Korkeuserot Lissabonissa

kat

Hei! Olen maaliskuussa menossa äitini kanssa Lissaboniin. Äidiltä on toinen keuhko leikattu kokonaan pois, mikä alentaa suorituskykyä ja nousut kävellen raskaita, toki hitaasti mennen mahdollisia. Mikä olisi paras valinta alueen ja hotellin suhteen, jotta kaupungissa kiertely helpoiten onnistuisi? Miten Alfamaan yms. korkealle pääsy onnistuu, ilmeisesti on melko jyrkkääkin nousua? Ilmeisesti jonkinlaisella hissillä pääsee helposti?

8

3450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LissuT

      Hei

      Seitsemän kukkulan kaupungissa on tosiaan paljon korkeuseroja.

      Mäkiratikoita (fúnicular) ei ole kuin 3 kpl, lisäksi yksi hissi (Santa Justa) Baixa:sta Bairro Alto:on. Huomatkaa että noihin kelpaa "turistilippu" eli päivälippu bussiin/metroon/ratikkaan, yksittäiset kuskilta ostetut liput noihin ovat mielestäni turhan kalliita.
      Kts. http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Portugal/Distrito_de_Lisboa/Lisbon-286122/Transportation-Lisbon-Elevadores-BR-1.html

      Alfamaan pääsee 28 ratikalla, muutoinkin keskustassa pääsee aika kivasti liikkumaan busseilla ja ratikoilla, bussipysäkeillä on reittikartat. Metrolinjasto on kattava, kaikilla asemilla ei ole liukuportaita mutta hissi on joka asemalla (joskin toisinaan hankala löytää).

      Alue Baixa:sta Marques de Pombal:n aukiolle (eli Avenida da Liberdade) on tasaista. Marques de Pombalin lähistöllä on valtavan paljon hotelleja.

    • ja paljon portaita

      Ennen omaa matkaani Lissaboniin pidin kunnon kahden kuukauden kunnonkohotuskauden. Jos kaiken haluaa nähdä on hyvä olla vahvat jalat.

      Ratikoilla näkee kaupunki mukavasti, voi liikkua vähän kauemmaksikin.Metroverkosto on hyväkuntoinen ja hissejä löytyy.

      Hotellialueeksi suosittelen ihan keskustaa tai kauppakeskus Vasco da Gaman aluetta. Kyseinen alue oli maailmannäyttelyaluetta. Siellä on tasaista, ruokapaikkoja ja nähtävää riittää sekä kivat merimaisemat.Kaupat auki klo 22. Matka keskustaa on nautinto, sillä portugalilaiset metroasemat ovat ilmaisia taidenäyttelyitä.

    • Muutamia kommentteja, etenkin edellisen keskustelijan kommenttien johdosta.

      Epäilenpä, että ette halua nähdä "kaikkea". Minä olen käynyt Lissabonissa vähintään kerran vuodessa vuodesta 1994 lähtien enkä koskaan ole pyrkinyt näkemään "kaikkea". Jos ei halua nähdä "kaikkea", normaalikunto riittää. Kuten tällä palstalla on kerrottu, vanhat pittoreskit ratikat vievät yhtä pittoreskeihin kaupunginosiin kuten Alfama ja Bairro Alto. São Jorgen linnoitukseen (Castelo de São Jorge) pääsee nykyään myös hissillä.

      Keskiosa ydinkeskustaa on varsin tasaista eikä aiheuta merkittäviä ongelmia, vaikka hengityselimet eivät olisikaan täydelliset. Tästä minulla on omakohtaista kokemusta omasta perheestä, sillä vaimoni kurkku ei ole normaali. Niinpä vältämme jyrkkiä (ylä)mäkiä, voimakasta vastatuulta ja saastunutta ilmaa.

      Avenida da Liberdadella voitte mainiosti kävellä vähintään hotellistanne kohti Baixaa, Lissabonin historiallista ydinkeskustaa, sillä maa viettää lievästi Tejo-joen rantaa kohti. Takaisin on helpompi palata metrolla kohti Marques de Pombalia (iso liikenneympyrä ja aukio), olettaen, että yövytte hotellissa mainitulla alueella.

      Ostospaikoista mainittakoon vielä El Corte Inglesin tavaratalo, joka on meidän suosikki, metroasema São Sebastião.

      Kävimme viime marraskuussa Lisabonissa yöpyen Hotelli Olissippo Marquês de Sâ:ssa, joka on Calouste Gulbenkianin säätiön taidemuseoiden naapurissa. Kävimme myös parissa muuussa museossa, kuten Museu dos Azulejos (kaakelitaidemuseo) ja Museu Nacional dos Coches (hevosvaunumuseo). Käytimme liikkumiseen metroa, raitiovaunua 15 ja taksia, jolla menimme kaakelitaidemuseoon. Modernilla raitiovaunu 15 pääsee kätevästi Belemin alueelle, jossa on mm. tunnettu Mosteiro dos Jerónimos, hieronymuksen luostari, jossa mm. allekirjoitettiin Lissabonin sopimus, sekä löytretkien muistomerkki (Padrão dos Descobrimentos), Belémin torni (Torre de Belem), Belemin kulttuurikeskus (Centro Cultural de Belém) ja erittäin mielenkiintoinen Museu de Marinha (merimuseo)

      Parque das Nacões-alue, johon yllä viitattiin, on tasaista Tejo-joen ranta-aluetta, jossa kauniilla säällä on kiva kävellä. Alueella sijaitsee mm. mielenkiintoinen Oceonário-akvaario. Kauppakeskus Vasco da Gama (Centro Comercial Vasco da Gama), avattiin kymmenen vuotta siten samaan aikaan kun kyseinen Tejo-joen ranta-alue kunnostettiin Lissabonin maailmannäyttelyä varten. Keskuksessa on monien kansainvälisten ketjujen liikkeitä ja food court -tyyppinen ravintolaosa.

      Suinkaan kaikki Lissaboniin tulevat (ja siella asuvat) eivät ole kuntosalien asiakkaita ja silti useimmat heistä nauttivat kaupungin rapistuneesta charmista, kukin vointinsa mukaan. Portugali ja Lissabon eivät ole esteeettistä täydellisyyttä etsiville, mutta ehkä juuri siinä se viehätys piileekin.

      • LissuT

        Masseurin viestissä mainittu "Parque das Nacões" on sama alue kuin "Expo" (maailmannäyttely 1998 alue), jonka metro/juna-asema on nimeltään "Oriente"... :)

        Itse en suosittelisi hotellia Expon alueelta, koska siellä ei mielestäni ole mitään niitä elementtejä, joita keskustassa majoittunut matkailija ajattelee ensimmäisenä kun miettii Lissabonia - eli mielestäni Expon näköinen kaupunginosa voisi olla missä tahansa maassa, jossa on ollut maailmannäyttely viime vuosina. Mutta toki Oriente/Expo on vierailun arvoinen kohde, ja varsinkin jo mainittu meriakvaario on hieno! Orienten rautatieasemakin on näkemisenarvoinen


      • kat

        Kiitoksia kovasti kaikille hyvistä vinkeistä! Masseurin omakohtainen kokemus matkustamisesta Lissabonissa rajoituksista huolimatta vakuutti. Sinänsä kyllä toivoisin että tuossa kukkoiden kaupungissakin olisi otettu sairaat ja liikuntarajoitteiset huomioon niin hyvin kuin mahdollista, nykyaikana kun siihen varmasti hyvät mahdollisuudet pitäisi olla. Tärkeätä olisi sellainenkin pikkuseikka että tarvittaessa löytyy paikka, mihin istua levähtämään. Millainen ilman laatu kokemustenne mukaan on? Suurkaupunkihan on kysymyksessä, joten varmaankin saasteita on. Maaliskuussa onneksi helteitä ei ole joten varmasti ilmojen puolesta jaksaa paremmin.

        Lennot Lissaboniin tuli varattua Hulluilta päiviltä suppeasta valikoimasta ennen kuin paikkaan olin sen kummemmin perehtynyt. Kuitenkin uskon että pienellä suunnittelulla loma äidin kanssa onnistuu tuollakin rajoitteista huolimatta. Kuitenkin liian rankoilta päiviltä haluan välttyä. Lähinnä tarkoitus on viettää mukavaa elämäniloista lomaa ja nauttia vieraan kaupungin tunnelmasta, ei käydä kaikkia kaupungin nähtävyyksiä läpi. Aikaa on kuitenkin 8vrk joten ehtii varmaan nähdäkin riittävästi. Portugalissa olen kerran käynyt ja jollakin tavalla se ihastutti, ei varmaan vähiten tuolloin kauniiden säiden ja merimaisemien vuoksi, mutta myöskin positiivisen kuvan sain ihmisistä, jotka olivat jotenkin niin elämänmyönteisen ja maanläheisen oloisia, ystävällisiä ja avuliaita. Tuolloin olimme Algarven alueella ja kävimme mm. Lagosissa. Valitettavasti Lissabonista sinne on matkaa, ettei samalla reissulla oikein sinne äidin kanssa uskalla lähteä.

        Hieman tosiaan alkoi arveluttamaan kun luin Lissabonin korkeuseroista. Mm. eräässä matkaoppaassa sanotaan: ”Lissabon on hankala kaupunkin liikuntarajoitteisille. Esimerkiksi hissit metroihin eivät aina toimi...” Toisaalta äidillä jalat toimii normaalisti ja äiti tekee fyysisesti vaativaa työtäänkin vielä puoliaikaisena. Eihän se matka tapa vaan vauhti... Noin 1½ vuotta sitten ennen äidin keukoleikkausta kävimme yhdessä Budapestissa, jossa kävelimme paljonkin, nyt toki täytyy sen suhteen muuttaa tyyliä. Tuollakin oli kyllä aivan mainiot metroyhteydet ja kaupungin ulkopuolelle kuljimme bussilla ja junallakin. Osissa metroasemilla liukuportaat oli kyllä tosi pitkät ja jyrkät että huh jos olisivat pysähtyneet! Voisiko joku kertoa kokemuksistaan, oliko Lissabonissa tavallista että metroasemilla liukuportaat tai hissi ei toimineet tai liukuportaita/hissiä ei ollut vaan korkeat portaat? Oliko metroasemalle johtavat portaat pääasiassa hyvin pitkät vai vain lyhyt lasku?

        Marques de Pombalin lähistöltä olemme päätyneet varaamaan hotellin, viestinne tätä vahvistavat.
        Hieronymuksen luostari kiinnostaa. Sinne Masseurin vinkin perusteella tuolla raitiovaunu 15 kannattaa sitten kulkea ellei metrolla. Lisäksi mielenkiintoisia käyntikohteita voisi olla ainakin São Jorgen linnoitus, Alfaman kaupunginosa pikkukujineen, kasvitieteellisen puutarha, Océnario, ehkä eläintarha ja merimuseokin. Mistä lähtee hissi São Jorgen linnoitukseen? Pääseekö sillä ihan ylös vai onko myös porraskävelyä? Entä miten Alfamaan on paras kulkea (raitiovaunulla, bussilla, hissillä?) Ostoksilla El Corte Inglesin tavaratalossa käymme varmasti! Fado ravintolassa käynti olisi kokemus! Yhdessä päivässä ei kuitenkaan loppujen lopuksi kovin paljon ehdi, joten kertokaa ihmeessä näkemyksiänne jos jossain mielestänne ei ole vaivan arvoista käydä!

        Kohtuuhintaisia ruokapaikkoja ja kahviloita Marques de Pombalin alueelta ja muualtakin Lissabonista on ilmeisesti suhteellisen vaivaton löytää ilman että kävelee itsensä uuvuksiin?


      • LissuT
        kat kirjoitti:

        Kiitoksia kovasti kaikille hyvistä vinkeistä! Masseurin omakohtainen kokemus matkustamisesta Lissabonissa rajoituksista huolimatta vakuutti. Sinänsä kyllä toivoisin että tuossa kukkoiden kaupungissakin olisi otettu sairaat ja liikuntarajoitteiset huomioon niin hyvin kuin mahdollista, nykyaikana kun siihen varmasti hyvät mahdollisuudet pitäisi olla. Tärkeätä olisi sellainenkin pikkuseikka että tarvittaessa löytyy paikka, mihin istua levähtämään. Millainen ilman laatu kokemustenne mukaan on? Suurkaupunkihan on kysymyksessä, joten varmaankin saasteita on. Maaliskuussa onneksi helteitä ei ole joten varmasti ilmojen puolesta jaksaa paremmin.

        Lennot Lissaboniin tuli varattua Hulluilta päiviltä suppeasta valikoimasta ennen kuin paikkaan olin sen kummemmin perehtynyt. Kuitenkin uskon että pienellä suunnittelulla loma äidin kanssa onnistuu tuollakin rajoitteista huolimatta. Kuitenkin liian rankoilta päiviltä haluan välttyä. Lähinnä tarkoitus on viettää mukavaa elämäniloista lomaa ja nauttia vieraan kaupungin tunnelmasta, ei käydä kaikkia kaupungin nähtävyyksiä läpi. Aikaa on kuitenkin 8vrk joten ehtii varmaan nähdäkin riittävästi. Portugalissa olen kerran käynyt ja jollakin tavalla se ihastutti, ei varmaan vähiten tuolloin kauniiden säiden ja merimaisemien vuoksi, mutta myöskin positiivisen kuvan sain ihmisistä, jotka olivat jotenkin niin elämänmyönteisen ja maanläheisen oloisia, ystävällisiä ja avuliaita. Tuolloin olimme Algarven alueella ja kävimme mm. Lagosissa. Valitettavasti Lissabonista sinne on matkaa, ettei samalla reissulla oikein sinne äidin kanssa uskalla lähteä.

        Hieman tosiaan alkoi arveluttamaan kun luin Lissabonin korkeuseroista. Mm. eräässä matkaoppaassa sanotaan: ”Lissabon on hankala kaupunkin liikuntarajoitteisille. Esimerkiksi hissit metroihin eivät aina toimi...” Toisaalta äidillä jalat toimii normaalisti ja äiti tekee fyysisesti vaativaa työtäänkin vielä puoliaikaisena. Eihän se matka tapa vaan vauhti... Noin 1½ vuotta sitten ennen äidin keukoleikkausta kävimme yhdessä Budapestissa, jossa kävelimme paljonkin, nyt toki täytyy sen suhteen muuttaa tyyliä. Tuollakin oli kyllä aivan mainiot metroyhteydet ja kaupungin ulkopuolelle kuljimme bussilla ja junallakin. Osissa metroasemilla liukuportaat oli kyllä tosi pitkät ja jyrkät että huh jos olisivat pysähtyneet! Voisiko joku kertoa kokemuksistaan, oliko Lissabonissa tavallista että metroasemilla liukuportaat tai hissi ei toimineet tai liukuportaita/hissiä ei ollut vaan korkeat portaat? Oliko metroasemalle johtavat portaat pääasiassa hyvin pitkät vai vain lyhyt lasku?

        Marques de Pombalin lähistöltä olemme päätyneet varaamaan hotellin, viestinne tätä vahvistavat.
        Hieronymuksen luostari kiinnostaa. Sinne Masseurin vinkin perusteella tuolla raitiovaunu 15 kannattaa sitten kulkea ellei metrolla. Lisäksi mielenkiintoisia käyntikohteita voisi olla ainakin São Jorgen linnoitus, Alfaman kaupunginosa pikkukujineen, kasvitieteellisen puutarha, Océnario, ehkä eläintarha ja merimuseokin. Mistä lähtee hissi São Jorgen linnoitukseen? Pääseekö sillä ihan ylös vai onko myös porraskävelyä? Entä miten Alfamaan on paras kulkea (raitiovaunulla, bussilla, hissillä?) Ostoksilla El Corte Inglesin tavaratalossa käymme varmasti! Fado ravintolassa käynti olisi kokemus! Yhdessä päivässä ei kuitenkaan loppujen lopuksi kovin paljon ehdi, joten kertokaa ihmeessä näkemyksiänne jos jossain mielestänne ei ole vaivan arvoista käydä!

        Kohtuuhintaisia ruokapaikkoja ja kahviloita Marques de Pombalin alueelta ja muualtakin Lissabonista on ilmeisesti suhteellisen vaivaton löytää ilman että kävelee itsensä uuvuksiin?

        Levähdyspaikkoja löytyy kyllä, siellä täällä on pikkuisia puistikoita ja lisäksi kahviloita melkeinpä joka korttelissa.

        Ilman laatu on huonompi kuin Helsingissä, mutta ei erityisen huono, johtunee siitä että Atlantin vuoksi täällä tuullee lähes aina. Lissabonissa on muuten yhtä paljon asukkaita kuin Helsingissä, joten mikään miljoonakaupunki se ei ole.

        Metrosta: en käytä hissejä joten niiden toimivuudesta en osaa sanoa mitään. Liukuportaat ovat aina toimineet kun olen metrolla kulkenut (tosin liikun mieluummin bussilla tai ratikalla). Osa metroasemista on hyvin syvällä, eli pitkien liukuportaiden päässä - kaikkien pisimmät taitavat olla Baixa-Chidossa, minusta se asema on epämiellyttävän syvällä maan sisässä.

        Belemiin (jossa on tuo mainitsemasi luostari Mosteiro dos Jerónimos ja paljon muutakin näkemisen arvoista) ei pääse metrolla.

        En tiennyt että linnalle pääsisi hissillä, itse olen käyttänyt 28e ratikkaa, jonka reitistä osa kulkee Alfaman kujilla. Samalla kun käytte Alfamassa suositan feira da ladraa eli varkaidenmarkkinoita, hauska ulkoilmakirppari lauantai ja tiistai aamuisin.

        Mielestäni olette blokanneet oikein kiinnostavia kohteita! Kasvitieteellinen puutarha on mukava keidas, eläintarha on kiva, Oceonario upea.

        Merimuseo oli minulle pettymys, en pitänyt siitä miten esineistö oli koottu eri saleihin...

        Suosittelisin vielä päivämatkaa Cascaisiin, sinne pääsee junalla noin puolessa tunnissa. Kaupunki on tunnelmaltaan tyystin toisenlainen kuin Lissabon - ja Cascais on ihan tasaista.

        Tämä on minusta mukava sivusto, jolla myös kerrotaan miten kohteisiin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.
        http://www.golisbon.com/sight-seeing/castle.html

        Ja vielä yksi linkki, julkisten liikennevälineiden reitit
        http://www.carris.pt/downloads/Mapa Rede 2008_A4.pdf


    • Ilmanlaatuun kiinnittävät huomiota etupäässä henkilöt, joille ilmansaasteista on tuntuvaa haittaa. Maaliskuussa arvot ovat hyvät, sillä silloin sataa vielä säännöllisesti. Tilanne on yleensä pahin heinä-syyskuussa, jolloin Lissabonin viralliset mittausarvot ylittävät monesti EU:n sallimat raja-arvot. Ilman saaste on pääosin peräisin liikenteestä.

      Itse en muista törmänneeni toimimattomiin liukuportaisiin, mutta riskiä en sulje pois. Silloin kannattaa palata takaisin vaikka edelliselle asemalle ja luopua ajatuksesta lähteä kiipeämään portaita, jos ei hissiä löydy. Itse olemme käyttäneet liukuportaita, kun ne vain ovat olleet saatavilla.

      Omasta käynnistäni São Jorgen linnoitukseen on aikaa ja silloin vielä taivalsimme koko matkan jalan. Hissiä suunniteltiin vuosituhannen alussa, mutta kävi näköjään niin, että suunnitelmaa ei koskaan toteutettu. Olin siinä uskossa, että hissi olisi tullut käyttöön.

      Hotellissanne saattaa olla vinkkejä fado-ravintoloista, ainakin meidän käyttämässämme majapaikassa niitä oli. Itse menisin Fado-ravintolaan taksilla ja tulisin taksilla myös sieltä pois. Esitykset saattavat alkaa myöhempään, kuin mihin Suomessa on totuttu. 21.30 on varsin tavallinen esitysten alkamisaika Portugalissa. Omasta käynnistäni fado-ravintolaan on "hieman" aikaa. Fado-rvintolat ovat keskittyneet Bairro Altoon, mutta muuallakin niitä on.

      Portugalin ja Lissabonin ravintolakulttuuria on näillä palstoilla käsitelty useasti. Tässä linkki muutamiin viestiketjuihin, jossa olen ollut mukana:

      http://keskustelu.suomi24.fi/servlets/search?start=0&advanced=1&all_words=&some_words=ravintola, ravintolakulttuuri &exclude_words=&exact_words=&conference=Lissabon&poster=masseur&sort=relevance&search_interval=fixed_interval&fixed_interval_time=0&sd=01&sm=01&sy=2001&ed=10&em=1&ey=2009&hpp=25.

      Myös LissuT on kirjoittanut aiheeesta aikaisemmin.

      Kaikki aikaisemmat keskustelut aiheesta löytyvät tämän palstan yläosassa olevalla hakutoiminnolla (Hae). Laajalla haulla voi sulkea pois epäolennaisia hakutuloksia. Aiheesta on tarinaa myös kotisivuillani.

      Portugalista ja Lissabonista löytyy ravintolaa joka lähtöön ja joka kukkarolle. Paljon ei tarvitse maksaa. Valintaa helpottaa perehtyminen aiheeseen ennen matkaa.

      • kat

        OK. Bussilla ja ratikalla pääsee siis linnaankin. Taksillakin ilm. suhteellisen turvallista ja halpaa kulkea jos tarkistaa hinnan etukäteen ja huomioi mittarin. Kiitos myös noista "linkki-vinkeistä"!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      146
      10646
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3023
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2839
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2137
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1888
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1699
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1646
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. 82
      1458
    Aihe