vahvari

tömi

olen aloitteleva hifi:sti...olen hankkimassa vahvistinta pääasiassa stereo kuunteluun...kysyisin että mitä laadullisia seikkoja tulisi ottaa huomioon hyvää vahvistinta ostaessa?

5

413

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on eräs

      arvo, eli miten vahvari kohisee. Kokeilla voit pistämällä volaa täysille ilman, että mikään äänilähde soi. snr=80dB on jo siedettävä.

      Kaiutinlähtö kandee olla 8 ohmin kajareille, koska enemmistö tavalliselle palkansaajalle olevista hifikajareista on 8 ohmisia.

      Direct input nappi on hyvä ja muutenkin mahdollisimman suora ja lyhyt signaalitie ilman mitään digimuunnoksia ja efektejä.

    • aölkad

      älä osta mitään koekuuntelematta eka

    • snadistihifisti

      Ehkä tärkein muistettava asia on se, että asiallisia vahvistimia myydään hifiliikkeissä, ei kodinkoneliikkeissä.

      Yleensä pitäytymällä tunnetuissa hifimerkeissä saa parempaa laatua. Laitteen paino myös yleensä korreloi laadun kanssa. Jos 12 kg painavalle hifivahvistimelle luvataan 2 x 50 w tehoa, on vaikea uskoa, että kodinkoneliikkeen kolmasosahinnalla myymä 5 kg rimpula tuottaa 2 x 150 W. Sen sijaan tuon ensinmainitun lupaus todennäköisesti pitää paikkansa.

      Et kertonut mitään muusta laitteistostasi - sillä, kuten myös budjetillasi, on vaikutusta vahvistimen valintaan. Myös kuuntelupaikka vaikuttaa. Pieneen kerrostalon makuuhuoneeseen riittää pienempikin vahvistin, kun taas isoon puisen omakotitalon olohuoneeseen saattaa tarvita enemmän tehoa, etenkin jos haluaa tavoitella konserttifiilistä myös äänenpaineen osalta.

      Tarkista, että kaiuttimiesi impedanssi ei ole liian pieni vahvistimelle. Toisin päin ei ole ongelmia. Jos kaiuttimille suositellaan järeää vahvistinta, kannattaa tuo suositus huomioida. Alitehoinen vahvistin voi rikkoa kaiuttimet, koska tuolloin kovaa soitettaessa vahvistimen ääni säröytyy, mikä voi polttaa diskantit kaiuttimista. Ylitehoisella vahvistimella vastaavaa vaaraa ei ole - korvasi hajoavat ennen kaiuttimia (ellei kaiuttimet nyt ole aivan täysin alimitoitetut kuuntelutilaasi).

      Kun et todella kertonut muista laitteistasi tai odotuksistasi, on vaikea ottaa kantaa esim. tarvittaviin liitäntöihin. Sisääntuloja vahvistimissa yleensä on riittävästi. Sen sijaan tuki toiselle kaiutinparille tai subwoofer-ulostulo ovat ominaisuuksia, joita kaikista vahvistimista ei löydy. Itselläni ei tuollaisille ole käyttöä, mutta jos sinulla on, tarkista, että liitännät löytyvät. Sama pätee esim. kaukosäätöön.

      Kuten tuossa aiemmin sanottiinkin, kuuntele vahvistinta niillä kaiuttimilla, jotka aiot siihen kytkeä, ennen ostoa. Etenkin jos kyse on vähänkään arvokkaammasta laitteesta, monet hifiliikkeet tarjoavat mahdollisuutta koekuunteluun kotona.

      • tömi

        ensiks kiitti vinkeistä...joo...eli mun kajarit on audio pro:n level03 impedanssi 4ohm ja suositus 25-150w...ja subi on saman merkin B1.36..cd soittimena vanha dvd soitin...ei liene hyvä laite cd:een soittoon..?kuinka paljon muuten soitin vaikuttaa ääneen?


      • snadistihifisti
        tömi kirjoitti:

        ensiks kiitti vinkeistä...joo...eli mun kajarit on audio pro:n level03 impedanssi 4ohm ja suositus 25-150w...ja subi on saman merkin B1.36..cd soittimena vanha dvd soitin...ei liene hyvä laite cd:een soittoon..?kuinka paljon muuten soitin vaikuttaa ääneen?

        Soitin vaikuttaa ääneen paljonkin silloin kun muunnos digitaalisesta analogiseksi tehdään siinä laitteessa.

        Sen sijaan jos laitteessa on digitaalinen ulostulo ja vahvistimessa digitaalinen sisääntulo, äänen muodostaa vahvistin. Useimmissa stereovahvistimissa ei vain taida digitaalisia sisääntuloja olla, vaan joudut käyttämään RCA-johtoja. Surroundvahvistimen osalta tilanne olisi toinen.

        Oikeastaan vaihtoehtoja taitaa olla kaksi:

        Voit etsiä stereovahvistinta, jossa mielellään (ei tosin välttämätön) voisi olla erillinen subwoofer ulostulo, ja päivittää sitten tuon soittimen seuraavaksi. 300-600 euron hintaluokassa löytyy lukuisia vaihtoehtoja, joista uskoisin löytyvän tuohon kokoonpanoon sopivan. Enemmänkin saat tietenkin rahaa halutessasi palamaan. Tutustumisen arvoisia merkkejä voisivat olla vaikkapa Cambridge Audio, NAD, Denon, Harman Kardon, Rotel ja Marantz (ei missään tietyssä järjestyksessä, ja varmaan unohdinkin joitain).

        Toinen vaihtoehto olisi hankkia surroundvahvistin, jolloin soittimen päivitys ei olisi niin oleellista kun saat äänen digitaalisena suoraan levyltä vahvistimelle. Etuna tässä se, että voit myöhemmin päivittää monikanavaääneen hankkimalla lisää kaiuttimia. Myös se subbariulostulo löytyy varmasti. Rahaa kyllä sitten palaa tuplasti tuohon stereovahvistimeen verrattuna.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2742
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2045
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe