Uskaltaisitteko alkaa rakentamaan?

Meidän tilanteessa

Mieheni kanssa pohdimme, uskaltaisimmeko alkaa talon rakennusprojektiin, vaikka kummallakaan ei ole vakituista työpaikkaa. Itse olen sairaanhoitaja, ja mies on opettaja, ja molemmat olemme valmistuneet pari vuotta sitten. Töissä on oltu koko ajan, eikä meidän aloilla juurikaan ole työttömyyttä, mutta... Vakituisia työsuhteita ei siis ole, ja ajat ovat mitkä ovat :( Lapset vain alkavat olla siinä iässä, että rivarikolmio alkaa käydä ahtaaksi jne.

Uskaltaisitteko meidän tilanteessamme alkaa rakentaa omakotitaloa (vuokratontille)? Pankki ei alustavassa lainakyselyssä tyrmännyt, mutta tietenkään ei mitään linnaa rakennettaisi, vaan perus K-rautatalo. Pitkällisestä haaveesta kysymys, mutta molempia arvelluttaa...

7

1383

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rauno Kangas

      ...muut tilanteessanne uskaltaisivat tai eivät - ei ole hyvä ohjenuora, sillä jokainen ottaa riskiä oman normistonsa perusteella. Ja kaikilla meillä on erilaiset valmiudet kohdata riskejä ja sietää stressiä. Kyllä se vaan niin menee, että tykönänne joudutte sen asian ratkaisemaan.

    • hyvä sauma

      ostaa talo pois kuleksimasta niiltä joiden tehdas lopetetaan. Ei sinne kannata enää uusia rakentaa.

      • Rak.ins2

        riippuu paikkakunnasta, että onko taloja myynnissä. Esim. meidän kunnassa ei ole taloja myynnissä. Pitäähän työttömienkin jossain asua.

        Aloittajalle vastaisin että nuo ammatit ovat melko varmoja työpaikan suhteen, ellei ole opettajana lopetettavassa kyläkoulussa. Palkka tulee säännöllisesti ja nouseekin vuosittain. Hoidettavat eivät vähene tulevaisuudessa, vaan jopa lisääntyvät ikääntymisen myötä.

        Talon hankkiminen on kuitenkin niin suuri asia, että kannattaa harkita vakavasti. Kun ei rakentele pilvilinnoja, vaan tarpeellisen kokoisen asunnon, tulee se aina ajan mukaan edullisemmaksi kuin vuokralla asuminen. Jos saa hyvän käytetyn edullisesti, kannattaa hankkia sellainen, muussa tapauksessa rakentaminenkin kannattaa. Tilanne on hyvin paikkakuntakohtainen.


    • miks ei

      Heti rakentamaan jos kerta mieli tekee! Perusratkaisuilla perustalo, ei takaajia, ei "korpeen", ei älväriä--ei riskiä. Jos tuntuu, et asuminen on liian kallista, niin myytte pois.
      Pitkällä ajan jaksolla OKT-asuminen on edullisinta.

    • uskaltaisi

      Tai ylipäätään en aloittaisi nyt rakentamista vaan odottaisin vuoden jolloin ihmisiltä alkaa mennä taloja alta. Sitten ostaisin halpaan hintaan valmiin talon.

      Suurin ongelma teidän tapauksessa on rahoituksen saaminen pankista. Lainaehdot tuppaa tiukkenemaan laman uhatessa. Kannattaa ensimmäisen vierailla parissa pankissa varmistaa lainan saanti.
      Nyt kun talojen hinnat putoaa päivittäin seuraavat 3 vuotta, voi pankki vaatia aikas suuren vakuudet ja aloitettaessa suuren oman rahan osuuden.
      Jos itsellä on 100ke säästössä niin homma varmaan voisi toimia. Huomaa, että talopakettikauppiaden hinnat pitää sisällään arvioilta 1/3 taloon tarvittavasta työstä ja tavarasta ja tässä ei ole pihatöitä ym..

    • että voi alkaa

      itse voisin kyllä kuvitela tuossa tilanteessa alkavani rakentamaan jos seuraavat toteutuu:

      - pankki antaa lainaa
      - vanhan asunnon saa myytyä ENSIN hyvään hintaan
      - uuteen taloon kohdistuva velka on sellainen, että siitä tarvittaessa selvitään pelkästään toisen tuloilla

      Ja tärkein: Että tekemästänne talosta saa valmiina enemmän kun omansa pois. Esimerkiksi vantaalla (jonne itse yhden talon tehnyt -04) tämä tarkoittaa käytännössä sitä että normaalia 120-140 m2, kohtuullisin pinnoin ja materiaalein tehtyä taloa pitää tehdä niin paljon itse, että hinnan saa alle 200 000 euroon ja tontteineen alle 300 000 euron. Tuo sitten riippuu ihan teidän paikkakunnan asuntojen ja tonttien hinnoista mikä on tuo summa. Ja siihen miten vuokratontti vaikuttaa en osaa sanoa. Jokatapauksessa talo pitää olla sellainen, että siitä saa myydessä mielellään ainakin 20-50 tonnia enempi. Harmittaahan se silti jos joutuu oman talon myymään, mutta ainakin tuli voittoa joku tonni eikä konkurssia!

      • kenenkään

        myydä taloaan tappiolla pois, joten en usko talojen hintojen niin kauheasti tippuvan, kun materiaalit on kuitenkin hinnoissaan. enkä usko että materiaalihinnat kovin paljon nykyisestään halventuvat. (joitaki tapauksia tietenkin aina ilmaantuu kun ylivelkaantuu)
        nyt on siis hyvä aika hakea tontti sellaisilta paikkakunnilta joista sitä ei helposti saa ja eikun rakentamaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2655
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2243
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2010
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      13
      1719
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1691
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1656
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1646
    8. 91
      1573
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      128
      1447
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1274
    Aihe