Eivätpä taida suurperheet suostua

siivoamaan

Suurperheet siivotuttavat jälkensä virolaisilla, venäläisillä ja suomalaisilla pienperheellisillä. Lisäksi suurperheelliset ottavat vastaan suuret määrät lapsiperheille tarkoitettua sosiaalitukea lapsilisien ja erilaisten kotihoidontukiaisten muodossa.

http://www.kela.fi

Työssäkäyntitilaston mukaan ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden yleisimmät ammatit olivat siivoojat, myyjät ja ajoneuvojen kuljettajat. Myös rakennuksilla ja ravintoloissa työskentelevien äidinkieli oli usein muu kuin suomi tai ruotsi. Kymmenen yleisimmän ammatin joukossa oli myös muita kuin perinteisiä ammatteja - tietotekniikan erityisasiantuntijat oli seitsemänneksi yleisin ammatti ulkomaalaistaustaisten keskuudessa.

Ulkomaalaistaustaisiin työntekijöihin määriteltiin henkilöt, joiden äidinkieli oli muu kuin suomi, ruotsi tai saame. Näin laskettuna Suomen vakinaisessa väestössä oli vuonna 2006 ulkomaalaistaustaisia työllisiä kaikkiaan 58 958, mikä oli 2,5 % kaikista työllisistä. Heistä 10 prosenttia eli lähes 6 000 oli yrittäjiä, loput palkansaajia. Suurimmat vieraskielisten työllisten ryhmät olivat venäjänkieliset (16 015 henkeä), vironkieliset (9 420 henkeä) ja englanninkieliset (4 475 henkeä).

14

1276

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siivoojilla

      myyjillä, bussikuskeilla yms työläisammateissa toimivialla harvoin on suurperheitä.

      Me suurperheitten vanhemmat olemme yleensä hyväpalkkaisia akateemisissa ammateissa tai yrittäjinä toimivia.

      Kuitenkin on niin, että myös pieniperheisetkin siivouttavat sotkunsa juuri näillä työläisillä ja palveluttavat itseään heillä.

      Sinulla on harhainen käsitys suurperheitten muka saaemista avustuksista. Saamme vain lakisääteiset lapsilisät, emmekä mitään muita avustuksia. Asumistukea sadakseen pitää olla oikeasti köyhä, oli sitten suuri- tai pieniperheinen.

      Kodinhoitajan apua eivät lapsiperheet enää saa, heidät tarvitaan kaikki vanhuksia hoitamaan.

      • ghjgjkhjkjhkh

        suurperheellinen ei todellakaan saa asumistukea saati muita tukia. Edes yksinhuoltajasuurperheelle ei makseta mitään ylimääräistä jos huoltaja on kohtuullisessa työssä. Akateemisesti koulutetun tuloilla asumistuen rajat ylittyvät moninkertaisesti. Tulorajahan taitaa olla nykyään jotain 1300€:n luokkaa. Vaikka lapsia olisi paljon se ei tähän rajaan vaikuta niin, että asumistuen tuloraja alittuisi.
        Tukien tulorajat ovat tosiasiassa niin tiukkoja, että edes yksin asuva vanhus, jolla on kohtuullinen työeläke ei saa mitään tukea mistään, ei kodin saneeraukseen, ei siivoukseen eikä kulkemiseen. Koulutettu vanhus maksaa ihan itse omat siivoojansa, taksinsa, remonttinsa ja sairaanhoitonsa.
        Tuet on todella tarkoitettu oikeasti köyhille.
        Siivoojan ammatti puolestaan on nostanut uudelleen päätään viimeaikoina kun kotitalousyrittäjyys on herännyt uudelleen henkiin. Kunta palkkaa vain osan siivoojista hoitamaan tarjoamiaan palveluja vähävaraisille. Siivoojat, riippumatta kansallisuudesta tai kielitaidosta, ovat useimmiten pienyrittäjiä, jotka todella iloitsevat siitä, että esim. suurpehe tarjoaa työtä.


      • suurperheitä

        Kyllä suurperheet ovat useimmiten täysin koulujakäymättömillä ihmisillä kuten nekin jotka vieläpä tienaavat sijaislapsillakin. Itse lapsena olin perhepäivähoitajilla joilla ei mitään koulutusta ja tienasivat ottamalla omien lisäksi muitakin lapsia. Suurperheellisillä hyvin usein ammattina vain lapsien tekeminen ja mitä koulutetumpi nainen niin sitä vähemmän tai ei yhtään lasta. Jotkut tekevät vasta vanhemmalla iällä yhden pakkolapsen suvun vähän kuin painostaen tai aiemmin ei ole siihen tarkoirtukseen sopivaa miestä loytynyt.

        Yrittäjillä en ole koskaan suurperhettä tiennyt, itsekkin yrittäjä suvusta syntynyt lähes ainokainen. Veronmaksajat elättää suurperheet ja pienemmätkin ja ketkä tekee aina sairaslomilla olien vanhempien työtkin kun kakarat viedään heti kohdusta ulos tullessaan jo päiväkotiin mikä on ihan järkyttävää. Ei edes immuniteetti kerkiä kehittyyn kun viedään jo täyspäiväseksi hoitoon. Sitten tullaan työpaikalle sairasteleen, haetaan joka viikko sairaslomaa nostaen vain palkan ja kuka vittu tekee ne kakaraperheellisen työt? Nämä jotka eivät yhteiskunnan tuilla ja kakaranteoilla templaa??


      • tosielämässä

      • täältä
        tosielämässä kirjoitti:

        Suurin osa vähintään viisilapsisista suurperheistä on joko täysin kouluttamattomia tai heikosti koulutettuja vanhoillislestadiolais-, somali-, romani- tai kurdiperheitä.

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=116&conference=4500000000000382&posting=22000000040749461

        Etelä-Suomesta, tosin joillakin maahanmuutajillakin on myös suuria perheitä, mutta en oe tekemisissä heidän kanssaan. Ei täällä Etelä-Suomessa voi elää pelkillä lapsilisillä eikä harjoittaa elinkeinonaan pirttiviljelyä. Kyllä taitaa olla pelkkää myyttiä tuo suurperheiden kouluttamattomuus. Lestadiolaisen Pohjois-Suomen olosuhteita en tunne.


      • täältä kirjoitti:

        Etelä-Suomesta, tosin joillakin maahanmuutajillakin on myös suuria perheitä, mutta en oe tekemisissä heidän kanssaan. Ei täällä Etelä-Suomessa voi elää pelkillä lapsilisillä eikä harjoittaa elinkeinonaan pirttiviljelyä. Kyllä taitaa olla pelkkää myyttiä tuo suurperheiden kouluttamattomuus. Lestadiolaisen Pohjois-Suomen olosuhteita en tunne.

        eli omaan tuttavapiiriin kuuluvissa suurperheissä vähintään toisella on akateeminen koulutus ja kovin moni työskentelee yrittäjinä.

        Lienee mahdollista pienemmilläkin tuloilla pyörittää suurperhettä, mutta silloin puhutaan jo poikkeuksellisen pätevistä ja ahkerista arjen pyörittäjistä. Moisille nostan hattua ja suosiolla tunnustan, ettei itsestäni vastaavaan olisi.


    • mamaliini

      Tosin en oikein ymmärrä miten niin juuri suurperheelliset, eiköhän niin tee myös pienperheet ja perheettömät.
      Meillä siivooja käy vain 2 kertaa vuodessa, auttamassa suursiivossa ja on suomalainen kylläkin 5 aikuisen lapsen äiti. Ihan nuorekas 55vuotias. Siivoaa muutenkin perheissä, niin pienissä kuin suurissa. Muuten kyllä siivoamme itse kotimme.
      Kouluissa nyt siivoaa ne jotka sinne on palkattu, osassa voi olla ulkomaalaisiakin, mutta lähikoulussa on suomalaisia, perhekokoa en ole kysynyt.Itsekin aikoinaan opiskeluaikana elätin itseni siivoomalla.
      En nyt ymmärrä oikein tätä aloituksen pointtia, mutta sellaisia ne nyt viime aikoina olleetkin nämä jutut täällä.

    • suurperheellinen.

      Miehelläni on firma. Hyvin pyyhkii ja työntekijöitä kaivattiin lisää muutama vuosi sitten. Työkkäristä sitten saatiin nivaska lappuja että tämmöisiä olisi työttömänä. Mitään erityisosaamista ei kaivattu, tarjolla oli säännöllinen päivätyö. Vaan eipä kelvannut! Oli kipeetä selkää, kotiin sai niin hyvää rahaa ettei työ kiinnostanut jne. Ihan suoraan monet sanoivat ettei kiinnosta tulla töihin! Yksi tyyppi oli tulossa ja perui viime hetkeellä. Yksi suomalainen oli kerran ja ryyppäs itsensä hengiltä. Oli kyllä hyvä työmies, jos saapui töihin... Nyt on sitten eestiläisiä töissä: tulevat innokkaasti töihin ja tekevät työnsä hyvin!

      • joka on suurperhe;-D

        Koulutusta löytyy, korkeaa ja vähän vähemmän korkeaa, mutta sitäkin enemmän älliä ja käytännön tietotaitoa;-D! Minä olen ihan tyytiksenä ollut toistaiseksi kotona, pikku kaupungista on vaikea saada koulutusta vastaavaa työtä. No jaa, siivosin välillä, jotta oli jotakin puuhaa ja pientä palkkaa mullakin. Ja voin todeta: siivoustyö on helvetin raskasta ja törkeän alipalkattua:-((! Kyllä me pärjätään, vaikka juuri rakennettiin kaksin omakotitalo. Itse tehden säästyi pitkä sentti ja suhteilla moni muukin. Ei se aina niin onnetonta ole...!


      • jokunikkitaastähän

        Mutta kyllä hyviä työntekijöitä saa, jos palkka-asiat kunnossa.


      • suurperheellinen.
        jokunikkitaastähän kirjoitti:

        Mutta kyllä hyviä työntekijöitä saa, jos palkka-asiat kunnossa.

        Mieheni firmassa maksetaan palkat ihan normaalisti liiton sääntöjä noudattaen ja vuosikorotukset huomioon ottaen. Yksi työntekijä aikoinaan on työkkärin kautta saatu ja hän onkin talossa ollut jo toistakymmentä vuotta. Mutta siis eestiläiset tosiaan tulivat, tekevät työnsä hyvin ja saavat palkan. Että siinä olet oikeassa, hyviä työntekijöitä tosiaan saatiin, eestistä!


      • firmassa
        suurperheellinen. kirjoitti:

        Mieheni firmassa maksetaan palkat ihan normaalisti liiton sääntöjä noudattaen ja vuosikorotukset huomioon ottaen. Yksi työntekijä aikoinaan on työkkärin kautta saatu ja hän onkin talossa ollut jo toistakymmentä vuotta. Mutta siis eestiläiset tosiaan tulivat, tekevät työnsä hyvin ja saavat palkan. Että siinä olet oikeassa, hyviä työntekijöitä tosiaan saatiin, eestistä!

        Eestiläiset ovat selvästi suomalaisia useammin yksi- tai korkeintaan kaksilapsisia. Eestissä ei elätellä suurperheellisiä yhteiskunnan rahoituksen turvin läheskään samassa mittakaavassa kuin Suomessa.

        Pienperheelliset tekevät työt.


    • Miksi pitää

      siivoustyötä aliarvioita?Ja mistä moinen väite?

      Minull on 5 lasta,miehellä 2 lasta..6 lasta siis luonamme asuu.Jotensakin kait siis suurperhe,näin Etelä-suomessa kuin asumme.
      Uskontokaan ei oo taustana lapslukumäärään..saa kait sitä lapsia muistakin syistä haluta?

      Siivoustyö on rankkaa,ja ihan liian aliarvostettua.

      Itsellä on yhtenä ammattina,muiden lisäksi, suoritettu LAITOSHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO,mutta toimin silti muussa kuin siivoustyössä,sillä ilman ammattitutkintoa toisenlaisessa hoivatyössä saan parempaa palkkaa,kuin mitä saisin siivoustyöstä ammattilaisena.

      Kotonamme siivoan minä,ja muut perheenjäsenet toki auttavat.
      Jokainenhan sitä kuvittelee osaavansa siivota,mutta vasta koulutus opettaa siivoamaan OIKEIN!

      Mitään ihmeellisiä tukia emme saa,toki asumistukea hieman.
      Lapsilisät kun kuuluvat kaikille lapsiperheille,tuloista riippumatta.Sosiaalitukea emme ole hakeneet koskaan.

      Törkeää oli tekstisi yleistys.Tutkimuksissakin otetaan vain otos jostain ryhmästä..se ei siis ole samaa kuin totuus asiasta.

    • ja miten niillä pärjää

      ja valita vasta sitten. Kylläpä luulen, että isojen perheiden lapsilukumäärä vielä kääntyy suomen hyväksi kun ketään ei enää kiinnosta vanhusten kakkoja vaihdella.. Ja vanhuksiahan riittää. Toisekseen ihan vain jos tilastoja katsotaan, jälleen kuntien sosiaaliavustuksia eniten saavat ovat yksinäisiä miehiä ja yksinhuoltajia, joten...
      Kolmanneksi jos isot lapsiperheet katsotaan rasitukseksi ja kulueriksi terveydenhuollossa tai kuolutuksessa, niin kuitenkin he ovat juuri kannattavaa sijoitusta. Sen sijaan hankitut sukupuolitaudit, huume yms. ongelmat, vankiloissa olijat jne. ovat jälleen tilastotietojen mukaan erittäin usein rikkinäisistä tavallisista muutaman lapsen perheistä. Joten eihän yleistetä-jookos?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      335
      2941
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      107
      2214
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1640
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1164
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1057
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1003
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      960
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      944
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      773
    Aihe