Goosebumps - hyi!

Arkkimaagi

Goosebumps-kirjasarjaa kirjoittanut R. L. Stine oli käsittääkseni ennen J. K. Rowlingia maailman suosituin lastenkirjailija. En voi ymmärtää miten tämä on mahdollista. Eräät Goosebumps-sarjan kirjoista ovat ihan kivoja, nopeasti luettavia kirjasia (esim. Kuolleiden kaupunki, vai mikä se oli...), mutta osan lukeminen on sellaista ajanhukkaa, että ei ole tottakaan.

Esimerkiksi kirjan Keskiyön kulkijat juoni menee näin (VAROITUS! Seuraavaksi juonipaljastus!):

Lapset menevät maalle, mutta havaitsevat, että kaikki ei olekaan niin kuin ennen. Mummo ei näet laita enää heidän lempiruokiaan! Voi ei, tässä on jotain mätää, lapset ajattelevat. Sitten he havaitsevat, että mummon ja vaarin linnunpelättimet liikuskelevat öisin itsestään. Hui kauheaa! Kakarat saavat selville, että mummon ja vaarin luona työskentelevä äijä (tai joku semmonen), herättää pelättimiä henkiin taikakirjan (mistä hän sen on saanut?) avulla. Äijä pakottaa mummon ja vaarin toimivan niin kuin haluaa pelättimien avulla (siksi mummo ei enää laita lasten lempiruokia, vaan tämä äijän lempiruokia). Lopussa äijä herättää jostain syystä kaikki linnunpelättimet henkiin (ei oikein selitetä, miksi), mutta ei kykene enää loihtimaan niitä elottomiksi. "Olen liian peloissani tehdäkseni sen!" hän tunnustaa. Linnunpelättimet haluavat jostain syystä tappaa kaikki vastaantulijat, ja siksi kaikki maatilalla olijat ovat vaarassa. Onneksi ladosta löytyy bensaa, niin että pelättimet voi polttaa poroksi. Tämän jälkeen kaikki on taas hyvin, paitsi että mummoa ja vaaria näyttää vaivaavan dementtia, kun he eivät ole ollenkaan vihaisia siitä, että heille työskentelevä äijä kiusasi heitä pelättimillä (koko juttu näyttää unohtuneen).

No, saisihan tästä juonesta kirjan aikeiseksi, jos osaisi kirjoittaa. Mutta R. L. Stine ei osaa! Hän kiduttaa lukijaa esim. laittamalla joka luvun loppuun epätoivoisen pelotteluyrityksen (esim: Pelättimen käsi tarttui minua olkapäähän... Seuraavan luvun alku: Oho, se olikin mummo!).

Goosebumps-kirjat ovat olevinaan kauhukirjoja. Ne eivät kuitenkaan kauhistuta - tai ehkä ne alle kolmivuotiasta saattaisivat pelottaakin. Ennemminkin kauhistuttavaa on se, että näin huonot kirjat voivat menestyä näin hyvin.

34

3199

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fariini

      Kaks ensimmäistä kirjaa kun luki, niin se oli ihan ok, mutta just kun alkoi lukea pitemmälle juoni oli sama kaikissa kirjoissa. ja juuri nuo luvun lopulla olevat pelätys kohdat ovat niin loppuunkuluneita... Surkea kirjasarja!

    • friikki:)

      oon kans samaa mieltä...Älä unohda minua ja kuolleiden kaupunki(? en oo myöskaan varma nimestä)vielä menetteli mut ne muut...esim. Elävien nukkejen(? äh oikosulku) yö en tosin oo varma onko se just tätä sarjaa mut sen kirjottaja on R.L Stine eikös se sama heppu kirjota Nightmare roomia?

      • Arkkimaagi

        Kirjoittaahan se.


    • harakka

      Goosebumpsit ja Nightmare Roomit ovat kyllä sieltä sarjakirjojen surkeimmasta päästä. Muutaman olen lukenut ja monta selaillut. En ollenkaan tykkää kirjailijan kirjoitustyylistä, päähenkilöt ovat todella ärsyttäviä ja kirjat loppuvat typerästi. Oma kohderyhmänsä näillekin tietysti on... Olisihan noita parempiakin nuorten kauhukirjoja/nuorille sopivia aikuisten kirjoja, mutta jostain syystä kaikki tahtovat aina vaan Goosebumpseja. :-o

      (Tiedä sitten tuosta "maailman suosituin
      lastenkirjailija"... Millähän sekin on laskettu.)

    • Driretlan

      Miljoonasateen biisi Olkinainen vaikuttaa hyvin samankaltaiselta kuin kuvailemasi juoni. Biisissä mies rakentaa rakkaansa ikävään oljesta naisen joka herää henkiin. Biisin lopussa mies lähtee bensakanisterin kanssa tappamaan olkinaista.

      • Arkkimaagi

        Mutta Miljoonasade ei varmaankaan ole matkinut tuota juttua Stinelta, sillä biisi on minun mielestäni vanhempi kuin Keskiyön kulkijoiden suomennos. Ja Stine on tuskin matkinut Miljoonasateelta, sillä tuskinpa hän on kauheasti suomenkielistä musiikkia kuunnellut. Lienee siis sattumaa, että biisin ja kirjan juoni muistuttavat toisiaan.

        Tai ehkei kuitenkaan... Olisiko tämänkaltainen juoni ollut jo jossain aiemmassa (kauhu)kirjassa, josta Stine olisi sen plagioinut ja josta Miljoonasade olisi saanut inspiraatiota? En yhtään ihmettelisi, vaikka Stinen havaittaisiin harrastavan vielä plagiointiakin.

        Joka tapauksessa Miljoonasateen biisi on kyllä parempi kuin Stinen kirja.


      • fariini
        Arkkimaagi kirjoitti:

        Mutta Miljoonasade ei varmaankaan ole matkinut tuota juttua Stinelta, sillä biisi on minun mielestäni vanhempi kuin Keskiyön kulkijoiden suomennos. Ja Stine on tuskin matkinut Miljoonasateelta, sillä tuskinpa hän on kauheasti suomenkielistä musiikkia kuunnellut. Lienee siis sattumaa, että biisin ja kirjan juoni muistuttavat toisiaan.

        Tai ehkei kuitenkaan... Olisiko tämänkaltainen juoni ollut jo jossain aiemmassa (kauhu)kirjassa, josta Stine olisi sen plagioinut ja josta Miljoonasade olisi saanut inspiraatiota? En yhtään ihmettelisi, vaikka Stinen havaittaisiin harrastavan vielä plagiointiakin.

        Joka tapauksessa Miljoonasateen biisi on kyllä parempi kuin Stinen kirja.

        joo, en mäkään yhtään ihmettelis, jos se mies (onko se mies)lainais kaikki juonensa jostain huonostimenestyneistä kauhareista, ja muokkaa sit juonen muka paremmaks... öh, en kyllä usko...


      • friikki:)
        fariini kirjoitti:

        joo, en mäkään yhtään ihmettelis, jos se mies (onko se mies)lainais kaikki juonensa jostain huonostimenestyneistä kauhareista, ja muokkaa sit juonen muka paremmaks... öh, en kyllä usko...

        ..vai paremmaksi!


    • ntiSparrow

      Mun mielestä Goosebumbs- kirjat ovat kaikki hyviä. Mutta tuota Spesial- kirjaa en oikein jaksanut lukea, ku ei siinä ole mitään juonta. Koska lukija itse päättää mitä tapahtuu. Olen lukenut melkein kaikki tähän asti Suomessa julkaistut Goosebumbsit.

      Vähän vaikea on käsittää sitä että R.L.Stine olisi ollut suosituin lastenkirjailija ennen J. K Rowlingia! Mistä tuollainen tieto on tullut?

      • Arkkimaagi

        on tullut Guinnesin ennätyskirjasta.


    • Varjotyttö

      oletteko lukeneet varjotyttö -nightmare roomin?
      Ai että se oli kyllä kaikkien aikojen huonoin kirja jonka olen lukenut!!! Tyttö-parka ei tiedä olevansa kämänen supersankari ja hänen serkkunsa on tytön pahin vihollinen vain sen takia, koska joku maaginen taika-kirja käskee niin! Sitten kun tytteli pääsee pois "painajaishuoneestaan" hän saakin tietää, että hänen äitinsäkin on joku kämänen supersankari! Voi voi...

      Parhaat kirjat Stine:ltä
      Varjojen kaupunki
      Älä unohda minua
      Noiduttu kello

    • äösakdjfei

      Goosebumpsit ei oo pelottavii mut hyvii. Ei toisaalta ihme etten pidä niitä pelottavina koska en ole IKINÄ lukenut pelottavaa kauhukirjaa edes Stephen Kingiltä vaikka kaikki aina hehkuttaa kuinka hyvii Stephen Kingin kirjat on. Mutta on Kingin kirjat ihan hyvii.

    • I <3 U

      Ehkä te muut ette tykkää R.L.Stinen kirjoista, mutta mä RAKASTAN niitä

    • Goosebumps-fani

      Oon koht lukenu 6 goosebumps kirjaa ja ne on iha sairaan hyviä!

    • nitzu

      Oon lukenu vast pari goosebumps kirjaa ja mielestäni ne ovat tosi hyviä. Itse rakastan niitä suunnattomasti! Yritänkin tässä ostella suurita osaa. Suon saalistajan olen lukenut ainakin 5 kertaa : )

    • pöljät aikuset!

      nitzu on oikeassa, munki mielestä ne on iha uber hyviä! aloin lujkemaan en halunnu mennä nukkumaan ku oli nii hyviä, ite oon kymmen vuotias, ja lapset yleensäki tietää paremmin ku aikuset lasten kirjoista, ja nighmare roomitiki on hyviä! se on muutenki mielipide asia tykkääkö vai ei.

    • 13veetytsy

      Mun mielestä goosebumpsit ja nightmare roomit on oikeesti hyvä sarja! Ne on sopivan mittasia, eikä juonikaan mene turhan hitaasti. Sitten ne on sopivan jännittävii, eikä koskaa voi tietää mitä tapahtuu! :)

    • Fantasy&Scifi

      R.L.Stinehan on lasten ja nuorten kirjailija, ja itse luin jokaisen hänen kirjoittaman kirjan minkä vain löysin, kun olin nuorempi. Pidin niistä erittäin paljon ja ne olivat ainoat kirjat mitkä saivat minut lukemaan. En tainnut muita kirjoja lukeakaan, Harry Potteria lukuun ottamatta. The Nightmare Room sarja oli lempparini.

      Ja järkyttääkseni teitä kaikkia jotka eivät pidä R.L. Stinesta, en ole koskaan lukenut yhtä hyvää kirjaa kuin "Uhka metsässä". Ainut kirja, minkä olen lukenut läpi yhä uudelleen ja uudelleen. Tosin viime kerrasta on jo aikaa... ;)

    • huohhhh

      Kirjoittakaapa kuule itse parempi sarja, ja saakaa se vielä menestymään. Tottakai kaikilla on oma mielipiteensä, mutta ei sentään haukkumaan tarvitse ruveta ja ilkkumaan, suorastaan halveksumaan.

      • Ansku - Bansku

        Oon samaa mieltä!


    • Joku Torvelo

      Oon 13 ja niitä kun tuli jostain jutusta niin lueskelin. Ei ne niin huonoja ainakaan jotkut ole ollu... Joo olen nuori enkä varmaa kenenkään mielestä tiedä kunnolla edes että mikä on hyvin kirjotettuu ja mikä ei mut ei se ollu mitenkään huonookaan.
      Kaikilla on oma makunsa joten...

      Haukkumaan oikeen ruvetaan... Voi herranjestas oletteko itse parempia? Koittakaahan tehdä kirja joka menestyy.
      Katotaan kuinka moni siitä loppuen lopuksi pitää jos sitä sitten edes julkaistaan? :D

      • pougcvbm

        Ja viellä että aikuiset käyttäkää sitä mielikuvitusta!!!
        Sitä kyllä pitäisi kaikilla olla!


    • Yötähti

      mittäh!!! mikssi haukute goosemds kirjaa se on parasikinä yks mun suosikeista

    • gooses is best

      huonoin goosebumps on mutainen kosto, koska vasta lopussa on ainoo jännä kohta.

    • kettu98

      Mie rakastan Goosebumps-sarjaa

      • Ja oon siis 15v.


      • hebboo

        mustakin ne on hyvii ootko lukenut hullu tiede mies tai viemärin vaanija??


    • käpy___

      Ainoo Goosebumps, jonka oon lukenu oli joku sellainen jossa lapsijoukkko löysi ullakolta peilin ja ne pysty muuttumaan sen avulla näkymättömiksi. Mutta sitten kävikin niin että ne "peilikuvat" alkoi ottamaan oikeiden ihmisten paikkoja (ne oikeat ihmiset jäi peiliin vangiksi) Ne peilikuvat erotti oikeista sen takia että ne teki kaiken käänteisenä (esim. oikeakätinen muuttui yhtäkkiä vasenkätiseksi) Siinä pääosassa oleva poika sai jotenkin pelastettua kaverinsa, mutta lopussa se huomas että sen pikkuveli, joka oli vasenkätinen, oli muuttunut oikeakätiseksi.
      Sen kirjan vimppa lause: Vasuri heitti oikealla kädellä.

      Ihan Ok, kirja. En voi sanoa tarkempaa mielipidettä yhden kirjan perusteella

    • neppa2

      Oootte väärässä!goosebumps on tosi hyvä sarja ainakin hullu tiede mies,viemäsrin vaanija ja kummitus naapuri!!mutta en itsekkään tykkää noiduttu kello kirjasta :)

    • weqewew
    • Ansku - Bansku

      Mää en ymmärrä mikä teillä on R.L Stineä vastaan?! Se vaan yritti parhaansa. Niillä ei oo tarkotus antaa kusen ja paskan tulla housuun vaa pikkusen vaan lukemista! Teilla on niin paljon moittimista siitä! Munki mielestä ne sais kyl olla pelottavampia, mutta en hauku R.L Stineä paska pääks! '' Pitäs olla pelottavampia! '' " R.L Stine on ihan idiottti ku tekee nii nynnyjä kirjoja! " " Vaan kolmevuotista ehkä pelottais ei ees ehkä sitä! " Mitä teitä vaivaa?!? Ei niissä kirjoissa oo tarkotus vieläkään antaa kusen ja paskan tulla housuun. Niitten tarkotus on se, että lapset lukis ennemmin ku vaa nörttäilis tietokoneella! IHan haistan paska hommma hei!?!?



      R.L Stine on aika hyvä kirjojen kirjoittaja mun mielestä ainaski! :)

      • Jeremias1123

        Oon samaa mieltä.


    • moiiiijjjjjajooemt

      Moi! Tämä keskustelu on jo aika vanha, mutta mikä sitten on goosebumbs-sarjan ensimmäinen kirja? Ikinä en ole lukenut,niin jatkuuko ne kirjasta toiseen vai alkaako aina "uusi tarina"?

      • Pierupekka

        Se on kakka pylly seinä viiru


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2941
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      2065
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1845
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe