan vihaisia siitä, että heille työskentelevä äijä kiusasi heitä pelättimillä (koko juttu näyttää unohtuneen).

No, saisihan tästä juonesta kirjan aikeiseksi, jos osaisi kirjoittaa. Mutta R. L. Stine ei osaa! Hän kiduttaa lukijaa esim. laittamalla joka luvun loppuun epätoivoisen pelotteluyrityksen (esim: Pelättimen käsi tarttui minua olkapäähän... Seuraavan luvun alku: Oho, se olikin mummo!).

Goosebumps-kirjat ovat olevinaan kauhukirjoja. Ne eivät kuitenkaan kauhistuta - tai ehkä ne alle kolmivuotiasta saattaisivat pelottaakin. Ennemminkin kauhistuttavaa on se, että näin huonot kirjat voivat menestyä näin hyvin.

34

1693

Vastaukset

 • Kaks ensimmäistä kirjaa kun luki, niin se oli ihan ok, mutta just kun alkoi lukea pitemmälle juoni oli sama kaikissa kirjoissa. ja juuri nuo luvun lopulla olevat pelätys kohdat ovat niin loppuunkuluneita... Surkea kirjasarja!

 • oon kans samaa mieltä...Älä unohda minua ja kuolleiden kaupunki(? en oo myöskaan varma nimestä)vielä menetteli mut ne muut...esim. Elävien nukkejen(? äh oikosulku) yö en tosin oo varma onko se just tätä sarjaa mut sen kirjottaja on R.L Stine eikös se sama heppu kirjota Nightmare roomia?

  • Kirjoittaahan se.


 • Goosebumpsit ja Nightmare Roomit ovat kyllä sieltä sarjakirjojen surkeimmasta päästä. Muutaman olen lukenut ja monta selaillut. En ollenkaan tykkää kirjailijan kirjoitustyylistä, päähenkilöt ovat todella ärsyttäviä ja kirjat loppuvat typerästi. Oma kohderyhmänsä näillekin tietysti on... Olisihan noita parempiakin nuorten kauhukirjoja/nuorille sopivia aikuisten kirjoja, mutta jostain syystä kaikki tahtovat aina vaan Goosebumpseja. :-o

  (Tiedä sitten tuosta "maailman suosituin
  lastenkirjailija"... Millähän sekin on laskettu.)

 • Miljoonasateen biisi Olkinainen vaikuttaa hyvin samankaltaiselta kuin kuvailemasi juoni. Biisissä mies rakentaa rakkaansa ikävään oljesta naisen joka herää henkiin. Biisin lopussa mies lähtee bensakanisterin kanssa tappamaan olkinaista.

  • Mutta Miljoonasade ei varmaankaan ole matkinut tuota juttua Stinelta, sillä biisi on minun mielestäni vanhempi kuin Keskiyön kulkijoiden suomennos. Ja Stine on tuskin matkinut Miljoonasateelta, sillä tuskinpa hän on kauheasti suomenkielistä musiikkia kuunnellut. Lienee siis sattumaa, että biisin ja kirjan juoni muistuttavat toisiaan.

   Tai ehkei kuitenkaan... Olisiko tämänkaltainen juoni ollut jo jossain aiemmassa (kauhu)kirjassa, josta Stine olisi sen plagioinut ja josta Miljoonasade olisi saanut inspiraatiota? En yhtään ihmettelisi, vaikka Stinen havaittaisiin harrastavan vielä plagiointiakin.

   Joka tapauksessa Miljoonasateen biisi on kyllä parempi kuin Stinen kirja.


  • Arkkimaagi kirjoitti:

   Mutta Miljoonasade ei varmaankaan ole matkinut tuota juttua Stinelta, sillä biisi on minun mielestäni vanhempi kuin Keskiyön kulkijoiden suomennos. Ja Stine on tuskin matkinut Miljoonasateelta, sillä tuskinpa hän on kauheasti suomenkielistä musiikkia kuunnellut. Lienee siis sattumaa, että biisin ja kirjan juoni muistuttavat toisiaan.

   Tai ehkei kuitenkaan... Olisiko tämänkaltainen juoni ollut jo jossain aiemmassa (kauhu)kirjassa, josta Stine olisi sen plagioinut ja josta Miljoonasade olisi saanut inspiraatiota? En yhtään ihmettelisi, vaikka Stinen havaittaisiin harrastavan vielä plagiointiakin.

   Joka tapauksessa Miljoonasateen biisi on kyllä parempi kuin Stinen kirja.

   joo, en mäkään yhtään ihmettelis, jos se mies (onko se mies)lainais kaikki juonensa jostain huonostimenestyneistä kauhareista, ja muokkaa sit juonen muka paremmaks... öh, en kyllä usko...


  • fariini kirjoitti:

   joo, en mäkään yhtään ihmettelis, jos se mies (onko se mies)lainais kaikki juonensa jostain huonostimenestyneistä kauhareista, ja muokkaa sit juonen muka paremmaks... öh, en kyllä usko...

   ..vai paremmaksi!


 • Mun mielestä Goosebumbs- kirjat ovat kaikki hyviä. Mutta tuota Spesial- kirjaa en oikein jaksanut lukea, ku ei siinä ole mitään juonta. Koska lukija itse päättää mitä tapahtuu. Olen lukenut melkein kaikki tähän asti Suomessa julkaistut Goosebumbsit.

  Vähän vaikea on käsittää sitä että R.L.Stine olisi ollut suosituin lastenkirjailija ennen J. K Rowlingia! Mistä tuollainen tieto on tullut?

  • on tullut Guinnesin ennätyskirjasta.


 • oletteko lukeneet varjotyttö -nightmare roomin?
  Ai että se oli kyllä kaikkien aikojen huonoin kirja jonka olen lukenut!!! Tyttö-parka ei tiedä olevansa kämänen supersankari ja hänen serkkunsa on tytön pahin vihollinen vain sen takia, koska joku maaginen taika-kirja käskee niin! Sitten kun tytteli pääsee pois "painajaishuoneestaan" hän saakin tietää, että hänen äitinsäkin on joku kämänen supersankari! Voi voi...

  Parhaat kirjat Stine:ltä
  Varjojen kaupunki
  Älä unohda minua
  Noiduttu kello

 • Goosebumpsit ei oo pelottavii mut hyvii. Ei toisaalta ihme etten pidä niitä pelottavina koska en ole IKINÄ lukenut pelottavaa kauhukirjaa edes Stephen Kingiltä vaikka kaikki aina hehkuttaa kuinka hyvii Stephen Kingin kirjat on. Mutta on Kingin kirjat ihan hyvii.

 • Ehkä te muut ette tykkää R.L.Stinen kirjoista, mutta mä RAKASTAN niitä

 • Oon koht lukenu 6 goosebumps kirjaa ja ne on iha sairaan hyviä!

 • Oon lukenu vast pari goosebumps kirjaa ja mielestäni ne ovat tosi hyviä. Itse rakastan niitä suunnattomasti! Yritänkin tässä ostella suurita osaa. Suon saalistajan olen lukenut ainakin 5 kertaa : )

 • nitzu on oikeassa, munki mielestä ne on iha uber hyviä! aloin lujkemaan en halunnu mennä nukkumaan ku oli nii hyviä, ite oon kymmen vuotias, ja lapset yleensäki tietää paremmin ku aikuset lasten kirjoista, ja nighmare roomitiki on hyviä! se on muutenki mielipide asia tykkääkö vai ei.

 • Mun mielestä goosebumpsit ja nightmare roomit on oikeesti hyvä sarja! Ne on sopivan mittasia, eikä juonikaan mene turhan hitaasti. Sitten ne on sopivan jännittävii, eikä koskaa voi tietää mitä tapahtuu! :)

 • R.L.Stinehan on lasten ja nuorten kirjailija, ja itse luin jokaisen hänen kirjoittaman kirjan minkä vain löysin, kun olin nuorempi. Pidin niistä erittäin paljon ja ne olivat ainoat kirjat mitkä saivat minut lukemaan. En tainnut muita kirjoja lukeakaan, Harry Potteria lukuun ottamatta. The Nightmare Room sarja oli lempparini.

  Ja järkyttääkseni teitä kaikkia jotka eivät pidä R.L. Stinesta, en ole koskaan lukenut yhtä hyvää kirjaa kuin "Uhka metsässä". Ainut kirja, minkä olen lukenut läpi yhä uudelleen ja uudelleen. Tosin viime kerrasta on jo aikaa... ;)

 • Kirjoittakaapa kuule itse parempi sarja, ja saakaa se vielä menestymään. Tottakai kaikilla on oma mielipiteensä, mutta ei sentään haukkumaan tarvitse ruveta ja ilkkumaan, suorastaan halveksumaan.

  • Oon samaa mieltä!


 • Oon 13 ja niitä kun tuli jostain jutusta niin lueskelin. Ei ne niin huonoja ainakaan jotkut ole ollu... Joo olen nuori enkä varmaa kenenkään mielestä tiedä kunnolla edes että mikä on hyvin kirjotettuu ja mikä ei mut ei se ollu mitenkään huonookaan.
  Kaikilla on oma makunsa joten...

  Haukkumaan oikeen ruvetaan... Voi herranjestas oletteko itse parempia? Koittakaahan tehdä kirja joka menestyy.
  Katotaan kuinka moni siitä loppuen lopuksi pitää jos sitä sitten edes julkaistaan? :D

  • Ja viellä että aikuiset käyttäkää sitä mielikuvitusta!!!
   Sitä kyllä pitäisi kaikilla olla!


 • mittäh!!! mikssi haukute goosemds kirjaa se on parasikinä yks mun suosikeista

 • huonoin goosebumps on mutainen kosto, koska vasta lopussa on ainoo jännä kohta.

 • Mie rakastan Goosebumps-sarjaa

  • Ja oon siis 15v.


  • mustakin ne on hyvii ootko lukenut hullu tiede mies tai viemärin vaanija??


 • Ainoo Goosebumps, jonka oon lukenu oli joku sellainen jossa lapsijoukkko löysi ullakolta peilin ja ne pysty muuttumaan sen avulla näkymättömiksi. Mutta sitten kävikin niin että ne "peilikuvat" alkoi ottamaan oikeiden ihmisten paikkoja (ne oikeat ihmiset jäi peiliin vangiksi) Ne peilikuvat erotti oikeista sen takia että ne teki kaiken käänteisenä (esim. oikeakätinen muuttui yhtäkkiä vasenkätiseksi) Siinä pääosassa oleva poika sai jotenkin pelastettua kaverinsa, mutta lopussa se huomas että sen pikkuveli, joka oli vasenkätinen, oli muuttunut oikeakätiseksi.
  Sen kirjan vimppa lause: Vasuri heitti oikealla kädellä.

  Ihan Ok, kirja. En voi sanoa tarkempaa mielipidettä yhden kirjan perusteella

 • Oootte väärässä!goosebumps on tosi hyvä sarja ainakin hullu tiede mies,viemäsrin vaanija ja kummitus naapuri!!mutta en itsekkään tykkää noiduttu kello kirjasta :)

 • Mää en ymmärrä mikä teillä on R.L Stineä vastaan?! Se vaan yritti parhaansa. Niillä ei oo tarkotus antaa kusen ja paskan tulla housuun vaa pikkusen vaan lukemista! Teilla on niin paljon moittimista siitä! Munki mielestä ne sais kyl olla pelottavampia, mutta en hauku R.L Stineä paska pääks! '' Pitäs olla pelottavampia! '' " R.L Stine on ihan idiottti ku tekee nii nynnyjä kirjoja! " " Vaan kolmevuotista ehkä pelottais ei ees ehkä sitä! " Mitä teitä vaivaa?!? Ei niissä kirjoissa oo tarkotus vieläkään antaa kusen ja paskan tulla housuun. Niitten tarkotus on se, että lapset lukis ennemmin ku vaa nörttäilis tietokoneella! IHan haistan paska hommma hei!?!?

  R.L Stine on aika hyvä kirjojen kirjoittaja mun mielestä ainaski! :)

  • Oon samaa mieltä.


 • Moi! Tämä keskustelu on jo aika vanha, mutta mikä sitten on goosebumbs-sarjan ensimmäinen kirja? Ikinä en ole lukenut,niin jatkuuko ne kirjasta toiseen vai alkaako aina "uusi tarina"?

  • Se on kakka pylly seinä viiru


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

 • En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se voisi olla heille liian iso myönnytys. Miksi he eivät myönnä tosiasioita joista on kulunut runsaat 75 vuotta? https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006383379.html

  324
 • Aborttikatumus voi vyöryä vuosienkin jälkeen

  Myöhemmin viisi lasta saanut äiti kertoo aiemmista aborteistaan ja niihin liittyvistä, vasta vuosien päästä yllättäneistä tunteista. Joskus katumus ja muu paha olo saattaa iskeä vasta esim. lapsen syntymän myötä, kun tajuaa todella, mistä aiemmin on tullut luopuneeksi. "Olin yksin kotona vauvan kanssa. Yhtäkkiä tunsin kuin takaani olisi vyörynyt hyökyaalto, joka oli niin iso ja voimakas, ettei minulla ollut mitään mahdollisuuksia selvitä siitä. Tuo hyökyaalto oli itseinhoa, itsevihaa, järkyttävää häpeää ja syyllisyyttä. Se oli niin käsittämätöntä epätoivoa ja itsetuhoisuutta, ettei minulla ole sanoja kuvaamaan sitä. Minulla oli kaksi lasta ja aviomies. Meillä oli hyvä parisuhde ja koti, ja minulla oli opiskelupaikka. Kaikki hyvät asiat elämässäni unohtuivat kokonaan. Minulla oli vain oma paha oloni, ja minun oli päästävä sitä pakoon." kaksplus. fi/perhe /minun-tarinani /kaksi-aborttia-kokenut-anna-sakala-34-selvisi-syyllisyydesta-vuosia-myohemmin-kadutti-niin-etta-halusin-vain-kuolla/ ?_ga =2. 102723905.19308 25405.157898 7418-772412 710.157250 7842 Voi vain kuvitella, millainen katumus on tilanteessa, jossa lapsia ei enää tulekaan sitten kun haluaisi...

  55
 • Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?

  319

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  319
  2915