Mitä,missä,milloin?

Kestovaipat

Eli esikoinen syntymässä neljän kuukauden päästä, ja mulla ei mitään käsitystä vauvojen vaipparallista. Kestovaippoja haluaisin alkaa käyttämään...eikös ne tule aikaa myöten aika paljon halvemmaksikin kuin kertakäytöt? Täällä puhutaan kuori vaipoista ja ties mistä, mitä ne on? Ja miten niitä kestoja pestään? Käsin? Koneella? Pitääkö niitä kerätä ensin nippu kasaan...ei kai nyt tyhjiä koneellisia kannata pestä? Mutta eiks ne kuiva kamaliksi korpuiksi kerätessä?
Mistä sen tietää minkä kokoista päälivaippaa laittaa vauvalle? Ja mitä ne puheet on kun joku on tehnyt 'lisäimua' jollain froteepyyhkeellä tms.? Tungetaankö sinne pöksyihin siis vaan jotain lisäkangasta että vai mitä?
Kuten näkee, kysymyksiä mulla vaikka kuinka!

2

391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toivottavasti auttaa

      "eikös ne tule aikaa myöten aika paljon halvemmaksikin kuin kertakäytöt?"

      Kestovaipat maksaa 150 ylöspäin aina tonnilla alkavaan numerosarjaan asti, seuraaville lapsille niiden ollessa ilmaiset/jälleenmyynnillä saaden ison osan takaisin. Lisäkustannuksia: Pesu.
      Kertikset maksavat 650 ylöspäin aina tonnilla alkavaan numerosarjaan asti, jälleenmyynnin ollessa nolla. Lisäkustannuksia: Jätehuolto.
      Joten kyllä, yleensä ottaen kestot ovat halvempia. Vaikka voisihan sitä verrata halvimpien kertiksien hintaa siihen, että hankkii ne kalleimmat kestot jotka lahjoittaa johonkin keräykseen tms. :)

      "Täällä puhutaan kuori vaipoista ja ties mistä, mitä ne on? Ja mitä ne puheet on kun joku on tehnyt 'lisäimua' jollain froteepyyhkeellä tms.? Tungetaankö sinne pöksyihin siis vaan jotain lisäkangasta että vai mitä? "

      Vaipat, kuukautissuojat ym. koostuu karkeasti ottaen kahdesta osasta: Sisäosasta, joka imee kosteuden ja kuoresta, joka estää kosteuden leviämistä vaatteisiin. Ihoa vasten voi olla jokin hoitava/kuivapintainen kerros (hoito/kuivaliina kestoista puhuttaessa), mutta ei niistä sen enempää.
      - 2-osaisessa vaipassa käytetään sisävaippaa (harso, flanellivaippa tms. materiaalista valmistettu imevä vaippa) jonka päälle laitetaan joko keinokuidusta tai villasta valmistettu kuori.
      - lisäimulla/imulla tarkoitetaan yleensä sellaista pötköksi taiteltua/ommeltua kaistaletta. Käytetään esim. taskuvaipassa (2-kerroksinen kuorivaippa johon imuosa ujutetaan pötkönä sisään eikä erikseen taiteilla lapsen päälle) tai lisäsuojana.
      - AIO eli all-in-one taas on kuin kertakäyttövaippa, kuori ja imu yhdessä.

      "Mistä sen tietää minkä kokoista päälivaippaa laittaa vauvalle?"

      Hmm, hyvä kysymys. Niin vaipat kuin vauvathan ovat vähän erimallisia, eli vain kokeilemalla voi löytää sopivan. Monet hankkivat ensivaipoiksi harsot erimallisilla S-koon kuorilla. Harsojahan ei voi hankkia väärää kokoa, ja nuo ensimmäiset kuoret (yleensä 3-6-kiloisille) kun käyvät nopeasti pieniksi niin hankkii seuraavaa kokoa olevat samantyyppisellä mallilla mikä sopi aikaisemmin parhaiten. Myös pari säädettäväkokoista, koko vaippaiän (tasku tai aio)vaippaa ovat kokeilun arvoinen investointi.

      "Ja miten niitä kestoja pestään? Käsin? Koneella? Pitääkö niitä kerätä ensin nippu kasaan...ei kai nyt tyhjiä koneellisia kannata pestä? Mutta eiks ne kuiva kamaliksi korpuiksi kerätessä? "

      Likaisesta vaipasta kakka tiputetaan tai huuhdellaan pönttöön, ja vaippa laitetaan odottamaan pesua joko ilmatiiviiseen pussiin/ämpäriin (missä eivät pääse korppuuntumaan mikäli sitä pelkää) tai ilmavaan koriin, suihkauksella etikkaa, teepuuöljyä ym. hajunsyöjää tai ilman, oman mieltymyksen mukaan. Pestään koneessa 60 asteessa zeoliitittomalla pesuaineella ilman huuhteluainetta. Ja ainakin minusta tuollaisia pelkkää pissaa sisältäviä tai esihuuhdeltuja vaippoja ei tarvitse pestä erikseen, vaan menevät muun pyykin seassa. Ei tarvitse pestä puolikkaita koneellisia tai hankkia järjettömiä määriä vaippoja :)

    • itekki kiinnostunu

      tuolta löytyy aika kattava tietopaketti kestoista. Itsekään en oo päässy ko. nettisivuja enempää päässy kestoihin tutustumaan, mutta odotan vaan innolla esikoista syntyväksi (3kk päästä!). Toivottavasti jatkuu tämä kesto-innostus koko vaippa-ajan - tulee halvemmaksi ja on ekologisempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      185
      2048
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1942
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      147
      1544
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1207
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe