puolipäivähoito avuksi?

kokemuksia?

Meillä 2,5v poika, joka ei kertakaikkiaan ole oppinut puhumaan. Omaa höpötystä on vaikka millä mitalla ja ehkä n. 20 sanaa tulee, joista osa ihan omia väännöksiä, niitäkin sanoo harvakseltaan. Tähän asti poika on ollut kotihoidossa. Nyt kun kakkonen syntyi, niin sanoja tullut vähän enemmän. Puheterapiaan pitkät jonot ja ajateltiin koittaa, olisiko puolipäivähoidosta apua. Neuvolaterkkarin mielestä hyvä idea.

Onko kellään kokemuksia vastaavasta tilanteesta ja onko auttanut? Kiinnostaisi myös kokemukset siitä, kuinka nopeasti on kehitystä tapahtunut.

10

1403

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutta neuvolalääkärimme

      sanoi kerran, että päivähoidossa lapsi oppii kuulemma puhumaan nopeammin. Enempää en asiasta tiedä.

    • loukattu

      meille neukku täti sano että siitä voi olla suuri apu puheen kehitykseen meillä poika 3v joka puhuu"omaa" kieltä sanoja hän kyllä hakee koko ajan ja yrittää toistaa jos jotain sanoo.kyllä se puhe sieltä tulee usko pois :)

    • huolestuisi

      Harmi kun nykylapset laitetaan johonkin raameihin ja käyrille ja sitten pitäisi raahta johonkin terapioihin. On vielä "normaalia" jos 4-vuotiaskaan ei puhu, olen siihenkin törmännyt.
      Ei kai sentään puheen takia tarvitse hoitoon laittaa jos ei ole muuta tarvetta. Mitähän lapsikin tuumaa jos pienempi sisarus saa olla äidin kanssa ja itse joutuu äidistä eroon. Kyllä nuo pienet jo ymmärtää nämäkin asiat.

      • kylläkään

        todellakaan normaalia, jos 4-vuotias lapsi ei puhu. Terapioiden tarkoituksena on edistää lapsen toimintakykyä arkiympäristössään; puhumattomuus kun sitä huomattavasti heikentää, koska normaalisti esim. 3-vuotiaat pystyvät jo kertomaan asioistaan. Mikäli lapsella on puheeseen liittyviä vaikeuksia, saattavat ne jopa ilman kuntoutusta johtaa esim. käyttäytymis- tai sosiaalisiin vaikeuksiin. Päiväkoti katsotaan yleensä yhdeksi kuntoutusmuodoksi.

        Mielestäni puolipäiväinen päivähoito voisi olla aloittajan lapsen kohdalla hyvä ajatus ainakin kokeilumielessä. Päivähoidossa lapsi saa puhemallia muilta samanikäisiltä lapsilta ja "joutuu" tekemään itseään ymmärrettäväksi monin keinoin, vanhemmat kun usein ovat oppineet tulkitsemaan lapsen epäselvää puhetta. Lisäksi päivähoidon piirissä olevat lapset saavat yleensä kelton (kiertävä/konsultoiva erityislastentarhanopettaja) tukea. Kelto osaa usein antaa alustavia vinkkejä ja arvioida tilannetta, mikäli jono puheterapeutille on pitkä. Päiväkodin työntekijöillä on tietoa esim. kuvien käytöstä kommunikaation tukena.


      • mieltä..

        Puhutte vaan siellä kotona paljon, siis aina ku teetee jotain sanotte ne asioitten nimet. Ostat vaikka jonkun musiikki cd:n jota kuuntelette. Piipahatte avoimessa päiväkodissa. Viet pojan puistoon, jos kunnassa sellainen on, missä hoitotätit paikalla, niin tapaa toisia lapsia. ja voihan hän aloittaa kerhon, jos on kolme täyttämässä.

        Monet uskoo päiväkodilta liian paljon. Itse voi tehdä hyvin paljon.


    • vielä..

      tuo poikasi. en oikeastaan usko, että tuolla hoidolla olisi suurtakaan merkitystä puheelle vielä tuossa vaiheessa. Varmaan kuitenkin itsekin juttelet lapselle? nimeät asioita? Vaikka esimerkkinä, kun aletaan syömään, puhut, että no niin, otetaanpa lautanen kaapista ja sitten lusikka. Tässä on perunoita, ja lasiin laitetaan maitoa. Laulut ja kuvakirjat myös hyviä.

    • yks toinen äiti,...

      Hei vain! Osaako lapsesi matkia aikuisen tai toisen lapsen touhuja? Ymmärtääkö lapsesi puhetta? toimiiko lapsesi sen mukaan mitä pyydät häntä tekemään/hakemaan? jos vastaus on kyllä, kaikki on ok.. voit rauhassa odotella vielä puheen tuloa. Jos vastaus kaikkiin kohtiin on ei.. on aika jo hieman huolestua.

    • pampula

      Meille suositeltiin Hyksin foniatriselta osastolta, että päiväkotihoito auttaa meillä lapsen puheenkehitykseen, juuri tuon ikäisenä. Ei kannata kuunnella noita "koti on aina parempi" naukujia. hae vaan osa-aikapaikkaa:)

    • mä...

      Me saatiin pojan neurologilta "määräys" et poika kokopäiväsesti päiväkotiin... Sain pojalle paikan jonojen ohi lekurin paperilla. Ja se on sit kokopäiväsesti, kun vaihdoin hoidon osapäiväseksi kun olin äitiyslomalla toisesta lapsesta heti lääkäri kirjotti seuraavaan lääkärin todistukseen et pidettävä kokopäivähoidossa...

      • ap.

        Kerronpa meidän tämänhetkisestä tilanteesta. Poika aloitti puolipvähoidon helmikuussa. Sopeutui hienosti ja on reipastunut kauheasti.

        Päiväkodin suosituksesta pääsimme myös puheterapiaan ja sitä kautta lastenneurologille, jonka mielestä myös motoriikassa ja näön varaisessa hahmottamisessa on toivomisen varaa. Puheen ymmärryskään ei ole ikäisensä tasolla.

        Syksyllä poika aloittaa päiväkodissa oman avustajan kanssa kokopäiväisesti, koska sillä on selvästi ollut positiivinen vaikutus. Syksyllä tulee myös viikon osastojakso. Ainakin vaikeaa dysfasiaa epäillään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2574
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      319
      2355
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      93
      2124
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1807
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1722
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1694
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1573
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      121
      1420
    9. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      60
      1397
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe