Mielipiteitä

huolestunut äiti

Minulla on 3 -vuotias lapsi, jonka puheenkehitys on myöhässä ja melkoisen epäselvää. Kotikaupungissamme puheterapeutin palvelut ovat todella huonolla mallilla; jonoissa saattaa joutua odottelemaan jopa 1-1,5 vuotta. Sain poikani puheterapeutille monen yhteydenoton ja jopa lievän painostuksen jälkeen. Puheterapeutti laittoi myös lähetteen eteenpäin foniatrille, joka osoittaa, että tavallisesta puheenviivästymisestä ei ilm. enää olisi kysymys.

Olemme käyneet nyt puheterapeutilla "näyttäytymässä" kerran kuussa, lähinnä osoittaen mitä kuuluu - mitään varsinaista terapiaa ei ole siis vieläkään aloitettu, vaikka merkit viittaavat siihen, että lapsi puheterapiaa tulisi tarvitsemaan. On luvattu, että lisäresurssien tultua (joka käytännössä tarkoittaa tulevaa kevättä) poikani pääsisi tiheämpään kielenkuntoutukseen. Nyt kuitenkin kuulin, että mahdollinen lisäresurssi olisikin puheterapeuttiopiskelija. Vaikka kuinka olen yrittänyt positiivisesti suhtautua puheterapiaan pääsyyn ajatustyylillä "parempi edes opiskelijalle, kuin ei mitään", en välty ajatukselta, että onkohan siirto järkevää. Lapsi ollut nyt reilu puolivuotta toisen puheterapeutin kanssa, ja joutuisi taas aloittamaan tutustumisen uudestaan uuteen terapeuttiin, joka vielä saattuu olemaan opiskelija. Mitä mieltä olette?

ps. Tässä vielä kaikki kunnia puheterapeuttiopiskelijoille, olette varmaan ihan hyviä - ja olen itsekin ollut opiskelija aikoinaan - mutta kuka ei haluaisi lapsensa terapeutikseen mahdollisimman kokenutta ja asiasta tietävää (eli ammattitaitoista) terapeuttia, eikä juuri ammattiuraansa vasta aloittelevaa ja vielä opettelevaa opiskelijaa.

3

953

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • foniatrin suhteen?

      Mikä tilanne on foniatrilla käynnin suhteen? Joko kävitte vai onko käynti vielä edessä? Jos olette menossa vasta, niin kysy olisiko mahdollista saada sellaista lausuntoa, että lapselle voisi hakea puheterapiaa Kelan kuntoutuksena. Silloin saisitte yksityisen puheterapeutin palvelut kaksi kertaa viikossa. Joudut itse sitä hakemaan sitten lausunnon perusteella, mutta saat kyllä siitä sitten tarkemmat ohjeet.

      En usko, että puheterapeuttiopiskelijakaan on ihan aloitteleva opiskelija. Eiköhän kyseessä ole opinnot loppusuoralla oleva opiskelija "gradua vaille valmis". Toisaalta opiskelijalla on kaikista uusin tieto ja tekniikka käytössä, kokemus tietysti vielä hakusessa. Vaikea tilanne, hankala suoraan sanoa mikä olisi parasta. Tärkeää on, että haet lapselle kuntoutusta. Erittäin tärkeää on myös kielenkehityksen vaikeuksissa se, että te voitte kotonakin tehdä paljon vaikeuksien korjaamiseksi ja voittamiseksi. Onko teillä ollut puhetta piktojen tai tukiviittomien käyttöönotosta? Älä arastele niiden käyttöä, ne todellakin auttavat lasta kommunikoimaan. Tiedän tilanteen, meillä puheterapia alkoi n. 3 vuoden iässä, ja nyt 3 vuotta myöhemmin se edelleen jatkuu, tosin viimeisiä juttuja enää kasaillaan. Arkipäivän vaikeudet ovat nyt historiaa. Työtä jouduttiin tekemään, paljon myös kotona, me vanhemmat, jotta ollaan tässä pisteessä missä nyt ollaan. Voimia sinulle.

      • dysfaatikon isä

        Todellakin kannattaa mennä foniatrin puheille. Foniatri katsoo missä tilanteessa mennään ja miten kannattaa edetä (tarvitseeko lisätutkimuksia jne)..

        Sitten hakemaan kelan vammaistukea ja kuntoutusta. Foniatrilla pitäisi olla nämä lomakkeet/tietoa miten ne täytetään (huom pitää hakea sitä korkeinta vammaistukea, koska vain tuolla päätöksellä saa anottua terapiaa). Välillä näissä tapauksissa (omakohtaista kokemusta), kela jostakin syystä hylkää hakemuksen vaikka on specialistin lausunnot mukana. Hyvä puoli tässä on se, että yleensä kun joku kirjoittaa tuon lausunnon niin jonkun se pitää myös korvata. Jos Kela ei sitä suostu korvaamaan niin yleensä nämä rahat sitten otetaan (ainakin osaksi vuotta) sairaalasta josta lähete on.

        Meilläkin käytiin aluksi aina "näyttäytymässä" kunnan puheterapeutilla joka ei oikeastaan saanut mitään aikaan. Lähdimme sitten viemään hommaa eteenpäin yksityiseltä puolelta ja nyt poika erikoisryhmässä jossa puheterapeutti käy 1krt vkossa kielijumppaa jne talon puolesta. Hoitajat todella ammattitaitoisia ja mukavia.

        Miellä tukiviittomista ollut hyvin apua. Tukiviittomien käyttöön on erinäisiä kursseja olemassa joilla pääsee alkuun.

        Tsemiä!


    • huomioida

      ...lähinnä ed. viestin kirjoittaneelle isälle, että kunnallisen puolen puheterapeuteilla on ihan todellakin järkyttävä asiakaspaine, joten käyntimääriä joudutaan tämän vuoksi karsimaan. Yksityisesti KELA:n kustantamana puheterapia toteutuu yleensä vähintään 1xvko, jolloin myös tulokset ovat luonnollisesti parempia. Vika ei siis välttämättä ole terapeutissa. Toki eroja on myös ihmisissä, mutta ei todellakaan voi suoraan tehdä yleistystä kunnallisen puolen terapeutit = huonoja vs. yksityiset = hyviä.

      KELA-kustanteisen puheterapian edellytyksenä on vaikeavammaisuuden (myös vaikea puhevamma) edellytysten täyttyminen. Foniatri määrittelee täyttyvätkö nämä kriteerit ja kirjoittaa lausunnon, jonka KELA käsittelee. Automaattisesti foniatrikäynti ei siis johda siihen, että lapsi saa päätöksen yksityisestä puheterapiasta.

      Puheterapeuttiopiskelija voi olla joko alemman vuosikurssin opiskelija, joka suorittaa ns. lyhyttä harjoittelua laillistetun puheterapeutin ohjauksessa, tai juuri em. gradua vaille valmis oleva opiskelija, joka suorittaa ns. pitkää harjoittelua. Kannattaa muistaa, että opiskelijat ovat usein innokkaita ja heillä on uusin tieto asioista. Nämä ns. kokeneet terapeutit voivat pahimmillaan olla työhönsä leipääntyneitä, eläkkeelle pääsyä odottelevia henkilöitä, jotka toimivat edelleen jo vanhentuneiden metodiensa mukaan. Opiskelija toimii (tai ainakin pitäisi) sitä paitsi aina "oikean" terapeutin ohjauksessa, joka ohjaa parhaita terapiamenetelmiä yms sekä seuraa opiskelijan työskentelyä. Toki teet tästä päätöksen itse. Tsemppiä! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe