Myllykangas ACD:n linjalla

Äksä...

Terveys-palstalta kopsattua:

"Medikalisaatiossa arjen ongelmista tehdään lääketieteellisiä ongelmia, vähäpätöiset oireet nähdään vakavina, riskit sairauksina ja ongelmien esiintyvyyttä liioitellaan potentiaalisten markkinoiden maksimoimiseksi. Lääkintäteollisuus, lääkärit ja potilasryhmät käyttävät mediaa avukseen lavastaessaan terveysongelmia mittaviksi ja vakaviksi. Osaa medikalisaatiosta onkin ehdotettu kuvattavaksi termillä ”sairauksien kaupustelu”, kun uusille tuotteille ja palveluille luodaan kysyntää ja olemassa olevia markkinoita laajennetaan (Payer 1992). Ihmisten huolien, ahdistusten ja kärsimysten medikalisaatiolle ei ole mitään rajaa."

"Medikalisaation etenemisen myötä lääkärissä käynnit ja diagnostiset testit ja tutkimukset lisääntyvät. Alhaisemmalla sairauden etukäteistodennäköisyydellä tapahtuva tutkimusten lisääntyminen johtaa varmuudella väärien positiivisten tutkimustulosten lisääntymiseen (Ryynänen ja Myllykangas 2000). Ihmisiä diagnostisoidaan sairaiksi väärin perustein, tarvitaan turhia jatkotutkimuksia ja aloitetaan tarpeettomia hoitoja. Terveyspalvelujen kustannushyötysuhde sukeltaa entistä jyrkempään syöksyyn.
Lääkärin etiikka –kirjassa vuodelta 2005 varoitetaan, että turha medikalisaatio on merkittävimpiä tekijöitä jatkuvasti kasvavien terveysmenojen taustalla, ilman terveyshyötyjä. Terveydenhuollon toimien vaikuttavuus pienenee, kun lääkintää käytetään ongelmiin, joita lääkinnällä ei voida ratkaista. Ihmiset altistetaan hoitojen riskeille ja heille aiheutetaan pahimmillaan ahdistusta ja ylivarovaista riskikäyttäytymistä. Vähintään satojen lääkäreiden ja lukemattomien muiden terveysammattilaisten työpanos menee hukkaan."

2

201

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Durandall

   Medikalisaatio on tosiaan päässyt nykyaikana valloilleen. Ei voi edes kättään satuttaa ilman että mies raijjataan terveyskeskukseen nukutusleikkaukseen. Mutta osan tuosta ilmiöstä kattaa toinen ilmiö, jota ennen kutsuttiin "luulotaudiksi". Nyt lääkärit ovat vain ottaneet asiakseen istuttaa noita luulotauteja potilaisiin.

   Mutta kyllä ACD on kuitenkin hieman eri linjalla kuin tuon kirjoittanut kaveri.

  • Huhahhhei

   että Lääkärin etiikka-kirjan kirjoittajat eivät takuulla ajattele kaikenlaisen lääkehoidon vaihtoehtona yliannosta vitamiineja, yleismittarin puristelua etiikkanatsin ristikuulustelussa ja yletöntä saunomista sekä tupakanpolton kolminkertaistamista.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tuksu pakenee poliisia!

   Tuksu on kaapannut lapsensa, jonka huoltajuuden hän menetti ja pakenee poliisia ilmeisesti Veijo Lallin kanssa. Lalli myi vastikään Loviisasta talonsa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   310
   9452
  2. Iik! Suosikkijuontaja Vappu Pimiä jakoi hyytävät kuvat lomareissulta: "Sydän meinas pysähtyä..."

   Yksi Suomen suosituimmista juontajista, Vappu Pimiä, on jakanut kuvia etelän lomaltaan. Pimiä on lähtenyt lomareissulle juuri ennen uuden Tanssii Täht
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   5021
  3. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   196
   3920
  4. Miksi ihmiset katsovat Salkkareita?

   Miksi ihmiset katsovat Salkkareita? Onko syynä aina uudet julkkisnäyttelijät, kuten Esko Eerikäinen tai Konsta Hietanen vai dramaattiset juonenkuviot
   Julkkikset
   89
   1953
  5. Rakastan sut ja sua

   Oma turvallinen nallekarhuni. Kivaa alkavaa viikkoa parhaalle toivottaa se susta hehkuva..
   Ikävä
   226
   1820
  6. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   126
   1695
  7. Miksi sinä tykkäät minusta

   Syitä tykkäämiseesi? Vastaa kuin omalle kaipauksen kohteellesi.
   Ikävä
   98
   1625
  8. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   128
   1268
  9. Olit iso virhe J

   Joka olisi pitänyt vain ohittaa. Sinusta seurasi vain pelkkää surua ja harmia. Olisinpa ollut viisaampi. Onneksi se on nyt ohi.
   Ikävä
   54
   1240
  10. Sam Cannon

   Näytellyt emmerdalessa jotain Keviniä. En saa mieleen tätä hahmoa.
   Emmerdale
   8
   1150
  Aihe