Aikamatka Valko-Venäjälle

Laivat

On myönnettävä, että Valko-Venäjä oli musta pläntti kartallani. Enkä edes tiennyt, missä se pläntti tarkalleen ottaen sijaitsee. Hämärästi muistin, että ulkoministeri Stubb vieraili siellä viime syksynä. Olin kuullut diktaattorista nimeltä Lukashenko, mutta en ollut paikallistanut häntä Valko-Venäjälle. No, onneksi on netti: Valko-Venäjä rajoittuu pohjoisessa Latviaan, lännessä Liettuaan ja Puolaan, etelässä Ukrainaan ja idässä Venäjään. Asukkaita on lähes 10 miljoonaa ja sen pääkaupunki on Minsk, jossa on vajaat 2 miljoonaa asukasta. Sillä ei ole merenrantaa, mutta siellä on 11.000 järveä ja valtavia jokia, kuten Dnepr. Siellä puhutaan venäjän ja valko-venäjän kieltä. Sen nimi on oikeasti Belarus ja siellä valmistetaan myös sen nimisiä traktoreita.

Pieni jännitysmomentti oli jo aamulla klo 7, kun oli ryhmän kokoontuminen Tallinkin terminaalissa. Jännitti jo sekin, onko matka totta vai nettihuijaus. En nimittäin tuntenut ketään matkanjärjestäjistä. Ihan vaan sähköpostien perusteella olin lähettänyt passini ja viisumihakemuksen heille ja maksanut matkan tilille. Hieman myös jännitti yksin matkustaminen. Mutta ei huolta: Rouva M. jakoi passit ja ryhmä oli heterogeeninen: ikähaarukka 20-70, naisia a miehiä, pariskunia, kaveriporukoita. Ja muitakin yksinmatkustavia.

Kyllä matkustaminen on käynyt helpoksi, kun enää ei tarvitse jonottaa passintarkastuksessa Tallinnan satamassa. Eikä Viron ja Latvian välilläkään ollut mitään rajatarkastuksia. Matkasimme Taisto Raisidin bussilla, jonka kylkeen oli maalattu kirahvien kuvia. Kuljettajia oli kaksi, molemmat puhuivat sujuvasti myös venäjää.

Oikeastaan tuonne idän suuntaan pitäisi aina matkustaa maitse. Etäisyydet ovat pitkiä, matkan aikana tapahtuu orientoituminen uuteen maahan.Aurinko nousi vasemmalta, killui pienen usvan takana pävän ja alkoi stten laskeutua vasemmalle. Välillä oli lunta, välillä maa oli paljas. Maisemat ovat kovin samanlaiset kuin Suomen korpimailla.

Valko-Venäjän rajalla ei ollut ketään muita rajanylittäjiä. Silti se kesti yli kaksi tuntia. Meidän oli pitnyt hakea matkavakuutuksesta englanninkielinen A4 -todistus, silti pitikin nyt ostaa rajalta kaiklle paikallinen matkavakuutus. Maksoi muutaman euron.

Vitebsk

Vitebskin kaupunkiin saavuimme puoliltaöin. Satoi hiljalleen lunta, oli kaunista, hiljaista ja rauhallista. Asukkaita siellä on yli 350 tuhatta, mutta lähes kaikki olivat jo nukkumassa. Hotelli oli keskustassa, pieni ja idyllinen. Seinillä oli painokuvia Marc Shagalin maalauksista, sehän on Shagalin syntymäkaupunki. Kuvissa oli vinoja taloja ja lentäviä ihmisiä ja eläimiä. Huoneeni oli oikeasti yhden hengen huone,katto korkealla, kapea sänky,lila-keltaiset suurikukkaiset lakanat. Seinillä oli tauluja, leveässä ikkunasyvennyksessä gramofoni ja neljä savikiekkoa: Lauluja suuresta isänmaallisesta sodasta ym. Kylpyhuoneessa oli valtavankokoinen amme ja hanasta tuli runsaasti kuumaa vettä. Sini-vihreä-lila-ruutuiset pyyhkeet. Iso jääkaappi, jonne mahtuisi suurperheen viikonloppueväät. Da da.

Aamiainen oli laadukas. Siis maan tapaan. Aivan uskomattoman ihania, kuin vastapuristettuja tuoremehuja, hapankaalia, leikkeleitä, tuorejuustoa, vaaleaa ja tummaa leipää, ihanaa jugurttia. Tee ja kahvi oli pussikamaa, siitä pieni miinus. Niin, ja jokaiselle tuotiin pöytään kaksi vastapaistettua munaa. Da da.

Olin ennen matkalle lähtöä vienyt joulukuusen pihalle, mutta täällä kuuset olivat vasta myynnissä. Oli uudenvuoden aatonaatto. Menimme bussilla Nykytaiteen museoon, jossa johtajatar otti meidät vastaan ja kertoi olevansa kovin otettu siitä,että olemme lähteneet kotoa pois uudeksivuodeksi. Taiteen esittely oli neuvostoajan malliin todella perusteellinen. Myös paikallinen yrittäjä kertoi yrittämisestä Valko-Venäjällä. Lopuksi juotiin teet/kahvit ja keksit. Itse sekoitellen taas.

Lounas oli varattu suureen bisnesravintolaan. Kaupungin kallein,ehkä, maksoi peräti 40.000 byriä eli n. 15 euroa. Salaatti, keitto, pihvi, ranskalaiset perunat, kaikki pöytään tarjoiltuna. Ja tietysti leivät, vedet, mehut olivat pöydässä.

Vielä tehtiin oppaan johdolla kiertoajelu kaupungilla, nähtiin mm. ulkoapäin Shagalin kotimuseo ja tutustuttiin paikalliseen pienpanimoon ja maisteltiin sen tuotteita. Hyvää oli, kaikki oli pullotettu litran muovipulloihin.

Illalla kävin tutustumassa lähiympäristöön yksistäni. Shagalin museo löytyi parin talon päästä.Siinä oli muitakin hienoja rakennuksia ja upea puutarha. Sen takaa laskeutui joentöyräs. Hain lähikaupasta iltaevästä. Kiekura paikallista kestomakkaraa, leipä, ja litran pullo olutta, sen paikallisen panimon tuotetta. Maksoi 2700 byriä eli alle euron. Keskipalkka maassa on n. 300 euroa/kk, minimipalkka 110 ja työttömyyspäiväraha 100 euroa /kk. Kaupassa oli myynnissä kaikkea mahdollista ruokatavaraa, jonoja ei ollut, ei myöskään aseistettuja vartijoita niinkuin Venäjällä usein.

Iltamyöhällä olisi ollut naisten ja miesten saunavuoro hotellissa, mutta lähtöyönä väliin jääneet yöunet vaativat korvausta, ja nukuin onnellista unta aamuun asti vatsa pullollaan makkaraa, leipää ja olutta. Da da.

Aamulla tutustuminen Shagalin museoon sen johtajattaren johdolla.Hän kertoi, että neuvostoaikana johtajat pitivät Shagalia ranskalaisena taiteilijana, eikä maasta löytynyt ainoatakaan tämän maalausta. Museon grafiikkatyöt on saatu lahjoituksena. Yläkerrassa oli naapurimaan -oliko Latvian vai Liettuan?- nykytaiteilijoiden näyttely. Aikas hienoja töitä.

Orsha

Matkalla Moguleviin poikkesimme tutustumassa Orshan yrityselämään. Ljudmila esitteli pikkuruista ompelimoaan, joka työllstää n.8 työntekijää. Tekevät erilaisia pellavaisia juttuja, joita voi ostaa vaikkapa Viipurin torilta ja pellavakaupasta. Ljudmila ottaisi mieluusti Suomesta asiakkaan, joka myisi hänen tuotteiaan. Työntekijät pitävät Ljudmilan mukaan työstään ja tulevat hyvin toimeen palkallaan ja rahaa riittää lomailuunkin.

Apulaispormestari ja muitakin energisiä naisia ahtautui firmaan ja jatkoi matkaa bussissamme. Kävimme vielä ostoksilla keskustan vaatekaupassa ja tutustumassa myynnissä olevaan panimoon Orshan keskustassa. Toiminta oli loppunut, mutta rakennukset olivat paikoillaan ja arvokas tontti keskellä kaupunkia. Sitten Apulaispormestarin kanssa lounaalle "asemaravintolaan", joka todellakin sijaitsi Rautatieasemalla, oli todella upea sisältä ja ulkoa. Siellä söimme lounaan, johon kuului koko repertuaari ruokaryyppyjen kera.


Mogilev


Ja matka jatkui kohti Mogilevin kaupunkia. Maisemat olivat hyvin suomalaisen oloisia. Ennen Mogilevia ohitimme Lukashenkon kotikylän. Ajoimme pimeässä, liikenneympyräkin oli aivan pimeä, vain heijastimet varoittivat siitä. Sitä uskomattomampi oli sitten se välkkyvin valoin koristeltu kaupunki, johon saavuimme illan jo pimennyttyä, viiden aikaan. Upeita, valtavia kuusia, joissa valot välkkyivät, valtavasti ihmisiä liikkeellä. Oli uudenvuoden aatto. Valtava "valkoinen talo", hallintorakennus, ja sen edessä toveri Leninin patsas.

Hotelli oli aitoa neuvostokamaa, kerrospalvelijat,pimeät käytävät, hikiset huoneet, liikuttavan kömpelösti asetellut kaakelit kylpyhuoneessa. Ammeesta puuttui tulppa, mutta ei se mitään, ei tullut lämmintä vettäkään. Niin aito ympäristö, että en olisi ihmetellyt, vaikka torakka olisi tullut tervehtimään.Mutta ei tullut, ja siistiä oli niinkuin joka paikassa muuallakin. Ja näkymä 13. kerroksen ikkunasta oli mahtava. Ja suurperheen jääkaappi oli täälläkin.

Ravintola Dneprissä oli varattuna meille juhlaillallinen ohjelmineen ajalle 22-06. Se oli maksettu etukäeen,45 ekua. Siihen kuului hyytelöä ym. alkupaloja pöydällinen,salaattia, keittoa, välipalaa, pääruokaa, leipää,vettä, mehua, vodkaa, shamppanjaa,elävää musiikkia, tanssia, ohjelmaa, pakkasukon ja -muorin vierailu,Lukashenkon puhe ja kansallilaulu heti vuoden vaihduttua.Ja me lauloimme myös seisten Maamme-laulun ja saimme aplodit. Hauskaa oli, minuakin pyöriteltiin paikallisten tyttöjen voimin "käsikoukkutanssia". Tanssimaan tai siis jytäämään voi mennä ihan vapaasti, niin tekivät paikallisetkin. Salin alakerrassa oli nuoremman väen bilepaikka, täynnä sekin. Lähdin viimeisten joukossa aamuneljän aikaan, paikalliset jäivät vielä juhlimaan. Meiltkin jäi öytiin juomatonta viinaa ja tietysti ruokaa.Kaupunki oli täysin hereillä, valtavasti ihmisiä ihailemassa Uudenvuodenvalaistusta. Rauhallista ja turvallista oli, eikä roskan roskaa kaduilla.

Aamulla kaupunki näytti ihan erilaiselta,ihmiset nukkuivat kodeissaan. aupat olivat kiinni, kaupunki oli lähes tyhä. Ei ollut roskia kadulla, niinkuin Tampereella tuollaisen tapahtuman jäljiltä aina. Ihmiset odottivat kiltisti punaisten valojen edessä vaikka autoja ei näkynyt. Kaikki olivat hyvin pukeutuneita, talot hyväkuntoisia,autot länsimaisia. "Valkoisen talon" seinustalla, korkealla katon rajassa, oli pinssi, vai mikähän se on,siis semmoinen mitalin tapainen kohokuvio, kiveen hakattu. Siinä oli sirppi ja vasara. Ja Lenin tosiaan seisoi vartioimassa sitä.

Olin kyllä ajatellut viettää sen päivän kuljeskellen omin päin kaupungilla, mutta ilma oli hyytävän kylmä, pakkasta ei ollut paljon, mutta se tuuli tuli varmaan suoraan Siperiasta. Lähdin siis bussin mukaan vanhaa Valko-Venäläistä kylää simuloivaan kylään. Siellä taas tapasimme energisen naisyrittäjän, joka tyylikkäässä hameessaan, pieni turkisjakku ja tyylikäs hattuluomus päässään siinä kylmyydessä kertoi meille kylästä ja esitteli upeaa hotelliaan ja ravintolaansa. Vieressä oli eläintarha ja vaikka pidän eläintarhoja vankiloina, niin menin kuitenkin katsomaan. Susi ravasi edestakaisin raaka lihapala suussaan. Eivätkä karhut ja muutkaan vaikuttaneet tyytyväisltä. Sääliksi kävi, siinä kylmyydessä, vaikka pohjoisen eläimiä ovatkin. Oppaan johdolla käytiin luostarissa ja näköalapaikalla, jossa oli Lokakuun vallankumouksen muistomerkki ja josta näki Dneprin, joka tosin oli jäässä. Se teki siinä ässänmuotoisen mutkan.


Oli todella kylmä ilma, ei huvittanut kävellä ulkona ja mikään paikka ei ollut auki, joten palasin hotelliin ihailemaan ikkunanäkymää. Joki siellä alhaalla kulki, aika kapea. Sen rannoilla ihmiset hölkkäsivät ja hiihtivät. Kesällä varmaan aivan upea paikka, tivoli tms. ja muitakin rakennuksia siellä oli.

Minsk

Aurinko paistoi aamulla, toivoa oli, että kylmyys hieman helpottaisi. Kävimme taas syömässä bisnesravinolassa, jossa osa porukasta oli neuvotellut bisneksistä koko aamun. Ravintola Modern. Ruoka oli taivaallisen hyvää. Taas koko repertuaari alkupaloineen ja keittoineen. Lämpimänä ruokana oli lohkoperunoita ja sveitsinleikkeen tapaista lihakäärylettä ja kaikenlaista pientä kuten munakoisoa pähkinöillä, parsakaalia, papumuhennosta yms. Da da.

Matkalla Minskiin maisemat eivät olleetkaan niin tasaisia kuin siihen asti. Näkyi järviä ja jokia.
Tie oli hyvää ja suoraa. Majoituimme presidentinlinnan viereiseen hotelliin. Kylpyamme, jossa tulppa. Jääkaappi. Ikkunasta näkymä presidentinlinnan pihaan, jota lapio- ja luutapartio piti siistinä. Satoi hiljalleen lunta.
Matkanjohtajan mukana metroajelulle. Menimme vain yhden pysäkinvälin. Saavuimme joen rantaan, joki oli jäässä, ihmiset luistelivat siinä ja viereisen jäähallin pihaan pystytetyn katoksen alla. Musiikki soi. Oli perjantai-ilta, loma-aika, väkeä oli paljon, ihmiset olivat iloisen ja onnellisen näköisiä. Lukashenko pelaa jääkiekkoa, siinä on hänen kotikaukalonsa. Uudenvuodenvalot välkkyivät,upeita rakennuksia, oi kuinka kaunista oli kaikki. Olin jo menettänyt sydämeni Minskille. Tuntui kummalliselta kävellä jäällä,jonka alla virtasi joki.

Satunnaisen matkakumppanin kanssa kävimme syömässä nuorison suosimassa paikassa, josta sai itse valita mitä herkkuja halusi lautaselleen, ja maksaa sitten valintansa mukaan. Hyvää oli. Sitten vielä myöhemmin kävimme tosi tyylikkäässä kahvilassa juomassa Mokka Elitet, oli tehty aitoon suklaaseen, konjakkia, kermavaahtoa ja pöytään tarjoilu, 11.000 byriä. Asiakkaita riitti sielläkin, oli eurooppalainen tunnelma. Ja rauhallista ja turvallista oli kaikkalla.

Aamulla kävimme tutustumassa vanhaan kaupunkiin. Koko kaupunkihan pommitettiin maan tasalle toisessa maailmansodassa, vain muutama kortteli jäi. Kävimme myös kauniissa ortodoksikirkossa, messu oli menossa. Vanha kaupunki on joen toisella puolella, siellä on myös muistomerkki Afganistanin sodan uhreille. Kiviset raput johtavat joen jäälle, kävelimme vetten päällä pääkadulle.

Lauantaina paikallinen historioitsija, aristokraattisen oloinen herra, esitteli meille Minskin keskustaa. Kadut olivat ennen pommitusta puolet kapeammat kuin nyt. Siis juuri se avaruus ja tila on se jokin siellä. Saksalaiset sotavangit rakensivat Stalinin arkkitehtuurin mukaiset upeat rakennukset, sakasalaisella täsmällisyydellä, siksi ne ovat niin laadukkaita. Osa kirkoista ja muista rakennuksista on rakennettu uudelleen vanhan mallin mukaan.Neuvostoaikanakin on tuhottu rakennuksia, mm. eräs kirkko, jonka uudelleenrakentamisesta on jo päätetty. Munkit osoittivat mieltään erään kirkon edessä saadakseen sen takaisin omaan käyttöönsä. Suojelukiistakin oli ollut edellisen presidenin aikaan. Oli haluttu purkaa vanha rakennuskokonasuus ja rakentaa tilalle korkeita kerrostaloja. Kansalaisliike oli saanut sen estettyä.

Ihan oli kuunnella kotikaupungistaan ylpeän herran kertovan kaiksesta siitä. Hän kertoi surevansa sitä, että Valko-Venäjän kieli on sekoittunut venäjän kieleen. Hän toivoo, ett asia saadaan kuntoon. Hän totesi, että Minsk ei ole venäläinen eikä aasialainen kaupunki, vaan se on eurooppalainen kaupunki. Saman olimme todenneet itsekin. Ja tunne vahvistui, kun kävimme satunnaisen matkakumppanin kanssa syömässä ialalasessa ravintolassa. Tuorepastaa, simpukoita,paikallista olutta. Pöytiintarjoilu, asiakkaita riitti, Visalla maksu onnistui, niinkuin lähes kaikkialla muuallakin.

Vasta viimeisenä aamuna tajusin,että maa on ostosmatkailjan paratiisi.Mikään ei maksanut mtään. Ostin rannekellon: 10 euroa, nahkahihna ja takuu. Ja hapankaalia ja mahlaa ja teetä ja vihreitä rusinoita ja konjakkia. Miesväki näkyi ostaneen Nkita-mallisia karvahattuja. He olivat hauskannäköisiä rupatellessaan hengitys höyryten pakkasessa Nkitat päässään.

Liian aikaisin päättyi aikamme Minskissä. Viikko perään olisi mennyt kiitäen. Tänne pitää päästä takaisin:)

Näin lyhyellä matkalla sai tietysti vain pinnallisen kuvan maasta. Varmasti siellä loukataan ihmisoikeuksia ja lehdistön vapautta ei ole. Mutta yhteiskunta toimii, kaupoissa on ruokaa ja ihmiset pystyvät ostamaan sitä. Punaisia päin ei kävellä, eikä roskia heitetä kadulle. Humalaisia ei näy katukuvassa, ihmiset kaupoissa ja takseissa ovat rehellisiä. Puolenyön aikaankin on ihan turvallista kävellä naisporukassa kaupungilla. Mies, joka on tämän kaiken takana,ei voi olla läpeensä paha.

Haikein mielin lähdimme ajamaan kohti Vilnaa. Matkalla näimme valtavan, uuden lähiön, talot olivat sekä leveitä että korkeita. Ne olivat eri värein koristeltuja ja kaikkien kyljessä oli suuri numerolaatta, eräässäkin 141. Maaseudulla oli useita valkoiseksikalkittuja kolhooseja. Ehkä ne ovat vielä toimnnassa, koska eivät näyttäneet rapistuneilta? Ja erään pihassa oli heinäpaaleja varastoituna.

Rajalla oli taas jännitystä. Eräs tulomatkalla mukana ollut, omalla viisumilla matkustanut, ei ollut mukanamme. Ongelmia ennakoiden hänen viisumistaan oli otettu kopio. Mutta rajalla ilmoitettiin kylmästi, että meidän on palattava Minskiin hakemaan hänet.Matka oli kestänyt 2,5 tunta...Rajavartijan esimies ja tämän esimies oli samaa mieltä. Poikkeuksia ei ole tehty koskaan. Nikitahattuiset edustajamme kävivät kuumia neuvotteluja kovassa pakkasessa. Kahden tunnin kuluttua Suomi- Valko-Venäjä -ottelu päättyi luvuin 1-0. Edustajamme olivat keksineet luovan ratkaisun, ja meille tuotiin passit ja pääsimme lähtemään kohti Liettua raja-asemaa. Siellä katsottiin vain passit ja toivotettiin hyvää matkaa.

Kyllä oli hieno reissu. Toukokuussa Voitonpäivän aikaan on ehkä uusi matka. Sinne! Matkailu avartaa aina.


.

17

2981

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oi miten hieno reissu! Ehdottomasti pitää päästä käymään tuolla!

      • Laivat

        Kunhan viisumijutut vähän helpottuvat, niin Minskistä tulee varmasti huippusuosittu kaupunkilomakohde. Ja se ensimmäinen käynti on aina se paras, kun saa kokea löytämisen riemua.

        Kiitos kiitoksista:) Kiva kun jaksoit lukea loppuun. Ja sait selvää painovirheistä huolimatta...toivottavasti.


    • Reki-i-ozera

      Aivan mainio matkakertomus. Kiitos siitä!

      Nythän tuolla Venäjänmatkojen palstalla puuhataan omaa matkakertomuspalstaa, jonne tämäntyyppiset, muun maailman menosta täysin poikkeavat kertomukset eivät hukkuisi. Mielestäni tuohon aihepiiriin ilman muuta kuuluisivat varsinaisen myös Ukrainan ja Valko-Venäjän matkat.

      Eki

      • Laivat

        Joo, lueskelin siitä matkakertomuspalstasta. Ihan mukava olisi tietysti löytää samasta paikasta näitä entisen Äiti-Venäjän asioita. Toisaalta siitä, ehkä, tulisi turhan sisäänlämpiävä? No, seuraan mielenkiinnolla tilanteen kehittymistä.
        S.


    • timofei

      Totta ja kaipaillen;tuttua, kiitos kun jaksoit kirjoittaa!

      Vahvistan todeksi: kävin kokemassa osan tuosta keväällä 2008. Muita suomalaisia ei tuolloin näkynyt maisemissa.

      Hyvät, hauskat ja seikkailutkaat jatkot!

      • Laivat

        Eipä se mikään turistirysä ole, mutta tapasimme kyllä yhden suomalaisen, ja ihan tamperelaisen nuoren miehen. Tyttöystäväänsä tapaamassa.

        Aika rohkea olet jos ominpäin olet siellä käynyt. Enpä uskaltaisi, ainakaan tällä kielitaidolla.

        Mukavaa ja kiintoisaa jatkoa sinullekin:)


      • raubitch -06
        Laivat kirjoitti:

        Eipä se mikään turistirysä ole, mutta tapasimme kyllä yhden suomalaisen, ja ihan tamperelaisen nuoren miehen. Tyttöystäväänsä tapaamassa.

        Aika rohkea olet jos ominpäin olet siellä käynyt. Enpä uskaltaisi, ainakaan tällä kielitaidolla.

        Mukavaa ja kiintoisaa jatkoa sinullekin:)

        Moi,kiva kertomus,itse olin omatoimimatkalla ja venäjän kautta.Maa teki minuun vaikutuksen verrattuna venäjään se on ihan eri planeetalta parempaan päin.Nyt taas rus-visa vetämässä ja ehkä kohta taas mennään ps.ilman belarus viisumia
        ;-D


      • Laivat
        raubitch -06 kirjoitti:

        Moi,kiva kertomus,itse olin omatoimimatkalla ja venäjän kautta.Maa teki minuun vaikutuksen verrattuna venäjään se on ihan eri planeetalta parempaan päin.Nyt taas rus-visa vetämässä ja ehkä kohta taas mennään ps.ilman belarus viisumia
        ;-D

        Sellaista huhua liikkui matkalaisten keskuudessa, että Venäjän rajalta tullessa ei viisumeita välttämättä vaadittaisi. Sekö on siis totta? Aikamoinen sankarimatkailija kyllä olet kun tuolla lailla matkailet. Eipä olisi minusta. Kirjoitapa joskus seikkailuistasi!


      • raubitch
        Laivat kirjoitti:

        Sellaista huhua liikkui matkalaisten keskuudessa, että Venäjän rajalta tullessa ei viisumeita välttämättä vaadittaisi. Sekö on siis totta? Aikamoinen sankarimatkailija kyllä olet kun tuolla lailla matkailet. Eipä olisi minusta. Kirjoitapa joskus seikkailuistasi!

        Juu hienosti se sujui,asuin Minskissä 3.n kerrostalon ryppäässä ne oli annettu asuttaviksi
        heidän olympiaurheilijoille,menestyneille urheilijoille ja heidän valmentajilleen.Olin siellä urheiluleirillä,raubitchan on heidän talviurheilukeskus hiihto/ampumahiihto.Siinä oli ihan kaupungin laidalla tehty mahtava vain rullaluistimilla tai suksilla mentävä asfaltoitu
        viimeisen päällä oleva rata,jalkapallo viheriöitä
        oli varmaan 5kpl .Ja harjoitushalli jossa en toki sisällä käynyt.Itte Lukashenko asusti siinä aivan äärellä.Siellä laittoivat kadut liikenteeltä poikki kun herra itte lähti reisuun.


    • Kiitti kirjoittajalle

      Kiva lukea harvininaisemmista matkailumaistakin !

      • Laivat

        On mielenkiintoista matkustaakin harvinaisemmassa matkailumaassa. Eipä silti, kyllä matka aina avartaa, kun kulkee avoimin aistein. "Kulje horisontin taa, niin elämä ei ole tylsää",sanottiin äskettäin jossakin. Matkailu on kivaa:)


      • tuo oli
        Laivat kirjoitti:

        On mielenkiintoista matkustaakin harvinaisemmassa matkailumaassa. Eipä silti, kyllä matka aina avartaa, kun kulkee avoimin aistein. "Kulje horisontin taa, niin elämä ei ole tylsää",sanottiin äskettäin jossakin. Matkailu on kivaa:)

        ja kauanko kesti Suomesta ensimmäiseen etappiin Valko-Venäjällä ? Yritin sitä kertomuksestasi kyllä laiskanlaisesti "tavaillakin", sisältö tietenkin on tärkein.
        Luettuani muutamia juttuja, olisi ehkä kiva, jos ihan aluksi olisi selkeä maininta, tiivistelmä, että matka alkoi silloin ja silloin, perillä olimme silloin ja silloin ja takaisin Suomessa silloin ja silloin.
        Saisi jotenkin heti kuvan, että ahaa tämä on esimerkiksi kuuden päivän reissu ja siihen mahtui siis tämä kaikki, esitietojen jälkeen voisi sukeltaa itse juttuun sisään.
        Sinun kertomuksesi on ihan parhaasta päästä ja selkeä.
        Ei ole mitenkään kyllä tarkoitus arvostella kenenkään juttua, jokainen saa kirjoitta tyylillään ja jokainen juttu on kiva !

        Lukijat haluavat imeä niitä paikallisia vaikutelmia, sinun kertomallasi tavalla niistä saa hyvin kuvaa, ja lisääkin olisi saanut olla, juuri pienet yksityiskohtaiset havainnot ja jutut päivien varrelta, ne auttavat saamaan käsitystä maasta.
        Sitähän varten kiinnostuneet täällä käyvät lukemassa !
        Ei muuta kuin kiitos sinulle ja kaikille kirjoittajille !
        Kiva, että edes jotkut vaivautuvat kertomaan kokemuksistaan
        meidän muitten iloksi !
        Uusia kertomuksia odotellessa, toivotan kaikille kivoja matkasuunnitelmia ja mielenkiintoisia uusia matkoja !
        Itsellä tässä on mietinnässä, minne päin suunnistaa seuraavaksi ja mm. täältä käynkin vinkkiä ottamassa.


      • Laivat
        tuo oli kirjoitti:

        ja kauanko kesti Suomesta ensimmäiseen etappiin Valko-Venäjällä ? Yritin sitä kertomuksestasi kyllä laiskanlaisesti "tavaillakin", sisältö tietenkin on tärkein.
        Luettuani muutamia juttuja, olisi ehkä kiva, jos ihan aluksi olisi selkeä maininta, tiivistelmä, että matka alkoi silloin ja silloin, perillä olimme silloin ja silloin ja takaisin Suomessa silloin ja silloin.
        Saisi jotenkin heti kuvan, että ahaa tämä on esimerkiksi kuuden päivän reissu ja siihen mahtui siis tämä kaikki, esitietojen jälkeen voisi sukeltaa itse juttuun sisään.
        Sinun kertomuksesi on ihan parhaasta päästä ja selkeä.
        Ei ole mitenkään kyllä tarkoitus arvostella kenenkään juttua, jokainen saa kirjoitta tyylillään ja jokainen juttu on kiva !

        Lukijat haluavat imeä niitä paikallisia vaikutelmia, sinun kertomallasi tavalla niistä saa hyvin kuvaa, ja lisääkin olisi saanut olla, juuri pienet yksityiskohtaiset havainnot ja jutut päivien varrelta, ne auttavat saamaan käsitystä maasta.
        Sitähän varten kiinnostuneet täällä käyvät lukemassa !
        Ei muuta kuin kiitos sinulle ja kaikille kirjoittajille !
        Kiva, että edes jotkut vaivautuvat kertomaan kokemuksistaan
        meidän muitten iloksi !
        Uusia kertomuksia odotellessa, toivotan kaikille kivoja matkasuunnitelmia ja mielenkiintoisia uusia matkoja !
        Itsellä tässä on mietinnässä, minne päin suunnistaa seuraavaksi ja mm. täältä käynkin vinkkiä ottamassa.

        Reissu kesti 7 yötä ja 8 päivää. Se alkoi heti joulun jälkeen 28.12.09. Aamuseitsemältä tavattiin Helsingin Länsiterminaalissa, sitten lautalla yli lahden Tallinnaan, ja n. klo 10 suunnistettiin bussilla Viron ja Latvian kautta Valko-Venäjälle. Koko päivä matkustettiin, pysähdyttiin pari kertaa. Perillä Vitebskissä oltiin puolen yön aikaan. Kaksi yötä oltiin kussakin kaupungissa. Paluumatkalle lähdettiin Minskistä puolen päivän aikaan, poikettiin Vilnassa syömässä. Yö torkuttiin bussissa. Aamulla oltiin hyvissä ajoin Tallinnassa, niin että ehdittiin laivaan joka lähti seitsemän aikoihin, muistaakseni.

        Olet oikeassa, faktat pitäisi ilmoittaa, ettei lukijan tarvitse arvailla. Ja eipä siihen tuota enempää palstatilaa tarvinnut:) Täytyy muistaa, jos vielä tulee näitä juttuja kirjoiteltua.


      • ja sanoisin vielä:
        Laivat kirjoitti:

        Reissu kesti 7 yötä ja 8 päivää. Se alkoi heti joulun jälkeen 28.12.09. Aamuseitsemältä tavattiin Helsingin Länsiterminaalissa, sitten lautalla yli lahden Tallinnaan, ja n. klo 10 suunnistettiin bussilla Viron ja Latvian kautta Valko-Venäjälle. Koko päivä matkustettiin, pysähdyttiin pari kertaa. Perillä Vitebskissä oltiin puolen yön aikaan. Kaksi yötä oltiin kussakin kaupungissa. Paluumatkalle lähdettiin Minskistä puolen päivän aikaan, poikettiin Vilnassa syömässä. Yö torkuttiin bussissa. Aamulla oltiin hyvissä ajoin Tallinnassa, niin että ehdittiin laivaan joka lähti seitsemän aikoihin, muistaakseni.

        Olet oikeassa, faktat pitäisi ilmoittaa, ettei lukijan tarvitse arvailla. Ja eipä siihen tuota enempää palstatilaa tarvinnut:) Täytyy muistaa, jos vielä tulee näitä juttuja kirjoiteltua.

        Matkanjärjestäjistä/matkatoimistoista puhutaan kaikilla matkailupalstoilla, informaatiota saa vapaasti jakaa ja monet lukijat haluavat tietää.
        Kurkkaapas vaikka valokuvaus- tai tietotekniikkapalstoille, siellä on omat jopa omat osiot eri merkeille, joita kritisoidaan ihan vapaasti, kehuja ja moitteita.
        Ymmärrän hyvin myös sen, että joissakin asioissa ei tunne tarvetta kertoa kaikkea, se on ihan ok. miten kukakin asian ajattelee.
        Itse toivon enemmän tietoa peliin ja rohkeita, elävöittäviä omia kannanottojakin !
        Lahjakkaat kyllä kirjoittavat niin hyvin, kuten sinä, että lukija pystyy rivien välistäkin lukemaan ja tekemään omat päätelmänsä.
        On paljon maita, joista haluaisi teitää, mutta joista ei tietoa heru, ei dokumenttia telkkkarissa, ei niin mitään, te kirjoittajat olette niitä dokumenttien antajia, avainasemassa tavallaan !


      • Laivat
        ja sanoisin vielä: kirjoitti:

        Matkanjärjestäjistä/matkatoimistoista puhutaan kaikilla matkailupalstoilla, informaatiota saa vapaasti jakaa ja monet lukijat haluavat tietää.
        Kurkkaapas vaikka valokuvaus- tai tietotekniikkapalstoille, siellä on omat jopa omat osiot eri merkeille, joita kritisoidaan ihan vapaasti, kehuja ja moitteita.
        Ymmärrän hyvin myös sen, että joissakin asioissa ei tunne tarvetta kertoa kaikkea, se on ihan ok. miten kukakin asian ajattelee.
        Itse toivon enemmän tietoa peliin ja rohkeita, elävöittäviä omia kannanottojakin !
        Lahjakkaat kyllä kirjoittavat niin hyvin, kuten sinä, että lukija pystyy rivien välistäkin lukemaan ja tekemään omat päätelmänsä.
        On paljon maita, joista haluaisi teitää, mutta joista ei tietoa heru, ei dokumenttia telkkkarissa, ei niin mitään, te kirjoittajat olette niitä dokumenttien antajia, avainasemassa tavallaan !

        Eipä taida mikään matkatoimisto järjestää matkoja Valko-Venäjälle. Eli jos haluat ryhmämatkalle, niin otapa yhteyttä Suomi-Valko-Venäjä-Seuraan, joka tämän retken järjesti. Heillä on omat vaatimattomat nettisivutkin svvs.fi, muistaakseni. Terv. S.


    • Belarus Travel

      Moi Taas olisi matkaa kehitteillä Valko-Venäjälle http://www.svvs.fi/ Ohjelma on vasta kehitteillä, mutta koska kehuja tuli uudenvuoden matkasta niin pyritään "Belarus partly-a round" tyyliseen ratkaisuun, niillä rajoituksilla, että tarkoitus on tutkia ja kokea maata, EI ISTUA BUSSISSA KOKO MATKAA :). Ja tietty taas vähän eripaikkoihin niin tulee samaa jengiä mukaan, kokemaan uusia asioita mitä viimereissullekin Wink http://www.svvs.fi/ Matkaan kuuluu opas ja käytännössä ei tarvitse osata kuin suomenkieltä niin pärjää. Iso plus tietenkin on jos hallitsee Englannin ja/tai Valko-Venäjän tai Venäjän kieltä. MATKAN KUVAUS: Suomi-Valko-Venäjä seura järjestää matkan Valko-Venäjälle elokuussa, mikäli saadaan riittävästi ilmoittautuneita. Matkakohteena mm. pääkaupunki Minsk. Matka alkaa Helsingistä, josta siirrytään laivalla Tallinnaan. Matka jatkuu kohti Valko-Venäjää omaan käyttöön vuokratulla ilmastoidulla bussilla. Meno- ja/tai paluumatkalla teemme mahdollisesti matkaa yöllä. Matkan hintaan sisältyy matkat, majoitus ja ryhmäviisumi. Majoittuminen 2-hengen huoneissa. 1-hengen huone lisämaksusta. Matkan ohjelma on valmisteilla. Voit liittyä ryhmään Minskissäkin, jos haluat järjestää esim. lentomatkat Estonia Air:lla tai Belavialla Minskiin itse.

    Ketjusta on poistettu 21 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      661
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe