Mitä,missä,milloin?

Kestovaipat

Eli esikoinen syntymässä neljän kuukauden päästä, ja mulla ei mitään käsitystä vauvojen vaipparallista. Kestovaippoja haluaisin alkaa käyttämään...eikös ne tule aikaa myöten aika paljon halvemmaksikin kuin kertakäytöt? Täällä puhutaan kuori vaipoista ja ties mistä, mitä ne on? Ja miten niitä kestoja pestään? Käsin? Koneella? Pitääkö niitä kerätä ensin nippu kasaan...ei kai nyt tyhjiä koneellisia kannata pestä? Mutta eiks ne kuiva kamaliksi korpuiksi kerätessä?
Mistä sen tietää minkä kokoista päälivaippaa laittaa vauvalle? Ja mitä ne puheet on kun joku on tehnyt 'lisäimua' jollain froteepyyhkeellä tms.? Tungetaankö sinne pöksyihin siis vaan jotain lisäkangasta että vai mitä?
Kuten näkee, kysymyksiä mulla vaikka kuinka!

2

407

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toivottavasti auttaa

      "eikös ne tule aikaa myöten aika paljon halvemmaksikin kuin kertakäytöt?"

      Kestovaipat maksaa 150 ylöspäin aina tonnilla alkavaan numerosarjaan asti, seuraaville lapsille niiden ollessa ilmaiset/jälleenmyynnillä saaden ison osan takaisin. Lisäkustannuksia: Pesu.
      Kertikset maksavat 650 ylöspäin aina tonnilla alkavaan numerosarjaan asti, jälleenmyynnin ollessa nolla. Lisäkustannuksia: Jätehuolto.
      Joten kyllä, yleensä ottaen kestot ovat halvempia. Vaikka voisihan sitä verrata halvimpien kertiksien hintaa siihen, että hankkii ne kalleimmat kestot jotka lahjoittaa johonkin keräykseen tms. :)

      "Täällä puhutaan kuori vaipoista ja ties mistä, mitä ne on? Ja mitä ne puheet on kun joku on tehnyt 'lisäimua' jollain froteepyyhkeellä tms.? Tungetaankö sinne pöksyihin siis vaan jotain lisäkangasta että vai mitä? "

      Vaipat, kuukautissuojat ym. koostuu karkeasti ottaen kahdesta osasta: Sisäosasta, joka imee kosteuden ja kuoresta, joka estää kosteuden leviämistä vaatteisiin. Ihoa vasten voi olla jokin hoitava/kuivapintainen kerros (hoito/kuivaliina kestoista puhuttaessa), mutta ei niistä sen enempää.
      - 2-osaisessa vaipassa käytetään sisävaippaa (harso, flanellivaippa tms. materiaalista valmistettu imevä vaippa) jonka päälle laitetaan joko keinokuidusta tai villasta valmistettu kuori.
      - lisäimulla/imulla tarkoitetaan yleensä sellaista pötköksi taiteltua/ommeltua kaistaletta. Käytetään esim. taskuvaipassa (2-kerroksinen kuorivaippa johon imuosa ujutetaan pötkönä sisään eikä erikseen taiteilla lapsen päälle) tai lisäsuojana.
      - AIO eli all-in-one taas on kuin kertakäyttövaippa, kuori ja imu yhdessä.

      "Mistä sen tietää minkä kokoista päälivaippaa laittaa vauvalle?"

      Hmm, hyvä kysymys. Niin vaipat kuin vauvathan ovat vähän erimallisia, eli vain kokeilemalla voi löytää sopivan. Monet hankkivat ensivaipoiksi harsot erimallisilla S-koon kuorilla. Harsojahan ei voi hankkia väärää kokoa, ja nuo ensimmäiset kuoret (yleensä 3-6-kiloisille) kun käyvät nopeasti pieniksi niin hankkii seuraavaa kokoa olevat samantyyppisellä mallilla mikä sopi aikaisemmin parhaiten. Myös pari säädettäväkokoista, koko vaippaiän (tasku tai aio)vaippaa ovat kokeilun arvoinen investointi.

      "Ja miten niitä kestoja pestään? Käsin? Koneella? Pitääkö niitä kerätä ensin nippu kasaan...ei kai nyt tyhjiä koneellisia kannata pestä? Mutta eiks ne kuiva kamaliksi korpuiksi kerätessä? "

      Likaisesta vaipasta kakka tiputetaan tai huuhdellaan pönttöön, ja vaippa laitetaan odottamaan pesua joko ilmatiiviiseen pussiin/ämpäriin (missä eivät pääse korppuuntumaan mikäli sitä pelkää) tai ilmavaan koriin, suihkauksella etikkaa, teepuuöljyä ym. hajunsyöjää tai ilman, oman mieltymyksen mukaan. Pestään koneessa 60 asteessa zeoliitittomalla pesuaineella ilman huuhteluainetta. Ja ainakin minusta tuollaisia pelkkää pissaa sisältäviä tai esihuuhdeltuja vaippoja ei tarvitse pestä erikseen, vaan menevät muun pyykin seassa. Ei tarvitse pestä puolikkaita koneellisia tai hankkia järjettömiä määriä vaippoja :)

    • itekki kiinnostunu

      tuolta löytyy aika kattava tietopaketti kestoista. Itsekään en oo päässy ko. nettisivuja enempää päässy kestoihin tutustumaan, mutta odotan vaan innolla esikoista syntyväksi (3kk päästä!). Toivottavasti jatkuu tämä kesto-innostus koko vaippa-ajan - tulee halvemmaksi ja on ekologisempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4550
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3958
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2511
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      196
      1513
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1243
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1055
    Aihe