Laserleikkaus

Likinäköinen

Onko kellään, jolla olisi ollut suuri likinäkö esim. -10, useamman vuoden takaista kokemusta laserleikkauksesta. (esim. zyoptix, lasik, yms)
Ja miten hyvin leikkaustulos on säilynyt, joutuiko käyttämään miten pitkään silmätippoja leikkauksen jälkeen?..

t. leikkausta harkitseva 38v mies.

34

20307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vähäsen

      Mulla leikkauksesta 10 vuotta. PRK-tekniikalla. Lähtöarvot tosin vain -5.50. Viisi vuotta näkö pysyi, sitten alkoi huonontua. Nyt toisessa silmässä n. -2.0 ja toisessa 0.25... Eli ihan eripariset. En olisi mennyt jos olisin tiennyt tuloksen olevan tällainen. Laseja käyttänyt taas 3 vuotta jo jatkuvasti juuri tuon eriparisuuden takia. Stereonäköä ei muuten ole ollenkaan ja muutenkin elämä ilman laseja tosi hankalaa.

    • Kiitollinen sinisilmä

      se tuntui minusta. Hyvin tyytyväinen olen ollut vastaavan laserleikkauksen jälkeen. En muista tarkkaan menetelmän nimeä, ehkä se oli Lasik.. (yritin etsiä silloista esitettä, mutta eipä löytynyt). Joka tapauksessa se oli uusinta uutta tuolloin ja välineet viimeisintä tekniikkaa. Leikkauksesta on kulunut nyt reilut 2v ja tulos erinomainen.

      Olen nyt jo lähes viisikymppinen ja silmäni olivat -9.5 ja -9.7 joten varsin heikkonäköinen olin ilman laseja. Silmälasit sain jo alaluokilla ja näkö heikkeni nopeasti kasvuvuosina. Noin parikymppisenä hankin piilolasit joita käytin välillä enemmän ja myöh vähemmän koko aikuisikäni ajan.

      Kuulin palautetta tuttavilta onnistuneista leikkauksista ja lopulta uskaltauduin vastaanotolle. Kaikki oli ok, sarveiskalvon paksuus ym. kunnossa ja molemmat silmät operoitiin samalla kertaa. Leikkaus oli itselleni vaivaton ja onnistui yli odotusteni, koska oletin että vähintään lukulaseja tarvitsisin. Mutta ei, näen edelleen hyvin kaiken normaalitekstin ja erinomaisesti kauas, vain apteekin minimaaliset präntit tiirailen lievillä halppis-lukulaseilla.

      Moni asia on helpottanut, silmälasit eivät huurru talvisin, autolla ajo turvallisempaa, liikunta helpompaa (esim. uiminen). Omalla kohdallani ratkaisu oli erinomainen, elämän laatu parani. Kehotan ehdottomasti turvautumaan hyvämaineeseen lääkäripalveluun jossa on ajanmukaiset laitteet ja tietotaito. Lääkäri arvioi riskit ja ohjeita noudattamalla pääsee hyviin tuloksiin. Palvelu ja ohjeistus kohdallani oli erinomaista. En voi kuin kiittää lääketiedettä ja lääkärin taitoa.

    • aisantuntija

      Mulle tehtiin lasek toimenpide nyt jo reilut 5 vuotta sitten ja siita lahtien olen ilman laseja elellellyt ja nako on edelleen ihan hyva. Lahtotilanne oli miinusta jotain reilut 6.

      • kaunissilmä

        Jos sinulla on enämmän kun -9, sitten lasik ei ole hyvä vaihdoehto. Tee sopitesti http://www.ksa.ee/sopivuustesti . He sanovat, että "tulisi harkita silmänsisäisen linssin vaihtoa tai silmänsisäisen lisälinssin asennusta".


      • likinäköinen

        Kiitos tiedoista. Täytyy vielä harkita eri vaihtoehtoja. Lasik varmaan sopii suuremmallakin miinusmäärällä (itsellä n -9,5), jos on riittävän paksu sarveiskalvo...


    • Rillipiru

      Minulla on molemmat silmät reilu -7 ja vuoden kahden välein vähintään pitää uudet rillit hankkia kun näkö heikkenee koko ajan.
      Miettiny oon leikkausta, mutta jos parin vuoden kuluttua on taas lasit nenällä niin liekö tuon arvoista?
      Olishan tietysti hienoa kun vois muutaman vuoden vaik uida ilman laseja, mutta kuka tietää ollaanko 10v kuluttua taas lähtöpisteessä?
      Ikää pikkasen vajaa 40 niin viiskymppisenä olis taas yhtä lepakko kuin nytkin..
      Oletan ettei leikkausta voi tehdä kuin kerran.. vai voiko?

      • Rillejä

        Minulla oli ennen leikkaukseen menoa -9 molemmissa silmissä. Kun otin ensimmäiset lasini niin likinäköä oli tuolloin -1, ja näön heikkeminen jatkui aina tuohon leikkaukseen asti. Päätin kuitenkin kokeilla, vaikka eivät antaneet takuita näön pysymselle. Ajattelin, että on kuitenkin helpompaa kun lähdetään taas suurin piirtein nollasta huonompaan, kuin tuosta miinus yhdeksästä. Noin parin vuoden välein minäkin rillini silloin ennen uusin.
        Nyt leikkauksesta on kulunut kohta kolme vuotta ja edelleen näkö on yhtä hyvä kuin leikkauksen jälkeen. Suosittelen ehdottomasti! Minulle tehtiin lasik-leikkaus ihan perinteisellä menetelmällä eli oli tuo leikkaava terä millä läppä tehtiin. Nykyisinhän on menetelmiä, jossa sitä ei tarvita (on nimittäin inhottavin vaihe leikkauksessa). Otin vielä tietoisen riskin ja leikkautin silmäni Tshekissä (koska asuin silloin siellä). Koko homma kaikkine tarkastuksineen ja lääkkeineen maksoi 1100€. Silmän kostutustippoja käytin vajaa puoli vuotta.


      • Ent.rillipiru

        Itse kävin vuonna-99 Kuopiossa leikkauksessa.Näkö pysynyt ennallaan siitä asti,enkä ole päivääkään katunut sijoitustani.Mun silmät oli silloin -4.5,ja ilman laseja näkyvyys tosi huono..Ei muutakuin rohkeasti vaan leikkaukseen,niin ovat kaverinikin tehneet.


      • kävin myös
        Ent.rillipiru kirjoitti:

        Itse kävin vuonna-99 Kuopiossa leikkauksessa.Näkö pysynyt ennallaan siitä asti,enkä ole päivääkään katunut sijoitustani.Mun silmät oli silloin -4.5,ja ilman laseja näkyvyys tosi huono..Ei muutakuin rohkeasti vaan leikkaukseen,niin ovat kaverinikin tehneet.

        vuonna 1999 lasik leikkauksessa,enkä ole katunut päivääkään! kuten edellinen,suosittelen myös :)


    • entinen rillipiru ja silmäl...

      Ehdottomasti suosittelen!!! Otin 10vuotta sitten pankista lainan ja leikkautin kummankin silmän (-4,5 ja-5,5).Eipä ole kaduttanut.Ei tarvi huuruisilla laseilla talvella sisälle jne.
      Vähän öisin kutisivat alkuun,mutta ei tarvinut silmätippoja kauaa käyttää.Ainoa minkä olen kokenut haitaksi niin iltahämärässä tai yöllä auton ajo on hankaloitunut hiukan.

      • mennyt leikkaukseen, ellei

        useampikin silmälääkäri olisi maininnut siitä, että ns. aikuisnäkö tulee kuitenkin, vaikka laserleikkaus olisi onnistunut kuinka hyvin tahansa.
        Voimakkuudet -7 molemmissa silmissä.


      • Eppo

        Pimeässä näkeminen heikkenee joka tapauksessa ajan myötä. Esimerkiksi nelikymppinen tarvitsee jo kaksikertaisen määrän valoa nähdäkseen yhtä hyvin kuin parikymppinen. Kuusikymmpinen taas kolminkertaisen määrän parikymppiseen verrattuna.


      • kasander
        mennyt leikkaukseen, ellei kirjoitti:

        useampikin silmälääkäri olisi maininnut siitä, että ns. aikuisnäkö tulee kuitenkin, vaikka laserleikkaus olisi onnistunut kuinka hyvin tahansa.
        Voimakkuudet -7 molemmissa silmissä.

        Samaa minäkin mietin että joutuuko kuitenkin joskus ostamaan lasit ikänäköä varten. Mutta totesin että sitten voin ostaa Tiimarin halppis laseja tms lehdenlukemiseen, koska -8.5 näölläni silmälasien uudistaminen lähes joka toinen vuosi oli kallista. Pelkät linssit erikoisohenteisena maksoi n. 180eur/kpl ja tähän päälle tietty samanhintaiset kehykset.

        Kävin 5 vuotta sitten Zyoptik Lasik leikkauksessa ja olen todella tyytyväinen. Koska sarveiskalvoni oli ohut, uusinta leikkausta ei olisi pystytty tekemään, paljon miinusta ja tosi pienet mykiöt olivat riskitekijät ettei lääkäri pystynyt lupaamaan 0-tulosta. Otin riskin, leikkaus onnistui täydellisesti ja 5 vuotta on nyt menty nollilla (no, toisessa nyt -0.75, mut kuitenkin todella hyvä näkö).

        Tippoja tuli laiteltua reilu puolivuotta koska leikkaus tehtiin lokakuussa ja talvella muutenkin kuivuu silmät.


      • ruut37

        minulle tehtiin lasik leikkaus kohta 11v sitten. sain 10-vuotiaana lasit,piilolinssejä jäytin n. 18v.en ottanu lainaa. tikkurilan näkökeskuksessa maksoi 7800markkaa. näköni oli -vasen -2.50 -oikea -2.75. en kadu päivääkään. rahansa on leikkaus maksanut jo takaisin.sama kuten sinulla,hämäränäkö,mutta se oli jo aiemmin,ennen leikkausta. veljeni kävi pari vuotta sitten myös,eikä ole katunut.Hän kyseli minulta,mut kävi helsingis. piilolaseja käyttäessäni en saanut ikänä värillisiä,koska oma silmien väri on niin vahva ja suuret silmät. olisin halunnu ruskeet,mut itel tumman siniset simät. eli käytin se n.18v värittömiä piilolinssejä.

        suosittelen ja minulla oli nimen omaan LASIK-leikkaus


    • Unto

      laiskan silmän korjauksessa?

    • ympyrätalo

      muija kävi vuos sitte helsingissä ympyrätalossa en muista lääkärin nimee mut on suomen huippu ja tuonut koko homman suomeen menetelmä oli joku uus..hämäränäkö ja yleensä näkö on ollu loistava ei sivuvaikutuksia ja tippoja käytti pari kuukautta sen takia että hoitoohjeet oli semmosest ei kuivuneita silmiä eikä karsastusta oikeestaan ollenkaan en voi kuin suositella yhtä lääkäriä ja se on siellä hietaniemessä..molemmat silmät vähä yli 3000 e elämämme paras sijoitus en suosittele mitään vähän kokenutta lääkäriä.

      • Ympyrätalo Hakaniemessä

        kun kävin ihotautien erikoislääkärillä uusimassa reseptit-siis Ympyrätalo HKI Hakaniemi.


      • kerkkula
        Ympyrätalo Hakaniemessä kirjoitti:

        kun kävin ihotautien erikoislääkärillä uusimassa reseptit-siis Ympyrätalo HKI Hakaniemi.

        kun 10 vuotta sitten tehtiin minulle LASIK leikkaus.
        Olin varautunut kaiken näkösiin ongelmiin, mitä olin kuullut ja hämmästys oli suuri kun suurinpiirteen seuraavana päivänä silmät oli ok. Ja sen jälkeen ei mitään ongelmia. Nyt olen 45 vuotias, enkä tarvi vielä lukulasejakaan. Tosin lääkäri jätti tarkoituksella toisen silmän hieman miinukselle ,ettei tulis ikänäkö niin pian. Hyvin on toiminut!


      • Laser-Leikkaus--
        kerkkula kirjoitti:

        kun 10 vuotta sitten tehtiin minulle LASIK leikkaus.
        Olin varautunut kaiken näkösiin ongelmiin, mitä olin kuullut ja hämmästys oli suuri kun suurinpiirteen seuraavana päivänä silmät oli ok. Ja sen jälkeen ei mitään ongelmia. Nyt olen 45 vuotias, enkä tarvi vielä lukulasejakaan. Tosin lääkäri jätti tarkoituksella toisen silmän hieman miinukselle ,ettei tulis ikänäkö niin pian. Hyvin on toiminut!

        Olitko käyttänyt piilareita ennen leikkausta?
        Vai pelkästään laseja? Missä, ja minkälaisella laitteistolla leikkaus tehtiin?
        Taisi olla niitä ensimmäisiä, koska leikkaukset aloitettiin suomessa vasta joskus -90 luvun lopulla...


    • 3 x tehty

      Minulle tehtiin ensimmäiset prk-leikkaukset n.15v. sitten. Leikkaukset onnistuivat hyvin, mutta molempien silmien näkökyky alkoi kuitenkin hieman heikentymään vuosien saatossa. Lääkäri suositteli uusintaleikkausta. On kuulemma ihan normaalia, että näkö voi vielä vuosien päästä heikentyä. Päätettiin leikata vain toinen silmä ja lasik menetelmällä. Toiseen silmään jäisi lukunäkö ja toiseen 2x leikattuun silmään kaukonäkö. Leikkaus onnistui hyvin ja hyvä näkö palasi oikeaan silmään. Ongelmat alkoivat vasta vuosien päästä uudestaan leikatussa silmässä. Silmästä tuli erittäin arka ja kuiva. Joudun käyttämään tippoja monta kertaa päivässä, muuten silmä kuivuu kokonaan kiinni. Ainakin kerran on verkkokalvo revennyt kuivumisen takia. Tästä aiheutui valtava kipu ja n.3 kk:n toipuminen. Nyt myös toinen vain kerran leikattu silmä on alkanut kuivua. Keskustelin asiasta HUS:n silmälääkärin kanssa ja hän sanoi, että oire on tyypillinen vanhalla iällä ja leikatuilla silmillä. Silmäsairaala on kuulemma täynnä asiasta kärsiviä potilaita. Leikkaus oli helppo ja oli tosi mukavaa päästä laseista eroon, mutta nyt maksan vanhemmalla iällä kovaa hintaa siitä.

      • myös leikattu

        olet? Missä iässä hankaluudet alkoivat?


      • Pohtien

        Esille ottamaasi asiaa ei ole käsitelty julkisuudessa. Siis HUS:n silmälääkäri totesi, että laserleikkauksesta voi seurata vanhalla iällä ongelmia silmien kuivamisen takia?

        Miksi niin käy? Muistatko, käykö näin kaikilla leikkaustavoilla vai onko niissä eroja?

        Kuinka suuri riski tuo tilastollisesti on?


      • Myös leikattu
        Pohtien kirjoitti:

        Esille ottamaasi asiaa ei ole käsitelty julkisuudessa. Siis HUS:n silmälääkäri totesi, että laserleikkauksesta voi seurata vanhalla iällä ongelmia silmien kuivamisen takia?

        Miksi niin käy? Muistatko, käykö näin kaikilla leikkaustavoilla vai onko niissä eroja?

        Kuinka suuri riski tuo tilastollisesti on?

        Kaikki silmäleikkaukset kuivattavat silmiä. Kun ikää tulee lisää, silmät kuivuvat luonnostaan. Jos silmät on kuivatettu leikkauksella aiemmin, ikääntyessä saattaa tulla ongelmia silmien kuivuuden kanssa. Nuorempana pärjää leikattujen silmien kanssa, koska silmät ovat vielä riittävän kosteat eikä pientä kuivumista huomaa. Ikääntyessä kuivuus alkaa vaivata yhä enemmän ja enemmän.

        Montaa silmäleikkauksiin liittyvää asiaa ei ole käsitelty julkisuudessa ja siksi ihmisillä on se harhaluulo, että silmäleikkaukset ovat turvallisia tai että riski on noin promillen luokaa. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Pysyvästi kuivien silmien riski on jo muutaman/parin prosentin luokkaa. Epäsäännöllistä hajataittoa tulee noin 1 %:lle. Aika monelle tulee halo- ja starburst-ilmiöitä. Joillekin leikkaukset saattavat aiheuttaa kaksoiskuvia tai lasiaisen samentumia. Lista on loppumaton eikä riskeistä valitettavasti puhuta tarpeeksi.


    • titanic72

      Mun silmät leikattiin reilu 10v sitten Vuosaaressa ,lasik menetelmällä (läppäleikkaus) ja en ole katunut hetkeäkään.

      Olen todella tyytyväinen näkööni ja iloinen etten ole tarvinnut leikkauksen jälkeen laseja tai piilolinssejä.Mulla oli vasen -6 ja oikea -5,9 ja nyt on vasen -0,01 ja oikea 0,00 että parempi näkö kuin monellä syntyjään.

      Mä käytin parisen päivää silmätippoja leikkauksen jälkeen.Silmät parani todella nopeasti,sillä näin jo tunti leikkauksen jälkeen paremmin kuin koskaan aiemmin,vaikkakin hiukka oli silmät sumuiset vielä kyynelistä ja antibiootti voiteesta.

      Oman kokemuksen perusteella uskallan suositella leikkausta.

    • hyvin meni

      Minulta leikattiin vasemmasta silmästä -2,5 näkö. Muistaakseni se oli prk-laser. Näkö on nyt hyvä ja näen sillä myös pimeässä hyvin. Oikeaa silmää ei leikattu koska siinä on -0,75 näkö ja olisin tarvinnut sitten lukulasit.
      Alkuun oli hiukan vaikea tottua siihen, että toisella silmällä näkee kauas ja toisella lähelle. Nyt se sujuu oikein hyvin.
      Kaiken kaikkiaan kannattava leikkaus minun kohdallani.
      Tippoja käytin jotain kolme kuukautta ja alkuun oli kolme päivää tosi kipeä silmä. Sitten kun sain hoitolinssin pois niin alkoi helpottamaan ja näkö alkoi paranemaan tosi nopeasti. Aurinkolaseja piti käyttää aika pitkään koska auringon valo kävi välillä kipeästi mutta nyt on jo aivan normaali.
      Tämä oli vain minun kokemus laserista ja jollain muulla voi olla erilaisia kokemuksia siitä.
      Eihän sitä voi tietää etukäteen mutta kannattaa kysellä myös leikkaavalta lääkäriltä.

    • tieto_pankki
    • leikkaus

      hei onko kellään kokemusta näköisen leikkaamisesta mulla plussaa n 7

      • likinäköinen

    • Guest

      PRK:n leikkaustulokset eivät ole kauan kestäviä. Lisäksi toipuminen on kivuliasta. FemtoLasik on tällä hetkellä turvallisin tekniikka, ja sen lopputulos on myös kestävä. On olemassa myös uusi tekniikka, Smile, mutta siinä on vielä paljon haasteita, kuten uusissa tekniikoissa yleensä. Varmaankin se tulee syrjäyttämään Lasikin tulevaisuudessa, mutta vielä kannattaa miettiä, että haluaako toimia "koehenkilönä". Silmätippojen käyttötarve on hyvin yksilöllinen. Riippuu paljon jo siitä, onko lähtökohtaisesti helposti kuivavat silmät.

      Infoa laserleikkauksista ja eri tekniikoista löytyy täältä:
      http://lasertrust.com/laserleikkaus-infoa/

      • flink2

        Ja SMILE:ä saatetaan mainostaa, että aiheuttaa vähemmän kuivasilmäisyyttä kuin Femtolasik vaikka tiedän parikin tapausta, joissa SMILE:n jälkeen on aiheutunut todella häiritsevää kuivasilmäisyyttä.


      • Femtolasik

        Korjaus: Femtolasikin tulos ei ole kestävä kuten ei ole minkään silmäleikkauksen. Jos silmien taitteisuus jatkaa muuttumista, se tekee sen mistä tahansa leikkauksesta huolimatta. Silmäleikkaus korjaa vain sen hetkisen tilanteen. Joillakin tulos saattaa olla pitkään pysyvä, joillakin näkö huononee edelleen ja kohta on taas edessä silmälasien hankkiminen.

        Silmätippojen käyttö on todellakin yksilöllistä. Jotkut käyttävät silmäleikkauksen jälkeen silmätippoja pari kuukautta, toiset käyttävät niitä koko loppuelämänsä.

        Femtolasik saattaa olla tällä hetkellä turvallisin vaihtoehto (en tiedä), mutta siinäkin on paljon riskejä, joista kannattaa ottaa selvää ennen leikkausta.


      • flink2
        Femtolasik kirjoitti:

        Korjaus: Femtolasikin tulos ei ole kestävä kuten ei ole minkään silmäleikkauksen. Jos silmien taitteisuus jatkaa muuttumista, se tekee sen mistä tahansa leikkauksesta huolimatta. Silmäleikkaus korjaa vain sen hetkisen tilanteen. Joillakin tulos saattaa olla pitkään pysyvä, joillakin näkö huononee edelleen ja kohta on taas edessä silmälasien hankkiminen.

        Silmätippojen käyttö on todellakin yksilöllistä. Jotkut käyttävät silmäleikkauksen jälkeen silmätippoja pari kuukautta, toiset käyttävät niitä koko loppuelämänsä.

        Femtolasik saattaa olla tällä hetkellä turvallisin vaihtoehto (en tiedä), mutta siinäkin on paljon riskejä, joista kannattaa ottaa selvää ennen leikkausta.

        Femtolasikin tulos on kestävä, jos leikkaukseen ei mennä liian aikaisin esim. 18-vuotiaana. Näön muuttuminen on tietenkin yksilöllistä, mutta suurimmalla osalla likinäköisiä näkö ei enää juurikaan huonone 25:n ikävuoden jälkeen. Ennen leikkausta olisikin hyvä, että näkö olisi ollut muuttumaton pari vuotta.

        Kaikissa leikkauksissa on riskinsä, silmäleikkaukset eivät tee siinä poikkeusta. Elämässä on kuitenkin otettava tiettyjä riskejä, jos haluaa jotain itselleen tärkeää saavuttaa...esimerkiksi elämän ilman silmälaseja :)


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe