Agilitykoiraks?

Harha-emäntä

Suomenajokoira-narttu, joka on iältään vasta 8 kk, jäi vaille omistajaa, koska sen isäntä sairastu vakavasti. En saa kertoo, et mihin. Mut nyt tää koira tuli mun vastuulle, kun ei uutta isäntäväkee muualta löytyny.

Mutta kun en oo kiinnostunu metsästyksestä, niin haluisin kysyy, et voisko tän koiran kaa ruveta harrastaan vaikka agilitya? Mulla oli joskus airedalenterrieri, jonka kaa harrastin agilitya, mut tätä suomenajokoiraa ennen mulla ei oo ollu koiraa useaan vuoteen.

Eli mitä mieltä ootte, jos menisin tän suomenajokoiran kanssa agilitykurssille (?), kun jotain aktivointia sillä on oltava lenkkeilyjen lisäks.

Itelleni suomenajokoira on ennestään melko vieras rotu, vaikka suosittu onkin. Asun rivitalossa mieheni ja kahden teinilapsemme kanssa, ja kaikki olemme kiintyneet tähän koiraan ja harkitsemme sen kanssa agilityn harrastamista. Metsästäjiä kun ei olla.

10

532

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • trapper

      Olen lukenut jostain lehtiuutisen suomenajokoirasta, joka oli agilitytoiminnassa mukana. Mejä-toimintaa voi ajokoiran kanssa hyvin harrastaa. Tietenkin parasta olisi koiralle päästä syksyisin ajamaan jänistä tai kettua.

      • Harha-emäntä

        Mutta nyt koko perhe on jo kiintynyt tähän koiraan. Ajattelimme sen takia alkaa harrastaa sen kanssa pikaisesti jotain aktiivista, ettei sen metsästysvietti ehdi nousta liian korkeaksi ja ala siten stressaamaan koiraa. Olisi hyvä, jos se innostuisi agilitysta.

        Sillä on paperit tallella, joten koitamme pyrkiä sen kanssa myös näyttelyihin. Ja lähellämme on koirapuisto, jonne se myös joka päivä pääsee koirakavereiden seuraan.

        Koitamme olla aktiivisia koiran kanssa, ettei metsästyksetön elämä ala stressaamaan sitä.


    • metsästäjä-.-

      Jos ei sitten koiraan iske into metsään.

    • annajj

      Suomenajokoiraa käytetään metästykseen, se on siihen jalostettu.Metällä se saa käyttää sille jalostettuja ominaisuuksia ja siellä se saa olla täysin oma itsensä.
      Agilitya voitte toki harjoitella ajokoirankin kanssa, mutta ei se siihen unelma rotu ole. Se on jalostettu itsenäiseen työhön, etsimään ja ajamaan riistaa. Ohjaajan jatkuvan käskyn alla olo saattaa alkaa kyllästyttää ja miellyttämisenhalua ei näillä koirilla ole, se siis saattaa lähteä täysin toiseen suuntaan mitä tarkoitus. Irti harvoin nämä pysyy, kävi metsällä tai ei. Näillä kun on verissä metsästys ja jos ryhmässä ajattelitte kokeilla agilityä voi olla että ajokoiraa kiinnostaa enemän muut koirat kun itse agi, mutta ihan tapauskohtaista.
      Metsästäminen on siis suomenajokoirille "se oma juttu", ja mun mielestä teidän kannattas miettiä toista ratkaisua , kun täysin eristämistä metsästyksestä. Eihän teidän ole pakko harrastaa metästystä. On olemassa "metsästyskummeja", jotka käyttävät koiraa metsällä, koirakin olisi paljon tyytyväisempi jne. Myös joku sukulainen voi käyttää koiraa metällä. Mutta voittehan sitten jos on mahdoton ajatus , että koira menee metällä, niin harrastaa MEJÄÄ eli metsäjälkeä. Siinä saisi käyttää hajuaistiaan ainakin.
      mutta kannattaa harkita vakavasti kannattaako metsätyskoiraa ottaa , ellei metsästä. Osa ajokoirista on aivan täysin riistaviettisiä ja toisia ei kiinnosta ollenkaan metsästys, mutta mun en suosittele "seurakoiraksi" näitä aktiivisia metsästyskoiria.Kiva kuitenkin, että otitte koiran hoitoonne, mutta kannattaa ajatella koiran parasta.

      • Harha-emäntä

        Jos koiramme ei tunnu sopeutuvan omiin elämäntyyliimme, niin kai sille on koitettava löytää metsästaja omistajaksi. Tosin yritimme jo jonkin aikaa, mutta emme löytäneet. Yritämme uudestaan, jos koira ei luonamme viihdy. Sen näkee sitten.

        T: Hanha-emäntä


      • harmaa parta
        Harha-emäntä kirjoitti:

        Jos koiramme ei tunnu sopeutuvan omiin elämäntyyliimme, niin kai sille on koitettava löytää metsästaja omistajaksi. Tosin yritimme jo jonkin aikaa, mutta emme löytäneet. Yritämme uudestaan, jos koira ei luonamme viihdy. Sen näkee sitten.

        T: Hanha-emäntä

        Liikunta on tarkeää toimintaa. Koiralle hyväksi käydä kävely- ja juoksulenkeillä. Eikä minkäänlainen virikitoiminta ole poissuljettua metsästyskoiraltakaan. Kaikille koirille on hyväksi jonkinlainen tottelevaisuuskoulutus. Riistaintoinen ajokoira on vaikea saada pois metsästä, jos sille ei opeteta kutsusta luoksetuloa.


      • Tomme
        Harha-emäntä kirjoitti:

        Jos koiramme ei tunnu sopeutuvan omiin elämäntyyliimme, niin kai sille on koitettava löytää metsästaja omistajaksi. Tosin yritimme jo jonkin aikaa, mutta emme löytäneet. Yritämme uudestaan, jos koira ei luonamme viihdy. Sen näkee sitten.

        T: Hanha-emäntä

        Kaikki toiminta koiralle on hyväksi. Agilityssa koira saa liikunnan lisäksi päänvaivaa kun täytyy selvittää esteitä. Lisäksi voisin ehdottaa hakua ja jälkeä, molempia on harjoiteltu omien koirien kanssa ihan huvin vuoksi ja ajankuluksi, mutta molemmat ovat myös erittäin hyvin ajokoiralle sopivia lajeja. Kuten kaikissa muissakin lajeissa, myös metsästyksessä, hyvä peruskoulutus on edellytys onnistuneelle suoritukselle.


    • sen tietää

      nykyään on monia harrastuksia eri hakujutuista(eli ei metsästystä mutta saa nenänsä käyttöön kun hakee ihmisiä, verijälkijuttuja on kolarien jälkeen kun haetaan haavoittunut hirvi/peura, eksyneitten koirien hakuja, kanttarellimetsästysä etc.)

      sitten on tokoa ja pelastuskoiratoimintaa ja tietenkin agility jne..

      oman kettikseni kanssa kokeiltiin ensin agilitya ja kun se ei sujunut koiralla liikaa omaa hauskaa niin alettiin tokoilla..eli ei muuta kuin kokeilemaan. :)

      • Piskinpoika ei ole ajokoira, mutta metsästyskoira kuitenkin. Meilläkään ei metsästetä, joten muuta puuhaa piti keksiä. Agilityä kokeiltiin, mut ei oikein koiraa innostanut. Teki kyllä, mut ihan selkeästi vaan 'siks että tuo mami haluaa', joten siirryttiin tokoon. Se oli sitten jo piskinpojankin mielestä kivaa! Voi sitä intoa, kun pääsee kentälle!

        Agia jatkettu kotona silloin tällöin ihan vaan vaihtelun vuoksi, mut enää ei käydä missään agikentillä. Jälkeä ollaan myös jonkun verran kokeiltu ja sitä varmaan jatkossa lisääkin, kun se näyttäis olevan kans koiralle mieluinen harrastus.


    • ajomies2

      Kesällä kannattaa touhuta kaikenlaista. Koira kaipaa liikuntaa ja virikkeitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6579
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      531
      3770
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      193
      3677
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      173
      2856
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2549
    6. 292
      2327
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1623
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      114
      1530
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1459
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1240
    Aihe