"
"Syö krapulaan kaksi ankeriasta"
30.12.2008 14:40
Ranskalaiset kutsuvat sitä nimellä puinen suu. Saksalaisille se on kollikissa, japanilaisille puolestaan "toisen päivän juomari". Se on itse hankittu sairaus nimeltä krapula.
Voimakkuus vaihtelee
- Krapula on alkoholin eli etanolin käytöstä johtuva vieroitusoire. Krapulan perussyynä on alkoholin hapettuminen asetaldehydiksi. Se puolestaan hapettuu kehossa edelleen etikkahapoksi.
- Sana krapula on peräisin latinasta, jossa termi crapula voi tarkoittaa sekä päihtymystä että kohmeloa. Sana kohmelo on puolestaan laina venäjän kielestä.
- Krapulan oireita voivat olla vapina, hikoilu, pahoinvointi, päänsärky, jano ja väsymys. Krapulatilassa tulee aina välttää raskaita fyysisiä suorituksia.
- Kohmelon voimakkuus ja oireet vaihtelevat yksilöittäin, johtuen esimerkiksi maksan kapasiteetista polttaa alkoholia. Fyysisen krapulan lisäksi saattaa potea juomisen jälkeen moraalista krapulaa, morkkista.
- Parannuskeinoa krapulaan ei tunneta. Sen parantaa vain aika.
On syytä katsahtaa, millä keinoin krapulaa on eri aikakausina yritetty lääkitä.
Rooman maailmanvallassa vannottiin krapulalääkkeenä raakojen pöllönmunien nimeen. Ehkä asiaan liittyi, että pöllö (Minerva) tunnettiin muinaisessa Roomassa viisauden jumalana.
Elisabetin Kultaisella aikakaudella, 1500-luvulla, Englannissa puolestaan vallitsi usko ankeriaiden tehoon. Kun söi kaksi viiniin hukutettua ankeriasta, krapulan oli määrä kadota.
Viiniin tukehtuneiden ankeriaiden nieleminen alas krapulaisesta kurkusta myönnettiin toki vaativaksi haasteeksi. Siksi moni suosi tuolloin vaihtoehtoa: ankeriaat voitiin korvata vihreillä sammakoilla.
1800-luvulla britit puolestaan tiesivät, että teelusikallinen maitoon sekoitettua nokea tuhoaa krapulan kuin sitä ei olisi koskaan hankittukaan.
Saarivaltion juomarit myös kehittivät jo kauan sitten käsitteen 'hair of the dog'. Se tarkoittaa, että kohmeloa voi nujertaa samalla aineella joka sen aiheutti, alkoholilla.
Suu kuin papukaijan häkin lattia
Tällä hetkellä ideointi krapulan torjuntakeinoissa on kokemassa uutta kukoistusta globaalilla foorumilla, internetissä.
Jos suu muistuttaa aamulla herätessä papukaijan häkin lattiaa, uhri hamuaa mitä tahansa parannuskeinoa. Tiedemiehet ovat kuitenkin taipuvaisia masentamaan itselääkinnän harrastajat: heidän mukaansa krapulahoitojen teho perustuu lähinnä vain uskoon.
- Internet-haulla löytyy - aina aspiriinin ja banaanin yhdistelmistä lähtien - loputon määrä ehdotuksia krapulan hoitoon tai ehkäisyyn. Mikään tieteellinen todistusaineisto ei kuitenkaan tue oletusta, että krapulaa voisi ehkäistä, yrmistelevät lääkärit Rachel Vreeman ja Aaron Carroll.
Ainoa mutta hieman iloton ehkäisy on heidän mukaansa se, että ei juo alkoholia.
Onko hoitoa edes syytä kehitellä?
Tiettävästi ainoa tähän asti tieteellisesti valvottu krapulahoitojen laaja testi järjestettiin Britanniassa ja Hollannissa vuonna 2005.
Testiin pääsi kahdeksan hoitokonstia. Niiden aineksina oli muiden muassa hedelmäsokeria, lääkkeistä esimerkiksi beetasalpaaja ja huimauslääke.
Tulosten mukaan purasruoho, hiiva sekä migreenihoidossa käytettävä tolfenaamihappo helpottivat "joidenkin koehenkilöiden joitakin oireita".
- Tuon ohella ei kuitenkaan löydetty mitään sitovaa todistetta, että mikään tutkituista aineista ehkäisee tai hoitaa krapulaa, tutkijat summasivat.
Voidaanko krapulaan siis koskaan löytää lääkettä - ja onko sellaista edes syytä etsiä?
- Jos meillä olisi idioottivarma hoito, joisimme alkoholia enemmän, varoittaa brittiläisen Exeterin yliopiston lääketieteen professori Edzard Ernst.
Kohmelo on monimutkainen ilmiö
Ernstin mukaan krapula on yksinkertainen sana, mutta se kuvaa monimutkaista ilmiötä.
- Krapulan oireet vaikuttavat kehon eri osiin. Lisäksi oireet vaihtelevat suuresti eri ihmisillä ja eri olosuhteissa. Kun nämä piirteet laskee yhteen, yhtä tehoavaa hoitoa tuskin löydetään. Krapula on siis jatkossakin kehosi tapa sanoa sinulle 'Älä rääkkää minua', professori sanoo.
Sen verran tiedemiehet sentään avustavat, että jos aikoo alkoholia käyttää, kannattaa juoda lisäksi vettä nestehukan estämiseksi. Alkoholihan on diureetti, se poistaa nestettä kehosta. Pullon ääressä on tutkimusten mukaan myös hyvä muistaa syödä.
STT-AFP"
http://www.iltalehti.fi/terveys/200812308844019_tr.shtml
Krapula on tutkittu.
2
911
Vastaukset
- Niin mitenkäs se oli?
Omien kokemusten pohjalta kyllä sanoisin, että nimenomaan krapula on se tekijä, mikä saa aikaan ryyppyputket, kun ei haluta ottaa krapulaa vastaan, tai pelätään sitä liikaa, silloin kun "mopo on karannut käsistä".
Jos voisi ottaa kännit, ja olla seuraavana päivänä, niinkuin ei ikinä olisi alkoholiin koskenutkaan, ei olisi erityisiä paineita juoda. - hyvinkin..
Krapulaa ei fysiologisesti voi poistaa mutta oireet saadaan kyllä tietyillä lääkkeillä varsin minimiin kunhan kyse on yhden illan kännistä. Lääkärit aina hokevat samaa hämäystä "krapulaan ei ole mitään parannuskeinoa".
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Saako kantaa asetta
Voiko olla koskaan kotelossa lonkalla ase.. Siis ei mikään luvaton ase. Johon on luvat. Esim luottamustoimessa, tai kaup584288Mies mitä ajattelet naisista?
Kerro mitä ajatuksia nousee. Mitä naiset sinulle merkitsee? Sana on vapaa.1262964Mitä laitatte karjalanpiirakan päälle?
Voita tietenkin, mutta mitä muuta? Itse yleensä juustoa, jotain leikkelemakkaraa ja tuorekurkkua432653Kerro kaivattusi
Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.652217Vakkuri puhuu että Suomi joutuu sotaan.
Hänen mukaansa asiantuntijat ovat yhtä mieltä että Suomi joutuu sotaan Venäjän kanssa. En tiedä kuinka lähellä se on, mu4421833Järkyttävä tieto Purrasta
Purra tapasi nykyisen miehensä täällä. Suomi24:ssä! Tulipa likainen olo. Nyt loppuu tämä roikkuminen tällä palstalla.731325- 621297
- 601195
- 2611087
- 45998