Voisimmeko ystävällisesti saada kyseiseen tutkimukseen kumouksen? Kiitokset etukäteen!
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/newsbyid/277C437602E64978C2256AB900360027?opendocument
Kylmäpuristettu rypsiöljy oliiviöljyä terveellisempää
31.08.2001 15:56 Tulostusversio
Vastavalmistuneen suomalaistutkimuksen mukaan kylmäpuristetulla rypsiöljyllä on enemmän suotuisia terveysvaikutuksia kuin kylmäpuristetulla oliiviöljyllä. Tutkimus osoitti, että kylmäpuristetun rypsiöljyn nauttiminen vaikuttaa suotuisasti kaikkiin veren rasvoihin ja niiden kantajaproteiineihin. Rypsiöljy muun muassa vähentää oliiviöljyä tehokkaammin kokonaiskolesterolin ja haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä sekä nostaa hyvän HDL-kolesterolin määrää. Tutkimusta vetänyt dosentti TERHO LEHTIMÄKI Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sanoo tutkimuksen osoittavan, että kylmäpuristettu rypsiöljy tarjoaa turvallisen vaihtoehdon sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn.
Kolme kuukautta kestäneessä tutkimuksessa verrattiin kylmäpuristetun kreikkalaisen oliiviöljyn sekä suomalaisen kylmäpuristetun Virgino-rypsiöljyn vaikutuksia muun muassa verisuonten toimintaan ja rasvojen aineenvaihduntaa sääteleviin tekijöihin. Tutkimukseen osallistui 38 tervettä koehenkilöä, ja se suoritettiin vaihtovuoroisena kaksoissokkokokeena niin, että kaikki koehenkilöt nauttivat sekä oliivi- että rypsiöljyä. Kaikilla koehenkilöillä oli sama ravitsemusterapeutin suunnittelema perusruokavalio. Oliivi- tai rypsiöljyä annettiin koehenkilöille sämpylöissä, ruokaöljynä ja salaatinkastikkeissa. Rasvasta saadun energian osuus pidettiin vakiona 35 prosentissa, josta oliivi- tai rypsiöljyn osuus oli kymmenen prosenttia.
LDL:n määrä ja härskiintyminen vähenivät
Tutkimuksessa haitallisen LDL-kolesterolin kantajaproteinin määrä veressä laski koejakson aikana kylmäpuristettua rypsiöljyä saaneiden ryhmässä enemmän kuin oliiviöljyä saaneilla. Dosentti Lehtimäen mukaan LDL:n kantajaproteiinien määrää vähentämällä voidaan estää haitallisten LDL-hiukkasten kertymistä verisuonten seinämään ja hidastaa verisuonten ahtautumista.
Kylmäpuristetun rypsiöljyn havaittiin lisäksi hidastavan tehokkaasti LDL:n härskiintymistä. Lehtimäen mukaan tähän on todennäköisesti syynä kylmäpuristetun rypsiöljyn oliiviöljyä korkeampi E-vitamiinipitoisuus. LDL:n hapettumista eli härskiintymistä pidetään merkittävänä sepelvaltimotaudin vaaratekijänä, koska nimenomaan hapettunut LDL kertyy erityisen tehokkaasti valtimon seinämiin.
Kylmäpuristettu rypsiöljy vähensi erittäin tehokkaasti myös sydänveritulpalle altistavan fibrinogeeni-proteiinin määrää. Tehdyssä tutkimuksessa tämän veren hyytymiä lisäävän proteiinin määrä väheni kylmäpuristetulla rypsiöljyllä yli 20 prosenttia. Vertailukohteena käytettiin oliiviöljyn sijasta tavallista rypsiöljyä, jota tehokkaammaksi kylmäpuristettu rypsiöljy osoittautui.
Dosentti Lehtimäen mukaan tutkimuksessa selvitettiin aivan uutena asiana myös kylmäpuristettujen öljyjen vaikutusta lihavuushormoniksi kutsutun leptiinin toimintaan. Oliiviöljyryhmässä lihavuushormonin pitoisuuden havaittiin lisääntyvän, kun taas rypsiöljyä käyttävillä sen pitoisuus laski. Lehtimäki pitää tutkimustulosta merkittävänä, joskin hän korostaa, että leptiinin merkitys ihmisellä on vielä toistaiseksi epäselvä.- Lihavuuden säätelyssä vaikuttaa myös paljon muita tekijöitä, hän korostaa.
Rypsiöljyn rasvahappokoostumus terveellisempi
Tyydyttyneen rasvan saanti väheni molemmissa vertailuryhmissä. Rypsiöljyryhmässä tyydyttynyt rasva korvautui sekä kertatyydyttymättömillä että terveellisemmillä monityydyttymättömillä rasvahapoilla. Oliiviöljyryhmässä tyydyttynyt rasva korvautui lähes yksinomaan kertatyydyttymättömillä rasvahapoilla. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on terveyden kannalta oliiviöljyä suotuisampi, sillä se sisältää enemmän elimistölle välttämättömiä rasvahappoja linoli- ja alfalinoleenihappoa. Esimerkiksi veren kokkaroitumista estävää alfalinoleenihappoa rypsiöljyssä on yli kymmenen prosenttia, kun taas oliiviöljyssä sitä on vain hyvin pieniä määriä.
Vaikka nyt tehdyssä tutkimuksessa käytettiin vain yhtä rypsiöljymerkkiä, tutkimuksen tulokset ovat Terho Lehtimäen mukaan yleistettävissä myös muihin kylmäpuristettuihin rypsiöljyihin.Tämä johtuu siitä, että kylmäpuristetut rypsiöljyt ovat koostumukseltaan hyvin samankaltaisia. Sen sijaan tavallisen rypsiöljyn tehosta ei voi tutkimustulosten perusteella tehdä johtopäätöksiä, sillä erilaisesta valmistusmenetelmästä johtuen tavallisen ja kylmäpuristetun rypsiöljyn koostumukset eroavat toisistaan.
Kylmäpuristetun rypsiöljyn ja kylmäpuristetun oliiviöljyn vaikutuksia vertaileva tutkimus tehtiin Kankaisten Öljykasvit Oy:n tilauksesta. Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Finn-Medi Tutkimus Oy, Tampereen yliopistollinen sairaala, Laboratoriokeskus ja UKK-instituutti. (Finfood)
Dosentti mattila paikalla?
20
1025
Vastaukset
tutkimuksessa. Kankaisten Öljykasvit Oy joka markkinoi kotimaista Virgino rypsiöljyä, joten se siitä tutkimuksesta. Ei kai maksajalle voi huonoa tutkimusta tehdä.
- Matti K.
Onko sinulla jotain näyttöä siitä että tulokset ovat rahalla ostettuja?
Jos sinulla on näyttöä, esitä se.
Jos sinä vain luulet ja oletat niin, sinulla on harhoja.
Jos puhut noin pelkää hävyttömyyttäsi, olet valehtelija.
Kohtahan sinä paljastat mikä edellämainituista olet.
PS. Mahdollista toki on että tulos voi olla maksettukin. Onhan monessa VHH-tutkimuksessa tällaista paljastunutkin, rahalla on tuloksia muokattu rasvaystävällisempään suuntaan. Mutta se vaatii todisteet.
Tässä hyvä esimerkki:
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000040879770 Matti K. kirjoitti:
Onko sinulla jotain näyttöä siitä että tulokset ovat rahalla ostettuja?
Jos sinulla on näyttöä, esitä se.
Jos sinä vain luulet ja oletat niin, sinulla on harhoja.
Jos puhut noin pelkää hävyttömyyttäsi, olet valehtelija.
Kohtahan sinä paljastat mikä edellämainituista olet.
PS. Mahdollista toki on että tulos voi olla maksettukin. Onhan monessa VHH-tutkimuksessa tällaista paljastunutkin, rahalla on tuloksia muokattu rasvaystävällisempään suuntaan. Mutta se vaatii todisteet.
Tässä hyvä esimerkki:
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000040879770tuohon kirjoitukseen on pyydetty linkkiä. Sitä ei koskaan tullut joten kirjoitus on vakituisen palstahäirikön satuja samoin kuin Oxfordin ja Cambridgen yliopistojen tutkimukset.
En ole väittänyt että tulokset on rahalla ostettuja, mutta tilaajana ja maksajana tuossa tutkimuksessa oli Kankaisten Öljykasvit Oy. Tutkimuslinja on kuitenkin ollut tuossa selvä, ei tuo firma ole halunnut tuotteilleen epäedullista lopputulosta.- BMI22
Finn-Medi Tutkimus Oy, Tampereen yliopistollinen sairaala, Laboratoriokeskus ja UKK-instituutti ovat kaikki osa suurta salaliittoa joka pyrkii pimittämään totuuden kansalaisilta... huuuuu
Matti K. kirjoitti:
Onko sinulla jotain näyttöä siitä että tulokset ovat rahalla ostettuja?
Jos sinulla on näyttöä, esitä se.
Jos sinä vain luulet ja oletat niin, sinulla on harhoja.
Jos puhut noin pelkää hävyttömyyttäsi, olet valehtelija.
Kohtahan sinä paljastat mikä edellämainituista olet.
PS. Mahdollista toki on että tulos voi olla maksettukin. Onhan monessa VHH-tutkimuksessa tällaista paljastunutkin, rahalla on tuloksia muokattu rasvaystävällisempään suuntaan. Mutta se vaatii todisteet.
Tässä hyvä esimerkki:
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000040879770"Elintarviketeollisuuden rahoittamat ravitsemustutkimukset päätyvät teollisuutta miellyttäviin lopputuloksiin selvästi todennäköisemmin kuin tutkimukset, joiden rahoitus tulee teollisuuden ulkopuolelta. Sama ilmiö on havaittu myös lääketeollisuuden rahoittamissa lääketutkimuksissa."
http://www.verkkoklinikka.fi/?page=3845198&id=0969423- tässä tutkimuksessa
kj.mattila kirjoitti:
"Elintarviketeollisuuden rahoittamat ravitsemustutkimukset päätyvät teollisuutta miellyttäviin lopputuloksiin selvästi todennäköisemmin kuin tutkimukset, joiden rahoitus tulee teollisuuden ulkopuolelta. Sama ilmiö on havaittu myös lääketeollisuuden rahoittamissa lääketutkimuksissa."
http://www.verkkoklinikka.fi/?page=3845198&id=0969423raha on ratkaissut?
Tehdäänhän niitä muitakin epäeettisiä tekoja ja rikoksiakin mutta ei niistä kaikkia silti syytetä.
Todisteet pitää olla. Esittäisitkö ne nyt kun alkupuheet on pidetty? - Hyvä Matti K.
Matti K. kirjoitti:
Onko sinulla jotain näyttöä siitä että tulokset ovat rahalla ostettuja?
Jos sinulla on näyttöä, esitä se.
Jos sinä vain luulet ja oletat niin, sinulla on harhoja.
Jos puhut noin pelkää hävyttömyyttäsi, olet valehtelija.
Kohtahan sinä paljastat mikä edellämainituista olet.
PS. Mahdollista toki on että tulos voi olla maksettukin. Onhan monessa VHH-tutkimuksessa tällaista paljastunutkin, rahalla on tuloksia muokattu rasvaystävällisempään suuntaan. Mutta se vaatii todisteet.
Tässä hyvä esimerkki:
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000040879770eihän sinun sovi epäillä valtiotieteen tohtori, terveystiedon ja -taidon professori, terveyden ylitutkimusjohtja, mainos- ja lehtialan perustaja-ylläpitäjä-kehittäjä, ylioppinut ravitsemusterapian tohtori, lääketieteen ylin ravitsemuspedagogiikan johtaja, kansakunnan kynttilä Kari J. Mattilan kirjoituksia ja tutkimustietoutta. Sehän olisi suuri häpeä paitsi itsellesi myös meille muille tällä palstalla hänen tekstejään ja viisauksiaan lukeville ihmisille. Pyydän, ethän enää kyseenalaista hänen sivistystasoaan?!
Nöyrimmästi kiittäen,
tavallisen monipuolisen ruuan puolestapuhuja, tavallinen kansalainen - Anonyymi
Nykyään Mattila on pelkällä kaali ja mahorkka dietillä
- ota huomioon
Mutta ota huomioon, että rypsiöljy on vaarallista transrasvaa, toisin kuin esim. voi, joka pitää suonet liukkaana ja pitää valtimonkovettumat loitolla.
- kylmäpuristetussa rypsiöljyssä
En tiedä, kumpaan luottaa, koska Fineli sanoo, että kylmäpuristetussa rypsiöljyssä transrasvoja on 0 g/100 g.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11695&lang=fi
Myöskään tavallisesa rypsiöljyssä ei ole transrasvoja.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=535&lang=fi
Mistä lähteestä olet oman tietosi kaivanut?
Sen sijaan voissa on Finelin mukaan transrasvahappoja 2 g/100 g.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
Mistä tietosi voin osalta on peräisin?
Mitä etuja voilla on verratuna rypsiöljyyn? - tietäjää
kylmäpuristetussa rypsiöljyssä kirjoitti:
En tiedä, kumpaan luottaa, koska Fineli sanoo, että kylmäpuristetussa rypsiöljyssä transrasvoja on 0 g/100 g.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11695&lang=fi
Myöskään tavallisesa rypsiöljyssä ei ole transrasvoja.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=535&lang=fi
Mistä lähteestä olet oman tietosi kaivanut?
Sen sijaan voissa on Finelin mukaan transrasvahappoja 2 g/100 g.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
Mistä tietosi voin osalta on peräisin?
Mitä etuja voilla on verratuna rypsiöljyyn?Mitä sinä vielä tivaat! Kun kerran itseoppinut ravintotutkija jotain sanoo, asia on niin, vaikka sen rypsiöljyssä paistaisi.
- häh?
kylmäpuristetussa rypsiöljyssä kirjoitti:
En tiedä, kumpaan luottaa, koska Fineli sanoo, että kylmäpuristetussa rypsiöljyssä transrasvoja on 0 g/100 g.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11695&lang=fi
Myöskään tavallisesa rypsiöljyssä ei ole transrasvoja.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=535&lang=fi
Mistä lähteestä olet oman tietosi kaivanut?
Sen sijaan voissa on Finelin mukaan transrasvahappoja 2 g/100 g.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
Mistä tietosi voin osalta on peräisin?
Mitä etuja voilla on verratuna rypsiöljyyn?Uskotteko oikeasti tuollaiseen tietoon, joka on täysin tilattu tietokanta? Noudattaa elintarviketeollisuuden etua. Kokeilkaa vaikka oikeaa voita. Varmasti on vähemmän transrasvoja. Se täytyy tuntea terveellä ololla, ei sitä voi mistään tietokannoista katsoa.
- lopuksi
häh? kirjoitti:
Uskotteko oikeasti tuollaiseen tietoon, joka on täysin tilattu tietokanta? Noudattaa elintarviketeollisuuden etua. Kokeilkaa vaikka oikeaa voita. Varmasti on vähemmän transrasvoja. Se täytyy tuntea terveellä ololla, ei sitä voi mistään tietokannoista katsoa.
Halle lujaa!!!!
- krakattu?
häh? kirjoitti:
Uskotteko oikeasti tuollaiseen tietoon, joka on täysin tilattu tietokanta? Noudattaa elintarviketeollisuuden etua. Kokeilkaa vaikka oikeaa voita. Varmasti on vähemmän transrasvoja. Se täytyy tuntea terveellä ololla, ei sitä voi mistään tietokannoista katsoa.
Niin. Onko peräti epäiltävissä, että fanaattisimmat VHH:n kannattajat tai vastustajat ovat onnistuneet krakkaamaan Finelin tietokantaa omiin tarkotuksiinsa sopivammaksi?
- Tuo-Mari
Sen sijaan, että linkitit sen sivun osoitteen, jolta olit Finfoodin tiedotteen kopioinut, linkki varsinaiseen tutkimukseen olisi ollut tärkeämpi. Pitäisi päästä tutustumaan fulltextiin ja dataan. Tuollaisen referaatin perusteella ei voi vetää kovinkaan pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Etenkään kun lähtökohdat tutkimuksen tekemiselle eivät vaikutta kovinkaan objektiivisilta, olihan tilaajana kylmäpuristetun rypsiöljyn valmistaja (Kankaisten Öljykasvit Oy). Ja uutisoijana oli yhdistys (Finfood ry), jonka tehtävänä on edistää suomalaisten elintarvikkeiden myyntiä. Ainakin minulla alkavat tuollaisista pienet "varoituskellot" soimaan...
Onko tutkimus jo julkaistu jossain? Siis onko se asetettu alttiiksi tiedeyhteisön omalle kritiikille? Niinhän oikeille tutkimuksille on tapana tehdä. Eiväthän ne muuten edes ole todellisia tutkimuksia. Toki tutkimuksen tilaajana Kankaisten Öljykasvit Oy:n voi halutessaan kieltää julkaisemisen. Jään mielenkiinnolla odottamaan mahdollista julkaisua ja syntyvää keskustelua. Toivon, että palaat sitten asiaan.
Kopioimassasi tekstissä kirjoitettiin mm. näin:
"Kylmäpuristettu rypsiöljy vähensi erittäin tehokkaasti myös sydänveritulpalle altistavan fibrinogeeni-proteiinin määrää. Tehdyssä tutkimuksessa tämän veren hyytymiä lisäävän proteiinin määrä väheni kylmäpuristetulla rypsiöljyllä yli 20 prosenttia. Vertailukohteena käytettiin oliiviöljyn sijasta tavallista rypsiöljyä, jota tehokkaammaksi kylmäpuristettu rypsiöljy osoittautui."
Kuten kaikki varmaan tietävät, fibrinogeeni liittyy mm. inflammaatioihin, eli tulehdustiloihin. Sen pitoisuus plasmassa kohoaa sekä äkillisten että pitkäaikaisten tulehdusten vaikutuksesta.
Miksi verrattiin vain kylmäpuristettua ja tavallista rypsiöljyä keskenään? Olisikohan tarkoitushakuisuudella mitään tekemistä asian kanssa? Tavallisen ja kylmäpuristetun rypsiöljyn keskinäisellä vertaamisella oli mahdollista saada näkyviin mahdollisimman suuri ero näiden öljyjen aiheuttamien fibrinogeenitasojen suhteen. Ja kun tietää, mikä fibrinogeenitasoja nostaa, niin ihmettely vaan lisääntyy.
Tavallista rypsiöljyähän kuumennetaan valmistusprosessin aikana niin korkeisiin lämpötiloihin, että se hapettuu. Hapettuneet rasvahapot puolestaan aiheuttavat ihmiskehossa tulehduksia. Sen sijaan kylmäpuristettua rypsiöljyä valmistettaessa korkeita lämpötiloja ei käytetä, joten se ei hapetu yhtä paljoa, joten tulehdusten määräkin on pienempi.
Oletettiinko kylmäpuristetun oliiviöljyn olevan tässä suhteessa vieläkin parempaa, vai miksi se jätettiin pois vertailusta? Onko koko tutkimus samaa tasoa?- Ripotin
Milloinkahan analysoit yhtä tarkaan edes omia sanomisiasi?
Olisikohan tuossakin analysoinnissasi taas takana jotain tarkoitushakuisuutta? rasvat analysoitiin Maatalouden tutkimuskeskuksessa Jokioisissa, mikä seikka ei ainakaan nosta tutkimuksen arvoa. Kankaisten Öljykasvit käyttää tutkimusta omassa mainonnassaan ja tutkimus on kerran esitelty yhdessä sydäntautikonferenssissa Hämeenlinnassa. Sen ihmeempää tietellistä tarkastelua ei kansainvälisesti ole ilmaantunut.
Suurin osa rypsiöljystä valmistetaan uuttamalla heksaanilla. Heksaanin kiehumispiste on 68 C eli
ei mitenkään erityisen korkea.
Lisäksi happea ei prosessissa juurikaan ole koska
heksaanihöyry korvaa ilman kun heksaani tislataan
pois.
Systeemi toimii siis näin;
murskattuun rypsin siemeneen lisätään kuumaa
heksaania (prosessin loppupäästä tulevaa tislettä). Saatu neste suodatetaan ja heksaani
tislataan eroon rypsiöljystä. Murskasta tislataan
heksaani eroon ja se menee rehuksi.
Kylmäpuristuksessa saanto on huonompi mutta öljyyn
jää kyllä makuaineita enemmän. Terveysvaikutuksiakin voi olla enemmän.
Itsekin suhtaudun skeptisesti näihin elintarviketeollisuuden tilaamiin tutkimuksiin.- klo aamulla
kj.mattila kirjoitti:
rasvat analysoitiin Maatalouden tutkimuskeskuksessa Jokioisissa, mikä seikka ei ainakaan nosta tutkimuksen arvoa. Kankaisten Öljykasvit käyttää tutkimusta omassa mainonnassaan ja tutkimus on kerran esitelty yhdessä sydäntautikonferenssissa Hämeenlinnassa. Sen ihmeempää tietellistä tarkastelua ei kansainvälisesti ole ilmaantunut.
Onko VHH:ta tutkiskeltu jossain kansainvälisellä foorumilla?
Eipä taida olla, taitaa se tutkiskelu tapahtua pelkästään siellä olohuoneen sohvalla olutkori vieressä, TV-kanavilla surffatessa.
Sen ihmeempää tietellistä tarkastelua ei ole ilmaantunut.
- Anonyymi
Linkki tuohon Kari J. Mattilan pyytämään tutkimukseen on tässä:
https://www.virgino.fi/images/stories/omat/tiedotus/Virgino_tutkimus_Palomaki.pdf
ja
https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-9-137
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj212267- 701146
- 1151036
- 491015
Nainen sä olet
arvokas muista se. Yritän pitää pienen kontaktin yllä vaikka turhaahan tämä on. Toivottavasti joulu meni hyvin ja otat r72999Jos olisin
Ollut ns. pelimies olisin myös käyttänyt tilaisuutta hyväksi. Välillä vain tuntuu että olisit itse nimenomaan halunnut p57957KRP alkaa tutkia Ulvilan murhaa
Jokohan nyt löydetään riittävä näyttö Annelin tuomitsemiseen miehensä murhasta tai taposta.13918Luotathan?
Muistan kun olit vihainen minulle. Niin järkyttävän söpönä ja silti niin vastustamattoman ihanana en ole ikinä ketään na31900Minun on niin vaikeaa uskoa, että
todella kaipaisit minua. Pelkään vieläkin, että minua kusetetaan.55898Voi kun pian voisi varmuudella sanoa
mitä tämä on. Suuri, suuri rakkaustarina vai pelkästään pitkä ja kipeä oppitunti. :(50856