Juontovinssi

Puut rotkossa

Onko juontovinssi hyvä,kun pitäis notkosta saada isoja tuulenkaatoja pois? Pitäiskö vinssissä olla sakset ja puomi. On monenlaista tarjolla.Kertokaapa kokemuksista mikä olis hyvä peli ja missä hinnoissa liikkuu.Ym. huomioitavaa ostaessa.

29

18642

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juontaja

      Kyllä vinssi on ihan hyvä olla olemassa. Se on vaikeista paikoista puita otettaessa lähes ainoa, jolla puut saa pois. Helpoissa olosuhteissa turhan hidas, jos muutenkin saa kourakuormaajaalla otettua.
      Saksia en ole kuljettanut mukana. Pelkkä vaijerikoukku on kevyt käsitellä ja riittävä.
      Kuormauspuomista ei ole kokemusta, mutta eipä tuota ole osannut kaivatakaan.
      Sulanmaan aikana vinssatuista puista kenttäsirkkelisahurit ei oikein tykkää , jos on sorainen maasto, mutta yhtiöt ei siitä välitä.
      Käytettyjä vinssejä lienee sopuhintaan isäntien nurkissa. Luulempa, että vinssin käyttäjiä on paljon vähemmän kuin vinssejä.
      Vinssin käyttö, varsinkin lumiseen aikaan, vastaa armeijan ahkionvetoa rasittavuudeltaan.

      • Puut rotkossa

        Eikös puun tyvet kynnä maata,jos ei ole saksia mukana?


      • mörkö
        Puut rotkossa kirjoitti:

        Eikös puun tyvet kynnä maata,jos ei ole saksia mukana?

        Näin minäkin olettaisin käyvän. Lisäksi voi runko pökätä vaikka kantoon tms. ja sitten keula on korkeella...
        Hyvillä 2 1-saksilla vetää pienelläkin traktorilla tosi isoja puita pahastakin paikasta kunhan pitää järjen käytössä.


      • Juontaja
        Puut rotkossa kirjoitti:

        Eikös puun tyvet kynnä maata,jos ei ole saksia mukana?

        Kolmeleukaiset sakset tuli kyllä vinssin mukana, mutta ei ole juuri tullut 20v aikana käytettyä. Raskainta yleensä yksin vinssaamisessa on kulkeminen puun ja traktorin väliä. On risua, oksaa, upottavaa lunta ja rinnettä. Saksien kantaminen ja kiinnittäminen pysyvästi ei kulkemista helpota. Jos puu kyntää, kyllä vinssi sen jaksaa vetää. Puiden kolhimista on tietenkin vältettävä. Olosuhteita ja tapoja tehdä työ on monenlaisia. Näin on tullut kuitenkin itse tehtyä.

        Puiden kaatamisessa vaikeissa paikoissa tiettyyn suuntaan, on vinssi ehdoton. Räikkä päälle, vaijeri kireälle ja veto niin, että 2-vetotraktorin nokka on ilmassa ja sitten käsijarru päälle, antaa mahdollisuuden mennä itse sahaamaan puu poikki. Kaatosuunta on näin varma.


      • Janne
        mörkö kirjoitti:

        Näin minäkin olettaisin käyvän. Lisäksi voi runko pökätä vaikka kantoon tms. ja sitten keula on korkeella...
        Hyvillä 2 1-saksilla vetää pienelläkin traktorilla tosi isoja puita pahastakin paikasta kunhan pitää järjen käytössä.

        Hommelit on kyllä kahden miehen työparina tehtävää hommaa mielestäni...Pelkkä koukku puunympäri systeemissä tyvi tarttuu helposti kantoihin ja toisiin puihin kiinni, joten hyvin usein joutuu traktorilta puun luokse takaisin "kahlaamaan"yksintyöskentelyssä. Hyvä kikka on katsoa kummaltako puolen tyveä vaijerin pujottaa ja jättää koukun sillä tavalla vedädyksiin,että vaijeria kiristäessä puu pyörähtää ennen kuin lähtee liikkeelle.Näin menetellen pääsee monesta esteestä ohi.


      • mhra
        Puut rotkossa kirjoitti:

        Eikös puun tyvet kynnä maata,jos ei ole saksia mukana?

        voi puuta vetää latva edelläkin...jos on kunnolla oksittu. pakkaa kyllä päät pökkiä kantoihin...olis hyvä jonkinmoinen ratti, jonka vetäs varppiapitkin puun nokkaan


    • Puut rotkossa

      Käytöstä tulikin jo hyviä vinkkejä,mutta onko laatu eroja vinsseissä. Onko jotkut rimpuloita... hyviä merkkejä tai asioita,jota pitäis huomioida ostaessa. Mahdollisesti jos jollain olis myytävänä "jykevä" vinssi,niin ilmoittele.

      • Pekka

        Ota kuormaus puomillinen jos löydät sellaisen mutta itse vinssauksessa puomi pitää jättää pois tai vaijeri irroittaa puomin taittopyörältä.
        Itellä on normetin vinssi puskulevyllä.
        Ei kuormauspuomia, olis puomi ihan tarpeeseen kun tarviis kuljettaa puuta maantietä pitkin, nyt pitää kuormata käsin.
        Tosin vinssillä kuormaaminen on "järki miehen hommaa" ettei tuu vahinkoja.


      • Juontaja

        on hyvä, missä on kolmionmuotoinen levyrunko. Puut voi vetää runkoa vasten, jonka jälkeen ne jää lovipankon päälle. Sitten vaijeri koko nipun ympäri ja matkaan. Tanskalainen Fransgord on ollut ihan hyvä, kunhan ei ketjua rasvaa liikaa. Siis kitkapinta pysyy rasvattomana. Jouduin polttamaan kaasuhitsillä rasvat pois, kun tuli liian hyvää voitelua yritettyä.


      • öllölä

        ...meikämannella on Rysky merkkinen vinssi ollut ijät ja ajat ja aina vaan pelittää,mutta kuormaus puomi on minusta aika vaarallinen kiljotiini varusteena.Mieluummin pöllit kiinni lovipankkaan ja menoksi.


      • Penaani

        Pienellä viiveellä tulee vastaus, mutta jos joku näitä jälkeen päin lukee niin frangord on ainoa oikea vinssi. Meillä ollut ahkerassa käytössä jo 3 sukupolvea ja edelleen porskuttaa. Kerran vaihdettu ketju ja laakerit sekä vaijeri. Uusien sähköohjattujen vinssien mekaaniset osat identtisiä 70-90 luvun vehkeisiin joten varaosia löytyy. Suosittelen.


    • Maono

      Minulla on sellainen hydrauli-vinssi ja seon kuormaimen puomissa ylhäällä. Se ei ole ihan niin riski kuin semmoset pelkät vinssit jotka ovat nostolaitteissa. Vinssiä ohjataan semmosella noin kännykän kokosella kauko-ohjaimella sekä vaihtoehtoisesti kuormaimelta vivulla. Kokemusta ei siitä ole vielä paljoa kun laitoin metsäkärri-kuormain sekä sen vinssiyhdistelmän tuossa ennen joulua. Vinssin hinta oli siinä vähän päälle parintonnin.

      • tietoa

        Kätevä tuo vinssi ja lovipanko pienissä savotoissa. Sakset ohjaa vähän lumen aikana esteiden ohi, paksussa lumessa kulkee kukee vaijerin perässäkin. Käytän juontoketjuja joilla sidon tukit lovipankoon, jos mahdollista ketju suoraan tukin päähän kiinni, vinssillä lovipankon viereen ja ketju loveen. Jos puu on jäässä ketju pari kertaa tukin ympäri, tai jos laittaa kaksi tukkia samalla ketjulla niin ketju molempien tukkien ympäri, ja kyllä pysyy.


    • kylmäkoskelainen

      meillä on ollut farmi vinssi kohta 50 vuatta ja hyvin toimii.
      kuormaus puomi on ehdoton kun on nuhvi kylmäkoskelaisella vaihteistolla ja itte tehty vetävä puukärry. ainoo mikä on on että kuoram puomin kanssa olisi hyvä olla mukana kisälli.

    • Ruikonperän äijä

      Kyllä vinssi hyvä olemas on, eikä mikään hintavakaan välttämättä enää ole. Joskus märkänä syksynä oli ongelmia puinnissa, mutta kun oli asiansa osaava mies vinssin kanssa apuna, niin puimurin irrotus oli lasten leikkiä. Eli siihenkin hommaan se oli hellävarainen peli. Toinen asia mihin se on hyvä, kun pitää saada kuollut eläin ulos navetasta tai tms:sta. Toki se vinssi kourakuormaimen jatkeena taitaa olla se paras apu nykyisin.

      • trahata

        jos suinkin mahdollista vinssaa rungot kokorunkoina ja pätki vasta vinssaamisen jälkeen homma nopeutuu ja kävely vähenee samoin turha kävely vähenee kun korvaat vinssin "käynnistys" narun sellasella itsekelautuvalla koirien talutusnarulla


    • vinssaaja

      tekeekö kukaan täälä mettä töitä. canadan tyyliin

      • 15

        Ei tee kun ei ole helikopteria.


    • Vanhus 65

      Itselläni oli lainassa juontovinssi dextan perässä. Hyvin sain tukit pois. Kolmihaaraiset sakset toimivat melko hyvin.

      • vanhus 65

        Ajattelin tehdä 12 v sähkövinssistä itselleni juontovinssin traktorin perään.Sen kanssa pärjää kyllä.kun ei ole mitään valtavia määriä tukkeja. Vaijeria voi jatkaa helposti ja vetää 20m jaksoissa. Säästää noin 300-500 euroa.


    • Kaukosäätimellä

      Kaukosäätimellä varustettu vinssi 1 miehen käytössä olisi työturvallisuuden kannalta paras. Tiedän yhdenkin isännän, joka on telonut aika monta jalkaa rengiltään. Minäkin olin kerran apuna, mutta ensimmäisen puun jälkeen sanoin sille isännälle, että kahlaa itse.

    • Valamettimiesj

      Kannattaa olla varovainen isäukko muistaa nuoruudestan tapauksen jossa samalla kylällä oli ollu joku ukkeli ja apumies vinssihommissa. vänkäri eli apumies oli juossut vaijeria puiden luo ja toinen ollu vinssin luona vetämässä. Kerran oli tullu apumies vinssin luo tukin kera ruumiina jalka vaijeriin sotkeutuneena. Toinen juttu on että ei ollu jossain veto katkennu ja oli tukki tullu ukon päälle ja henki pois. Näitä on tuntunu ennen sattuneen enemmän ja vähemmän. Muistakaa pitää järki päässä. Meillä kronos vinssi ja hyvin toiminu. Joskus tietynlaisella säällä on vähä meinannu kytkin jäätyä mutta aina järki päässä tullu työt tehtyä.

      • Ruikonperän_äijä

        Oon suunnitellu tekeväni mettäkärryn, meinasin ensin yhdellä järeällä runkoputkella. Mutta tarkoitus kuitenkin tehdä se peräkärryn runkomallisena. Joskus jäi käteen 200:lla markalla "joutsalainen", sen meinaan tällätä sinne rungon väliin sopivaan kohtaan. On sopiva lisäapu ja jatke kourakuormaimelle, kun pitää saada pöllit satunnaisesti edempää kalapuntarin hollille. Toki se nostolaite vinssikin on vielä olemassa. Karikoita saa ostaa kappalehintaan valmiiksi muotoiltuna Hyväkone Oy:ltä.


    • ämäf

      "Toinen juttu on että ei ollu jossain veto katkennu ja oli tukki tullu ukon päälle ja henki pois"

      Herää kysymys onko vinssiä pyöritetty tonnin ulosotolla urku auki kun noin on käyny? Silloin kun tulee vinssailtua niin on joku 1000rpm moottorissa niin puu liikkuu n. metrin 2 sekunnissa niin ehtii alta pois jos jotakin odottamatonta tapahtuu.
      Vinssi on noin 40v vanha normet.

    • jfjfhjfhhjfdg

      Vinssejäkään ei oikein löydy kuin puskaradiolla kun papatkaan eivät helposti luovu ja viidenkymmenen vuodenkin jälkeenkin pitävät hyvin hintansa joten 600-800 euron pyyntöjä turha ihmetellä.

      • Mv_maalivahti

        Eikä se ole konstikaan tehdä itse. 100x100 mm:n RHS-putkesta A-mallinen runko. Ja teleskooppiset jalat siihen, eli n.90x90mm:n 100mm:sen sisään menevät RHS:t tosiaan jaloiksi. Hiukan reikiä, että korkeuden saa säädettyä. A-rungon sisällle jäävä kolmio 8-10mm:n plootusta umpinaiseksi ja huippuun kääntyvä trissapyörä vaijerille. Ison rullaketjurattaan saa kätevästi esim. pikku-Sampon (10-360) puintikoneistosta. Se ratas, jossa on ne 3reikää ja toiselta reunaa siirtää ne 3 hitsattua plätkää takaisin reikiin. Hiukan kytkinlevy materiaalia niitaten takapintaan. Aksilan teossa tarvitaan sitten sorvaria, kuten varsinaisen vaijerikelan tekoonkin, jossa se räikkäkin on. Akseliin se harva kierre ja varsinainen kierteessä liikkuva kytkinosa painelaakereineen. Nivelakselilla pyörivä (ura)ala-akseli laippalaakereineen löytyy vaikka IKH:lta ja pikkuratas ja ketjut taas jostain puimurin raadosta. Rungon alaosaan taakse sitten se lovipankko,joka ei ole kummoinen tehtävä. Vaijeria ja sakset löytyy vaikka kaupasta. 3-haaraiset saksetkin tekee jostain romuraudasta vaikka itse. Periaate vinssissä on aika yksinkertainen, ja onpa vinssejä toteutettu henkilöauton perästäkin tekemällä. Se on vieläkin yksinkertaisempi tehdä, jos tehdastekoisen matkiminen on työläs toteuttaa. Mutta todettu on, että Peltosalmelaiset pitävät hyvin hintansa käytettynäkin.


      • foortintallissa

        Niitä vanhoja kiinteitä peltosalmelaisia vinssejä on monessa nokkospuskassa ruostumassa, niitä on saannut halvalla. Itse olen tehnyt muutaman nostolaitevinssin hieman nimim. Mv_maalivahti selostuksen tapaan valmiista vinssikoneistosta RHS-putkiin hitsaten.
        Isäukko teki aikoinaan Fordsonin perään tukkivinssin henkilöauton perästä, toiseen jarrurumpuun vaijerikela ja toisella jarrurummulla hoidettiin veto. Jarrurumpua jarrutettiin, niin se toinen puoli lähti vetämään. Voin löytää vielä jostain alkuperäiset piirustuksetkin siihen isäukon vinssiin, mutta tähän en niitä saa. Tuossa kuitenkin paikkakunnallamme vaikuttaneen keksijän tekemä vinssi Fordsonin perään http://aijaa.com/M8zk7G


      • Mv_maalivahti

        Laitappa ne piirustukset, jos vain onnistuu. Näissä "tappovinsseissä" se vaarallisuus jonkun kyläsepän mukaan oli siinä kierteellä olevassa kytkinkappaleessa. Tämä ko. kyläseppä teki aina vastapäisen lattakierteen akseliin ja kytkinkappaleeseen. Eli pyörimissuunta vapautti sen vedon itsestään helpommin kun kytkinkahvaa/-kappaletta piti kiskoa vasten pyörimissuuntaa, eikä pyörimissuuntaan päin. Mene ja tiedä sitten.


      • Anonyymi
        Mv_maalivahti kirjoitti:

        Laitappa ne piirustukset, jos vain onnistuu. Näissä "tappovinsseissä" se vaarallisuus jonkun kyläsepän mukaan oli siinä kierteellä olevassa kytkinkappaleessa. Tämä ko. kyläseppä teki aina vastapäisen lattakierteen akseliin ja kytkinkappaleeseen. Eli pyörimissuunta vapautti sen vedon itsestään helpommin kun kytkinkahvaa/-kappaletta piti kiskoa vasten pyörimissuuntaa, eikä pyörimissuuntaan päin. Mene ja tiedä sitten.

        Juontokartiota kun käyttää pärjää hyvin itestäänkin eikä tarvi juosta tukinluona...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      413
      4425
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      240
      2184
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1610
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      157
      1411
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      270
      1227
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1107
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1074
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1055
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      54
      969
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      953
    Aihe