Jälkihuollon itsenäistymis varat....

Horse66

Itsenäistymisvarat


Kun lapsi tai nuori on sijoitettu kodin ulkopuolelle avohuollon tukitoimia, sijaishuoltoa tai jälkihuoltoa koskevien säännösten mukaisesti, hänen itsenäistymistään varten on kalenterikuukausittain varattava määrä, joka vastaa vähintään 30 % hänen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 14 §:ssä tarkoitetuista tuloistaan, korvauksistaan tai saamisistaan (itsenäistymisvarat). Määrää laskettaessa ei lapsilisää kuitenkaan oteta huomioon.

Jollei lapsella tai nuorella ole sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 14 §:ssä tarkoitettuja tuloja, korvauksia tai saamisia taikka jos ne ovat riittämättömät, hänelle on annettava kunnan varoista hänen itsenäistymistään varten tarpeelliset varat, kuitenkin enintään määrä, joka on yhtä suuri kun perhehoitajalle maksettavasta palkkiosta ja korvauksesta annetun asetuksen 3 §:ssä tarkoitettu käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä ( 2358 €).

Jos tällaista merkittävää tuloa tai etuutta ei ole eikä merkittävää säästöä kerry, nuorelle annetaan Oulun sosiaali- ja terveyslautakunnan varoista 1682 euroa hänen itsenäistymistään varten. Itsenäistymisvarojen maksamisessa on otettu käyttöön porrastus siten, että mitä pidempään lapsen/nuoren sijoitus kodin ulkopuolelle,

perhekotiin, lastenkotiin tai perhehoitoon, on kestänyt. sitä suurempi on maksettava itsenäistymisraha. Alle yksi (1 ) vuotta kestäneestä sijoituksesta ei kerry itsenäistymisvaroja, ellei nuorelle ole tullut omia tuloja tai varoja, josta on tullut kerryttää 30 % itsenäistymisvaroja varten. Viisi vuotta kestäneestä sijoituksesta maksetaan täysimääräinen itsenäistymisraha 1682 €.

Sijoituksen kesto

itsenäistymisrahan suuruus

5 vuotta ja pidempään
1682 €

4 – 5 vuotta

1346 €

3 – 4 vuotta

1009 €

2 – 3 vuotta

673 €

1 – 2 vuotta

336 €

alle 1 vuosi

ei itsenäistymisrahaa

Itsenäistymisvarat on tarkoitettu nuoren itsenäistymisen tukemiseen. Itsenäistymisvarat maksetaan siinä vaiheessa kun nuori muuttaa omaan asuntoon.

Itsenäistymisvarat huomioidaan toimeentulotukilaskelmassa tuloksi siltä osin kuin ne ylittävät lautakunnan maksaman korkeimman itsenäistymisvarojen määrän (1682 €). Mikäli kertakorvauksena maksettavat itsenäistymisvarat ovat huomatta-van suuret, voidaan ne toimeentulotukiohjeiden mukaisesti jaksottaa useammalle kuukaudelle, korkeintaan kuitenkin puolen vuoden ajalle.


Kuukausittain maksettavat tulot esim. perhe-eläke, huomioidaan tuloksi toimeentulotukilaskelmassa kuten muutkin säännöllisesti maksettavat tulot.

Päätösehdotus (ptj):

Perusturvalautakunta päättää ottaa käyttöön alla olevan soveltamisohjeen nuoren/lapsen itsenäistumisvaroista ja taloudellisen tuesta 1.3.2007 alkaen ja toteaa, että päätöksentekijällä on oikeus painavista syistä poiketa ohjeen määräyksistä yksilöllisen tarveharkinnan perusteella.

1. Jälkihuolto


Sijaishuollon päättymisen jälkeen perusturvalautakunnan on aina järjestettävä lapselle tai nuorelle jälkihuolto tukemalla sijaishuollossa ollutta lasta tai nuorta sekä hänen vanhempiaan ja huoltajiaan sekä henkilöitä, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi tai nuori on. Jälkihuolto on ns. subjektiivinen oikeus ja se on järjestettävä aina sijaishuollon päätyttyä siihen saakka, kun nuori täyttää 21 vuotta. (lastensuojelulaki 34 §)

Kunnan on edellä mainitun lainkohdan perusteella huolehdittava jälkihuollon järjestämisestä siten, että lapselle tai nuorelle järjestetään riittävät sosiaalipalvelut ja muuta tukea. Tähän kuuluu riittävän toimeentulon järjestäminen ja puutteellisten asumisolojen korjaaminen tai asunnon hankkiminen.

Tämän lisäksi kunnan on tarvittaessa (lastensuojelulaki 13 §):

1) järjestettävä tukihenkilö tai – perhe sekä riittävät terapiapalvelut

2) tuettava lasta tai nuorta koulunkäynnissä, ammatin ja asunnon hankinnassa, työhön sijoittumisessa, harrastuksissa ja muiden henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisessä taloudellista ja muuta tukea antamalla; sekä

3) järjestettävä loma- ja virkistystoimintaa

1.1. Taloudellinen ja muu tuki jälkihuollossa olevalle kun lapsi on kotiutettu vanhempiensa luokse


a) Alle 18 –vuotiaan koetteeksi kotiutetun tai jälkihuollossa olevan taloudellinen tuki silloin, kun lapsi asuu vanhempiensa luona eivätkä vanhemmat ole toimeentulotuen tarpeessa:

- Kela maksaa normaalit lapsen etuudet vanhemmille.

- Harkinnanvaraista toimeentulotukea voidaan myöntää harrastustoimintaan enintään 45 €/kk. Terapiakuluihin tai vastaaviin erityiskuluihin voidaan myöntää toimeentulotukea harkinnan mukaan vanhempien taloudellinen tilanne huomioiden.

- Opintolainaa ei tarvitse ottaa ja lasta tuetaan opiskelukuluissa, kuten kirjojen hankinnassa ja koulumatkakuluissa. Nostettua opintolainaa ei huomioida varoina.

- Tuetaan työtoimintaan/työhön sijoittumisessa

- Lapselle voidaan myöntää tukiperhe tai -henkilö sekä tukea loma- ja virkistystoimintaan.

b) Alle 18 –vuotiaan koetteeksi kotiutetun tai jälkihuollossa olevan taloudellinen tuki silloin, kun vanhemmat ovat toimeentulotuen tarpeessa:

- Kela maksaa normaalit lapsen etuudet vanhemmille.

- Mikäli molemmat biologiset vanhemmat, vanhemman avo- tai aviopuoliso ovat toimeentulotuen saajia, lasketaan perheen toimeentulotuen tarve pääsääntöisesti toimeentulotukilain ja vahvistetun soveltamisohjeen mukaisesti.

- Avio- tai avopuoliso, joka ei ole lapsen vanhempi, ei ole elatusvelvollinen puolison jälkihuollossa tai koetteeksi kotiutettuun lapseen nähden. Jos biologinen vanhempi on toimeentulotuen tarpeessa mutta hänen avio- tai avopuolisonsa ei ole, lasketaan biologisen vanhemman lapsen/lapsien toimeentulotukinormi (avo- /aviopuolisoa ja hänen lapsiaan ei lasketa normiin). Yhteisten lasten menot puolitetaan. Mikäli normivajetta jää avustetaan biologista vanhempaa ja hänen lapsiaan toimeentulotukiohjeiden mukaisesti.

- Harkinnanvaraista toimeentulotukea voidaan myöntää esim. harrastustoimintaan enintään 45 €/ kk. Terapiakuluihin tai vastaaviin erityiskuluihin myönnetään toimeentulotukea perustellun tarpeen mukaan.

- Opintolainaa ei tarvitse ottaa ja lasta tuetaan opiskelukuluissa, kuten kirjojen hankinnassa ja koulumatkakuluissa. Nostettua opintolainaa ei huomioida varoina.

- Tuetaan työtoimintaan/työhön sijoittumisessa

- Lapselle voidaan myöntää tukiperhe tai -henkilö sekä tukea loma- ja virkistystoimintaan.

4

2409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olisi oltava siis

      enimmillään saman verran kuin sijarille maksettava käynnistymiskorvaus.

      Mutta pitkästä litaniasta huolimatta jäi epäselväksi, MISTÄ johtuen tilanne voi olla se, että "merkittävää säästöä ei kerry".

      "Jos tällaista merkittävää tuloa tai etuutta ei ole eikä merkittävää säästöä kerry, nuorelle annetaan Oulun sosiaali- ja terveyslautakunnan varoista 1682 euroa hänen itsenäistymistään varten."

      • keishaline

        hei! olen ollut mielelläni yksin kotona ja vähän kaikkialla olen kyllä paljon ystävien kanssa =D


    • Asddvjiugg

      Olen itse just pääsy pois laitoksesta ja mulla on 20000 siellä tilillä :/

    • 37-Neliö

      Monikulttuurisuus tuhoaa hyvinvointivaltion.-Tälläistä asiaa oli oikealla, sille kuuluvalla palstalla. Se ketju poistettiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1726
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1347
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      4
      1250
    4. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1230
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      143
      1215
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1116
    7. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1085
    8. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      10
      1081
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      1004
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      914
    Aihe