Siivoojan unelma

Pämmy

Millaiset pintamateriaalit olisivat laiskalle siivojalle sopivat ? Minulle perheellisenä laiskana siivoojana käytännöllisyys on tärkeämpää kuin esteettisyys. Olen miettinyt seuraavia asioita:

OLOHUONE ja KEITTIÖ:
- laminaattilattia: kylmä, mutta kaunis ja helppo pitää puhtaana
- laattalattia: kiiltävä on liukas ja helppo pitää puhtaana, matta imee likaa enemmän. Molemmissa saumat imee likaa ja hankala puhdistaa
- korkki: ihanan lämmin, mutta pehmeänä tympeä siivottava
- kivitaso saattaa imeä mehua (punajuuri, mustikka tmn) ja siten värjäytyä lopullisesti
- puutaso vaatii öljyämistä ja huokoisena imee likaa

KYLPYHUONE:
- mosaiikkilaatoituksen saumat imevät likaa ja tympeä putsata hammasharjalla-
- valkoinen laatta valkoisella saumalla -> kalkkivesi kellastuttaa saumat -> ei kaunista vähän ajan kuluttua

Mitä materiaaleja te valitsisitte uuteen taloonne, jos pääpaino on siivouksen helppoudessa ja lukumäärässä.

11

2900

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • omia kokemuksiani

      Siis, jokainen materiaali vaatii pesua ja hoitoa. Niissä on myös hyvät ja huonot puolensa, aivan kaikissa. Värityksellä voi vähän hämätä.

      Riippuu siis mitä haluaa ja mistä pitää. Meillä on paljon laattalattiaa. Laatat ovat yleistiloissa isot, joten saumaa ei ole paljon. Toisaalta mosaiikkia on pesutiloissa, mutta eipä niitä tarvitse hammasharjalla pestä :) Samanlainen pesu ja välineet kuin esim. 10x10 laattaan omasta kokemuksestani. Ja täytyy ne saumat isossakin laatassa pestä. Pelkällä luutulla ne liat vaan kerääntyvät saumoihin... joten porstalla paras.

      Kiinnittäisin huomiota lattiassa ennemminkin saumojen väriin. Ei liian vaalea (lika näkyy heti) muttei liian tummakaan ettei näy kalkkitahrat. Laatassa taas laatu on tärkeämpi kuin väri. Onko helppohoitoinen pinta jne. Helppohoitoisuus pese ja pidä toimii tietyissä laatoissa. Monesti ei niissä halvimmissa. Kovin karheapintaisia vältä. Saattavat näyttää kamalilta vaikka miten pesisi.

      Meillä on puutasot keittiössä ja ihan kertavahaus Osmocolorilla riitti. Ei tarvitse jatkuvasti öljytä. Eikä ime sen kummemmin tuon vahan ansiosta kuin muutkaan.

      Laminaattitaso on puhdistuspinnaltaan ehkä paras, vaikken kokenut sen ja tämän puupinnan kanssa oikeastaan eroja. Mutta laminaatti on ruma ja keinotekoinen (mielipideasioita). Lisäksi, jos laminaattitasoon tulee särö, sitä ei korjaa mikään. Puutasossa sitä ei niin huomaa ja on korjattavissa esim. hiomalla vuosien jälkeen ja on taas kuin uusi. Kivitasosta ei ole kokemuksia.

      Laminaattilattia on lujempi kuin parketti, mutta henk. koht en pidä laminaatista.
      Siivottavuus taas on ihan samaa luokkaa. Paitsi että värivalinnoilla voit vaikuttaa siten, että vaaleammassa parketissa ei niin näy ne villakoirat :P Vaikka pitäähän nekin siivota.

      • Kokemus-K

        Keittiössä olen kokenut ihan ehdottomksi ratkaisuksi pitkän terästason. Ei siis niitä muodikkaita tasoon upottetuja altaita vaan "vanha kunnon" tiskipöytä korotetuilla reunoilla. Kun tekee tarpeeksi pitkän niin sen päällä voi tehdä kaikki ne työt joista roiskuu tai jää muuta likaavaa. Muut tasot voivat sitten olla arempiakin materiaaleja. Ja kun terästason ottaa vielä sellaiselle ei ihan sileällä pinnalla niin kaikki naarmut ja tahrat eivät näy. Meillä myös liesitaso on upotetu tuohon samaan tasoon ja puhtaanapito on todella helppoa. Ei väliä mitä kaatuu tao roiskuu, ja kestää kuumaa ja kylmää. Ja noita tiskipöytiäkin on nykyään todella hyvännäköisiä.


    • Maarit.

      Keittiöön aikanaan ainakin itselle tulee paksu (32mm?)liimapuutaso, tummahkon ruskeaksi petsattuna, pintaan öljy.
      Käytössä olen sen hyväksi todennut.
      Olen näköjään sen sorttinen eläjä, että keittiön taso kärsii: pudottelen aterimia, lihamyllyn teriä, ym. keittiökamaa. En osaa tehdä ruokaa "tahrattomasti", se lähtee pyyhkimällä mikä lähtee, mikä imeytyy niin sille ei voi mitään. En odota, että tasot pysyisivät käyttämättömän näköisinä vuodesta toiseen.
      Kun puinen taso alkaa olla sen näköinen ettei anopille ilkeä näyttää, hion tason käsin hiomapaperilla, tarvittaessa petsaan.
      Sillon tällöin sipaisen pinnan öljyllä.
      Tähän köksään taso maksoi muutaman kympin.
      Ei kaadu talous, jos sen joskus pistää kokonaan uusiksi.

      Lattiaksi tulee puulattia, maalattu. Aikaisemmassa asumuksessa oli koivuparkettia, jossa näkyi ikävästi joka hemmetin naarmu ja nirhauma. Jollekin parketti passaa, minulle ei.
      Ronski maalattu lankkulattia on mulle sopiva, naarmut voi hialtaa, ja pintaan uusi maali. Hyvältä näyttää taas.:)

      Ymmärrän kyllä, että tämän tasoiset (tasottomat) ratkaisut eivät välttämättä ole kaikkien makuun.
      Mutta itsellepä taloni teen.:)

      • tuunari_mikko

        Siperia on opettanut minulle seuraavat asiat:
        -seinämaaliksi kiiltävä maali. Helpompi pestä kuin himmeä pinta eikä edes likaannu yhtä helposti. Käytännössä vaikkapa remontti ässä tai kiiltävämpi.
        -Työtasot laminaattia, saa kaikki sapuskatahrat pois vaikkei joka viikko pese.
        -Kaapin ovet maalattu mdf on huolettomin.
        -Laatat pelkästään pinnasta lasitettua tavaraa. Mahdollisimman isot, jolloin saumaa on vähän, esim. vessassa mosaiikki lattia haisee helposti pissalle... Laatan värinä kevyesti kirjava, jolloin lika ei näy. Saumalaastin väri pitää olla harmaan ruskean sävyissä. Parketti ja laminaatti ovat tosi arkoja vaikkapa pissalammikoille.
        -Lattian väri pitää olla ylipäätään sopivan luonnon värinen, niin lika ja pöly ei näy.
        -Sisustus ei saa olla kokonaisuudessaan liian vaalea tai tumma. Sisustuksessa pitää kuitenkin olla vaaleaa ja tummaa, jolloin silmä ei huomaa "harmaata" likaa. Ihan valkoisessa tai tummassa sisustuksessa pöly pistää helpommin silmään.
        -Vessanpöntöt mielellään lattiakaivolliseen tilaan, jolloin pesu on helpompaa.
        -ylipäätään siivouksesta pitää tehdä helppoa, jolloin se luonnistuu helpommin?


    • siivooja22

      Hei,
      Jos haluat helppohoitoisen lattia kosteisiin tiloihin esim. kuistille, kodinhoitohuoneeseen - laita kuumasaumattu muovimatto, mitä käytetään runsaasti julkisissa tiloissa. Kaakelin saumat on suudi vaiva pitää todella puhtaina.

    • koko.....

      kämppä, halpaa ja helppo siivota

      • ökljhölhölh

        ja sitten ostamaan imevää höyrypuhdistinta. Laatta kestää puhdistimen käytön takuuvarmasti, ja lattian imurointi ja pesu hoituvat yhdellä käsittelyllä.


    • aa

      Väreillä ja struktuurilla on väliä. Korkeakiiltoisella yksivärisellä ihan vaalealla tai tummalla pinnalla näkyy kaikki lika ja pöly; mattapintaisessa ja epätasaisen sävyisessä/kuvioidussa ei yhtä lailla. Tietty sellainen pinta jossa lika näkyy (ja ärsyttää) helpommin, motivoi siivoamaan tiheämmin ja sillä lailla lika ei ehdi pinttyä.

      • koirat ja laiska emä

        Laminaatissa lika näkyy helposti. Meillä 3 koiraa ja ruskehtava puujäljitelmä pitkulainen laattta. Lika ei näy, koska saumat rusehtavat. Itse laittaisin laattaa niin paljon kuin mahdollista ja tuo edellisten mainitsema höyrypesuri on ehdoton vempele! Ei kannata niitä saumoja niin miettiä. Nehän voi saumata uudelleen sit kun näyttää pahalta. Ja normaali puulattia tai muovi parempi kuin laminaatti. Työtasoina mdf kuviollinen levy esim. harmaan sävyissä. Kestää kymmeniä vuosia. Kaapinovet maalattua mdf levyä.
        Ei tapetteja mihinkään. Vain maali. Ja laatoista kiiltävässä näkyy roiskeet eli esim. kodinhoitohuoneeseen ja kylppäriin matta. Mahdollisimman rauhalliset värit, koska jos on sotkua ja kirjavat seinät, niin näyttää epäsiistiltä. Paljon vaan kaappeja, että saa roinat piiloon ja helppo siivota.
        Ensisijaista hommata hyvät siivousvehkeet oli pinnat mitä hyvänsä.
        Tsemppiä ja kerrohan mitä laitoit :)


    • satsaa laatuun

      Olen tullut tähän tulokseen:

      OLOHUONE ja KEITTIÖ:
      - laminaattilattia: kylmä, uutena kaunis, vaikea pitää siistinä, sähköistyy ja pölyyntyy nopeasti, varpanjäljet näkyvät. Kuluu saumoista nopeasti ja on kuluneena ruma. Halpa ja nopea.
      - laattalattia: kiiltävä on liukas ja helppo pitää puhtaana, matta imee likaa enemmän. Molemmissa saumat imee likaa ja hankala puhdistaa. Näyttää kalsealta ja on ilman lattialämmitystä inhottavan kylmä.Vaikea läytää sellaista laattaa, joka ei menisi muodista muutaman vuoden päästä.
      - korkki: ihanan lämmin, mutta pehmeänä tympeä siivottava. Sottuisen näköinen.
      - puulattia: aivan paras, elävä pinta kätkee leivänmurut ym, ei sähköisty, helppo pitää puhtaana. Kaunis myös kuluneena ja patinoituneena. Ikuinen.

      - kivitaso: tumma granittii-kivitaso on todella hyvä leipomisessa ja lika ei näy. Kaunis, mutta kallis.
      - puutaso vaatii öljyämistä kerran-pari vuodessa, mutta on aivan todella helppo pitää siistinä. Kaunis.

      KYLPYHUONE:
      - jos vesi rautapitoista, valitse ruskehtava laatta - jos vesi kuparipitoista, valitse sinertävä tai vihertävä laatta.
      - allastasoista paras marmori. Ei näy lika eikä pikkutahrat.

      • Pinnoittaja

        Juuri näin. Tässä on totuus.


    Ketjusta on poistettu 22 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3227
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1375
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    Aihe