Tämä ei nyt ole mitenkään erityisen suurperheasia vaan koskaa kaikkia niin perheellisiä kuin perheettömiäkin, mutta laitan nyt aloituksen tänne kumminkin, kun niin kovin toivoisin tämän palstan aktivoituvan.
Eli peräänkuulutan itsekeksimiänne tai muuten vain käyttöön ottamianne arjen sujuvuutta edistäviä pikkuvinkkejä.
Esimerkkinä voisin mainita sen, kuinka meidän pyykkikaaoksemme helpottui oleellisesti sen jälkeen kun saimme käyttöön tarpeeksi monta pyykkikoria. Yksi on merkitty punaisella, yksi mustalla, yksi valkoisella jne. Jopa lapsetkin osaavat lajitella pyykkinsä valmiiksi oikeanvärisiin koreihin ja niistä on sitten helppo poimia koneellinen pestävää ilman että tarvitsee enää uudelleen värilajitella.
Muita vastaavia?
Arkivinkkejä
18
3378
Vastaukset
- auttoi tiskikonetta
Meillä kertyisi jokapäivä tiskiin juomalaseja tuhoton määrä jos jokaiselle ei olisi merkitty omaa lasia, jota käyttää pari päivää. Meillä oli aikaisemmin nimelliset pyykkipojat lasin reunassa kiinni, nykyään on itsetehty alusta jossa jokaisen nimi.
lanseeranneet vähän samantyyppisen systeemin mehu ja kotilimsapulloilleen. Eli monella heistä on esim etiketillä selkeästi muista erottuva "omapullo" jääkaapissa, johon lantraavat valmiiksi viileään mehua tai vaikka itse hapotettua vichyä - kukin makunsa mukaan.
- monen äitee
Meillä on remonttien yhteydessä huomioitu jatkuvasti kasvava perheemme. Keittiöremontissa halusin baaritiskin, joka jakaa keittiön ja ruokailutilan sopivasti kahteen osaan. Kun esim meillä on vieraita, aikuiset saavat juoda kahvit rauhassa ruokailuhuoneessa ja kuitenkin meillä on näköyhteys baaritiskin yli keittiöön jossa ruokailevat lapset. Baaritiskille myös katan iltapalan ja jätän leivät, murot yms kuivatavarat siihen aamua varten. Aamulla sitten vaan nostan jääkaappitavarat siihen ja aamupala on nopeasti valmis isolle porukalle.
Iso pesukone ja kuivausrumpu ovat minulle kullanarvoiset!Koska meillä on melko pienet makuuhuoneet eikä mahdollista antaa jokaiselle omaa huonetta, niin parvisängyt ovat olleet isommille lapsille kätevät. Sängyn alaosa on ikäänkuin oma huone.
Remonteissamme on Ikea näytellyt suurta osaa: joka lapselle on Ikean vaatekaappiohjelmalla suuniteltu kaappipari. Toisessa kaapissa on vaatteet ja toisessa omat rojut. Ohjelma on kiva, kun jokainen saa sanoa mitä tarvitsee: joku tarvitsee tilaa kirjoille, joku koruille ja joku leluille. Löytyy hyllyä, koria, korulaatikkoa lukolla ja muovilaatikkoa jne. Helpottaa myös siivousta kun kaikella on paikkansa. Eikä ole tolkuttoman kallista.
Uuteen eteiseen meille tulee myös jokaiselle oma Ikean kaappi. Kaappiin laitetaan jokaisen ulkovaatteet, kengät, kypärä. Jos loppuis se joka-aamuinen "mis on mun...!" Mutta loppuukohan sittenkään :D- mie vaan..
meillä on saatu kanssa kaikille omat vaatekorit yms jolloin kyllä tavarat löytyy helpommin. Tietenkin on joukossa aina joku taiteilijaluonne, jonka kamat on pitkin ja poikin j aaina hukassa vaikka ne joku laittaisi sinne omaan lokeroonkin..
Lajittelu valmiiksi on musta kaikkein isoin helpottaja kaikessa. Niin likapyykit kuin puhtaatkin vaatteet kun saa suoraan omiin paikkoihin niin puolet on tehty.
Meillä kaikilla on omat lempikupit joita käytetään paljon. Tiskiltä ssätyy silloin aika kivasti.
Kaappien järjestys on kanssa aika iso asia että kaikki muukin on siellä missä pitää. Kun kaikelle on oma paikka niin se on helpompi sinne pistää joko joka päivä tai ainakin siivotessa. Epämääräinen järjestys on paljon hankalampi pitää yllä varsinkin pienemmän väen. Ikea on kyllä aikamoinen apuri kun kaappien ja muutenkin säilytyksen suhteen on ongelmaa. Meillä on kanssa vaikka mitä lootaa sieltä ostettuna.
Ylipäänsä riittävä säilytystila on iso apu. Kun verannalle raahattiin riittävästi hyllyä kengille niin johan alkoi olla siistiä. Ei se tietenkään niin esteettisesti söpöä ole kuin joku kiva design kenkäteline kuudelle kenkäparille, mutta jos eteisessä on keskimäärin 3 paria per lätty ja kuusi henkeä on sekä sitten yleisreiskat, puukengät, huopatossut yms joita kukin kiskoo jalkaan tarpeen mukana niin onhan siinä äkkiä se yli 20 paria jalkinetta ja sitten kun talvi koittaa niin monot ja luistimet päälle!
Monessa muussakin asiassa mulla menee kyllä vähän se mikä on sisustuksellisesti kiva ja mikä olisi oikeasti käytännöllinen. Jotenkin se esteettisyys olisi se ykkönen, mutta kun hermo repee niin sitten valkkaan sen käytännön.
Kun taloa rakennettiin niin suunnittelijan kauhu oli ilmeinen sillä meille tuli paljon meidän juttuja jotka tiedettiin käytännölliseksi juuri meille. Kura-allas on valtava ja sen vieressä on kuivaustilaa henkaritavaralle yms jolloin se ongelma on pois. Kurapiste on kodinhoitohuoneessa josta pääsee samaa laattaa pitkin veskiin. Eli kaikkea ei tarvitse riisua kun tulee hätä j alattia on helppo huuhdella puhtaaksi vedellä.
Pyykki lajitellaan myös suoraan kaapin koreihin värien mukaan. Kun kori on täysi se on koneellinen eli pesu on helppo huomata. Kuivausrumpu on meillä ykkönen niin atopian kuin käytännön kannalta. Lisäksi sitten narulla kuivataan. Seinällä on kiinteä teleskooppimallinen kuivausteline ja sitten se henkariteline. Välillä kaivan esiin lattialle vielä lisätelineen..
Iso apu on riittävän monta veskiä ja lavuaaria sekä suihkua. Meillä on kaksi vessaa ja kaksi pesuhuonetta joista toinen on saunan. Ei ole jonoa vaikka teinit on samaan aikaan lähdössä aamulla ja äitee siihen päälle!
Tiskiallas on myös iso joten se helpottaa paljon kosk asinne mahtuu sairaan paljon likaisia astioita jos kone on jo täynnä. Myös erillinen ruokailutila ja keittiö on musta toimivia arjen juttuja.
Vielä kun kaikki eri toiminnot saatiin erikseen eli tv ja tietsikka on erillään jne niin on kaikkea rauhallista tehdä samaankin aikaan.
Niin ja sisäänkäynnin luona on vaatehuone ulkovaatteille ja siellä korisysteemit tavaroille. Myös osittain siellä säilytetään kausitavaraa katon rajassa. Osa naulakosta on matalaa pienemmälle porukalle ja matalille vaatteille ja osa korkeampaa. Ja kenkiä riittää sinnekin.. Jo pelkät pyöräily ja mopokypärät vie tajuttoman tilan!
tässä jotain meiltä, mutta on varmaan paljon muutakin jota ei enää itse hoksaa edes..
- säästöeurot omaan hyvinvoin...
Ruokarumba on ehkä vieläkin suurempi, ja absoluuttisesti kalliimpi, kuin pyykit. Ostaakko 6 kpl valmisruoka-annoksia, 7 kertaa viikossa, lapsille jopa pari kertaa päivässä... paljonko tekee vuodessa? Kallista ja ärsyttävää.
Teen ostossuunnitelmat koneen ääressä pari kertaa viikossa www.ruokamenot.fi tarjouksien avulla. Nyt tiedän, mitä kannattaa ostaa, ja joku muu tekee vertailun mun puolesta...! Voisi sanoa melkein personal-coachiksi=) Säästyneistä kympeistä pistän aina muutaman itselleni - ja 2-keskisille - rentoutumisille&huvituksille. Toimii!- mie vaan..
Mä olen harrastanut jo pitkään sitä, että valtsen kaupan sen mukaan, mitä aion ostaa. Pääasiassa käyn paikallisessa automarketissa ja saksalaisessa halpamyymälässä. Niissä voin käydä jopa samalla reissulla ja ostaa osan tavarasta toisesta ja osan toisesta. Syntyy säästöä ihan huimasti ja sitä ei mitkään pisteet sun muut korvaa koskaan!
Kauppalista on ihan ehdoton helpotus. Ja sen pohjaksi kun tekee ruokalistan valmiiksi viikoksi niin homma toimii hyvin. Joskus teen vain seuraavaan kauppareissuun jos käyn useammin kaupassa. Parasta on kyllä jos viitsii raahata yhdellä reissulla kaikki ja hakee sitten vaan leipää ja maitoa lähikaupasta lisää viikon aikana.
Välipalaksi meillä suunnitellaan tietenkin ruuan jämät ellei ne ole seuraavan ruuan pohja. Vatsa täyttyy meillä lisäksi nuudeleilla ja pinaattiletuilla yms eineksillä huomattavasti halvemmalla kuin jollain muulla tavaralla. Yllättäen voileipägrilli on saavuttanut jälleen suosion ja sillä tehdään maukkaita välipaloja.
Ja kun muistaa, että pakasteeseenkin voi ruokaa laittaa niin se auttaa kivasti myös! - monen äitee
mie vaan.. kirjoitti:
Mä olen harrastanut jo pitkään sitä, että valtsen kaupan sen mukaan, mitä aion ostaa. Pääasiassa käyn paikallisessa automarketissa ja saksalaisessa halpamyymälässä. Niissä voin käydä jopa samalla reissulla ja ostaa osan tavarasta toisesta ja osan toisesta. Syntyy säästöä ihan huimasti ja sitä ei mitkään pisteet sun muut korvaa koskaan!
Kauppalista on ihan ehdoton helpotus. Ja sen pohjaksi kun tekee ruokalistan valmiiksi viikoksi niin homma toimii hyvin. Joskus teen vain seuraavaan kauppareissuun jos käyn useammin kaupassa. Parasta on kyllä jos viitsii raahata yhdellä reissulla kaikki ja hakee sitten vaan leipää ja maitoa lähikaupasta lisää viikon aikana.
Välipalaksi meillä suunnitellaan tietenkin ruuan jämät ellei ne ole seuraavan ruuan pohja. Vatsa täyttyy meillä lisäksi nuudeleilla ja pinaattiletuilla yms eineksillä huomattavasti halvemmalla kuin jollain muulla tavaralla. Yllättäen voileipägrilli on saavuttanut jälleen suosion ja sillä tehdään maukkaita välipaloja.
Ja kun muistaa, että pakasteeseenkin voi ruokaa laittaa niin se auttaa kivasti myös!Mä olin unohtanut että meilläkin on voileipägrilli keittiön laatikossa. Jokunen vuosi sitten oli kovassa käytössä ja nyt ollaan unohdettu se vallan. Hei, tänään meillä grillivoileipiä! -lähtee kaivamaan grilliä laatikosta-
- pää pilvissä
Perhepeti on hyvä ratkaisu niin pääsee vähemmällä likapyykkipesulla. Lelut isossa pyörällä kulkevassa laatikossa.
- 4:n äiti
Tuo yksi iso lelulaatikko ei toimi meillä. Se tyhjennettäis aina heti kokonaan. Meillä on omat laatikot eri lelutyypeille: Nuket nukenvaatteet, astiat, pehmolelut, autot, junarata.... ja yksi valtavan suuri lelukaappi. Jos lapsi haluaa leikkiä esim. keittiöleikkiä, ei hänen tarvitse ottaa kuin se astialaatikko. Muut laatikot saavat jäädä kaappiin. Jos olisi yksi iso lelulaatikko, pitäisi hänen tyhjentää se suunnilleen kokonaan kun etsii sieltä astioita.
- pää pilvissä
4:n äiti kirjoitti:
Tuo yksi iso lelulaatikko ei toimi meillä. Se tyhjennettäis aina heti kokonaan. Meillä on omat laatikot eri lelutyypeille: Nuket nukenvaatteet, astiat, pehmolelut, autot, junarata.... ja yksi valtavan suuri lelukaappi. Jos lapsi haluaa leikkiä esim. keittiöleikkiä, ei hänen tarvitse ottaa kuin se astialaatikko. Muut laatikot saavat jäädä kaappiin. Jos olisi yksi iso lelulaatikko, pitäisi hänen tyhjentää se suunnilleen kokonaan kun etsii sieltä astioita.
Tietenkin meillä on yksi iso laatikko sekaleluille mutta bratzit ja legot yms,eri laatikoissa!
- mietiskellyt
Kuinka nukkumaanmeno hoidetaan suurperheessä, jossa on paljon pieniä lapsia? Rutiinit sun muut ja kuinka tähän tapaan on päädytty?
vaikka tarkkaan ottaen meillä ei enää olekaan montaa pikkulasta eli kaksi vain; 2 ja 3-vuotiaat. Satunnaisesti yökylässä (noin kerran viikossa) käyvät 1 ja 3 - vuotiaat lapsenlapset.
Pääsääntöisesti nukkumaanmenorutiinit menevät näin:
Iltasen jälkeen noin 19 riisutaan päivävaatteet ja mennään suihkuun & kylpyyn (matala allas). Minä tai puolisoni menee mukaan aluksi eli pesee sen, mitä pestä pitää. Esim hiuksia ei toki joka päivä pestä.
Sen jälkeen lapset jäävät leikkimään vesileluillaan joksikin aikaa. Tällä hetkellä aika on pidempi kuin mitä se taannoin oli, johtuen isoisän lapsille hankkimasta "vesivoimalaitos" - lelusta, jonka mekanismit tuntuvat olevan lapsille kovin kiehtovia. Muita suosittuja kylpyleluja ovat Nooan arkki, kylvetettävät nuket ja erilaiset muoviastiat.
Joskus kylpyä edeltää kasvomaalileikit eli pikkunintiaanit saavat piirtää itseensä ja toisiinsa "sotamaalauksia" ennen kuin ne pestään pois.
Periaatteessa minä, jos lastenhoitovuorossa olen, etsin sillä aikaa valmiiksi esiin seuraavan päivän vaatteet.
Hammaspesun jälkeen pukeudutaan sitten yöpaitoihin ja painellaan petiin. Kaikki pienet ovat vielä perhepeti-ikäisiä eli koko sakki nukkuu yhdessä.
Iltasatu alkaa kirjasta ja jatkuu useimmiten juttelulla. Rutiineihin kuuluu myös jonkin verran juttelua. Päivän tapahtumat summataan.
Tämän osuuden hoidamme useimmiten minä tai mies. Aika usein kuitenkin myös vanhemmat sisarukset eli 11 vuotias ja 15 vuotias haluavat "nukuttaa". Eilen kiusoittelinkin "Joko ois mun vuoro"- vaatimuksella nukutusvuoroaan penäävää 15 vuotiasta että hän on varmasti salaa koukuttunut Miinaan ja Manuun (lastenkirjasarja) eikä yksin kertaa niitä lukea joten siksi tarvitsee pikkuiset "naamioksi" ;-)
Yhdeksän maissa mukulat ovat tavallisesti nukahtaneet. Jos eivät ole, niin sekään ei haittaa. Illalla saa vapaasti "lueskella" tai jutella sängyssä yövalon valossa ihan niin kauan kuin haluaa, mutta ylös ei saa enää nousta leikkimään.- viidenäiti
Meillä on tämmöinen pieni suurperhe. Iltahulina alkaa kahdeksalta, jolloin teen iltapalan. Sääntönä on että iltapalan jälkeen kolme koululaista pesevät hampaat ja laittautuvat yöpuulle itsekseen. Kymmeneltä PITÄISI sammua valot koululaisilta. Ei sammu, jos vanhempien kontrolli pettää.
Minä laitan ensin itseni yökuntoon: iltapesut ja yöpuku. Sitten laitan taaperolle yövaipan ja yöpyvun ja pesen hänen hampaansa. Sitten vaihdan vauvalle vaipan ja yöpuvun. Imetän vauvan. Tarkistan että isommat ovat pesseet hampaat, löytäneet hammastuet, pukeneet yöpuvut. Jos eivät ole, ohjaan heitä siihen ja annan yöpusut ja halit.
Vauva jää isän kanssa ja minä menen taaperoa nukuttamaan. Luemme kirjan ja taapero menee omaan sänkyyn. Kuulen, kuinka mies komentaa isompia omiin sänkyihinsä. Huilaan taaperon vieressä kunnes nukahtaa. Sitten haen vauvan kainalooni ja tissille. Juttelen hetken mieheni kanssa kunnes nukahdamme. - mie vaan..
silloin kun meillä oli kolme lasta iältään 0-4 ja tietenkin tuo haarukka jatkui siitä edelleen.. Niin meidän iltarutiini oli iltakylpy. Ollaan kaikki aikamoisia vesipetoja joten siinä meni tuntikin kevyesti aikaa. Ammeita oli kaksi ja sinne kaikki kolme saatiin ängettyä. No, vauvahan kylpi omia ratojaan silloin alkuun titenkin..
Siinä samalla lämmittelin saunan ja kun tenavat vielä kävi löyöyn kautta niin olivat suht valmista kauraa! Iltapala vielä pöytään ja sitten sänkyyn. Iltasatua ei meillä luettu yleensä, mutta joskus pyydettäessä kyllä vaikka muuten luettiinkin ja kirjat on tärkeitä.
Melkein siellä pedissä vielä hetken oli valo päällä ja lempikirjaa tms selattiin ja sitten unille! Ja kun aamulla ei oltu mihinkään menossa niin ei haitannut vaikka joskus oltiin sohvalla kaikki klimpissä ja osa nukkui siihenkin ja kannettiin petiin.
Muistona nuo ajat on sellaisia, että touhua riitti, mutta hermot meni lopulta harvoin ja lähinnä juuri muistaa nuo puhtaat tuoksuvat lapset siinä kainalossaan tuhisemassa ja vauvan sylissä. Niin ja se vauva muuten on nykyisinkin usein illalla hetken kainalossa kun on hampaansa pessyt ja kuitenkin on yläkoulun puolella jo.
Kun lapsia oli neljä jatkui sama rutiini edelleen. Sitten jo vanhemmasta päästä alkoi illat olla omatoimisia ja lukeminen sujui jo lapselta itseltään. Silloin kylpykin joskus vaihtui suihkuun ja porukka ammessa alkoi huveta. Sohvalle silti edelleen ängettiin monasti hetkeksi..
Niin ja kylpy oli meillä tarpeen paitsi ihan hauskuuden vuoksi niin likaisuuden! En ymmärrä miten ne siinä onnistui kesät talvet..
- 4:n äiti
Pyykkirumbaan mullakin on hyvä vinkki: Kun ripustan pyykkiä, laitan yhden ihmisen vaatteet aina yhdelle narulle. Yleensä tiedän, kenen vaatteita koneessa oli eniten, ja kenen vähiten. Tällöin voin laittaa samalle narulle, mutta eri päihin kahden eri ihmisen vaatteet. Helpottaa tosi paljon kuivan pyykin viemistä kaappiin, kun vaatteet on jo valmiiksi lajiteltu omistajansa mukaan.
Toinen niksi osuu keittiöön: Sämpylätaikinasta ei tartte välttämättä pyöritellä "palloja", vaan taikinan voi levittää pellille tasaiseksi kerrokseksi ja paistaa sellaisena, ja leikata kypsänä sopivan kokoisiksi nelikulmioiksi. Ja maistuu ihan yhtä hyvälle kuin "oikeat" sämpylät. - Täti
Meillä on kaikilla omat muumimukit, joten juoma-astioista ei paljoa tiskiä kerry. Jokainen huolehtii oman mukinsa huuhtelemisesta, ja laittaa sen kuivumaan keittötason seinässä olevaan koukkuun.
Ruokaostokset teen pari (kolmekin) kertaa viikossa. Tulee huomattavasti halvemmaksi ostaa kerralla enemmän kuin käydä joka päivä kaupassa.
Ne vaatteet, mitkä kaipaavat silitystä, pyrin silittämään mahdollisimman pian kuivattamisen jälkeen, koska silittäminen on mielestäni niin inhottavaa puuhaa, etten kestäisi, jos silittämättömien vaatteiden vuori kasvaisi kovin isoksi.
Meillä kaikki pojat käyttävät vain tummia sukkia, joten ostan jokaiselle aina tietynmerkkisiä/tietynlaisia sukkia. Siis siten, että on jokin pieni merkki, mistä erotan, kenen sukat on kyseessä, mutta siis yhden lapsen (nuoren) korissa on vain tietynlaisia sukkia. Näin ei jää parittomia sukkia, kun sukkaparista toinen sukka menee rikki. puettavana ennen uloslähtöä niin helpointa jo ennalta riisua jokaisen kaikki omat ulkovaatteet pipoja ja hanskoja myöten omaan henkariinsa.
Niin säästyy etsimästä kunkin omia asusteita seuraavalla kerralla uloslähtiessä.Latoin tämän jo äitien palstalle mutta laitan tännekin, koska onhan monissa suurperheissä vielä tämänkinikäisiä mukuloita. Eli: Pykäsimme keittiön kellon alapuolelle lasten kanssa oheisen kuvan mukaisen leikkikellon. Vanha idea siitä, kuinka kellonaikoja ja etenkin odotusiakoja on pienten helpointa hahmottaa moisen avulla toimii yhä. 2- ja 3-vuotiaat oppivat yllättävän nopsaan hahmottamaan, että kuinka kauan menee esim. siihen kunnes äiti tulee töistä (eli kuinka pitkälle lyhyen viisarin piää kulkea ja montako kertaa pitkän viisarin pyörähtää ympäri) ja mennään uimaan tai vaikak siihen milloin isoveli lähtee viemään futiskentälle. Ja askartelu (leikkaaminen ja liimaaminen) toki on kivaa itsessään jo sekin. http://www.viipaleita.net/blog/media/blogs/satu/kello.jpg
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet taitava
monessa asiassa. Myös siinä, miten veit sydämeni. Äkkiarvaamatta, pikkuhiljaa. Yhtäkkiä huomasin että minusta puuttuu jo747544Sinällään hauska miten jostakin
jaksetaan juoruta vaikka mitä. Jakorasia yms. Raukkamaista toimintaa. Annetaan jokaisen elää rauhassa eikä levitellä per583183- 372456
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj72080Osuuspankki Kuhmo!
Ei pysty pitämään yhtä Otto pankkiautomaattia toiminnassa Ksupermarketin kanssa,20 vuotta sitten Kuhmossa oli neljä auto332022- 211950
- 131887
Rakkaalleni!
Halusin tulla kertomaan, että sinua ajattelen ja ikävöin vaikka olen sukuloimassa. Meinasin herkistyä, kun tykkään sinus151663- 601609
- 181579