Hei,
lähdemme pian loman viettoon Madeiralle. Voisiko kokeneet Madeiran kävijät suositella paikallisia herkkuja? Mitä pitäisi ehdottomasti maistaa? ;-) tai tuoda tuliaisena.
Kaikki muutkin lomavinkit kelpaavat mainiosti. Olemme ajatelleet vuokrata auton jossain vaiheessa lomaa. Matkailen mieheni ja 2-vuotiaan lapsemme kanssa.
Kiitos jo etukäteen.
Madeiran herkkuja?
12
5323
Vastaukset
- leipää
Herkuista suurin on mielestäni madeiralainen leipä, joka kyllä lähes automaattisesti tuodaankin pöytään ravintolassa (usein maksu erikseen). Espadasta (kala) en itse pidä, mutta useille se on must, varsinkin banaanikastikkeella.
Madeiraviinit Funchalin keskustassa keskipäivällä on ihana kokemus. Madeiraviinejä useat tuovat kotiinkin. Itse toisin passionlikööriä ja cvielä mieluummin Nunnalaakson liköörejä (esim. eucalyptus ja banaani). Poncho on minun makuuni tosi pahaa ja väkevää, mutta silti aika eksoottinen kokemus.
Autolla pääsee esim. Camachaan, missä on koritehdas/-myymälä - aivan ihania tuotteita, edullisiakin. Ehdottomasti kannattaa käydä Nunnalaaksossa ja sinne mennessä Eira do Serranon näköalapaikalla - jo pelkästään matkojen takia, tosi kiemuraisia, kaåeita ja kamalia teitä, vatsaa vääntäviä ja silti pakko kokea.
Tuliaiseksi voisi tuoda myös kukkia, kukkien siemeniä, taimia ja sipuleita. Aika monet saa kasvamaan Suomessakin (freesiat, montbretiat, kolibrinkukat sisällä yms.).
Kauppahallista saa kukkatuotteita, mutta myös ihania hedelmiä (varo yläkerran huijareita!!), maista paikallista banaania: pieniä, mutta maukkaita.
Eikö sitä tuossa aluksi.....
Mukavaa matkaa - sinne mekin taas lähdetään kolmen viikon kuluttua...- alkup.
Paljon kiitoksia asiallisista vastauksista. Näitä muitakin Madeira-keskusteluja selatessani huomasin, että harvinaisen asiallista keskustelua, asiantuntijoilla höystettynä.
Sain paljon vinkkejä tulevaa matkaa ajatellen. Kiitos, vielä 5 yötä ja sitten! :-D
- Madeiralla
Itse nautiskelen espada-kalaa yleensä koko matkan ajan. Espada banaanilla on paikallista herkkua, koska espadaa ei saa kovin monesta paikkaa maailmaa. Lihan ystävät syövät espetada-lihavarrasta. Samankaltaiset nimet on helppo sekoittaa.
Juomaksi paikallisen virvoitusjuomatehtaan Prisa maracuja. Sitä ei Suomesta varmuudella saa. Madeiran ruokaa esitellään eri kielillä netissä. Käyttökelpoisia sivustoja tulee mm. hauilla gastronomia madeirense ja Madeiran food. Suomalaisten matkanjärjestäjien sivuilla on myös muutama sana ruoasta. Näillä sivuilla, niin kuin kaikilla muillakin vastaavilla sivustoilla, on myös virheitä. Nopea vilkaisu erään tunnetun matkanjärjestäjän sivuille osoitti heti sen: peixe de espada, huotrakala, ei suinkaan asu pelkästään Madeiran vesissä, niin kuin teksti väittää. Kalan tarjoaminen banaanin kanssa on Madeiran erikoisuus.
On käsittämätöntä, miten jokainen suomalainen matkanjärjestäjä jaksaa jauhaa vinho verdestä, jolla ei ole mitään tekemistä esim Madeiran kanssa. Kaikki kunnia tuotteelle sinänsä, mutta Portugalissa on parisenkymmentä viinialuetta, joilla kaikilla tuotetaan erittäin juomakelpoisia viinejä. Kokeilkaapa vaikka viinejä Alentejosta tai alueelta Terras do Sado, jotka molemmat sijaitsevat Lissabonista etelään.
Madeira viiniä on kuivaa (seco), puolikuivaa(meio seco), puolimakeaa (meio doce) ja makeaa (doce). Kuiva ja puolikuiva käy mainiosti aperitiivina kuten kuiva valkoinen portviinikin.
Aidoin ruoka löytyy Portugalissa pienistä perheravintoloista, jotka valmistavat turmeltumatonta kotiruokaa.- Barbeito
käytetään yleensä nimityksiä (kuivasta makeaan) sercial, verdelho, bual ja malvasia (usein myös malmsey).
- makuunsa
Riippuu mausta, itse ei ole tuliaisena tuotu kuin madeiraa ja enemmän madeiraa...
Hunajakakut ei innosta.
Ravintolassa 1. Espada kala ja 2. Espetada lihavarras.
Saaren vinkkejä vanhemmissa stooreissa. - boncho
tai villatakki olisi hyvä tuliainen.
- Barbeito
Minusta taas poncha on hyvää, parasta saa Encumeadan baarissa.
Mielestäni paras espada (joka on kalana tosiaan melkoisen mautonta) löytyy Santanasta siitä pikku olkikattotalojen takana olevasta ravintolasta (sali perällä baarin takana). Mukana on pekonia, joka antaa sen omanlaisensa säväyksen.
Toinen paikka, jossa espada on ollut erityisen maistuvaa, on ravintola Espadarte (vanhan lentokentälle päin menevän tien varressa yläkaupungilla). Siellä se on ollut perinteistä mallia banaanin kera. En tosin ole käynyt paikassa moneen vuoteen, joten tiedä häntä onko enää elossakaan. Tuntuu nimittäin siltä että paikat, jotka ovat olleet "aina" ovat huolestuttavasti alkaneet kadota tällä vuosituhannella (esimerkkinä vaikkapa Minas Gerais, koko talo oli purettu pari vuotta sitten!)
Tonnikalapihviä kannattaa kysellä, jos vaan on saatavilla - aina ei ole saanut.
Näistä "espeistä": minun makuuni parhaat espetadat löytyvät Casa da Portelasta (siis ko. nimisesn kylän kuppila, Camachan suunnalla).
Ja yksi, vallan mainio esp on jäänyt vielä mainitsematta: espadarte fumado eli alkuruokana tarjottava savustettu miekkakala. On ihan tuollaista palvikinkun tai vastaavan näköistä tavaraa, joka tarjoillaan erilaisten kasvisten kera. Kapris on oleellinen osa, jotkut mättävät erilaista salaattia sun muutakin, mutta minusta parasta on yksinkertainen, lisäkkeenä vain kaprista ja sipulia.
Brisa maracuja on aitomadeiralainen hiilihapotettu passionhedelmäjuoma. Mainio aikuisten juoma syntyy lotraamalla giniä, passionhedelmälikööriä ja tuota Brisaa keskenään.
Nunnain laakso on tunnettu kirsikkalikööristään, ginjasta. Jos sitä ostaa kaupasta, pitää katsoa että pullossa on kirsikoita pohjalla, muuten voi saada onnetonta esanssilitkua. Baarissa pitää muistaa äännellä tilauksensa tyyliin zinza eikä ginza, ettei saa Guinnessia niin kuin melle kerran kävi...
Mitäs vielä? Niin, pikkunälkään sopivaa on prego eli sämpylä jonka välissä on kokolihapihvi (ei jauhettu), maustettu yleensä mm. valkosipulilla. Nam!Pregoa on saatavana sekä sämpylän täytteenä, prego no pão että lautasella ranskalaisten kanssa, prego no prato. Prego on todellakin tarkoitettu pieneen nälkään ja hintakin on sen mukainen.
Porsaanliha on Portugalissa maukasta. Pregoa vastaava porsaanlihasta tehty sämpyläntäyte on bifana.
Tuore tonnikala on sesonkiruoka. Tonnikalan pyyntikausi alkaa huhtikuussa ja päättyy syyskuuhun mennessä. Parhaat,
isot, marmorilihaiset tonnikalat myydään tosin Japaniin.
- jukka t
Kun palstalla tuntuu olevan asiantuntijoita.
Voitteko kertoa Funchalista 3 mielestänne parasta ravintolaa (kala- tai liharuokaa).
Toiseksi kuuluuko King Prawn ja hummeri tai ravut esim taskurapu valikoimaan?- 5 stars
ROYAL SAVOY, SAVOY JA vanhassa kaupunkissa TABASOL
- Saikku
Vanhassa kaupungissa Le Jardin, O Tapassol ja Estrela do Mar.
Löytyy varmasti muitakin, mutta nämä olleet parhaasta päästä niin ruoan kuin palvelunkin puolesta.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht2474639Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii773086- 472473
- 281813
Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua451777- 811470
Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle
Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘851295PS uusimman gallupin rakettimainen nousija
https://yle.fi/a/74-20170641 Aivan ylivoimaisesti suurin kannatuksen nousu PS:lle. Nousu on alkanut ja jatkuu 2 vuoden143965- 69958
Sellainen tunne sydämessä
Että nainen olet kaivannut minua. Tai sanonko että oikeastaan koet sitä samaa nostalgiaa, kaipuuta ja mukavia muistoja,86894